24 Οκτωβρίου, 2015

«Ο παπάς ή οι επτά;»

«Χρειάζεται ένας νόμος, για να βάλει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και να αναμετρηθεί με τη διαπλοκή . Όλοι συμφωνούμε, ότι πρέπει να σπάσει το τρίγωνο κόμματα–κανάλια- τράπεζες», είπε ο βουλευτής Β’ Αθηνών με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς, κατά την ομιλία του στη Βουλή, για την ψήφιση του νομοσχεδίου περί αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Ο κ. Αμυράς, αναφερόμενος στο μείζον δίλημμα «ποιος πρέπει ν’ αποφασίζει πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν και πόσα χρήματα θα πρέπει να πληρώσουν οι καναλάρχες για τις άδειες», διερωτήθηκε «ο παπάς ή οι επτά; Όπου παπάς, ο εκάστοτε Υπουργός Επικρατείας, εν προκειμένω ο κ. Παππάς, και επτά τα μέλη του Ε.Σ.Ρ».

Ο κ. Αμυράς τόνισε ότι «οι πολίτες θέλουν να δουν κάποιους από το πολιτικό σύστημα να τα βάζουν με τη διαπλοκή. Να σηκώσουν το χαλί, για να μπει φως και καθαριότητα στο θολό, γκρίζο τοπίο της διαπλοκής κομμάτων, καναλιών και τραπεζών. Αυτή είναι όλη η ουσία!», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, το οποίο αναγορεύει σε μονοκράτορα της αδειοδότησης τον Υπουργό Επικρατείας.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς, οι βουλευτές του Ποταμιού, η κοινοβουλευτική εντεκάδα του Ποταμιού, προσήλθαμε στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών καλοπροαίρετα. Προσήλθαμε καλοπροαίρετα και εξ αρχής είπαμε «ναι» στο ερώτημα «Χρειάζεται ή όχι ένας νόμος, που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελέγχου της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς, του κομματιού αυτού που έχει άμεση σχέση με τη δημοκρατία;».

Χρειάζεται ένας νόμος, που να βάλει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σε τάξη και παράλληλα να τα βάλει με τη διαπλοκή. Να σπάσει το τρίγωνο, κόμματα-κανάλια-τράπεζες. Αυτό είναι εύκολο ερώτημα, όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένας τέτοιος νόμος, όπως σας τον περιέγραψα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όμως, τι απάντηση δίνει στο ερώτημα «Ποιος αποφασίζει πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν στη χώρα και πόσα χρήματα θα δώσουν οι καναλάρχες για τις άδειές τους;». Αυτό είναι ένα δίλημμα πολύ σημαντικό, είναι στον πυρήνα αυτής της αλλαγής, που πρέπει να γίνει στο χώρο.

Ποιος πρέπει να αποφασίζει, λοιπόν; Ο Παππάς ή οι επτά; Ο Παππάς, ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας, εν προκειμένω ο κύριος Παππάς και επτά, τα μέλη του ΕΣΡ.

Ας δούμε τις δύο υποψηφιότητες.

Το ΕΣΡ. Συνταγματικώς κατοχυρωμένο σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος, έχει το ρόλο που έχουν όλες οι ανεξάρτητες αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη, δηλαδή, το ρόλο του μανιταριού στο δάσος. Όπου υπάρχει σκιά, όπου υπάρχει κοπριά, όπου υπάρχει υπόγειο, εκεί φυτρώνει κι ένα μανιτάρι. Ποιοι είναι αυτοί οι επτά; Οι επτά είναι οι εξής τέσσερις, δηλαδή, ο κανένας ουσιαστικά, αφού το ΕΣΡ δεν έχει τη νόμιμη σύνθεσή του. Ποιοι θα είναι; Δεν το ξέρουμε! Η παρούσα Βουλή έχει την ευθύνη με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων να βρει τους ικανούς, εκείνους οι οποίοι θα είναι υπεράνω κομμάτων, για να πληρώσουν τις θέσεις του ΕΣΡ.

Θα είναι ψηλοί και γαλανομάτηδες; Θα είναι σοφοί και γέροντες; Θα είναι λαμπρά μυαλά; Θα είναι Έλληνες του εξωτερικού; Είναι ευθύνη δική μας, όλων των κομμάτων, να βρούμε τους καλύτερους.

Δεύτερη υποψηφιότητα στο ερώτημα, ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν την επομένη του Νόμου και με πόσα χρήματα θα δώσουν οι καναλάρχες, είναι ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας. Σήμερα ο κ. Παππάς, αύριο κάποιος άλλος, μεθαύριο ποιος ξέρει; Μπορεί να ακουστεί του γέροντα η ευχή και μετά από 30 χρόνια ο έχων το απωθημένο να γίνει υπουργός, να τα καταφέρει. Θα τον εμπιστευτούμε τον εκάστοτε υπουργό;

Να τον εμπιστευτούμε με ποια κριτήρια; Να τον εμπιστευτούμε να αποφασίσει ο εκάστοτε υπουργός το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πώς θα διαμορφώνεται και πώς θα πορεύεται στη χώρα; Με ποια κριτήρια; Με τα κριτήρια που έχει στο μυαλό του; Που δεν έχει καμία υποχρέωση να τα εξηγήσει; Να τα δημοσιεύσει; Να τα θέσει στη βάση των ειδικών; Ή με τα κριτήρια του ΕΣΡ, που θα πρέπει να είναι αιτιολογημένα, να υφίστανται δημόσιο έλεγχο, τεκμηριωμένα;

Το άρθρο 2 αυτού του νομοσχεδίου δίνει την απάντηση. Ο νόμος, που θέλουνε να ψηφίσουμε, το λέει καθαρά: Ο εκάστοτε υπουργός θα αποφασίζει για όλα αυτά τα κρίσιμα και σημαντικά.

Κι εμείς ερωτούμε, με ποια εχέγγυα; Με ποια κριτήρια; Με ποια διαφάνεια; Με ποια όπλα κατά της διαπλοκής; Απουσιάζουν αυτές οι ρήτρες, αυτές οι δικλείδες ασφαλείας από το νομοσχέδιο. Σήμερα είναι υπουργός ο κ. Παππάς, αύριο που ο κ. Παππάς θα είναι στην αντιπολίτευση, είμαι σίγουρος ότι δεν θα δει με καθόλου θετικό τρόπο και με εμπιστοσύνη τον εκάστοτε άλλο υπουργό, ο οποίος θα αποφασίζει για τα κρίσιμα και μεγάλα αυτά θέματα. Και καλά θα κάνει που δεν θα τον βλέπει με εμπιστοσύνη, όπως κι εμείς δεν βλέπουμε με εμπιστοσύνη, όχι τον κ. Παππά ως πρόσωπο, αλλά τη θέση του.

Και να που έχουμε λόγους να ανησυχούμε. Εχθές μόλις, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, 54 σελίδες. Εδώ μέσα γίνεται λόγος για πηγές διαφθοράς από τους Έλληνες βουλευτές. Είναι η ομάδα GRECO που αναφέρεται στην Ελλάδα. Το καταθέτω και σας το δίνω και σε στικάκι γιατί είναι 56 σελίδες.

Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι έντιμη, πρέπει και να φαίνεται έντιμη. Δεν κατηγορούμε κανέναν για διαπλοκή, αλλά ερωτούμε τον κ. Παππά, γιατί επιμένετε να κρατάτε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες για τον εαυτό σας; Γιατί ευνουχίζετε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Έχω μόνο δύο αρμοδιότητες λέει ο κ. Παππάς. Να αποφασίσω πόσα κανάλια θα λειτουργήσουν στη χώρα και πόσα χρήματα να δώσουν ως τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία οι καναλάρχες.

Έχετε και άλλες 6 αρμοδιότητες, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι μόνο αυτές οι δύο. Καθορίζετε το ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο των Περιφερειακών καναλιών, που θα διεκδικήσουν μία άδεια. Καθορίζετε, μέσω του μητρώου ειδικοτήτων, τον ελάχιστο αριθμό ειδικότητας ανά κατηγορία, αναπροσαρμόζετε τα ίδια κεφάλαια που οφείλουν να διατηρούν τα κανάλια, με απόφασή σας, μπορείτε να τροποποιείτε τους χάρτες συχνοτήτων και διορίζετε τα πέντε από τα επτά μέλη όσον αφορά την ΕΡΤ ΝΕΤ. Εμείς θα σας λέγαμε να φανείτε λιγότερο συγκεντρωτικός και να κινηθείτε με άλλο τρόπο, να είστε πιο κιμπάρης. Πολλές απ’ αυτές τις αρμοδιότητες θα πρέπει να τις δώσετε στο ΕΣΡ.

Για μας, λοιπόν, που ήρθαμε καλοπροαίρετα σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα και στις τρεις συνεδριάσεις που επεξεργαζόμαστε, συζητάμε και μελετάμε αυτό το νομοσχέδιο, εμείς, λοιπόν, οι καλοπροαίρετοι βουλευτές του Ποταμιού σας λέμε: Κινηθείτε και εσείς το ίδιο καλοπροαίρετα και αντιστρέψτε τη θέση σας με το ΕΣΡ. Εσείς αιτιολογημένη γνώμη, το ΕΣΡ αποφασιστική αρμοδιότητα. Οι πολίτες, κύριοι και κύριες συνάδελφοι, δεν θέλουν χάντρες, έχουμε μπροστά μας πολίτες, όχι ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι θέλουν τις χάντρες.

Οι πολίτες θέλουν να δουν κάποιους, επιτέλους, από το πολιτικό σύστημα να τα βάζουν με τη διαπλοκή. Να σηκώνουν το χαλί, για να μπει επιτέλους φως και καθαριότητα κάτω από αυτό το θολό, γκρίζο τοπίο της διαπλοκής κομμάτων, τραπεζών και καναλιών. Αυτή είναι όλη η ουσία. Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, οι βουλευτές του Ποταμιού δείξαμε την καλή μας θέληση. Είπαμε ότι, ναι, χρειάζεται ένας νόμος που να τακτοποιήσει όλα αυτά τα θέματα της διαπλοκής, αλλά πρέπει και η κυβέρνηση να δείξει την τόλμη. Έχει την τόλμη η Κυβέρνηση να τα βάλει με τους ολιγάρχες, με τη διαπλοκή; Έχει την τόλμη ν’ αποφασίσει η ίδια η κυβέρνηση ότι δεν πρέπει ο εκάστοτε να είναι ο αυτοκράτωρ των πάντων;

Πρέπει το ΕΣΡ να πάρει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες και ως τότε εμείς θα περιμένουμε να ακούσουμε, αν θα κάνετε αυτή τη μεταστροφή και τη μετατόπιση κέντρου βάρους από τον υπουργό–καναλάρχη, από τον υπουργό–αυτοκράτορα, στο συνταγματικώς δομημένο τοπίο που θα πρέπει να αποφασίσει, το ΕΣΡ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα περιμένουμε να ακούσουμε, και, βεβαίως, σας λέμε ότι για εμάς είναι πάρα πολύ κρίσιμο το να μην αποφασίζετε εσείς οι ίδιοι ως μία νέα περίπτωση μεταμφιεσμένης διαπλοκής τα θέματα που έχουν ταλαιπωρήσει το πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία επί 25 χρόνια. Σας ευχαριστώ!

Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας