24 Μαρτίου, 2019

Ο κρυφοφασίστας της διπλανής πόρτας

Γιώργος Δημακόπουλος

Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε τελεσίδικα το ειδικό δικαστήριο της Χάγης τον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα. Τότε, τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είχαν πάρει είδηση τι γινόταν. Έκρυβαν τη σφαγή και τη θηριωδία, τα μοναδικά στον κόσμο σαν τους 3 πίθηκους, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν, δεν μιλούσαν. Αργότερα στην ελλαδάρα στις πλατείες κάναμε λαϊκά δικαστήρια –«έξω ο σφαγέας των Βαλκανίων, Clinton killer»– και ηρωποιούσαμε τον Κάρατζιτς και τον Μιλόσεβιτς. Ήταν η πρώτη φορά που χωμένοι ανάμεσα στους διαδηλωτές οι κρυφοφασίστες της διπλανής πόρτας έβγαιναν από τα καβούκια τους υπερασπιζόμενοι τους σφαγείς ορθόδοξους αδελφούς! Το φίδι γεννούσε τα αυγά του. Τότε, μέλη της Χρυσής Αυγής πολεμούσαν στο πλευρό των «αδελφών» Σέρβων.

Οι φασίστες της διπλανής πόρτας είναι ελάχιστοι. Οι κρυφοφασίστες της διπλανής πόρτας είναι οι πολλοί. Η Χρυσή Αυγή είναι η βιτρίνα, το όχημα που με το αντιμνημόνιο των κομμάτων το 2011-2012 και την ανοχή των ΜΜΕ, σκέπασε τους κρυφοφασίστες της διπλανής πόρτας. Η Χ.Α. είναι το μαγαζί που απολαμβάνει άκοπα αυτό που κρυβόταν και επώαζε για χρόνια. Δεν γεννήθηκαν το 2010. Ήταν πάντοτε εκεί και συμβιβασμένοι ψήφιζαν άλλα κόμματα, μέχρι που στις πλατείες της αγανάκτησης και του παραλογισμού του αντιμνημονίου, η αρμονική συνύπαρξη έδωσε την ευκαιρία της αποκάλυψης της κρυμμένης ταυτότητας και του πολλαπλασιασμού της ανέξοδης ρητορικής της βίας και του εκφασισμού, και την ευκαιρία για αυτούς να ομογενοποιηθούν στη Χ.Α. Τα ΜΜΕ έβλεπαν μόνο μια ευκαιρία για αντιπολίτευση, και έτρεφαν το αυγό του φιδιού.

Στις ευρωεκλογές του 2014 και παρά τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν λίγους μήνες νωρίτερα, τα ΜΜΕ και τα κόμματα εξουσίας συνέχιζαν επίμονα να ξεπλένουν τους ψηφοφόρους της ως παρασυρμένους και οργισμένους πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2014 η Χ.Α. έκανε peak με 536 χιλ. ψήφους. Στις εκλογές τη 1/2015 η εκλογική της δύναμη μειώθηκε στις 388 χιλ. ψήφους, και στις εκλογές στις 9/2015 και παρά το δημοψήφισμα και το μνημόνιο Τσίπρα έπεσε στις 379 χιλ. ψήφους. Πήρε χρόνια για να καταλάβουν κάποιοι ότι ήταν λάθος η απλούστευση ότι «τα μνημόνια θρέφουν τον φασισμό». Οι μικροκομματικές προπαγανδιστικές απλουστεύσεις και τακτικές θρέφουν τον φασισμό. Στις επόμενες εκλογές η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί, αλλά όσο ο φανατισμός, η πόλωση και ο παραλογισμός θα κυριαρχούν στην πολιτική των κομμάτων εξουσίας και θα τρέφει τα άκρα, το ποσοστό των κρυφοφασιστών της διπλανής πόρτας θα παραμένει υψηλό.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η Χ.Α. είχε πάρει 6,3% των ψήφων, και ακολούθως στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έφτασε το 7%. Αν και έχασε 11 χιλ. ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο, το ποσοστό της ήταν υψηλότερο λόγω της αύξησης της αποχής των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων. Όσο απέχεις, τόσο περισσότερο χώρο τους δίνεις. Όσο εσύ σιωπάς, τόσο δυνατότερα θα ακούγονται αυτοί. Όσο εσύ σιγοντάρεις τον εθνικιστικό απομονωτισμό, τόσο τους δίνεις βήμα να μείνουν δραστήριοι στο παρασκήνιο να μοιράζουν το μίσος και τη θρασύδειλη βλακεία τους. Δεν θα υπήρχε Χ.Α., αν δεν υπήρχαν οι κρυφοφασίστες της διπλανής πόρτας, αυτοί που όπλισαν τα χέρια εκείνων που χτύπησαν τα παιδιά στην παιδική χαρά στην Κόνιτσα, που έκλεισαν το σχολείο στην Καλαμαριά για να απομακρυνθεί συμμαθητής τους με σύνδρομο Down, που χυδαία ξέπλυναν τη δολοφονία on camera του Ζακ, που δημοσίευαν για γριούλες που πάνε στις τράπεζες, που παρότρυναν το κυνηγητό της Χ.Α. σε μετανάστες (αδειούχους) μικροπωλητές να επεκταθεί σε όλες τις υπαίθριες αγορές κ.ο.κ.

Χωρίς τον φασισμό, οι γειτονιές μας, οι ζωές μας, η Βουλή, η πολιτική, η Ελλάδα, είναι καλύτερες. Και ο μόνος τρόπος ώστε οι φασίστες και οι κρυφοφασίστες να επιστρέψουν στο περιθώριο είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή μας. Κάθε φορά που σιωπάμε εμείς, στη θέση μας ακούγεται ένας φασίστας να κατηγορεί, να σπέρνει μίσος, να διχάζει, να απειλεί. Και ένας κρυφοφασίστας να τον υποστηρίζει θρασύδειλα. Οι φωνές της λογικής είναι που θα σκεπάσουν τις κραυγές του μίσους.

Πηγή: Athens Voice

*O Γιώργος Δημακόπουλος είναι στέλεχος στο Ποτάμι και υποψήφιος ευρωβουλευτής