11 Ιούνιος, 2015

Ο μεγάλος εχθρός των μεταρρυθμίσεων είναι ο πελατειασμός

Συνέντευξη του Παναγιώτη Καρκατσούλη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ).

Στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeiner Zeitung (FAZ) μίλησε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής Eπικρατείας του Ποταμιού.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και λειτουργία του κράτους. Μιλώντας ειδικότερα για τις απολύσεις προσωπικού, ανέφερε ότι, βραχυπρόθεσμα, έχουν ασήμαντα δημοσιονομικά οφέλη και, μακροπρόθεσμα, δεν βοηθούν στην αλλαγή της δημόσιας διοίκησης που παραμένει απαρχαιωμένη, υπερ-ρυθμισμένη και υπερ-συγκεντρωτική.

Ο μεγάλος εχθρός των μεταρρυθμίσεων είναι ο πελατειασμός δήλωσε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Αυτός διαπερνά κάθε λειτουργία της διοίκησης (σχεδιασμό, παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών, ελέγχους και ποιότητα υπηρεσιών), κάθε ειδικότερη δημόσια πολιτική (κοινωνική,οικονομική, αναπτυξιακή) και κάθε δομή της (κεντρική, αποκεντρωμένη, τοπική). Αποτέλεσμα είναι η παρεμπόδιση ή ακύρωση ακόμη και ειδικότερων μεταρρυθμίσεων.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να αψηφίσει το πολιτικό κόστος των αλλαγών, να έρθει σε σύγκρουση με εμφωλευμένα συμφέροντα και να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές.

Μέχρι τώρα, μόνο το Ποτάμι έχει παρουσιάσει μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση διοικητικών μεταρρυθμίσεων και έχει καλέσει και τα άλλα κόμματα να την υιοθετήσουν.

karka faz

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και βουλευτής Επικρατείας

11 Ιουνίου 2015