2 Ιουλίου, 2015

Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός

Γιώργος Μαυρωτάς

Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει και περνάει σιγά-σιγά από την προτεσταντική λιτότητα σε αλλαγή μίγματος πολιτικών. Αν θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε το πλοίο της Ευρώπης να αλλάξει πορείας πρέπει να είμαστε πάνω σε αυτό κι όχι να έχουμε πηδήξει στη θάλασσα.

Δεν θα έγραφα αυτό το κείμενο αν δεν υπήρχαν περιστατικά στη Βουλή που με φόρτισαν. Συγκεκριμένα άκουσα την κ. Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ), τον κ. Παναγιώταρο (Χρυσή Αυγή) και τον κ. Νικολόπουλο (ΑΝΕΛ) να κάνουν κηρύγματα πατριωτισμού κοιτώντας με μένος προς το μέρος μου, στα έδρανα του Ποταμιού. Κούνησαν το δάχτυλο για πατριωτισμό σε έναν άνθρωπο που έχει σηκώσει τη σημαία (μαζί βέβαια με τους αγαπημένους μου συμπαίκτες) από την Αυστραλία ως τον Καναδά, που ηγήθηκε μιας ομάδας που έκανε περήφανους χιλιάδες συμπατριώτες μας εντός κι εκτός Ελλάδας. Που για 20 χρόνια δεν έζησε καλοκαίρια για να εκπροσωπεί την Ελλάδα στις διεθνείς διοργανώσεις. Μου άρεσε και το έκανα, δεν είμαι κανένας ήρωας, ούτε κανένας υπερπατριώτης, αλλά μαθήματα πατριωτισμού από τις κυρίες και τους κυρίους αυτούς δεν δέχομαι. Τελεία και παύλα.

Βλέπω λοιπόν ότι μερικοί παίζουν σε επικίνδυνα ταμπλό χωρίζοντας τους Έλληνες σε πατριώτες και αντιπατριώτες. Θα ήθελα λοιπόν να πως στις κυρίες και στους κυρίους αυτούς ότι ο σύγχρονος πατριωτισμός δεν είναι να περιχαρακώνεσαι στην χώρα σου ανεμίζοντας μια σημαία. Ο σύγχρονος πατριωτισμός δεν εγκλωβίζεται μέσα στα σύνορά σου. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι να συμμετέχεις στο διεθνές περιβάλλον και να μεταφέρεις το μήνυμα και τις αξίες της χώρας σου. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι να προστατεύεις την χώρα σου από τις παθογένειες της. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι να τα βάζεις με τους λαϊκιστές που λένε στον λαό αυτά που θέλει να ακούσει κι όχι αυτά που πρέπει να κάνει. Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι την αξιοκρατία παντού και να τα βάζεις με την πελατοκρατία και τον παρασιτισμό που μας έχει φέρει σε αυτό το χάλι. Να προσπαθείς να εξασφαλίσεις στις νέες γενιές μια καλύτερη χώρα που θα πάψει να είναι χώρα αστερίσκος.

Ο σύγχρονος πατριωτισμός είναι όμως να επιλέγεις συμμαχίες που δεν έχουν όμως μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Πιστεύω ότι αυτή η συμμαχία για μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει και περνάει σιγά-σιγά από την προτεσταντική λιτότητα σε αλλαγή μίγματος πολιτικών. Αν θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε το πλοίο της Ευρώπης να αλλάξει πορείας πρέπει να είμαστε πάνω σε αυτό κι όχι να έχουμε πηδήξει στη θάλασσα.

Οι υπερασπιστές του λένε ότι το ΟΧΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα είναι η επιλογή της αξιοπρέπειας. Αν είναι έτσι το ΝΑΙ είναι η επιλογή της βιώσιμης αξιοπρέπειας έναντι της μίζερης αξιοπρέπειας του ΟΧΙ. Το ΟΧΙ όπως όλα δείχνουν θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις (ακούγονται ήδη τα περί Plan B της δραχμής). Τα νερά δεν είναι αχαρτογράφητα αλλά έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως και είναι χρεωκοπία, δραχμή και κούρεμα καταθέσεων για να πω μόνο τα οικονομικά. Το ΝΑΙ μας δίνει μια ευκαιρία να συνεννοηθούμε επιτέλους μεταξύ μας και να κάνουμε αυτά που χρειάζονται για να γυρίσουμε σελίδα και να αρχίσει να ανασαίνει η χώρα. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος και γι αυτό κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια αποστολή.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης

2 Ιουλίου 2015