20 Μαΐου, 2017

Ο μίτος της αυτοχειρίας του πολιτικού συστήματος

Νίκος Νυφούδης

Αυτή είναι σειρά με την οποία οδηγηθήκαμε νομοτελειακά στην κρίση των πολιτικών θεσμών, στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει εκπέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και απ’ όπου φαίνεται ακατόρθωτο να βγει. Σαν να είναι εγκλωβισμένη σε έναν λαβύρινθο ανοσιουργημάτων και ως εκ τούτου καταδικασμένη στην αυτοχειρία.

Εάν προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της πολιτικής ανισορροπίας, θα βρούμε στη βάση του νήματος όλα τα στοιχεία των λαϊκιστικών τακτικών: απλουστευτικές προσεγγίσεις θεμελιωδών ζητημάτων, μανιχαϊστική λογική, επίκληση στο συναίσθημα, πατερναλισμός. Το φαινόμενο, δυστυχώς, είναι ευρύτατο και ορατό σχεδόν σε όλες τις κοινωνικές πτυχές της ζωής των πολιτών. Στο πολιτικό γίγνεσθαι, όμως, είναι περισσότερο ευδιάκριτο. Προκειμένου ορισμένοι να είναι αρεστοί, να εξασφαλίσουν «καρέκλες» και βουλευτικές έδρες, γίνονται ευκαιριακοί ιδεολόγοι σε ένα σύστημα πρόσκαιρων πολιτικών συνεργασιών και ακολουθούν το «ρεύμα». Ένα «ρεύμα» που μπορεί να φυσάει προς κάθε κατεύθυνση – αριστερά ή δεξιά, δεν έχει και πολλή σημασία.

Άνθρωποι χωρίς ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα, αλλά με ξεκάθαρους ιδιοτελείς στόχους, υπόσχονται ότι θα βγάλουν τη χώρα από τον λαβύρινθο. Φυσικά, πολύ σύντομα συνειδητοποιούν πως δεν είναι ικανοί να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Η δυσπιστία απέναντι στον πολιτικό κόσμο επιτείνεται, οι ίδιοι στρέφονται κατά των ιδεολογιών που λίγο νωρίτερα υποστήριζαν και οι πολίτες παραμένουν στον λαβύρινθο. Καλώς την πολιτική αναξιοπιστία!

Από εκεί πια, δεν χρειάζεται να ξετυλίξουμε τον μίτο για να βρούμε την άκρη, είναι μονόδρομος. Το κομματικό σύστημα αδυνατεί να ανασυνταχθεί και να επανακατακτήσει την αξιοπιστία του –ειδικά στις τάξεις της νεολαίας–, η απώλεια εμπιστοσύνης είναι δεδομένη και το πολιτικό προσκήνιο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση και συνεπώς στην αυτοκαταστροφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κρίση έχει δύο πρόσωπα. Αυτό που μας έφερε σε αυτήν και αυτό που δεν μας αφήνει να την ξεπεράσουμε. Όπως λέμε σταθερά στο Ποτάμι, το παλιό πρέπει να πάει στο χρονοντούλαπο, μαζί με τη λογική του συμφέροντος. Ίσως εάν ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα από την ανάποδη, τότε να βρούμε και την έξοδο από τον λαβύρινθο.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πολιτικός υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών και Γραμματέας Β’ Θεσσαλονίκης στο Ποτάμι

Πηγή: free-sunday.gr