2 Φεβρουαρίου, 2018

Ο γόρδιος δεσμός και η διπλωματία του πεζοδρομίου

Νίκος Μηλαπίδης

Αποδεχόμαστε μόνο την πραγματικότητα που μας συμφέρει

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε στο Γόρδιο της Φρυγίας, το 333 π.Χ., είδε στην Ακρόπολη την μυθική άμαξα του ιδρυτή της πόλης, Γόρδιου. Ο ζυγός του άρματος ήταν δεμένος με ένα περίτεχνο κόμπο με φλοιό κρανιάς και η αρχή του δεν διακρινόταν πουθενά. Ένας χρησμός έλεγε πως, όποιος κατάφερνε να το λύσει, θα κυριαρχούσε σε όλη την Ασία. Ο Αλέξανδρος επιχείρησε να το λύσει, αλλά όταν είδε ότι δεν τα κατάφερνε, με μια κίνηση τράβηξε το σπαθί του και τον έκοψε, λέγοντας πως «όσα δεν λύνονται, κόβονται».

Ο σύγχρονος γόρδιος δεσμός της χώρας, ο λαϊκισμός, που κατατρώει τα σωθικά της ελληνικής κοινωνίας, δεν κόβεται με σπαθί. Ο γόρδιος δεσμός του λαϊκισμού μοιάζει να αποτελεί τον κόμπο, που με τα χρόνια μεγάλωσε σε όγκο και πλέον έχει γίνει το απαραίτητο θεμέλιο για εκείνα τα πολιτικά κόμματα, που θέλουν να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Οι πολιτικοί εγγυώνται, εν γνώσει τους, για βεβαιότητες που θα καταρριφθούν και καλλιεργούν απατηλές προσδοκίες, που θα μείνουν «όνειρα θερινής νυκτός». Οι περισσότεροι από τους πολίτες όμως, τους ψηφίζουν, παρότι ξέρουν το φαντασιακό-μη πραγματικό της πολιτικής πρότασης. Σε αυτό το έξω-πραγματικό πελατειακό παιχνίδι ηγέτη και λαού, παρατηρείται κάτι μοναδικό: Η εξαέρωση της ατομικής ευθύνης τόσου του ηγέτη, όσου και του πολίτη. Κανείς δεν έχει ευθύνη, ούτε οι πολιτικοί για τις πράξεις τους, ούτε οι πολίτες για την ψήφο τους. Όσα πραγματικά συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα τύχης ή, πιο συχνά, ενέργεια ξένου δακτύλου.

Με τα χρόνια έχει παγιωθεί μια κουλτούρα συλλογικής άρνησης της πραγματικότητας. Αποδεχόμαστε μόνο την πραγματικότητα που μας συμφέρει και ψηφίζουμε αυτόν που μας υπόσχεται τον πιο εύκολο δρόμο για την γη της επαγγελίας, που δεν έρχεται ποτέ. Συνεχίζουμε να υφιστάμεθα εθνικές ταπεινώσεις και χαστούκια, ενώ σιγοβράζει η απογοήτευση και ο θυμός στο καζάνι της κοινωνίας.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.

* Ο Νίκος Μηλαπίδης είναι διευθυντής της ΚΟ του Ποταμιού

Σχετικά