4 Αύγουστος, 2016

«Ο κ. Πολάκης έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την στοιχειώδη διάκριση των εξουσιών»

Κώστας Μπαργιώτας

«Η κυβέρνηση έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα με τον εκλογικό νόμο και τις «φιέστες» για το Σύνταγμα στο προαύλιο της Βουλής. Όμως, όλα αυτά τελειώνουν κάπου εδώ με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, που θα δημιουργήσουν μια ασφυκτική κατάσταση από το φθινόπωρο. Δεν είναι μόνο η υστέρηση των εσόδων, αλλά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής δεν βγαίνει. Ελάχιστα έχουν γίνει προς την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δηλαδή» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Πρωινή Ζώνη».

Αναφερόμενος στο περιστατικό με τον κ. Πολάκη και την περιφρόνηση του προς τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ο κ. Μπαργιώτας τον κατηγόρησε ότι «έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την στοιχειώδη διάκριση των εξουσιών. Ο Πρωθυπουργός τον καλύπτει και είναι δικαίωμά του. Σχετικά με το περιστατικό στα Τρίκαλα και τις καθαρίστριες είναι σαφές ότι ο Υπουργός και η κυβέρνηση έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα καθαρίζονται τα νοσοκομεία. Πρέπει, όμως, να γίνουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, τηρώντας την νομιμότητα. Υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι άνθρωποι, οι οποίοι θα ήθελαν και θα μπορούσαν να δουλέψουν στην καθαριότητα των νοσοκομείων ή οπουδήποτε αλλού στο δημόσιο και οι οποίοι περιμένουν διαγωνισμούς. Δεν μπορεί να γίνονται προσλήψεις με αυτό τον τρόπο. Αν η κυβέρνηση παραβιάσει τα συμβόλαια και οι εταιρίες προσφύγουν, σε δυο χρόνια θα κερδίσουν τις δίκες και η υποτιθέμενη οικονομία που επιτυγχάνεται τώρα, θα αποβεί εις βάρος των νοσοκομείων γιατί θα αναγκαστούν να πληρώσουν τεράστια ποσά ως πρόστιμα, κάτι που έχει γίνει ξανά στο παρελθόν».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς αναφέρθηκε στην ανάγκη για ουσιαστική ανανέωση. «Αυτό που υπάρχει είναι η απαίτηση του κόσμου για κάτι καινούριο και μεγαλύτερο. Υπάρχουν οι συζητήσεις που οδήγησαν σε κάτι καινούριο τις προάλλες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει εκφραστεί για την εκλογή ηγέτη από τη βάση. Το να συγκροτηθεί, βέβαια, ένας καινούριος φορέας στις σημερινές συνθήκες δεν είναι κάτι εύκολο. Όμως, είναι δεδομένη η κινητικότητα στους πολίτες και η απαίτηση για κάτι καινούριο. Από κει και πέρα, και μηχανισμοί υπάρχουν στα παλιά κόμματα, οι οποίοι παρουσιάζουν αντιστάσεις και δυσκολίες στην επικοινωνία και διακρίνονται από καχυποψία, η οποία ως ένα σημείο είναι αναμενόμενη και λογική. Εγώ προσωπικά είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι όλο αυτό θα οδηγήσει σε μια καινούρια έκφραση» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:

* Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας