7 Απρίλιος, 2014

O Μίλτος Κύρκος στην Lifo

Μίλτος Κύρκος

Ο Μίλτος Κύρκος, που έκανε την έκπληξη, μιλά στη Lifo για την απόφασή του, την επιλογή του κόμματος και την επίδραση του πατέρα του στην πολιτική του σκέψη

Πολλοί είμαστε αυτοί που νοσταλγούμε την ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου (την ψύχραιμη, ενωτική του σκέψη, την ευθύβολη κρίση του, την αυτογνωσία και αυτοκριτική του).  Ο γιος του, Μίλτος, που απ' όσο ξέρω δεν έχει ξανασχοληθεί με τα κόμματα, μας εξέπληξε με την απόφασή του να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού.  Του ζήτησα κατευθείαν μια γρήγορη συνέντευξη, για να μου λύσει τις πολλές απορίες.

Διαβάζω στο βιογραφικό του:  

Γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός.  Τα τελευταία χρόνια απασχολείται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών και αναπτύσσει εκπαιδευτικές εφαρμογές σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Στόχος του είναι η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών με σκοπό την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Αγαπά τη ΔΗΜΑΡ, όπως αγαπά το Dolce, τον Μερακλή με τις πίτες στα Εξάρχεια, τον Βρούτο, τον Λεωνίδα. Το ότι δεν τους βλέπει πια δε σημαίνει πως τους ξέχασε.

Κύριε Κύρκο, πώς αποφασίσατε να είστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής;

Είχα αποφασίσει να βοηθήσω το Ποτάμι γιατί είχα ανάγκη να ξαναβρώ το νήμα μιας ελπίδας που μου γέννησε η αριστερά της ευθύνης το 2012 - τον τρόπο τον διάλεξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Τι πιστεύετε ότι έχει το Ποτάμι που δεν έχει πχ. η Δημαρ ή άλλα κόμματα;

Παράγει πολιτικές θέσεις χωρίς εκ των προτέρων αγκυλώσεις, ταμπού και μακριά από στερεότυπα. Αισθάνθηκα ότι ο πολιτικός του λόγος είναι πράξη, δέσμευση χωρίς οφειλή στο παρελθόν. Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά!

Από όσα έχετε κάνει στη ζωή σας (επαγγελματική ή και κοινωνική δράση) μέχρι τώρα, ποια πράγματα ξεχωρίζετε;

Τα μουσουλμανόπαιδα στα ορεινά χωριά της Θράκης που έπαιζαν το παιχνίδι που έφτιαξα με την Αλ. Ανδρούσου σε laptop ενώ είχαν μόνο ξυλόσομπες και λάσπη - και έβλεπαν έναν άλλο κόσμο που μπορεί να μην αγγίξουν ποτέ.

Και ποιο είναι το όραμά σας για την Ευρώπη;

Η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Ευρώπη με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση αλλά επίσης σημαντικές αρμοδιότητες στα ομόσπονδα κράτη. Δεν έχουν θέση πια οι εθνικισμοί και η απομόνωση εάν θέλουμε μια Ευρώπη οικονομικά ισχυρή για τους λαούς της. Ούτε φυσικά η αλαζονεία κάποιων πλουσίων.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι ο πατέρας σας επηρέασε την πολιτική σας σκέψη; 

Ήμουν τυχερός και απέκτησα δίπλα του κάποια εργαλεία τόσο χρήσιμα όχι μόνο στην πολιτική σκέψη, αλλά, το κυριότερο, στη ζωή την ίδια. Και φυσικά, χρησιμοποιώντας αυτά τα εργαλεία διαφωνούσα και μαζί του σε τόσα πολλά!

Μπορείτε να φανταστείτε τι θα έλεγε για την σημερινή πολιτική κατάσταση και για την απόφαση σας να ασχοληθείτε με τα κοινά, με το Ποτάμι;

Δεν μπορώ να μιλήσω για αυτόν, ούτε κανείς μας εξάλλου. Έψαχνε όμως πάντα στη ζωή του τις πλατύτερες, αδογμάτιστες συμπορεύσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Εσείς πού λέτε να ήταν;

www.lifo.gr

διαβάστε επίσης