12 Απριλίου, 2017

Ο κ.Κουρουμπλής που φαίνεται να σας χωρίζει είναι αυτός που σας ενώνει

Το Ποτάμι

Ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη για την εξεταστική στην Υγεία

Tο «επαναλαμβανόμενο έγκλημα» που γίνεται στην Υγεία εδώ και δεκαετίες κατήγγειλε ο επικεφαλής του Ποταμιού στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία.

«Ο κ.Κουρουμπλής που φαίνεται να σας χωρίζει είναι αυτός που σας ενώνει. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επί ΠΑΣΟΚ, για 3 χρόνια ήταν ο πρώτος υπουργός υγείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! 1993 – 2016, 23 χρόνια ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ μιλώντας για το πόσο πρέπει να προχωρήσει η έρευνα της εξεταστικής είπε ότι πρέπει να γίνει «χωρίς χρονικούς περιορισμούς». Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να «μετατραπεί και αυτή η εξεταστική επιτροπή σε μια αρένα για επικοινωνιακά σόου».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στη Ρόδο και την Κω περιέγραψε την εμπειρία του από τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τα σοβαρά προβλήματα που του περιέγραψαν οι πολίτες των νησιών. Μίλησε, επίσης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των νησιών με τις ελλείψεις προσωπικού και ιατρικών ειδικοτήτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεκαεπτά μικρά νησιά στο Αιγαίο δεν είχαν το καλοκαίρι αγροτικό ιατρό. Αλλά δεν είναι μόνο στα σύνορα. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας δεν έχουν καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους».

«Στις δεκαετίες των μεγάλων πάρτι κάποιοι θησαύριζαν και παντού είχε χαθεί το μέτρο. Η υγεία κατακλείστηκε από πιράνχας και ασπόνδυλα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανείς δεν είδε το δολοφόνο».

Υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το σύστημα υγείας είπε ότι «πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει το ιατρικό του φαρμακευτικό ηλεκτρονικό μητρώο. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει υγειονομικός και νοσοκομειακός χάρτης. Δεν μπορεί να υπάρχουν νομοί με 3 λειψά νοσοκομεία και όλοι να έρχονται στην πρωτεύουσα για να βρουν γιατρό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στην περίοδο της κρίσης στη διάρκεια της οποίας «18.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό. Το 2015 έφυγαν 1.500 γιατροί για να εργαστούν και 500 για να αποκτήσουν ειδικότητα».

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ομιλίας:

Το Σαββατοκύριακο ήμουν στα Δωδεκάνησα. Συναντήθηκα με γιατρούς που είχαν πάει με την «Ανοιχτή αγκαλιά» στη Νίσυρο και την Τήλο. Μη σας πω για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, θα ντρέπεστε. Σε όλο το νότιο Αιγαίο δεν υπάρχει ογκολογικό τμήμα. Στη Ρόδο νοσηλευτές κάνουν διπλοβάρδιες και προσπαθούν να καλύψουν από δύο κλινικές ο καθένας. Και στην Κω δεν υπάρχει παιδίατρος. Ελλείψεις και στο Καστελόριζο. Αλλά και στη Σαμοθράκη! Όπου το Πάσχα δεν θα υπάρχει εφημερεύων γιατρός. 17 μικρά νησιά στο Αιγαίο δεν είχαν το καλοκαίρι αγροτικό ιατρό. Αλλά δεν είναι μόνο στα σύνορα. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας δεν έχουν καρδιολόγους, παιδιάτρους, ορθοπεδικούς, μικροβιολόγους.

Και βέβαια το μαρτύριο του ΕΚΑΒ. Ή δεν θα έχει αυτοκίνητα και θα έχει προσωπικό. Ή δεν θα έχει προσωπικό και θα έχει αυτοκίνητα. Και στην Κεφαλλονιά το ασθενοφόρο δεν είχε βενζίνη για ένα μήνα. Ξέρετε την απάντηση του ΕΚΑΒ για τον θάνατο 38χρονου στην Χαλκιδική; «Έχουμε ασθενοφόρα αλλά έχουμε οδηγούς μόνο για τις μισές βάρδιες».

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Αυτή ήταν η κατάσταση και χθες. Η χώρα της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης και του κομματικού κράτους… Τα κάνει όλα δύσκολα για τους πολίτες. Και τα κάνει όλα ακριβότερα.

Η υγεία για μας είναι σημαντικό δεν είναι παρεμπιπτόντως. Οι αυτοκινητόδρομοι που αυτές τις μέρες με χαρά εγκαινιάζετε (και χθες καταγγέλλατε – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) είχαν προϋπολογισθεί 1.7 δις και τελικά κόστισαν 6 δις! Και καθυστέρησαν από 2 έως 7 χρόνια! Και με πολλούς νεκρούς όλα αυτά τα χρόνια. Δρόμοι στρωμένοι με χρυσάφι! Γιατί πήγαμε στα 6 δις; Τι έφταιξε; Ποιοι πήραν όλα αυτά τα λεφτά; Τα ίδια και στα όπλα. Παραγγέλνουν οι πολιτικοί με βάση τις φιλίες τους και τις μίζες.

Αλλά την έχουμε κάνει ξανά αυτή την κουβέντα… Αυτή είναι η Ελλάδα της συντήρησης και του λαϊκισμού.

Μεγάλα λόγια υποσχέσεις…Και από πίσω ανικανότητα, ρεμούλες και κέρδη για τους παρατρεχάμενους της εκάστοτε εξουσίας με μεγάλο χαμένο τον πολίτη. Και σήμερα είμαστε πάνω από το κρεβάτι του. Έχουμε κάνει τη διάγνωση και ξαφνικά τον αφήνουμε σύξυλο και βγαίνουμε στο διάδρομο για να λύσουμε τις διαφορές μας για τα όσα έγιναν παλιότερα. Να το κάνουμε! Αλλά να μην αμελήσουμε τον ασθενή. Φοβάμαι ότι όσες εξεταστικές και να κάνουμε λύση δεν θα βρεθεί. Το θέμα είναι να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Να χωρίσουμε το Δημόσιο από τα κόμματα. Να δώσουμε ρόλους στους επαΐοντες. Να κυβερνούν άνθρωποι της δουλειάς, όχι οι χομπίστες, όχι οι επετηρίδες των κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης 18.000 Έλληνες γιατροί έφυγαν στο εξωτερικό. Το 2015 έφυγαν 1.500 γιατροί για να εργαστούν και 500 για να αποκτήσουν ειδικότητα. Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ «γονατίζει» από την έλλειψη προσωπικού. Κυρίως νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού. Πριν από δύο χρόνια ο κ.Τσίπρας από τα σκαλιά του Υπουργείου Υγείας είχε εξαγγείλει 4.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ! Προσέλαβε 700 από προκήρυξη που είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το προσωπικό των νοσοκομείων τη διετία του κ. Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.500. Παράλληλα όμως πήρατε 2.500 συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων STAGE. Είμαστε η χώρα με το λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό. Και οι μόνοι που συνεχίζουμε να καλύπτουμε τα κενά με αποκλειστικές ιδιωτικές νοσοκόμες.

Σύστημα Ανατολής. Όχι στα τουρκικά σήριαλ Αλλά στα ελληνικά νοσοκομεία! Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί δήθεν αύξησης της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία το ‘16 κατά 300 εκατομμύρια ευρώ είναι αναληθείς. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ’16 δώσαμε 1,3 δις. 12 μόλις εκατομμύρια περισσότερα από το ‘15. Αποτέλεσμα; Κλειστές εντατικές. Ράντζα στους διαδρόμους. Απαξιωμένος εξοπλισμός, Ένα ζοφερό τοπίο παλιό και επαναλαμβανόμενο.

Και κάθε χρόνο εκατοντάδες θάνατοι που σχετίζονται με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι τριπλάσιος αριθμός από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόβλημα της υγείας ήταν παλιότερα:
Πολλά λεφτά - Λίγα αποτελέσματα
Σήμερα είναι:
Λίγα λεφτά - Λάθος προτεραιότητες
Ή για να το πω αλλιώς:
Πολλά λάθη - Πολλά σκάνδαλα

Και μια κοινωνία ηττημένη και εδώ! Το 1990 ήμασταν η τέταρτη χώρα στην Ευρώπη στο προσδόκιμο ζωής. Το 2009 είχαμε πέσει ήδη στη δέκατη τέταρτη θέση. Αυξήσαμε το προσωπικό, αυξήσαμε τα φάρμακα αυξήσαμε τα λεφτά που δίνει ο καθένας μας για την υγεία και πέσαμε δέκα θέσεις, στο προσδόκιμο ζωής. Γιατί το θέμα, δεν είναι πόσα χρήματα ξοδεύεις αλλά πώς τα ξοδεύεις. Η φαρμακευτική δαπάνη μέσα σε μια δεκαετία αυξήθηκε κατά 400%. Από 1 δις το 2000 σε 5,1 δισ. Το 2009! Και βέβαια το 85% ήταν εισαγόμενα φάρμακα. Είχαμε την τρίτη υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη φαρμάκου στον ΟΟΣΑ και την πρώτη στην Ευρώπη.

Οι αποκαλύψεις προκαλούσαν γέλια και κλάματα μαζί. Ένα υλικό Α χρεωνόταν 100 ευρώ στο Λονδίνο και την Μαδρίτη και 300 έως και 3.000 ευρώ στην Ελλάδα. Είχαμε αναλογικά περισσότερους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους από ό,τι η Γαλλία, η Γερμανία και η Δανία. Τους περισσότερους όμως σε ιδιωτικά χέρια και χωρίς καμία στοιχειώδη γεωγραφική κατανομή. Είναι πολλά τα χαμένα λεφτά στην υγεία και είναι πολλοί οι εμπλεκόμενοι. Ιατρικά συνέδρια κοντά σε Mall πολυκαταστήματα και εξωτικά τουριστικά θέρετρα. Παράλληλα η χώρα μας κατέχει όλα αυτά τα χρόνια. Ένα πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε καισαρικές τομές. Σήμερα το 57% των γεννήσεων είναι με καισαρικές ενώ το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών είναι το 20%!

Στις δεκαετίες των μεγάλων πάρτι κάποιοι θησαύριζαν και παντού είχε χαθεί το μέτρο. Η υγεία κατακλείστηκε από πιράνχας και ασπόνδυλα. Και δίπλα στους διεφθαρμένους οι αφανείς ήρωες,
Γιατροί και νοσηλευτές κακοπληρωμένοι που κράτησαν όμως ζωντανό το σύστημα υγείας. Και σήμερα αποκαρδιωμένοι,παλεύουν με λιγότερα μέσα για να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο όγκο των περιστατικών.

Η Εφημερίδα των Συντακτών δημοσιοποίησε βίντεο με υπαλλήλους νοσοκομείου να αδειάζουν φάρμακα στον υπόνομο. Φάρμακα στα σκουπίδια για να γίνονται συνεχώς νέες προμήθειες. Δισεκατομμύρια στη μαύρη τρύπα της φαρμακευτικής δαπάνης. «Παράλληλες εξαγωγές» λεγόταν το κόλπο! Ή αλλιώς:το κουπόνι στο ασφαλιστικό ταμείο της Ελλάδα. Και το φάρμακο στο εξωτερικό! Πληρώσαμε κατά κυριολεξία «πληρώσαμε» τα φάρμακα βορείων και κυρίως ανατολικών! Πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στην υγεία.Πρέπει να τολμήσουμε. Επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων με κριτήρια ΑΣΕΠ. Πάψατε, είναι η αλήθεια να διορίζετε μόνο αποτυχημένους πολιτευτές - που ήταν ο κανόνας επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά έχουμε πολλά βήματα αν δε θέλουμε να συνεχίζονται οι ρεμούλες και τα σκάνδαλα του παρελθόντος. Πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει το ιατρικό του φαρμακευτικό ηλεκτρονικό μητρώο. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει υγειονομικός και νοσοκομειακός χάρτης. Δεν μπορεί να υπάρχουν νομοί με 3 λειψά νοσοκομεία και όλοι να έρχονται στην πρωτεύουσα για να βρουν γιατρό. Λες και παίζουμε στην έγχρωμη εκδοχή του «Μαυρογιαλούρου».

Πρέπει να αξιολογούμε το προσωπικό με βάση διεθνώς ισχύοντα πρωτόκολλα αξιολόγησης. Πρέπει να γνωρίζουμε τι παραγγέλνουμε ποιος παραγγέλνει και ποιος καταναλώνει. Όλα ηλεκτρονικά για να είναι συγκρίσιμα. Φάρμακα – υλικά – αναλώσιμα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου ελαφρύνοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Τα γενόσημα που κατά κανόνα είναι προϊόντα εθνικών βιομηχανιών, στην Ευρώπη είναι το 50% της αγοράς στην Ελλάδα είναι ακόμη το 22%! Χάνουν οι Έλληνες γιατί τα γενόσημα είναι περίπου στην μισή τιμή χάνουν και οι ελληνικές βιομηχανίες προς όφελος των πολυεθνικών.

Μιλάτε για εξυγίανση κύριοι της κυβέρνησης. Όμως κάνετε τα δικά σας ρεκόρ στη συνταγογράφηση. Υπερ-συνταγογραφούμε. Υπερ- καταναλώνουμε. Και τα δύο βλαπτικά. Για την υγεία και την τσέπη. Και βέβαια η πρώτη φορά αριστερά έκανε και εδώ το θαύμα της. Έχουμε αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών!

Το πολιτικό σύστημα δεν ήθελε και δεν θέλει να κάνει τομές στον χώρο της υγείας. Απουσίαζαν οι ικανοί και οι οραματιστές σαν τον Παρασκευά Αυγερινό. Και περίσσεψαν οι συμβιβασμένοι και οι τροχονόμοι συμφερόντων

Κανείς δεν ήθελε και δε θέλει απ’ ότι φαίνεται να συγκρουσθεί με τα κατεστημένα συμφέροντα στον χώρο της υγείας. Ο όποιες μικρές προσπάθειες κάποιες υπουργών πνίγηκαν στο χώρο των συμφερόντων. Όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανείς δεν είδε το δολοφόνο. Σε σχέση με τα συγκεκριμένα των εξεταστικών επιτροπών. Η ασυδοσία και η σπατάλη της διοίκησης του Ερρίκος Ντυνάν κανέναν δεν παραξένεψε;

Ή τα κάλυπτε όλα η δωρεάν νοσηλεία κάποιων πολιτικών και κάποιων δημοσιογράφων;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχειρίστηκε εκατομμύρια των εκατομμυρίων χωρίς κανένα έλεγχο, ούτε στις προμήθειες, ούτε στις προσλήψεις, ούτε στις δαπάνες.

Κι εσείς τώρα ασθμαίνοντας προχωράτε στην ίδρυση Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει από την πρώτη μέρα αν θέλατε να ξεμπερδεύεται με τα αποστήματα στην υγεία. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Ο κ. Κουρουμπλής που φαίνεται να σας χωρίζει είναι αυτός που σας ενώνει.

Υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας επί ΠαΣοΚ,για 3 χρόνια ήταν ο πρώτος υπουργός υγείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! 93 – 2016. Τα χρόνια που θα πρέπει να ψάξουμε 23 χρόνια ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Εμείς που δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία κυβερνητική εμπλοκή θα αγωνιστούμε και εδώ όπως και στο θέμα των εξοπλισμών να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ελπίζω να υπάρξουν και άλλοι που θα τολμήσουν και να μη μετατραπεί και αυτή η εξεταστική επιτροπή σε μια αρένα για επικοινωνιακά σόου.