6 Ιουνίου, 2018

Ο «@ν@ν@ς» και τα «σκουπίδια των ΜΑΤ»

Χριστίνα Ταχιάου

Μια περιήγηση στον «γνωστό ιστότοπο» όπου έγινε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη, μας μαθαίνει ότι κάθε χώρα έχει τους «εξεγερμένους/εξεγερμένες» που της αξίζουν

Πριν από λίγες ημέρες, ο Μ.Σ. δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από την Αστυνομία. «Ξέρετε, για εσάς προοριζόταν ο εκρηκτικός μηχανισμός που μπήκε στην πολυκατοικία σας τα ξημερώματα της τάδε Μαΐου». Στην αρχή, νόμιζε ότι του κάνουν πλάκα. Θυμήθηκε τον θόρυβο κάποια ξημερώματα, τα υπολείμματα που περισυνέλεξε η Αστυνομία, αλλά δεν φαντάστηκε ότι ο ίδιος μπορεί να είχε γίνει στόχος για κάποιους. Καθηγητής της Νομικής, ουδέποτε ενεπλάκη σε κάτι βαρύγδουπο, δεν έχει μέτωπα ανοιχτά, δεν συνδικαλίζεται. Έμαθε ότι θεωρείται «στέλεχος του ΝΑΤΟ» και ότι αυτό ενόχλησε κάποιους αυτοπροσδιοριζόμενους ως «Συγκρουσιακό Αναρχικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης».

Ενημερώθηκε ότι στον «γνωστό ιστότοπο» έχει δημοσιευτεί ανάληψη ευθύνης, ότι φιγουράρουν φαρδιά πλατιά το όνομα και η διεύθυνσή του, καθώς και οι ιδιότητές του, αυτές που τον έχουν κάνει στόχο. Συγκεκριμένα, είναι ένοχος – σύμφωνα με τους «Συγκρουσιακούς» επειδή: «πέρα από το ότι έχει διατελέσει καθηγητής τόσο στην Αστυνομική Ακαδημία, όσο και στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, σήμερα εκτελεί χρέη νομικού συμβούλου του ΝΑΤΟ.» Αλλά έκανε και κάτι χειρότερο, όπως καταγγέλλουν οι συντάκτες της ανάρτησης: «Στις αρχές Μαϊου, συμμετείχε και ως ομιλητής στο διεθνές συνέδριο νομικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη». Κι επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια «στεγνή πολεμική μηχανή» κ.λπ., έγραψαν μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης 1.922 λέξεων, στο τέλος της οποίας κόλλησαν και μια αλληλεγγύη στον Δημήτρη Κουφοντίνα και την απειλή για «δυναμικές απαντήσεις από τον κόσμο του αγώνα, ενάντια σε κάθε υπεύθυνο».

Ο Μ.Σ. ήταν προετοιμασμένος για κάποια πιθανή παρέμβαση στο μάθημά του από «συλλογικότητες», όπως λέει στο Protagon. Όχι όμως για τέτοιου είδους χτύπημα στο σπίτι του. Απροετοίμαστη ήταν και η συμβολαιογράφος που είδε πρόσφατα το αυτοκίνητό της να καίγεται κάτω από το σπίτι της. Απροετοίμαστοι ήταν και οι γείτονές της, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι θα καεί η πολυκατοικία, καθώς μαζί με της συμβολαιογράφου κάηκαν τα αυτοκίνητα και άλλων δυο κατοίκων της περιοχής. Παράπλευρες απώλειες.

Στον «γνωστό ιστότοπο» δημοσιεύονται συχνά αναλήψεις ευθύνης. Τις περισσότερες φορές, οι «στόχοι» νιώθουν μεγάλη έκπληξη όταν ενημερώνονται από την Αστυνομία για τη νέα τους ιδιότητα, αυτήν του «στόχου». Οπως, για παράδειγμα, συνταξιούχος δικαστικός. Στην προκήρυξη ανάληψης ευθύνης, κατηγορούνταν ως υπεύθυνος για πλειστηριασμούς κaι ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες τους. «Έχω 20 χρόνια που έχω βγει στη σύνταξη», μας είχε εκμυστηρευτεί τότε ο ηλικιωμένος κύριος. «Προφανώς μπερδεύτηκαν, διότι υπάρχει άλλος δικαστικός με το ίδιο ονοματεπώνυμο. Αλλά δεν μένουμε στην ίδια πολυκατοικία», είχε αστειευτεί. Να σημειωθεί ότι «ο στόχος» δεν είχε καν ακούσει την έκρηξη από τα γκαζάκια κaι ότι ενημερώθηκε από την Αστυνομία, όταν δημοσιεύτηκε η ανάληψη ευθύνης.

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα τέτοια φαιδρά για συμπολίτες μας οι οποίοι πληροφορούνται από το «γνωστό ιστότοπο» ότι έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες με στόχους τους ίδιους. Ενέργειες οι οποίες αν δεν δημοσιοποιούνταν στο «γνωστό ιστότοπο» θα έμεναν στο μυαλό και sτις αφηγήσεις των δραστών.

Πολλές αναρτήσεις στον «γνωστό ιστότοπο» γίνονται από κάποιον που υπογράφει ως @ν@ν@ς. Στην ντοπιολαλιά του «χώρου», όποιος ανεβάζει κάτι στον «γνωστό ιστότοπο» λέγεται «δημοσιευτής». Πολλές φορές, οι αναλήψεις ευθύνης έχουν κάτι το κωμικό. Γενικά, οι ενέργειες είναι σαν να γίνονται μόνες τους. Τα συνθήματα «φωνάζονται». Οι αφίσες «κολλιούνται». Τα σπρέι και τα συνθήματα «γράφονται». Οι «μικροφωνικές» (δηλαδή η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τις οποίες ακούγονται συνθήματα και μουσική) «γίνονται». Οι βιτρίνες «σπάζονται». Οι επιθέσεις σε κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία από τους αντισισπιστές δίνουν μια άλλη νότα στους αγώνες. Αλήθεια, γιατί να μην γίνονται επιθέσεις και στα ανθοπωλεία; Και τα φυτά έχουν ψυχή. Γιατί όχι και στα φρουτάδικα; Ποιος είπε ότι το φρούτο δεν πονάει όταν το τρως;

Το πρωί της Τετάρτης δημοσιεύτηκε από τον «δημοσιευτή @*» η προκήρυξη για την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στη Θεσσαλονίκη. Με αυτήν, κάποιοι «εξεγερμένοι/εξεγερμένες» δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είχαν πρόθεση να κάψουν τους αστυνομικούς, τους οποίους αναφέρουν ως «σκουπίδια των ΜΑΤ». «Επιλέγουμε να κοιτάξουμε τον πραγματικό εχθρό κατάματα, να κοιτάξουμε τους ενόπλους φρουρούς του στα μάτια και να τους κάψουμε. Οι μπάτσοι δεν είναι ο “σάκος του μποξ” όπως διατείνονται οι ίδιοι κλαψουρίζοντας· είναι στόχος. Είναι στόχος λόγω του ρόλου που έχουν επιλέξει να αναλάβουν στην κοινωνική ζωή. Είναι προστάτες του κράτους και των αφεντικών, είναι αυτοί που είναι πάντα έτοιμοι να καταστείλουν οποιαδήποτε απόπειρα εξέγερσης ή επανάστασης».

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι «στους μπάτσους» προσέφυγε και ηγετικό στέλεχος «του χώρου» πρόσφατα, όταν βρήκε το σπίτι του στα Εξάρχεια «να έχει κλεφτεί», όπως θα έγραφε κι ο @ν@ν@ς. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το ότι γράφτηκαν 1.281 λέξεις για την ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ και την επιλογή να κάψουν ζωντανούς τους αστυνομικούς και 1.922 λέξεις για τα γκαζάκια που μπήκαν επειδή κάποιος καθηγητής Νομικής μίλησε στο συνέδριο νομικών του ΝΑΤΟ.

Οι λαοί έχουν τους «εξεγερμένους/εξεγερμένες» και τους «@ν@ν@δες» που τους αξίζουν.

* Η Χριστίνα Ταχιάου είναι στέλεχος του Ποταμιού

Πηγή: Protagon

Σχετικά