4 Ιουλίου, 2015

O καταστροφικός ρόλος του ΟΧΙ

Γιώργος Μαυρωτάς

Το ρίσκο του ΟΧΙ είναι πολύ μεγάλο για να το σηκώσουμε χωρίς ουσιαστικά να μας προσφέρει όπλα στη διαπραγμάτευση. Το μόνο που προσφέρει είναι η ικανοποίηση ενός ψευδεπίγραφου πατριωτισμού που έχει σκοπίμως καλλιεργηθεί.

Πολλά έχουν ακουστεί ως τώρα με επιχειρήματα υπέρ και κατά του ΟΧΙ και του ΝΑΙ. Θα καταπιαστώ εδώ με τον ρόλο του ΟΧΙ και τις επιπτώσεις του. Δεν θα αναφερθώ στους απόλυτα υπαρκτούς κινδύνους και το ρίσκο του να βγούμε εκτός ευρωζώνης παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού. Διαβεβαιώσεις έδωσε και για άλλα (ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα, ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες κλπ). Ένα ρίσκο που οι οπαδοί του ΟΧΙ είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν.

Για ποιο λόγο όμως;
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ένα ΟΧΙ θα τον οπλίσει με περισσότερο διαπραγματευτικά χαρτιά για να πετύχει καλύτερη συμφωνία με ελαφρύτερα μέτρα. Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι μια επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα δείξει σαφώς μια ευρωσκεπτικιστική στάση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα. Η σκεπτικιστική αυτή στάση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πιο βεβαρημένα μέτρα, καθότι ο εκτιμούμενος βαθμός υλοποίησης των όποιων προτάσεων αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω. Θα πούνε δηλαδή οι δανειστές ότι εφόσον δεν υπάρχει βούληση, «ας πούμε 10 για να κάνουν τα 5» κι έτσι τα μέτρα θα είναι πιο επαχθή.

H διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος με ένα ΟΧΙ δεν θα βελτιωθεί. Για τους Ευρωπαίους δεν αλλάζει κάτι αφού θεωρούσαν ήδη ότι η κυβέρνηση κι ο κ. Τσίπρας είχε καθαρή εντολή. Αντίθετα, δίνει άλλοθι στον κ. Σόιμπλε και την παρέα του για να μας κλείσουν την πόρτα κάτι που επιθυμούν από καιρό. Το ΟΧΙ δηλαδή δεν είναι χαστούκι στον κ. Σόιμπλε αλλά βούτυρο στο ψωμί του. Αν δεν υποχωρήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΟΧΙ (και γιατί να το κάνουν, οι αγορές έδειξαν ότι δεν φοβούνται το Grexit) ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να φύγει ηττημένος και η Ελλάδα να βρεθεί χωρίς συμφωνία στον δρόμο προς τη δραχμή. Το ΟΧΙ είναι αναντίστρεπτη πορεία προς τη δραχμή, ένας «αξιοπρεπής» θάνατος.

Από την άλλη μεριά το ΟΧΙ είναι ένα πολύ καλό άλλοθι για την κυβέρνηση να μας οδηγήσει στη δραχμή. Θα φύγει πάλι από τις διαπραγματεύσεις και θα πει «μα εσείς μου το ζητήσατε». Αν δεν ήταν εξαρχής αυτό το σχέδιο, είναι ένα πολύ βολικό Plan B. Με την δραχμή θα μπορεί να κυβερνάει μια ρημαγμένη χώρα χωρίς το στενό κουστούμι των κανόνων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν το ήθελαν από την αρχή.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι κινδυνολογία είναι λογικά ενδεχόμενα. Το ρίσκο του ΟΧΙ είναι πολύ μεγάλο για να το σηκώσουμε χωρίς ουσιαστικά να μας προσφέρει όπλα στη διαπραγμάτευση. Το μόνο που προσφέρει είναι η ικανοποίηση ενός ψευδεπίγραφου πατριωτισμού που έχει σκοπίμως καλλιεργηθεί. Ψευδεπίγραφος γιατί οδηγεί την χώρα με μαθηματική ακρίβεια στη μιζέρια και στον μαρασμό. Αυτά όλα λοιπόν πρέπει να λεχθούν έτσι ώστε αυτοί που θα ψηφίσουν ΟΧΙ να μην μπορούν να λένε μετά ότι εξαπατήθηκαν κι ότι δεν προειδοποιήθηκαν…

Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος για θέματα Παιδείας

4 Ιουλίου 2015