3 Νοεμβρίου, 2016

Ο Μ. Σταθόπουλος αποδεδειγμένα δεν υποχωρεί στις πιέσεις

Ποτάμι

Στην ανάγκη να μην επιμείνει η κυβέρνηση στις απολυταρχικού τύπου επιδιώξεις της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την τοποθέτηση στην προεδρία του ΕΣΡ μιας συναινετικής λύσης όπως είναι ο Μιχάλης Σταθόπουλος επέμεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στον Real FM 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Υπογράμμισε ότι ο Μ. Σταθόπουλος, είναι ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα δεν υποχωρεί στις πιέσεις, είναι «ένα απαραίτητο πρόσωπο σε μια στιγμή που όλοι αντιμετωπίζουμε με καχυποψία το τι θα συμβεί στην τηλεόραση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού επικρατείας λέγοντας: «Ο κ. Παππάς σαν κακομαθημένο παιδί προσπαθεί να επιβάλλει τη λύση των τεσσάρων καναλιών. Ήλπιζα ότι μετά την απόφαση του Σ.τ.Ε. και τις αντιδράσεις στην κοινωνία ακόμη και στο κόμμα του, θα είχε βάλει μυαλό. Όμως επιμένει στο ρόλο του υπουργού καναλάρχη. Εμείς από την αρχή έχουμε πει «περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία». Εάν επιμείνουν στις απολυταρχικές τους απόψεις θα τινάξουν την διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ στον αέρα».

Ερωτώμενος σχετικά με τη στάση της εκκλησίας και τον παρεμβατισμό που δείχνει τον τελευταίο καιρό στάθηκε σε τρία σημεία τα οποία τον ενόχλησαν: Την επίθεση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον κ. Φίλη με προσωπικούς χαρακτηρισμούς, τη στάση του ως προς τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων -για τον οποίο αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος να εκθειάζει έναν ιεράρχη ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της Χρυσής Αυγής και στην αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου, με κάποια δόση υπερηφάνειας, ότι ο κ. Καμμένος θα έριχνε την κυβέρνηση αν του το ζητούσε. «Είναι ντροπή γιατί τα δημοκρατικά ήθη επιβάλλουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν ή δεν πέφτουν στη βουλή. Δεν πέφτουν επειδή κάποιος επιχειρηματίας ή επειδή κάποιος ιεράρχης ή κάποια ξένη δύναμη δίνει εντολή σε κάποιους να άρουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις είπε: «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα 10% που σκέφτεται να ψηφίσει το Ποτάμι. Όταν μπούμε σε προεκλογική περίοδο ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι εμείς ούτε ψέματα είπαμε, ούτε λαϊκίσαμε και θα σκεφτεί ότι το χρήσιμο και καθαρό Ποτάμι θα πρέπει να υπάρχει στη βουλή. Εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να επιμείνουμε στις αλήθειες μας και τη φωνή της λογικής».

Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα της χώρας τόνισε ότι χρειάζεται ένα εθνικό συμβούλιο ασφαλείας τονίζοντας όμως ότι από την άλλη πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στη σχέση μας με την ΕΕ και στα θέματα οικονομίας καθώς με τις σημερινές συνθήκες αυτός που κυριαρχεί είναι ο οικονομικά δυνατότερος στην περιοχή. «Δυστυχώς, εμείς αυτό το παιχνίδι στα Βαλκάνια το έχουμε χάσει» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης αντί για εκλογές όταν η κυβέρνηση φτάσει σε αδιέξοδο τόνισε ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο και εξέφρασε και την αμφιβολία του για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα ήταν για τη χώρα. «Συνηθως οι οικουμενικές κυβερνήσεις πορεύονται με βάση μια ελάχιστη συμφωνία όπου κανείς δεν ρισκάρει και δεν παίρνει γενναίες αποφάσεις. Η χώρα χρειάζεται συμφωνία για τα μεγάλα και τολμηρές αποφάσεις. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί, πρέπει να πάμε στην καθαρή λύση των εκλογών και όχι σε πρόχειρες λύσεις όπως είναι η οικουμενική κυβέρνηση».

Τέλος, για το αν θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός με συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η απόσταση που χωρίζει τον κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη δε γεφυρώνεται. Λύσεις που έχουν λειτουργήσει στο εξωτερικό, όπως ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία, εδώ μπορεί να οδηγήσουν στην ακυβερνησία. Βεβαίως σε εθνικά θέματα όπως και στο θέμα του χρέους πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Ας αρχίσουμε λοιπόν από αυτά και βλέπουμε αν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία».

Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Για την εκτίμησή του για το που πηγαίνει η χώρα:
Υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι η απουσία αισιοδοξίας και το δεύτερο – πρωτοφανές μετά από πάρα πολλά χρόνια – είναι ότι δεν υπάρχει μια στοιχειώδης κατεύθυνση, ενώ τα προβλήματα είναι παντού. Έχουμε εθνικά προβλήματα για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε μια αστάθεια στη σχέση μας με την Ευρώπη -αναφέρομαι στις αξιολογήσεις. Έχουμε μια καθίζηση στην εσωτερική αγορά, αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και, βέβαια, μια πολύ μεγάλη ανησυχία του κόσμου, του οποίου κάθε μέρα ο μισθός μειώνεται. Κάποια από αυτά τα προβλήματα τα είχαμε και στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι τώρα τα έχουμε όλα μαζί και μονίμως ασχολούμαστε μόνο με το τι θα γίνει με τις τηλεοπτικές άδειες. Εννοείται πως εμείς θέλουμε να τακτοποιηθεί το τηλεοπτικό τοπίο και να υπάρξει νομιμότητα. Αναγνωρίζουμε βεβαίως τις ευθύνες του προηγούμενου πολιτικού συστήματος. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν τεράστιες ευθύνες και για τα θαλασσοδάνεια κάποιων Μέσων, αλλά κυρίως γιατί δεν εισέπρατταν τα λεφτά που θα έπρεπε όταν στα χέρια των ιδιωτών βρίσκεται κάποια δημόσια περιουσία. Αλλά δεν μπορείς να πηγαίνεις από αυτή την ιστορία, σήμερα στο απόλυτο χάος. Και να διαιωνίζεται αυτό. Να αποφασίζουν οι δικαστές, και να βλέπουμε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Είδατε πόσες υποχωρήσεις κάναμε εμείς, ακόμα και στη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής. Κάναμε υποχωρήσεις, μόνο και μόνο γιατί πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία και να ασχοληθούμε με τα μείζονα θέματα της χώρας.

Για τις προοπτικές της χώρας:
Η Ελλάδα έχει ακόμα περιθώρια να βγει μπροστά. Είναι μια χώρα στην οποία έχουν πέσει πάρα πολύ οι αξίες, έχουν πέσει πάρα πολύ οι μισθοί. Υπάρχει αυτή τη στιγμή αναζήτηση στην Ευρώπη επενδυτικών ευκαιριών και είναι στο δικό μας χέρι αν δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα σταθερή με ένα πολιτικό κεφάλαιο το οποίο συνομιλεί για τα σημαντικά - να έρθουν μια σειρά από επενδύσεις στη χώρα, Αλλά όλο αυτό το ασταθές περιβάλλον και στην πολιτική και στην οικονομία δεν επιτρέπει να έχουμε αυτές τις επενδύσεις.

Για την κριτική που ασκεί το Ποτάμι:
Εμείς λοιπόν είμαστε πολύ αυστηροί και με το παλιό σύστημα, με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για ένα κύριο λόγο που το έχουμε πει και το ξαναθυμίζουμε: η χώρα στα δικά τους χέρια χρεοκόπησε. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανίκανος να την αναστήσει, μπορεί να ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας λάθος πολιτική, αλλά δεν ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα χρεοκόπησε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για τη συζήτηση με το χώρο του κέντρου:
Εμείς ήρθαμε στην πολιτική με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα καταλάβει ότι πρέπει να ανατραπεί όλο το παλιό σύστημα. Δεν τα καταφέραμε και έχουμε γνώση της αδυναμίας μας αυτή τη στιγμή –δηλαδή ότι μας ακούει λίγος κόσμος. Προσπαθήσαμε να πούμε σε όλες τις κεντρώες δυνάμεις ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι από τη βάση, και να εκλεγεί ένας αρχηγός από τις δυνάμεις του κέντρου. Βέβαια κάποιοι φοβήθηκαν αυτή την ανοιχτή εκλογική αναμέτρηση και το έβαλαν στα πόδια. Αλλά η δική μας άποψη, στην οποία επιμένουμε, είναι ότι δεν θα επιστρέψουμε ούτε ως δεκανίκι της ΝΔ, ούτε ως δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, όπως αρνηθήκαμε να γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του ‘15. Γιατί η χώρα δεν αλλάζει διατηρώντας τα ίδια πρόσωπα μπροστά. Η χώρα αλλάζει αν μπουν καινούργιες δυνάμεις και αν υπάρξει μια διαφορετική πολιτική συνταγή.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα μικρό κόμμα:
Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γεννηθεί ένα κόμμα από το μηδέν. Εμείς όμως κρατιόμαστε ζωντανοί. Πιστεύει κανείς ότι εάν αύριο ανέβει στην εξουσία π.χ. ο κ. Μητσοτάκης, δε θα υπάρχει κομματικό κράτος; Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρχει μία άλλη πολιτική απέναντι στην εκκλησία- πράγμα απαραίτητο; Εγώ δεν έχω πειστεί και πιστεύω ότι το Ποτάμι αυτών των συγκεκριμένων λογικών αρχών θα είναι απαραίτητο και χρήσιμο σε μια νέα βουλή.

Για τις πιθανότητες συνεργασίας με άλλα κόμματα:
Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα. Αν μπορέσουμε όμως εμείς να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο νέο κίνημα, που θα έρθουν και άλλοι βεβαίως, να το κάνουμε. Εμένα όμως βουλευτή επικρατείας και κυνηγό μίας έδρας στη βουλή από κάποιο άλλο κόμμα σας διαβεβαιώ ότι δεν θα με δείτε ποτέ.

Για τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου:
Η αλήθεια είναι ότι είχα εκφραστεί πολύ θετικά για την παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου στην εκκλησία. Ήταν ένας ψύχραιμος άνθρωπος, μετριοπαθής που δεν ανακατευόταν στα πολιτικά ζητήματα. Και ξαφνικά είδα στην τηλεοπτική αυτή συνέντευξη έναν άνθρωπο ο οποίος χωρίζει τον κόσμο και αυτό το λέω με στεναχώρια. Όταν επιτίθεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε κάποιον που θεωρεί αντίπαλο της η εκκλησία, αυτό δε συνάδει με μία σύγχρονη ανοιχτή κοινωνία. Εμείς όπως ξέρετε είμαστε απέναντι στον κ. Φίλη και δεν τον έχουμε υποστηρίξει ποτέ. Αλλά η εκκλησία μπορεί να συγκρούεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς; Επίσης δύο ακόμα παρατηρήσεις: Για ποιον λόγο εκθειάζει έναν ιεράρχη ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της Χ.Α; Τελικά η εκκλησία νομίζω ότι μεταμορφώνεται και αυτή σε ένα μεγάλο κόμμα στο οποίο υπάρχουν οι ακραίοι και οι μετριοπαθείς αλλά προς τα έξω πρέπει να φαίνονται όλοι ενωμένοι. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να εκθειάσεις έναν ακραίο Μητροπολίτη όπως είναι των Καλαβρύτων. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε ενότητα όλων, χρειαζόμαστε ενότητα με σεβασμό στο δημοκρατικό περιβάλλον. Και το τελευταίο βέβαια ήταν η αποκάλυψη του Αρχιεπισκόπου, με κάποια δόση υπερηφάνειας, ότι ο κ. Καμμένος θα έριχνε την κυβέρνηση αν του το ζητούσε. Αυτό όπως ξέρετε ήταν ένα παραπολιτικό των προηγούμενων ημερών. Το είχαμε μάθει αλλά ελπίζαμε όλοι ότι δεν ισχύει. Ένας υπουργός να λέει μπροστά στον πρωθυπουργό ότι θα ρίξω την κυβέρνηση αν μου το ζητήσει η εκκλησία και όλο αυτό να αντιμετωπίζεται ως κάτι για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύεται η εκκλησία;

Για την πρόταση του Ποταμιού για πρόεδρο του ΕΣΡ:
Πρέπει να τελειώνουμε με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, γι΄ αυτό και προτείναμε τον Μιχάλη Σταθόπουλο για πρόεδρο του ΕΣΡ . Υπάρχουν πολλοί που έχουν διαφωνήσει κατά καιρούς μαζί του αλλά κανείς δεν έχει πει ποτέ ότι ο Σταθόπουλος υποχωρεί στις πιέσεις. Θυμάστε όταν ήταν υπουργός κάποιοι τον πίεζαν από διάφορες μεριές αλλά ο Σταθόπουλος είναι ένας από τους ξεροκέφαλους -ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός- της δικαιοσύνης. Άρα είναι ένα απαραίτητο πρόσωπο σε μια στιγμή που όλοι αντιμετωπίζουμε με καχυποψία το τι θα συμβεί στην τηλεόραση. Ελπίζω η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση να ακούν τη φωνή της λογικής και να προσχωρήσουν στην πρόταση που τους έχουμε κάνει.

Για την πρόταση του Ποταμιού για τις τηλεοπτικές άδειες:
Εμείς στη Βουλή από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν μπορεί να μην πληρώνεται η συχνότητα και προτείναμε τα εξής –τα λέω επιγραμματικά: υπάρχουν τρεις τρόποι να πάρεις από κάποιον λεφτά, ο ένας είναι να ζητήσεις από κάποιον 70 και 80 εκατομμύρια στην έναρξη ενός εγχειρήματος - αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Αυτός που θα βγάλει 70 και 80 εκατομμύρια να στα δώσει από την πρώτη μέρα, νομίζω ότι θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να τα βγάλει στη πορεία. Δίνεις λοιπόν ένα ποσό στην αρχή -εμείς είπαμε να δώσουν 10 εκατομμύρια στην αρχή- και δίνουν ετησίως με βάση τον τζίρο και όχι με βάση τα κέρδη -γιατί τα κέρδη τα μαγειρεύεις και λες δεν έβγαλα τίποτα, δε δίνω τίποτα. Σε βάθος δεκαετίας έχουμε υπολογίσει ότι τα 250 εκατομμύρια του κ. Τσίπρα είναι λίγα και ότι μπορείς να πάρεις παραπάνω από τη διαφημιστική αγορά σε βάθος δεκαετίας. Επίσης θα πρέπει να υπάρχουν ετήσιοι έλεγχοι. Αν δε δώσεις τα λεφτά αμέσως η άδεια σου αναιρείται, αν δεν πληρώσεις του εργαζομένους σου αμέσως η άδειά σου αναιρείται. Άρα υπάρχει λύση για περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία, με περισσότερα κανάλια.

Για το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης:
Νομίζω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο και δεν ξέρω αν θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα, γιατί συνήθως οι οικουμενικές κυβερνήσεις πορεύονται με βάση μια ελάχιστη συμφωνία. Δηλαδή ο καθένας να μην ενοχλεί το διπλανό του– αναφέρομαι στα κόμματα που συμμετέχουν – αλλά και κανείς να μην παίρνει και τις γενναίες αποφάσεις για το μέλλον. Νομίζω ότι δεν είναι χρήσιμο να κάνουμε ένα συνασπισμό, με αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά την Χρυσή Αυγή – γιατί περί αυτού πρόκειται – κάνοντας μια συμφωνία για τα μικρά. Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία για τα μεγάλα. Χρειάζεται τολμηρές αποφάσεις. Δεν πιστεύω, λοιπόν, στις οικουμενικές κυβερνήσεις όπως είναι τώρα τα πράγματα. Και θα ήθελα καθαρές λύσεις. Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, αν πέσει στον τοίχο – κάτι που είναι πολύ πιθανό – γιατί κάθε μέρα βλέπουμε και από ένα λάθος, τότε πρέπει να πάμε στην καθαρή λύση των εκλογών.

Για το εάν ένας μεγάλος συνασπισμός Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι μια λύση μετά τις εκλογές:

Αυτά τα πράγματα δεν μπορείς να τα δεις ανεξάρτητα από τους πρωταγωνιστές τους. Η απόσταση που χωρίζει πια τον Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι τεράστια. Δεν πιστεύω ότι γεφυρώνεται. Επομένως, να μην αναζητάμε λύσεις που έχουν λειτουργήσει στο εξωτερικό, αλλά εδώ μπορεί να οδηγήσουν σε ακυβερνησία. Θέλουμε μια καθαρή λύση. Βέβαια, υπάρχει λόγος σε κάποια θέματα να είμαστε όλοι μαζί. Εγώ πρότεινα στο θέμα του χρέους να υπάρξει μια συμφωνία όλων των κομματικών αρχηγών. Σε εθνικά θέματα που αρχίζουν και αναζωπυρώνονται, να προχωρήσουμε σε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που υπάρχει στις περισσότερες δυτικές χώρες. Στις μεγάλες δημοκρατίες, δεν υπάρχει μόνο ο Υπουργός Αμύνης, που αποφασίζει για θέματα άμυνας, ή ο Υπουργός Εξωτερικών. Υπάρχει ένα Συμβούλιο Ασφαλείας, που μετέχουν οι αρχηγοί των κομμάτων, το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να έχει κάποια σταθερά χαρακτηριστικά η πολιτική αυτή και να μην αλλάζει μέρα με τη μέρα. Έχουμε προτείνει λοιπόν ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε σε κάποια μεγάλα θέματα. Ας αρχίσουμε από αυτά, για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία και σε άλλα ζητήματα.

Για τα εθνικά ζητήματα:
Το πρόβλημα της χώρας αυτή την στιγμή δεν είναι το εθνικό. Υπάρχει και το εθνικό επειδή υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Δεν θέλω να το πω σκληρά αλλά θα το πω: σηκώνουν κεφάλι άνθρωποι οι οποίοι έπρεπε να ήταν υπόχρεοι στη σημερινή Ελλάδα. Δηλαδή βλέπεις την Αλβανία. Η Αλβανία έχει μπει σε ένα στάδιο ανάπτυξης επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν εδώ, δούλευαν, πήραν τα λεφτά τους τα πήγαν στην Αλβανία, χτίσανε μια οικονομία και αντί να είναι σύμμαχοι της χώρας αυτή την στιγμή επηρεάζονται από τον τουρκικό παράγοντα και επιτίθενται συνεχώς στην χώρα μας. Αυτό είναι δείγμα της αδυναμίας μας. Ο Ερντογάν έχει χάσει την ψυχραιμία του και επειδή πιέζεται στα ανατολικά σύνορα – γιατί αυτός είναι ο λόγος - ξαφνικά θυμήθηκε το Αιγαίο. Στέλνει ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι εάν με πιέσετε πολύ για κουρδικό, θα αμφισβητήσω και εγώ τα δυτικά σύνορα και θα γίνει μπάχαλο στην περιοχή. Χρειάζεται ναι μεν εθνικό συμβούλιο ασφαλείας όπως είπα, αλλά από την άλλη χρειάζεται να δώσουμε την σημασία που πρέπει στην σχέση μας με την Ε.Ε. και με την οικονομία γιατί στις σημερινές συνθήκες αυτός που κυριαρχεί είναι αυτός που είναι οικονομικά δυνατότερος στην περιοχή και εμείς αυτό το παιχνίδι στα Βαλκάνια το έχουμε χάσει δυστυχώς.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:
Νομίζω ότι οι 153 παρά την γκρίνια τους, παρά τα πηγαδάκια της Βουλής, θα επιμείνουν και θα στηρίξουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση. Οι 153 είναι μπετόν αυτή την στιγμή και ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να αποφύγει τις εκλογές. Δεν αποκλείω όμως, όπως όλοι οι Έλληνες φαντάζομαι, ένα ατύχημα και οι τελευταίες κινήσεις τους όπως π.χ. η επιλογή του κ. Πολύδωρα, ή η αποκάλυψη για το ταξίδι στη Βενεζουέλα, δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για ένα ατύχημα.

Για τις δημοσκοπήσεις:
Δεν τρέμουν τα πόδια μου. Οι δημοσκοπήσεις – ναι - μας δείχνουν σε μια προβληματική ζώνη. Αλλά από εκεί και πέρα δείχνουν και κάτι άλλο: Δείχνουν ότι ένα ποσοστό 10% του κόσμου σκέφτεται θετικά το Ποτάμι και δηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα να το ψηφίσει. Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε στη φωνή της λογικής. Νομίζω ότι μετά τη διάψευση και του τελευταίου λαϊκισμού -του κ. Τσίπρα- αν μπούμε σε προεκλογική περίοδο ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει, πέρα από τις μικρές αντιπάθειες που μπορεί να έχει ως προς τις επιλογές του Ποταμιού, ότι εμείς ούτε ψέματα είπαμε, ούτε λαϊκισμούς υπηρετήσαμε. Και προφανώς σε μια Ελλάδα που πρέπει να βγει μπροστά, ένα καθαρό δυνατό Ποτάμι στη Βουλή, μπορεί να έχει μόνο θετική συνεισφορά. Θα επιμείνω λοιπόν να λέω τις αλήθειες μέχρι τέλους. Αν ο κόσμος πιστεύει ότι μπορεί να τις ακούσει από αλλού, ας πάει στους άλλους. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να επιμείνουμε να λέμε τις αλήθειες μας.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη: