27 Οκτωβρίου, 2017

«Ο κ.Τσίπρας πήγε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσει»

Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στην Ώρα του Πρωθυπουργού σχετικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

Την αδυναμία του κ. Τσίπρα να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για τους Αμερικανούς η βάση της Σούδας, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό για την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Όπως είπε, «η βάση της Σούδας θα έπρεπε να είναι το δυνατό μας χαρτί, όμως εσείς αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας-μαμούθ, αντί να εξασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας, οικονομικά ανταλλάγματα για την κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση για την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον». Παράλληλα υπογράμμισε, ότι κατά την επίσκεψή του στην Αμερική ο κ. Τσίπρας «έδειξε μια περίεργη για τον ίδιο και για το κόμμα του δεκτικότητα στα όσα ζήτησε η άλλη πλευρά», ενώ ουσιαστικά δεν έθεσε κανένα αίτημα και μόνο έδωσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στους βουλευτές και στο λαό και για το κόστος της αναβάθμισης των F16. «Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν προκρίνει τον εκσυγχρονισμό των F16. Με ποιο τίμημα όμως; Σε πόσα χρόνια; Με ποιους ρυθμούς; Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, στο εσωτερικό της χώρας, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό. Για πόσα δισεκατομμύρια αλήθεια μιλάμε; 2.4; 1.1; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε. Επίσης στάθηκε και στο γεγονός ότι η ελληνική βιομηχανία είναι απούσα από το πρόγραμμα. Όπως είπε, αν είχε διασφαλιστεί η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, «πέρα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, θα εξοικονομούσαμε χρήματα, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλους εξοπλισμούς».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση, όσον αφορά τα θέματα άμυνας, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «οι όποιες προσπάθειες εθνικής συνεννόησης τορπιλίζονται από τις εμφυλιοπολεμικές κορώνες των κορυφαίων Υπουργών σας, όπως ο κ.Παππάς». Ενώ για τον Πάνο Καμμένο τόνισε, ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας, Υπουργό Αμύνης, που αντιμετωπίζει το Υπουργείο ως εφαλτήριο για τις ανορθόδοξες φιλοδοξίες και επιλογές του, ενώ παράλληλα λέει συνεχώς ψέματα στην Βουλή». Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, «η ευθύνη σας είναι μεγάλη και η μέχρι σήμερα πολιτεία σας δείχνει, ότι είστε συνυπεύθυνος αυτής της κακής πολιτικής». Στη δευτερολογία του ο Σταύρος Θεοδωράκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα με αφορμή την αναφορά του κ.Τσίπρα σε fake news. «Θα έλεγα ότι αυτονομήθηκε το τέρας, που εκθρέψατε εσείς και οι σύμμαχοί σας στην κυβέρνηση, οι ΑΝΕΛ» επεσήμανε, ενώ σημείωσε ότι ο όρος fake news στην Ελλάδα πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2014, για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις που διέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αντιπάλους του.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

Διαβάστε ολόκληρη την πρωτολογία:

Πριν συζητήσουμε για τα όπλα, ας πούμε τα αυτονόητα για την ειρήνη. Θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Και όποιος αμφισβητεί, αντί για παραβιάσεις – παραβάσεις και απειλές, ας πάει στα διεθνή δικαστήρια.

Τα νησιά μας δεν μπορούν να απειλούνται και όταν απειλούνται πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Να αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, για να προστατεύσουμε τόπους και ανθρώπους. Θέλουμε, λοιπόν - απαιτούμε θα έλεγα, ξεκάθαρες κουβέντες από τους υπερεθνικούς οργανισμούς, στους οποίους συμμετέχουμε.

Δεν θέλουμε να μεροληπτεί το ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας και θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυάται στην πράξη τα σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρώπης. Συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μακρόν για κοινή ευρωπαϊκή «δύναμη επέμβασης» μέχρι το 2020, για ένα κοινό αμυντικό προϋπολογισμό και «κοινό αμυντικό δόγμα».

Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2020. «Έχουμε πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα», έλεγε ο Θεμιστοκλής.

Και σήμερα δεν είναι μόνο τα πλοία, είναι και τα αεροσκάφη, είναι και τα άρματα, και πάνω από όλα είναι οι άνθρωποι, το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

Έχω αναλυτικά αναφερθεί στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του στρατού μας. Πρέπει να έχουμε στόχο ένοπλες δυνάμεις:

  • ευέλικτες,
  • με επαγγελματισμό,
  • σύγχρονες
  • και κυρίως ένοπλες δυνάμεις με υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης.

Πρέπει να φύγουμε από τον παλιό τρόπο οργάνωσης των στρατοπέδων, που υπηρετούν μόνο τους πολιτικούς και τα ρουσφέτια τους και όχι την άμυνα. Και βεβαίως, να περιορίσουμε την σπατάλη και τις λοβιτούρες. Είναι γνωστό ότι στο όνομα της άμυνας χτίστηκαν περιουσίες και περιουσίες. Οι πολιτικοί πρέπει να αποφασίζουν για τα θέματα οργάνωσης και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, βασιζόμενοι στις εισηγήσεις των επιτελείων και των εξειδικευμένων στελεχών.

Κύριε Τσίπρα,

Είπατε στην επίσκεψή σας στον κ. Τραμπ, ότι η βάση της Σούδας πρέπει να αναβαθμιστεί. Θέλετε να μας πείτε και εμάς τι εννοείτε;

Ήδη από τον Αύγουστο συναινέσατε σε μια ετήσια παράταση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Αμερικής. Με ποια ανταλλάγματα; Με ποιες εγγυήσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας;

Ταυτόχρονα στο ίδιο ταξίδι, στις ίδιες συναντήσεις, μιλήσατε για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Για πόσα δισεκατομμύρια αλήθεια μιλάμε; 2.4; 1.1; Και πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Πότε; Εις βάρος ποιων στρωμάτων της κοινωνίας;

Οι περισσότεροι ειδικοί έχουν προκρίνει τον εκσυγχρονισμό των F16. Με ποιο τίμημα όμως; Σε πόσα χρόνια; Με ποιους ρυθμούς; Ειδικά σε μια περίοδο κρίσης και ανέχειας έπρεπε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, στο εσωτερικό της χώρας, πριν φανείτε τόσο γαλαντόμος στο εξωτερικό.

Και αν έχετε απαντήσεις, απαντήστε τώρα. Αν δεχτούμε ότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών επείγει, γιατί απειλείται η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, τότε γιατί δεν κάναμε χρήση του διαπραγματευτικού χαρτιού της Σούδας; Μιλάτε για ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δεκαετίας. Δεν είναι πολύ;

Εύλογα νομίζω, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι μια επίμονη καλύτερη διαπραγμάτευση θα έφερνε επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος, μείωση του συνολικού κόστους του εκσυγχρονισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας. Γιατί οι ελληνικές βιομηχανίες είναι απούσες από το πρόγραμμα; Δεν έπρεπε να είχε διασφαλιστεί εξαρχής η ουσιαστική συμμετοχή τους;

Όταν ένα τμήμα εξοπλισμών εκτελείται από εγχώριες βιομηχανίες, πέρα από τη μεταφορά τεχνογνωσίας, εξοικονομούμε χρήματα, που μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλους εξοπλισμούς. Είναι φανερό, ότι το χαρτί της Σούδας δεν το βάλατε καν στο τραπέζι. Μπήκατε στον Λευκό Οίκο μόνο για να δώσετε! Αντιμετωπίσατε την επέκταση της βάσης της Σούδας ως μια υποσημείωση στο περιθώριο της συμφωνίας-μαμούθ.

Πρέπει να αλλάξετε ρότα μέχρι τον Νοέμβριο του '18, που θα έρθει η τελική συμφωνία για τη Σούδα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλα μας τα χαρτιά. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας, δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό. Οικονομικά και γεωστρατηγικά!

Νομίζω ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι και μια πρωταρχική έγκριση αγοράς αεροσκαφών F-35, αυτά που θα προμηθευτεί σύντομα και η Τουρκία. Υπάρχει ένα ερώτημα όμως, που νομίζω ότι το έχουμε εμείς της αντιπολίτευσης, αλλά νομίζω ότι το έχει και ένα μέρος της συμπολίτευσης. Ένα μέρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το έχει και όλη η κοινωνία. Ποιος τα σχεδιάζει όλα αυτά στην Άμυνα κ. Τσίπρα; Ποιος τα αποφασίζει όλα αυτά;

Θα σας το πω χωρίς περιστροφές. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον συγκυβερνήτη σας, Υπουργό Αμύνης, που αντιμετωπίζει το Υπουργείο ως εφαλτήριο για τις ανορθόδοξες φιλοδοξίες και επιλογές του. Λέει συνεχώς ψέματα στην Βουλή, εκτός αν μου πείτε, ότι λέει ψέματα για τα μικρά, αλλά είναι ειλικρινής στα μεγάλα. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει για κανέναν άνθρωπο, για καμία προσωπικότητα.

Η ευθύνη σας είναι μεγάλη και η μέχρι σήμερα πολιτεία σας δείχνει, ότι είστε συνυπεύθυνος αυτής της κακής πολιτικής!

Θέλω να επανέλθω στην πρόταση νόμου, που έχουμε καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες:
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα έχει λόγο σε μείζονα ζητήματα άμυνας και εθνικής πολιτικής. Με την συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων και των πρώην πρωθυπουργών και την φυσική ηγεσία του στρατεύματος. Είναι μια πρόταση που κερδίζει έδαφος.

Και έχω ακούσει συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι αυτό πρέπει να υπάρξει. Πρόσφατα άκουσα και τον κ. Κουμουτσάκο εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να αποδέχεται την πρότασή μας, αλλάζοντας ελαφρά τον τίτλο σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Αλλά δεν μπορώ, παρά να σημειώσω, ότι οι όποιες προσπάθειες εθνικής συνεννόησης τορπιλίζονται από τις εμφυλιοπολεμικές κορώνες των κορυφαίων Υπουργών σας, όπως ο κ.Παππάς.

Πήγατε στην Αμερική κ. Τσίπρα και δείξατε μια περίεργη και για εσάς και για το κόμμα σας δεκτικότητα, στα όσα ζήτησε η άλλη πλευρά. Δεν θέσατε κανένα αίτημα. Τρεις είναι οι ερμηνείες:
Ή νιώσατε δέος μπροστά απέναντι στην υπερδύναμη;
Ή πήγατε απροετοίμαστος;
Ή με τα πολλά «ναι» προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος.

Πρέπει, λοιπόν, σήμερα να απαντήσετε και συνοψίζω, πόσα είναι τα λεφτά για τα F-16 και ποιες είναι οι υποσχέσεις σας για την Σούδα; Και ποιος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις; Ο κ. Καμμένος; Εσείς; Το υπουργικό Συμβούλιο; Ή ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως σας έχουμε προτείνει;

Δευτερολογία:

«Επίθεση για τα fake news των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη σιωπή για τη Σούδα»

Αναφέρεστε συχνά τελευταία, κύριε Τσίπρα, στα fake news. Το κάνετε μεθοδικά, το κάνουν οι συνεργάτες σας το κάνουν οι υπουργοί και κάποιοι βουλευτές. Προφανώς κάποιοι επικοινωνιολόγοι, κάποιοι διαφημιστές σας έχουν συστήσει να το κάνετε. Όμως επιτρέψτε μου να σας συστήσω ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας το 2014 για να χαρακτηρίσει τις ειδήσεις που εσείς διαδίδατε για τους αντιπάλους σας. Θα έλεγα λοιπόν να μη μιλάτε τόσο συχνά για τα fake news εκτός αν είναι μια πίκρα, δικαιολογημένη θα έλεγα ότι αυτονομήθηκε το τέρας που εσείς εκθρέψατε, εσείς και οι σύμμαχοί σας στην κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.

Κύριε Κουίκ, θα σας παρακαλούσα να μην παρεμβαίνετε. Και να μην προκαλείτε με χαρακτηρισμούς που μπορώ να σας τους επιστρέψω στο πολλαπλάσιο. Και τουλάχιστον όχι από τα υπουργικά έδρανα αυτή τη στιγμή...Αρχίσαμε τα «έξω»...Τα έχω ακούσει και από τη Χρυσή Αυγή αυτά θα μου τα πείτε και εσείς τώρα, λοιπόν έλεγα, έλεγα λοιπόν απλώς ότι το θέμα των face news που έχει πληγώσει πολύ την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια είναι μια υπόθεση η οποία ξεκινάει από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα πρέπει εάν θέλετε να συζητήσουμε επί αυτού, πραγματικά να κάνετε την αυτοκριτική σας, για μια ολόκληρη περίοδο που τα είχατε χρησιμοποιήσει για να πολεμήσετε τους αντιπάλους σας. Τώρα ας πάμε στα «αμερικάνικα», υπερασπίζεστε κύριε Τσίπρα τον κύριο Τραμπ επειδή είπε ότι έχει σκέψεις για το χρέος, και φτάσατε στο σημείο να διεκδικείτε και τα εύσημα γιατί στη ΔΕΘ θα είναι τιμώμενη χώρα η Αμερική κάτι που έχει αποφασιστεί εδώ και δύο χρόνια, που το γνωρίζουμε εδώ και δύο χρόνια, και ήταν μια απόφαση της διοίκησης εκεί μετά την Κίνα, μετά τους Ρώσους, να έρθουν και οι αμερικανοί. Δηλαδή λίγο ακόμα και θα μας λέγατε ότι η επίσκεψή σας στην Αμερική κινητοποίησε και τους αμερικανούς τουρίστες να έρχονται στην χώρα μας. Σας άκουσα, το είπατε και τώρα, ότι μιλήσατε για επενδύσεις, πράγμα χρήσιμο, σας άκουσα λοιπόν να λέτε στον κύριο Τραμπ, ο οποίος μάθαμε ότι ενδιαφερότανε και για το Ελληνικό, ότι πάει το Ελληνικό ξεκίνησε. Σε ποια χώρα ξεκίνησε το Ελληνικό κύριε Τσίπρα; Σε ποια χώρα ξεκίνησαν οι επενδύσεις που λέτε ότι ξεκίνησαν; Γιατί στην δική μας χώρα οι επενδύσεις ξεκινάνε στα χαρτιά αλλά δεν υπάρχουν ακόμα καθόλου δουλειές. Οι επενδύσεις δεν είναι οι αποφάσεις της Βουλής, επενδύσεις πρέπει να είναι τα μηχανήματα που θα δουλεύουν, οι δουλείες που θα αυξάνονται και στην δική μας χώρα επιμένω αυτές οι επενδύσεις είναι ακόμα στα χαρτιά.

Για το συγκεκριμένο θέμα της άμυνας, προφανώς στους μεγάλους τίτλους συμφωνούμε όλοι και η αξιωματική αντιπολίτευση, κι εμείς κι εσείς για αυτά που λέμε, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Όμως, δεν υπάρχουν και δεν υπήρξαν, παρά τα στοιχεία που αναφέρατε και που δεν μας ήταν βέβαια γνωστά και έπρεπε να το είχατε κάνει πριν το ταξίδι σας στην Αμερική, απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη στην υπόθεση. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την άμυνα; Ποιος το αποφασίζει και γιατί η Σούδα σε αυτό το σχέδιο φαίνεται ως μια μικρή υποσημείωση; Νομίζω πως και η τοποθέτησή σας σήμερα που λέει ότι δεν είναι του παρόντος να συζητήσουμε ή να προβληματιστούμε, να δούμε τι γίνεται με τη Σούδα, είναι μια επιζήμια εθνικά θέση. Η Σούδα είναι το μεγάλο μας χαρτί. Ειδικά σε μία περίοδο που η Αμερική δυσκολεύεται στην περιοχή, που υπάρχουν εκρήξεις στην περιοχή, θα πρέπει με βάση τη Σούδα να εξασφαλίσουμε την άμυνα της χώρας, οικονομικά ανταλλάγματα για την κοινωνία και μια ισχυρότερη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος