12 Οκτωβρίου, 2016

«Ο κ. Παππάς να μην παίζει με τη χρηματοδότηση της έρευνας»

Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας ότι η επιτροπή συζητάει τη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτοµίας (Ελ.Ιδ.Ε.Κ.), ενός φορέα με σκοπό να ανασχέσει το brain drain και να το μετατρέψει σε brain gain. Ωστόσο, σημείωσε ότι διαβάζοντας πριν λίγες μέρες (7/10/16) τη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά στο twitter, σύμφωνα με την οποία «με τα χρήματα από τις τηλεοπτικές_άδειες, θα στηριχθούν νέοι διδάκτορες, ώστε να μετατραπεί το brain drain σε brain gain», αναρωτήθηκε τι κάνει τόσο καιρό η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με το παρόν νομοθέτημα. Ο κ. Μαυρωτάς διερωτήθηκε, εάν ο κ. Παππάς έχει γνώση για το Ελ.Ιδ.Ε.Κ. και τη νομοθετική διαδικασία ή πετάει ανέξοδα πυροτεχνήματα, καθώς ήδη τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες τα έχει «δώσει» άλλοτε για προσλήψεις στο σύστημα υγείας, άλλοτε για τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποδοχή από πλευράς του κ. Φωτάκη πολλών αλλαγών, που προτάθηκαν από το Ποτάμι, αποδεικνύοντας ότι πρόθεσή του είναι να συμβάλει στη βελτίωση των νομοθετημάτων με συγκεκριμένες προτάσεις. Επέμεινε στη θέσπιση του ασυμβιβάστου ως προς την υποψηφιότητα για το Επιστημονικό Συμβούλιο και τη θέση του Διευθυντή του Ελ.Ιδ.Ε.Κ., το οποίο να ισχύει και για συμβούλους Υπουργών και Βουλευτών.

Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε, επίσης, στην κατατεθείσα από το Ποτάμι τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε Ομότιμους Καθηγητές να είναι επιστημονικοί υπεύθυνοι σε ερευνητικά προγράμματα, καθώς έχουν καλά βιογραφικά και μεγάλη εμπειρία. Ένα επιστημονικό δυναμικό όπως είπε, το οποίο είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτο και το οποίο μπορεί να συμβάλλει στη δυνατότητα διεκδίκησης ερευνητικών προτάσεων. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού ανέφερε πως το Ποτάμι στέκεται θετικά έναντι του νομοθετήματος, αλλά επειδή υπάρχει το κακό προηγούμενο της σωρείας άσχετων τροπολογιών από την Κυβέρνηση, επιφυλάσσεται για την ολομέλεια, ενώ όπως είπε θα είναι παρόν και στην παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου για το Ελ.Ιδ.Ε.Κ.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας ότι ήμουν σίγουρος για το τι προσπαθούμε να κάνουμε με το εν λόγω σχέδιο νόμου. Να δημιουργήσουμε ουσιαστικά ένα φορέα, που όπως έχει πει πολλές φορές ο κ. Φωτάκης, θέλει να ανασχέσει κάπως το brain drain για να το γυρίσει σε brain gain. Αυτό είναι που πίστευα μέχρι πριν από δύο - τρεις μέρες, όταν ξαφνικά διάβασα μία δήλωση του κ. Παππά, του Υπουργού Επικράτειας, ο οποίος, στο twitter έλεγε ότι με τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες αρχίζει το πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων για να μετατρέψουμε το brain drain σε brain gain και έπεσα από τα σύννεφα, όπως καταλαβαίνετε, γιατί, αναρωτήθηκα τι κάνουμε εμείς εδώ μέσα με το Ελ.Ιδ.Ε.Κ. Τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες περιμένουμε;

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο το είπε χωρίς να έχει γνώση ο κ. Παππάς του τι γίνεται στη Βουλή και ότι αυτό ακριβώς το πράγμα νομοθετούμε, αλλά τα λόγια είναι τσάμπα, οπότε ας τον ενημερώσουμε ότι υπάρχει μια διαδικασία, η οποία, τρέχει και προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα και δεν περιμένουμε τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες για να στηρίξουμε τους νέους διδάκτορες και να ανατρέψουμε brain drain και να το κάνουμε brain gain.

Ακούσαμε και τον κ. Φωτάκη να μιλάει για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και βλέπουμε με χαρά ότι έγιναν δεκτές αρκετές αλλαγές από αυτές που προτείναμε και πιστεύουμε ότι συμβάλαμε και εμείς, στην έως τώρα βελτίωση του νομοθετήματος. Μια παρατήρηση μόνο, δεν είδα να έχει διορθωθεί στο άρθρο 8 ένα λάθος στην αρίθμηση, που από την παράγραφο 10 πηγαίνει στην παράγραφο 12 κατευθείαν, δηλαδή, λείπει η παράγραφος 11.

Επίσης, επιτρέψτε μας να επιμείνουμε στο θέμα των ασυμβίβαστων στα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου και του Διευθυντή, ώστε να μην είναι, όχι μόνο ο Υπουργός, Βουλευτής και Γενικός Γραμματέας, αλλά και οι ειδικοί σύμβουλοι Υπουργού, Βουλευτή και Γενικού Γραμματέα, να μην μπορούν να είναι υποψήφιοι για επιστημονικό συμβούλιο και για Διευθυντής του Ελ.Ιδ.Ε.Κ.

Ακόμη, θέλω να πω ότι έχουμε καταθέσει μια τροπολογία που αφορά τους Ομότιμους Καθηγητές και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα, είτε ως κοινά μέλη, είτε ως επιστημονικοί υπεύθυνοι. Με το άρθρο 69 του νόμου 4386/2016 ουσιαστικά δεν θα είχαν πια τη δυνατότητα, παρά μόνο αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία πριν από την αφυπηρέτησή τους και έχουμε καταθέσει μια τροπολογία, ώστε να μπορούν να είναι μέλη και επιστημονικοί υπεύθυνοι ερευνητικών προγραμμάτων, ακόμα και ομότιμοι, γιατί, πιστεύουμε ότι δεν αξίζει τον κόπο να χάσουμε ένα επιστημονικό δυναμικό που είναι αρκετά έμπειρο και συμβάλλει στη δυνατότητα διεκδίκησης προτάσεων με τα καλά βιογραφικά που έχουν οι περισσότεροι και να μεγιστοποιούνται έτσι οι πιθανότητες να κερδίζουμε κάποια προγράμματα και να υπάρχουν καλύτερες πιθανότητες διεκδίκησης στα προγράμματα.

Εξάλλου θεωρούμε ότι γενικά η ηλικία των 67 ετών και αν κρίνουμε από το εξωτερικό τι γίνεται, ότι είναι αρκετά ενεργοί επιστήμονες σε αυτή την ηλικία και νομίζουμε ότι θα ήταν λίγο πρώιμο να τους βγάζουμε στη σύνταξη και από τα ερευνητικά προγράμματα.

Το θέμα δεν είναι οικονομικό, καθότι με τον πρόσφατο νόμο που πέρασε είχαν ένα πλαφόν στις αμοιβαίες έως 10.000 ευρώ ανά έτος οι ομότιμοι, αλλά τώρα με το νέο νόμο που πέρασε στο συνταξιοδοτικό, υπάρχει θέμα για το αν θα αμείβονται και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει καν το θέμα, αν θα μπορούν να αμείβονται ή όχι.

Το θέμα δεν είναι οικονομικό, είναι περισσότερο επιστημονικό - ερευνητικό και να μην χάνουμε ενεργούς επιστήμονες, που φτάνουν στην ηλικία των 67 ετών.

Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω, ότι θέλουμε να είμαστε θετικοί στο συγκεκριμένο νομοθέτημα και θα είμαστε παρόντες για να παρακολουθήσουμε και την εφαρμογή του, γιατί πολλές φορές εκεί κρύβεται ο διάβολος, δηλαδή, στις λεπτομέρειες της εφαρμογής.

Πιστεύω ότι αν γίνει μια προσπάθεια από τον Υπουργό για κάποια θέματα, όπως για το ασυμβίβαστο των ειδικών συμβούλων κ.λπ., τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε και κατ' ιδίαν και στη συζήτηση στην Ολομέλεια και αν δεν έχουμε τις εκπλήξεις των τροπολογιών, νομίζω ότι θα είμαστε θετικοί στο νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά