6 Νοεμβρίου, 2016

Ο κ. Τσίπρας αναγορεύεται σε μεγάλο ευεργέτη του παλιού συστήματος

Ποτάμι

«Στον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ.Τσίπρας αναγορεύεται σε μεγάλο ευεργέτη του παλιού συστήματος. Τους ξαναδίνει δουλειές, τους ξαναφέρνει στα πράγματα» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Κυριακής» και τον Σωτήρη Παπανδρέου.

Κάνοντας μια αποτίμηση των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και της συγκρότησης του ΕΣΡ ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε: «Είναι οι χειρισμοί μιας κυβέρνησης που πιστεύει ότι η χώρα της ανήκει. Καταργεί μια ανεξάρτητη αρχή, παίρνει όλες τις εξουσίες της, αποφασίζει να κλείσει κανάλια και να δώσει άδειες σε κάποιους μόνο με κριτήρια οικονομικά. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν παίρνει κάποιος ένα κανάλι επειδή έχει μόνο μεγάλο πορτοφόλι».

Στη συνέχεια τόνισε: «Έχουμε μια προβληματική οικονομία, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, τα παιδιά και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα, υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα, και εμείς συζητάμε εδώ και μήνες μονότονα για το τι πρέπει να γίνει με τα κανάλια. Μονοθεματική τηλεοπτική Δημοκρατία, άλλο ένα κατόρθωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κάποιοι βέβαια στην κυβέρνηση βολεύονται με αυτή την αέναη σύγκρουση. Το κουτσομπολιό για τα κανάλια σκιάζει όλα τα άλλα προβλήματα».

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του διπολισμού ο οποίος συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα ανέφερε: «Ο κόσμος στην Ελλάδα τα επενδύει κάθε φορά όλα στη μαγική δύναμη του πρώτου. “Να έρθει ο καινούργιος να μας λύσει όλα τα προβλήματα”. Έτσι την πάτησε η κοινωνία και με τον Τσίπρα. Θα πρέπει ίσως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο σύνθετα. Να μην δίνουμε λευκές επιταγές. Και να μην περιμένουμε ότι κάνοντας τα ίδια λάθη και ψηφίζοντας τα ίδια πρόσωπα θα παράγουμε διαφορετικά αποτελέσματα» ενώ στη συνέχεια προσέθεσε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις η δυνητική επιρροή του Ποταμιού είναι περίπου 10%.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Πώς αποτιμάτε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και της συγκρότησης του ΕΣΡ;
Είναι οι χειρισμοί μιας κυβέρνησης που πιστεύει ότι η χώρα της ανήκει. Καταργεί μια ανεξάρτητη αρχή, παίρνει όλες τις εξουσίες της, αποφασίζει να κλείσει κανάλια και να δώσει άδειες σε κάποιους μόνο με κριτήρια οικονομικά. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν παίρνει κάποιος ένα κανάλι επειδή έχει μόνο μεγάλο πορτοφόλι. Εδώ επιχείρησε να το κάνει μια αριστερή υποτίθεται κυβέρνηση. Ευτυχώς για τη χώρα όμως υπήρξαν δικαστές που αντιστάθηκαν.

Η κυβέρνηση πάντως λέει ότι με την ακύρωση του νόμου της, θα γυρίσουμε στο παλιό καθεστώς της ανομίας, όπου κανένα κανάλι δεν πλήρωνε.
Η πρόταση που από την αρχή είχε κάνει το Ποτάμι διασφάλιζε ότι στα κρατικά ταμεία θα έμπαιναν παραπάνω λεφτά από τα 250 εκατομμύρια που πανηγύριζε ο κ.Τσίπρας. Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά κάθε χρόνο με βάση τον τζίρο της κάθε τηλεοπτικής επιχείρησης όπως το κάνουν ας πούμε στην Ισπανία. Και βέβαια αποκλεισμός των προμηθευτών και των εργολάβων του δημοσίου από την ιδιοκτησία των καναλιών. Και οι άδειες να ανανεώνονται κάθε χρόνο με βάση τις πληρωμές του καναλιού στο δημόσιο, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και την εξυπηρέτηση του τραπεζικού τους δανεισμού. Να μην τους αφήνεις δηλαδή να δημιουργούν θαλασσοδάνεια. Υπήρχαν και υπάρχουν λύσεις, λοιπόν. Μυαλά στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν.

Οι συνεχείς συζητήσεις για τις τηλεοπτικές άδειες μήπως, τελικά μας αποπροσανατολίζουν από άλλα πιο σοβαρά προβλήματα. Την οικονομία, την αξιολόγηση;
Μα ναι. Έχουμε μια προβληματική οικονομία, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, τα παιδιά και οι επιχειρήσεις εγκαταλείπουν τη χώρα, υπάρχουν ανοιχτά εθνικά θέματα, και εμείς συζητάμε εδώ και μήνες μονότονα για το τι πρέπει να γίνει με τα κανάλια. Μονοθεματική τηλεοπτική Δημοκρατία, άλλο ένα κατόρθωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κάποιοι βέβαια στην κυβέρνηση βολεύονται με αυτή την αέναη σύγκρουση. Το κουτσομπολιό για τα κανάλια σκιάζει όλα τα άλλα προβλήματα.

Για τον ανασχηματισμό τι έχετε να πείτε; Βλέπετε να αλλάζει κάτι και στην πολιτική ατζέντα του κ.Τσίπρα;
Δεν νομίζω. Στον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε τον πολιτικό σχεδιασμό ο πιο έμπιστος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο κ.Τσίπρας αναγορεύεται σε μεγάλο ευεργέτη του παλιού συστήματος. Τους ξαναδίνει δουλειές, τους ξαναφέρνει στα πράγματα. Η κοινωνία δε θέλει περισσότερα υπουργεία και υφυπουργεία. Η κοινωνία θέλει λύσεις, απαντήσεις, αποτελέσματα. Η χώρα δεν θελει λαϊκιστές, ερασιτέχνες και κομματικούς υπαλλήλους. Ο κ. Τσίπρας όμως δεν ξέρει άλλον δρόμο. Και έχει χρέη στους ΑΝΕΛ, στην εκκλησία, στο παλιό σύστημα, στους κομματικούς του βαρόνους. Έρμη Ελλάς.

Πόσο κοντά βλέπετε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών;
Δεν νομίζω ότι είναι στους σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα. Όμως η πιθανότητα ατυχήματος για την κυβέρνηση έρχεται όλο και πιο κοντά.

Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών από την πλευρά Ερντογάν, πόσο σας ανησυχεί; Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι τα ενδεδειγμένα;
Ο Ερντογάν μετά την απόπειρα εναντίον του έχει χάσει εντελώς την ψυχραιμία του. Πιέζετε με το Κουρδικό στα ανατολικά του σύνορα και θέλει να εξάγει την κρίση στα δυτικά του σύνορα. Το έχουμε ξαναζήσει. Θέλει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Αν θέλει να έχει μία Ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να καταλάβει ότι αυτή εξαρτάται από τους Έλληνες. Αν πούμε εμείς όχι, το όνειρο του θα τελειώσει. Παράλληλα έχουμε ζητήσει την σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κάτι που οι περισσότερες σύγχρονες χώρες διαθέτουν. Ενότητα μπροστά στα Εθνικά θέματα.

Μήπως η κάμψη της απήχησης του Ποταμιού οφείλεται στη ενίσχυση ενός νέου δίπολου στην πολιτική; Έχετε σκεφθεί μήπως ο κόσμος στην αγωνία του να αλλάξει χέρια η διακυβέρνηση, δεν σας ακούει καν;
Δεν έχετε άδικο. Ο κόσμος στην Ελλάδα τα επενδύει κάθε φορά όλα στη μαγική δύναμη του πρώτου. «Να έρθει ο καινούργιος να μας λύσει όλα τα προβλήματα». Έτσι την πάτησε η κοινωνία και με τον Τσίπρα. Θα πρέπει ίσως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο πιο σύνθετα. Να μην δίνουμε λευκές επιταγές. Και να μην περιμένουμε ότι κάνοντας τα ίδια λάθη και ψηφίζοντας τα ίδια πρόσωπα θα παράγουμε διαφορετικά αποτελέσματα.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue, για την οποία έγινε και πολύς θόρυβος, προβλέπει ότι το Ποτάμι αν γινόταν τώρα εκλογές θα έπαιρνε 2.5% συν, πλην 1%. Παραμένετε δηλαδή στην διακεκαυμένη ζώνη.
Η δυνητική επιρροή του Ποταμιού είναι περίπου 10%. Δηλαδή ένας στους δέκα ψηφοφόρους δίνει πιθανότητα πάνω από 50% να ψηφίσει Ποτάμι. Η εκτίμηση μου είναι ότι αρκετοί από αυτούς τους πολίτες όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα σκεφθούν ότι είναι χρήσιμο στην επόμενη Βουλή να υπάρχει ένα δυνατό καθαρό Ποτάμι. Δεν θα μας ψηφίσουν όλοι, αλλά αρκετοί από αυτούς θα μας ψηφίσουν. Όλα θα εξαρτηθούν όμως από τις πολιτικές μάχες που θα δώσουμε. Αν αρχίσεις να τρέμεις μπροστά στις δημοσκοπήσεις, έχεις ήδη ηττηθεί και δεν έχεις καμία χρησιμότητα για την κοινωνία.

Επισκέπτεσθε πάλι την Αχαΐα μετά από το «διαζύγιο» με τον Ι. Φωτήλα. Τι σχεδιάζετε για την ανασυγκρότηση του Ποταμιού τοπικά και πανελλαδικά;
Επισκέπτομαι την Αχαΐα μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη κ.Κατσιφάρα. Με δική μου ευθύνη ακυρώθηκε το ραντεβού την προηγούμενη εβδομάδα λόγω Βουλής. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας διορθώσω. Δεν υπήρξε κανένα διαζύγιο. Ο κ.Φωτήλας μας κάλεσε να πάμε ένας-ένας και όλοι μαζί στη Νέα Δημοκρατία! Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τραγικό. Είπε δηλαδή στους Αχαιούς που τον εξέλεξαν να εκπροσωπήσει το Ποτάμι: «Εσείς τελειώσατε, εγώ πάω ΝΔ». Και βέβαια διεγράφη. Όχι για τις απόψεις του αλλά για την ύβριν του. Ο δημοκρατικός λαός της Αχαΐας μπορεί να έχει χάσει πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια αλλά την ψυχή του δεν την έχει χάσει. Και οι καιροσκόποι θα τιμωρηθούν σκληρά.

Ό,τι κι αν απεργαζόταν, κατά την άποψή σας, ο Ι. Φωτήλας, πόσο παράλογη ήταν η πρότασή του να συνάψετε συνεργασία με μια πολιτική δύναμη που δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις και ορθολογική άσκηση πολιτικής;
Ο κ.Φωτήλας δεν πρότεινε συνεργασία. Πρότεινε διάλυση και να τρέξουμε όλοι στην ΝΔ. Οι σχετικές δηλώσεις του υπάρχουν παντού. Ένας παλιός δημοσιογράφος σχολίασε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που ένας βουλευτής έναν χρόνο μετά την εκλογή του, λέει, «επειδή το δικό μου κόμμα δεν πηγαίνει καλά στις δημοσκοπήσεις σκέφτομαι να πάω σε ένα άλλο μεγαλύτερο κόμμα». Παλιότερα τουλάχιστον περίμεναν να τελειώσει η κοινοβουλευτική περίοδος και μετά μεταπηδούσαν. Τώρα δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το ερώτημα σας για την ΝΔ… Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Ο κ.Μητσοτάκης λέει ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις, η ΝΔ όμως είναι συντηρητικό κόμμα. Το τι θα επικρατήσει θα το δούμε.