24 Ιούνιος, 2018

Ο κίνδυνος προέρχεται από τη φανατισμένη Τουρκία του Ερντογάν

Νίκος Νυφούδης

Συνέντευξη του Νίκου Νυφούδη στην «Μπαμ της Κυριακής»

Για ποιους λόγους το «Ποτάμι» δεν θεωρεί την συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση για το Μακεδονικό επιζήμια για τη Ελλάδα;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι το Ποτάμι δεν θεωρεί ότι η συμφωνία είναι κακή, ή προδοτική ή ότι είναι επιζήμια για τη χώρα. Μετά από τρεις δεκαετίες με τις συνθήκες που επικρατούν στις δύο χώρες σήμερα, η λύση και το κλείσιμο της "πληγής" είναι μονόδρομος όταν υπάρχει ο κίνδυνος εξ΄ανατολών και η φανατισμένη Τουρκία του Ερντογάν.

Στην συμφωνία όμως υπάρχουν μελανά σημεία και τα οποία είναι η γλώσσα και η ταυτότητα καθώς και ο αυτοπροσδιορισμός στην εθνότητα που αφήνει τεράστια πόρτα ανοιχτή περί "Μακεδονικού" έθνους. Όταν ο πολίτης τόσα χρόνια άκουγε το σύνθετη ονομασία erga omnes, για κάθε χρήση δηλαδή, τότε στο μυαλό του είχε ότι και η ταυτότητα και η γλώσσα θα πήγαιναν ασορτί με την ονομασία. Δηλαδή Βορειομακεδόνες και Βορειομακεδονική γλώσσα ή ακόμη και στα σλαβικά "Μακεντόνσκι" όπως είπε στη Βουλή ο Στ. Θεοδωράκης. Αυτά είναι μεγάλα αρνητικά σημεία της συμφωνίας που δεν μπορούν να μην χρεωθούν ως αποτυχία της κυβέρνησης και βέβαια προκαλούν το δημόσιο αίσθημα ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Και φυσικά ένα ακόμα πολύ βασικό στοιχείο είναι πως οι Μακεδόνες αισθανόμαστε ότι η συμφωνία υπογράφηκε στις πλάτες μας, χωρίς ειλικρινή ενημέρωση.
Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται χρονικά οι αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας για την Ελλάδα;

Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να εξετάσουμε το ποτήρι μισοάδειο αλλά να κάνουμε ότι πρέπει ώστε να είναι μισογεμάτο. Όπως εδώ υπάρχουν οι ακραίες φωνές έτσι και στα Σκόπια συμβαίνει το ίδιο. Ακόμα και μέσα στην Βουλή τους. Αυτές τις φωνές και οι δύο χώρες με συνεργασία, αλληλεγγύη και πολύ διπλωματική δουλειά να τις απομονώσουν στο μέλλον. Φυσικά σημαντικό στοιχείο που πολλές φορές δεν μας αφήνει να δούμε καθαρά την μεγάλη εικόνα και όχι τα μικρά, είναι το γεγονός ότι δεν ξεχνάμε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση του “δεν πληρώνω” του “γιουχαρίσματος” και μιας κουλτούρας που αυτή καλλιέργησε ως αντιπολίτευση.

Αφού λύθηκε το θέμα ότι δεν είναι - και πως θα μπορούσε ιστορικά να είναι - απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αυτό θα επισημανθεί στο ανώτερο επίπεδο, στο Σύνταγμα της χώρας τους, μπορούμε να συνυπάρξουμε και να πορευθούμε ως στρατηγικοί σύμμαχοι την επόμενη μέρα. Οπότε καμία από τις δύο χώρες να μην προκαλέσει προβλήματα στην άλλη και να μην βρει τα κακώς κείμενα της συμφωνίας για να "πατήσει πάνω" ανοίγοντας νέες πληγές.

Πιστεύετε ότι η όποια ελληνική κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να αλλάξει το περιεχόμενο της συμφωνίας, και ποια είναι η θέση του «Ποταμιού» στο ενδεχόμενο αυτό;

Αυτή η συμφωνία βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό, δίνει την ευρωπαϊκή διέξοδο στα Σκόπια για να υπάρχουν και αύριο και λύνει ένα πρόβλημα τριών δεκαετιών. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση που να φέρει τα πάνω -κάτω στη συμφωνία, να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ώστε να διεκδικήσει ένα, δύο άρθρα με πιο σαφή διατύπωση. Ας εστιάσουμε στο να εφαρμοστεί η συμφωνία με τον καλύτερο τρόπο και για τις δύο χώρες, όσο πιο άμεσα γίνεται, καλή τη πίστη και χωρίς προστριβές και από μόνη της η ειρηνική συνύπαρξη θα μας οδηγήσει σε δρόμους πιο στρωτούς στο μέλλον. Με την Ελλάδα η εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή.

Τελικά θα συμπορευτείτε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το διαζύγιο είναι προ των πυλών;

Αυτή είναι μια απόφαση των μελών του Ποταμιού και θα περιμένετε λίγες εβδομάδες ακόμα μέχρι να μιλήσουμε και να καταλήξουμε ως σύνολο. Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία, ακούμε και μιλάμε με τους ψηφοφόρους μας αλλά και με όσους πίστεψαν στην ενωμένη κεντροαριστερά. Αλλά εμείς ποτέ δεν επιδιώξαμε ένα ΠΑΣΟΚ+ όπως άλλοι στο χώρο. Δεν θα παίζαμε ποτέ τον ρόλο ενός παρία για κάποιες καρέκλες. Οι θέσεις του Ποταμιού στην πολιτική ζωή του τόπου μπορεί να μην προκαλούν ενθουσιασμό αλλά στο τέλος δικαιώνονται από την πραγματικότητα. Τώρα αν πουλάει ο λαϊκισμός και όχι ο ρεαλισμός αυτό είναι φαινόμενο της εποχής που καλό θα ήταν όσοι έχουν τα ηνία στα κόμματα να κάνουν κάτι να το αλλάξουν.

Τι πιστεύετε ότι έχει φταίξει προκειμένου η πρώτη κρίση στο ΚΙΝΑΛ να έχει προκληθεί τόσο σύντομα;

Όταν προχωρείς σε μια συνομοσπονδία κομμάτων και πολιτικών κινήσεων πρέπει να σέβεσαι την διαφορετική αντίληψη. Στρατιωτάκια το 2018 μετά από 8 χρόνια μνημόνια; νομίζω ότι δεν ταιριάζει σε κανένα βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου αυτός ο ρόλος.

Σεβαστή η άλλη άποψη, σεβαστή η θέση της κ. Γεννηματά κατά της συμφωνίας αλλά unfair να επιβάλλει στο Ποτάμι την άποψή της. Όταν ειδικά το Κίνημα Αλλαγής δεν βγάζει επίσημη ανακοίνωση κατά της συμφωνίας καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα μέρη του, τότε το αίτημα μοιάζει εντελώς ανεδαφικό.

Αν αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αύριο μπορεί να γίνει σε ένα άλλο νομοσχέδιο και αντιμεθαύριο σε μια κυβερνητική συνεργασία. Η ενός γυναικός αρχή - στην δική μας περίπτωση- δεν μας εκφράζει. Το Κίνημα Αλλαγής επανέφερε τα χαμόγελα στη Σοσιαλδημοκρατία ότι μπορεί να πείσει ξανά τις πλατιές μάζες για την χρησιμότητα των πολιτικών της επειδή στην κάλπη συμμετείχαν "όλες οι φυλές του Ισραήλ". Και πρέπει κάθε ένας από εμάς να σέβεται κάθε μία από αυτές.

Πηγή: Μπαμ της Κυριακής

* Ο Νίκος Νυφούδης είναι στέλεχος ΜΕ.ΣΥ.Α, υπεύθυνος του τομέα Εξαγωγών και Γραμματέας Β' Θεσσαλονίκης