6 Απριλίου, 2017

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί για τη γαρνιτούρα και όχι για το κυρίως πιάτο…»

Γιώργος Μαυρωτάς

Στις πρόσφατες δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού ‘Εργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς κατά τη συμμετοχή του στο πάνελ της εκπομπής ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ με τον δημοσιογράφο Άκη Παυλόπουλο στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY.

Επεσήμανε πως η πρόβλεψη για περιορισμό της ανάπτυξης από 2,7% με το οποίο ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, σε 1,5%, αποτελεί το καλό σενάριο που προϋποθέτει το κλείσιμο της αξιολόγησης και τις περαιτέρω συνέπειές του όπως η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και η επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά. Τόνισε πως ήδη χάθηκε ένα τρίμηνο και συνέκρινε τις απώλειες λόγω του περιορισμού της ανάπτυξης που υπολογίζονται σε 2 δις ευρώ με τον ετήσιο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που ανέρχεται σε 2,65.

Ο κ. Μαυρωτάς διαπίστωσε πως η καθυστέρηση της συμφωνίας από κυβερνητικής πλευράς δεν γινόταν για το κυρίως πιάτο του είδους των μέτρων αλλά για τη γαρνιτούρα του χρόνου εφαρμογής τους, ώστε να εξυπηρετηθεί ο εκλογικός σχεδιασμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έτσι εάν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018, οι συντάξεις να περικοπούν από το 2019 και το αφορολόγητο από το 2020. Επεσήμανε πως παρά το ότι τόσο o κ. Dijsselbloem όσο και το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προβλέπουν ότι την προσεχή Παρασκευή θα προκύψουν καλά νέα, αυτό δεν θα είναι το τέλος αλλά θα πρέπει να ενωθούν ευρύτερες δυνάμεις για να ξαναμπεί η οικονομία σε ράγες.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, παρέπεμψε στις δηλώσεις του αντικαγκελλαρίου της Γερμανίας κ. Sigmar Gabriel κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οποίες αυτό ήδη υπάρχει καθώς άλλα κράτη είναι εντός ευρωζώνης ή συνθήκης Schengen και άλλα εκτός ενώ η βασική αντίθεση δεν είναι πλέον μεταξύ Βορρά-Νότου αλλά Δύσης-Ανατολής. ‘Εκρινε πως οι κινήσεις της Ελλάδας, όπως μια ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, θα πρέπει να αποφασίζονται όχι με βάση μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του τονίζοντας πως ο αγώνας εξόδου από την κρίση έχει εθνικό παρά οπαδικό χαρακτήρα. Απέρριψε την άποψη πως στην πολιτική είναι όλοι ίδιοι, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα όσους έχοντας κοινωνική διαδρομή και διαπιστευτήρια εμφανίστηκαν στον χώρο την τελευταία τριετία για να βοηθήσουν. Χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για την έξοδο από την κρίση το να δούμε κατά πρόσωπο τις παθογένειές μας (με πρώτη το πελατειακό σύστημα). Έκλεισε λέγοντας ότι οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος χρειάζονται και μεγάλες συναινέσεις.

Δείτε το βίντεο:

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι Γραμματές Κοινοβουλευτικού Έργου και Βουλευτής Αττικής