19 Μαΐου, 2016

«Ο ποντιακός ελληνισμός δίνει το παράδειγμα της ανθεκτικότητας σε όλους εμάς»

Ομιλία της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι πρώην Πρόεδροι της Βουλής,
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η σημερινή επέτειος τιμής και Μνήμης στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν αφορά μόνο τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η μέρα αυτή συμβολίζει το δικαίωμα στη μνήμη, το δικαίωμα στη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης. Συμβολίζει τον τρόπο με τον οποίο η σύνδεση με την ιστορία και την καταγωγή, μέσα από μια διαδικασία δημιουργικού μετασχηματισμού, δίνει δύναμη, σθένος και ελπίδα για το μέλλον.

Δυστυχώς, αρκετοί είναι αυτοί που, στο όνομα της ψευτοπροοδευτικής αμφισβήτησης, επιχείρησαν να πλήξουν και να υποβαθμίσουν ένα από τα πιο αιματηρά και φορτισμένα εγκλήματα που έχει βιώσει ο ελληνισμός. Αγνοώντας, βέβαια, όχι μόνο πλείστους όσους καταξιωμένους ιστορικούς, έλληνες και ξένους, όσο και το γεγονός της αναγνώρισης από τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και από άλλα κοινοβούλια διεθνώς χάρη στις άοκνες προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων. Να θυμίσω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ετήσια Έκθεσή του το 2006, κάλεσε την Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν όσον αφορά τις ενέργειες σε βάρος των Ασσυρίων, Αρμενίων και Ελλήνων την περίοδο 1908-1923.

Ευτυχώς, οι πόντιοι, οι πραγματικοί λεβέντες έλληνες με τον πλούσιο πολιτισμό, με το τεράστιο σθένος και θάρρος, με την μεγαλύτερη συνεισφορά στην προκοπή της σύγχρονης Ελλάδας, που έγιναν η 'Ιφιγένεια' των βαρβάρων της εποχής, δεν έχουν καμία ανάγκη από προστάτες.

Θυσιάστηκαν αυτοί με τον πιο βάρβαρο τρόπο για να μπορούμε εμείς να είμαστε εδώ σήμερα, για να θυμόμαστε, για να τους τιμούμε.

Πέρα, όμως, από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση, η Ελληνική Βουλή, και μέσω της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, μπορεί να έχει πιο ενεργή παρουσία και συμμετοχή στη διάδοση και προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διεθνώς μέσα από τους διακοινοβουλευτικούς θεσμούς τους οποίους συμμετέχουν οι Έλληνες βουλευτές και την επικοινωνία τους με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.

Οι αγώνες του ποντιακού ελληνισμού για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας, για την ηθική δικαίωση των μαρτύρων του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος, είναι αγώνες για τη διατήρηση της μνήμης.
Σε μια εποχή όπου όλα είναι εφήμερα, όπου άλλα λέγονται τη μία ημέρα και άλλα την επόμενη και η καλή μνήμη θεωρείται ελάττωμα, ας πασχίσουμε να θυμόμαστε, να κρατάμε την ιστορία μας ζωντανή. «Να ξέρουμε, όχι να κρύβουμε» όπως έγραψε ο Δημήτρης Ψαθάς.

Ας παίρνουμε δύναμη από το γεγονός ότι οι Έλληνες του Πόντου, παρά τις δοκιμασίες που πέρασαν, μπόρεσαν να προκόψουν και να αναζωογονήσουν τελικά ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη και να προσφέρουν εν τέλει στο παγκόσμιο πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Ο ποντιακός ελληνισμός, δίνει το παράδειγμα σήμερα της ανθεκτικότητας του ελληνισμού σε όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες και Ελληνίδες ώστε να αντεπεξέλθουμε στις σημερινές δυσκολίες και να πορευτούμε δυναμικά και δημιουργικά προς το μέλλον.

Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης