20 Ιουνίου, 2018

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μακεδονικό και η μάχη στο Κέντρο

Δημήτρης Τσιόδρας

Νέα κυβερνητική πλειοψηφία είναι απίθανο να σχηματιστεί σε αυτή τη Βουλή.

Όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με αφορμή το Μακεδονικό. Πράγματι κάποια πράγματα αλλάζουν, αφού οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν πιο δύσκολη πλέον τη χρήση του όρου “εθνολαϊκίστικος” που χαρακτήριζε ως τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όχι μόνο αυτό.

Tην ίδια μέρα που υπέγραφε στις Πρέσπες τη συμφωνία, ο Α.Τσίπρας με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναιρούσε όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων. Ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζει πλέον ότι η χώρα είχε έλλειμμα 15,3% του ΑΕΠ το 2010 (άρα η υπαγωγή στα μνημόνια ήταν αναγκαία κι όχι προϊόν συνομωσίας) και δηλώνει μάλιστα την προθυμία της κυβέρνησης να καταθέσει υπέρ του κατηγορούμενου ότι “μαγείρεψε τα στοιχεία”, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α.Γεωργίου, αν το ζητήσει το δικαστήριο. Μιλάει για θυσίες της Ελλάδας και της Γερμανίας (θυμόμαστε όλοι τις σβάστικες της αντιμνημονιακής εποχής) και αναφέρει ότι “χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση στη σκληρή συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση”.

Ο κ.Τσίπρας έχοντας την εύνοια της ΕΕ και τα ιδιαίτερα τα θετικά σχόλια των ευρωπαίων σοσιαλιστών μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την πΓΔΜ, αναμένοντας κάποια ρύθμιση για το χρέος και εγκαταλείποντας πλήρως την ρητορική του για τους λόγους της χρεοκοπίας της χώρας, επιθυμεί να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως την σταθερή κυρίαρχη δύναμη του αντιδεξιού χώρου (παρότι συνεχίζει το παιχνίδι με την καραμανλική δεξιά). Αυτοί που επιθυμούν συμβιβαστική λύση στο Μακεδονικό, είναι μειοψηφία, αλλά είναι γύρω στο 30%, σημαντικό τμήμα τους είναι φιλελεύθεροι και κεντρώοι πολίτες και σε αυτό τον κόσμο κερδίζει πόντους.

Ο Κυρ.Μητσοτάκης βλέποντας τον κίνδυνο διαρροών προς τα δεξιά του, ακόμη και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με αφορμή το Μακεδονικό αποφάσισε να ακολουθήσει σκληρή γραμμή επιδιώκοντας τη μέγιστη συσπείρωση της ΝΔ, έστω και αν η σημερινή τοποθέτησή του απέχει από τις θέσεις που είχε διαμορφώσει το κόμμα του υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Και μπορεί ο ίδιος να έσπευσε να διαψεύσει, δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung “ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί στο εξωτερικό πως όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση δεν θα ανατρέψει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ” αλλά είναι βέβαιο ότι θα προτιμούσε να παραλάβει το πρόβλημα λυμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζει δε ότι τους πόντους που χάνει στα μάτια των Ευρωπαίων, θα τους κερδίσει από τους Ελληνες που είναι κατά της συμφωνίας. Η ΝΔ δείχνει όλο και πιο πολύ το δεξιό της πρόσωπο, σε απόσταση από το φιλελεύθερο προφίλ που πίστευαν κάποιοι ότι θα αποκτήσει όταν εκλέχτηκε στην ηγεσία ο Κυρ.Μητσοτάκης.

Η μετακίνηση της ΝΔ προς τα δεξιά αφήνει χώρο στο κέντρο τον οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το Κίνημα Αλλαγής. Όμως η ταύτιση του με τη ΝΔ στο ζήτημα της ονομασίας του στερεί αυτή τη δυνατότητα και απομακρύνει ανθρώπους που είναι υπερ της λύσης, περιχαρακώνει το ακροατήριό του στο “παραδοσιακό”ΠΑΣΟΚ ενώ δημιουργεί σοβαρή και κρίση στο εσωτερικό του με δεδομένο ότι τα περισσότερα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου έχουν διαφορετική άποψη, ακόμη και ενδεχόμενο διάσπασης.

Το Κέντρο εμφανίζεται ο υπό διεκδίκηση χώρος και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ κι όσο δεν επιτυγχάνεται η συγκρότησή του, θα αποτελεί πεδίο λεηλασίας από δεξιά και αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται συνθήκες ενίσχυσης των δύο σημερινών βασικών πόλων του συστήματος. 'Ενας νέος διχασμός με αντιστροφή ρόλων. Πατριώτες αυτή τη φορά είναι όσοι τάσσονται κατά της συμφωνίας και “προδότες” όσοι την υποστηρίζουν. Η πόλωση βολεύει και τους δύο και θα προσλάβει ακραία μορφή όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

Οπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν αρχίσει και σενάρια περι νέων κυβερνητικών πλειοψηφιών στην παρούσα Βουλή με δεδομένη την κρίση ταυτότητας των ΑΝΕΛ. Νέα πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή είναι απίθανο να σχηματιστεί. Ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κανένα κόμμα που θα συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη το έχει αποκλείσει, οΒ.Λεβέντης το ίδιο, το ΚΚΕ δεν πρόκειται. Κάποιοι σπεύδουν να τοποθετήσουν στη θέση των ΑΝΕΛ το Ποτάμι. Πλανώνται οικτρά και ας διαβάσουν την κατηγορηματική δήλωση του Στ. Θεοδωράκη ότι αν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, τότε πάμε σε εκλογές.

Όταν μιλούν λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη για αναδιάταξη σκηνικού μιλούν ουσιαστικά για την επιχειρούμενη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ,ώστε να μπορέσει να διατηρήσει υψηλό ποσοστό και μέσω της πόλωσης με τη ΝΔ, να είναι αυτός που θα κερδίσει ένα κρίσιμο κομμάτι του κεντρώου χώρου. Στοίχημα δύσκολο γιατί ο κ. Τσίπρας όσες προσπάθειες και αν κάνει δεν μπορεί να πείσει ως μεταρρυθμιστής.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι Εκπρόσωπος Τύπου

Πηγή: TheTOC. gr