28 Μαρτίου, 2018

Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος στο κέντρο της Ευρώπης

Με ένα θερμό χειροκρότημα, στην κατάμεστη αίθουσα του ωραιότερου ίσως κινηματογράφου των Βρυξελλών, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στη σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης με θέμα το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Μόλις είχε προβληθεί η βραβευμένη ταινία στο 70ο Φεστιβάλ Βενετίας, Miss Violence, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά και της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Ελένης Ρουσσινού.

Σκοπός της πρωτοβουλίας του κ. Γραμματικάκη ήταν να στηριχθούν έμπρακτα και να προβληθούν στο κέντρο της Ευρώπης «κάποιες από τις δυνάμεις της Τέχνης, που με θυσίες μεγάλες ανθίζουν ακόμα στον τόπο μας». Στο πλαίσιο αυτό, είχε προηγηθεί μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η καλλιτεχνική δημιουργία - Διδάγματα από το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου». Στο πάνελ συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού αλλά και των ευρωβουλευτών. Κοινός τόπος των ομιλητών, η ανάγκη να στηριχθεί οικονομικά ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος μέσα από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εθνικές πρωτοβουλίες που είναι πάντα απαραίτητες. Όπως τονίσθηκε, η Τέχνη του Κινηματογράφου αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, που έχει την ικανότητα να ευαισθητοποιεί μια κοινωνία, να την αλλάζει, να λέει αλήθειες που πολλές φορές δε θέλουμε να ακούσουμε. Παράλληλα, είναι μια ενοποιός δύναμη ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς.

Εντυπωσιακός ήταν ο κατάλογος των ομιλητών, που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας και ενδιαφερόντων, ενώ ακολούθησε και συζήτηση με το κοινό. Συμμετείχαν: Η εμβληματική μορφή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συντονίστρια του Βραβείου κινηματογράφου LUX, Doris Pack, η καθηγήτρια πολιτιστικής επικοινωνίας Ειρήνη Σηφάκη - που παρουσίασε και μια μελέτη για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του κ. Γ. Γραμματικάκη, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του European Film Agency Directors, Marc du Moulin και οι ευρωβουλευτές Julie Ward και Στέλιος Κούλογλου. Την όλη συζήτηση συντόνισε ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια μοιάζει να είμαστε θεατές μιας τραγωδίας που, ενώ παίζεται σε μια αρχαία σκηνή, μας αφορά και μας συντρίβει. Ακόμα όμως και σήμερα, ο συγγραφέας της τραγωδίας παραμένει άγνωστος. Να είναι άραγε ο κακός μας εαυτός, οι πολιτικοί́ που μας εκπροσωπούν ή κάποιες καταχθόνιες, αλλότριες δυνάμεις που μας επιβουλεύονται; Η απάντηση είναι κρίσιμη. Μεγαλύτερη όμως σημασία έχουν οι διαστάσεις της στο μέλλον. Διότι πεποίθηση δική μου, που ενισχύεται από τις φωτεινές στιγμές της ιστορίας μας, είναι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας, αξίζει μια διαφορετική μοίρα. Και, επίσης, ότι έχει τις αναγκαίες δυνάμεις για να ξεπεράσει τα σημερινά δεινά της. Όπως όμως έδειξαν οι σοφοί από τα παλιά χρόνια, οι αξίες του πολιτισμού και της παιδείας είναι η προϋπόθεση για όλα τα άλλα. Ενώ όμως όλοι ομνύουν στο όνομα τους, λίγα γίνονται για την ουσιαστική τους στήριξη». Ο Γιώργος Γραμματικάκης έκλεισε την παρέμβασή του με την επίκληση η Ελλάδα «να στηρίζεται στο μέλλον περισσότερο στις αξίες και τις δυνάμεις του πολιτισμού, που κάποτε φώτισαν το αρχαίο της πρόσωπο, και ξέρουν πάντοτε να φωτίζουν και να δίδουν νόημα στην ζωή».

Σημειωτέον, ότι κατά το πρώτο βράδυ των εκδηλώσεων, ακούστηκαν αξέχαστα τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο, με την εξαίρετη φωνή της Φιόρης Μεταλλινού -που είναι και διακεκριμένη αστροφυσικός! - και τον σπουδαίο νέο κιθαρίστα Ανδρέα Ακτουδιανάκη που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Δείτε την ανάρτηση: