8 Μάιος, 2017

Ο κομματισμός οδηγεί σε εθνική τύφλωση

Ανδρέας Αθανασάκης

Τα δυτικά κράτη σήμερα δέχονται επιθέσεις από απολυταρχικά καθεστώτα και ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Κοινός παρονομαστής των επιθέσεων είναι το μίσος απέναντι στη δημοκρατία. Ο τρόπος με τον οποίον δομούνται τα κράτη μας και οι ζωές μας αποτελεί απειλή απέναντι σε κάθε αυταρχική ιδεολογία. Η ισηγορία, η ισονομία, η εναλλαγή στην εξουσία, η ελευθερία του λόγου, αποτελούν θεμελιώδη χαρακτηριστικά των κοινωνιών μας. Ο δυτικός κόσμος, με όλα τα ελαττώματά του, έχει θέσει άπαξ δια παντός το άτομο στο κέντρο των πραγμάτων. Αυτό είναι ασυμβίβαστο με την υποδούλωση που επιδιώκουν κάθε λογής δικτάτορες και θεοκράτες.

Η έκβαση της Ιστορίας δεν είναι προκαθορισμένη. Τα δυτικά κράτη αναπτύχθηκαν μέσα από μακραίωνες διαδικασίες. Απαιτήθηκαν αγώνες για να κατακτηθούν αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Αγώνες θα απαιτηθούν και για τη διατήρηση των δημοκρατικών μας κεκτημένων.

Σε μια κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία συγκυρία, η χώρα μας κυβερνάται από άτομα άπειρα, ανώριμα, χωρίς τα απαραίτητα προσόντα για τη διακυβέρνηση. Κοσμογονικές αλλαγές όπως οι προσφυγικές ροές αντιμετωπίζονται περίπου ως φυσικά φαινόμενα, με την κυβέρνηση να παρατηρεί άπρακτη και το κενό που δημιουργείται να προσπαθούν να το καλύψουν αλληλέγγυοι και ΜΚΟ όχι πάντα γνωστής προέλευσης και προσφοράς. Ο κομματισμός οδηγεί σε μια εθνική τύφλωση: τα κυβερνητικά στελέχη ασχολούνται με το μοίρασμα των κονδυλίων και όχι με την εθνική ασφάλεια.

Για το Ποτάμι, η εθνική ασφάλεια και η αξιοπρέπεια του ατόμου αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε διασφαλίζεται ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι κρατικοί μηχανισμοί εμφανίζουν εικόνα διάλυσης και αδυναμίας διαχείρισης των προβλημάτων, ενώ η ανθρωπιστική κρίση φτάνει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατατέθηκε μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για τις απόψεις που εξέφρασε η Σώτη Τριανταφύλλου για τον κίνδυνο που δημιουργεί ο ισλαμοφασισμός στη Γαλλία και την Ευρώπη.

​Κ​άθε προσπάθεια ποινικοποίησης της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών ​είναι αναγκαίο να καταδικαστεί. Ανεξάρτητα από τον δικαστικό αγώνα στον οποίον αναγκάζεται να εμπλακεί η Σώτη Τριανταφύλλου, το πρόβλημα του ισλαμοφασισμού καλείται να το αντιμετωπίσει εκτός από την γαλλική και η ελληνική κοινωνία. Στην ελληνική επικράτεια δημιουργούνται από τις παραλείψεις, την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης, γκέτο πληθυσμών στα οποία η ζωή δε διέπεται από τους κανόνες του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δικαίου. Από τη διενέργεια κλειτοριδεκτομής μέχρι τη δράση ριζοσπαστικοποιημένων στοιχείων, ανακύπτουν συνεχώς θέματα τα οποία η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει.

Όταν πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και για ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας δε χωράνε μικροκομματικοί υπολογισμοί. Φωνές όπως της Σώτης Τριανταφύλλου συνεισφέρουν σημαντικές ιδέες στον δημόσιο διάλογο και βοηθούν στην ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας. Όσο κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί της οικονομικής κρίσης, τόσο αυτά τα διογκώνονται. Αν κάτι μας δίδαξε η χρεοκοπία είναι ότι τα σημαντικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

*Ο Ανδρέας Αθανασάκης είναι υπεύθυνος του Τομέα Δη​μόσια​​ς Τά​ξ​ης και Πολιτικής Προστασίας του Ποταμιού