25 Μαΐου, 2016

Ο «ενάρετος κύκλος» για την οικονομία και την κοινωνία δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο

Τομέας Οικονομικών

Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκταμίευση χρημάτων και περιγραφή οδικού χάρτη για την αναγκαία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι επί της αρχής θετική καθώς η μη επίτευξη συμφωνίας θα είχε ανυπολόγιστο κόστος για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο τα «ψιλά γράμματα» και οι αστερίσκοι που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς καθώς αναδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και τις αδυναμίες  της διαπραγματευτικής τακτικής που ακολουθήθηκε.

Συγκεκριμένα:

1. Η εκταμίευση που δρομολογείται για τα μέσα Ιουνίου, εφόσον ολοκληρωθεί οριστικά η αξιολόγηση, αφορά ποσό μέχρι 7,5 δισ. ευρώ. Η δόση αυτή πρώτον, είναι καθυστερημένη και δεύτερον, υπολείπεται κατά 7,6 δισ. της προβλεπόμενης από το πρόγραμμα χρηματοδότησης για το 1ο εξάμηνο του 2016.

2. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου που αναμένει η κυβέρνηση να εξοφλήσει μέχρι τον Οκτώβριο με τα περίπου 3 δισ. ευρώ που θα περισσέψουν από την πρώτη δόση αφού πρώτα πληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι δόσεις προς το ΔΝΤ, είναι λιγότερα από την αύξηση των οφειλών του δημοσίου εξαιτίας της επτάμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

3. Το θέμα του χρέους δεν ρυθμίζεται ούτε άμεσα ούτε συγκεκριμένα, καθώς οι θεσμοί μετέθεσαν τη συζήτηση για το τέλος του 2016. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αξιοποιήσει προς όφελός της τη διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας - ΔΝΤ, καθώς ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 παρέμεινε πολύ υψηλός, στο 3,5%.

Το Ποτάμι σταθερά υποστηρίζει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να καταστεί μακροπρόθεσμα  βιώσιμο και έχει προτείνει στην κατεύθυνση αυτή: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, επέκταση της περιόδου χάριτος, αλλά και μετατροπή των επιτοκίων μέρους του δανεισμού από μεταβλητά σε σταθερά με πλαφόν επιτοκίου για το υπόλοιπο χρέος.

Το τίμημα της καθυστέρησης είναι ιδιαίτερα βαρύ για την οικονομία και την κοινωνία. Για την έξοδο από τον «φαύλο κύκλο» μέτρων-ύφεσης-μέτρων και τη μετατροπή του σε «ενάρετο κύκλο» δεν αρκούν, ούτε οι δηλώσεις αισιοδοξίας του υπουργού Οικονομικών, ούτε η εκταμίευση το καλοκαίρι  μιας δόσης που θα επιστρέψει κατά το ήμισυ στους δανειστές (ΕΚΤ, ΔΝΤ). Ο ενάρετος κύκλος για την οικονομία και την κοινωνία δεν γίνεται με αυτόματο πιλότο. Για να επανεκκινήσει η πραγματική οικονομία και να σταθεί όρθια, η ελληνική κοινωνία, χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά. Δυστυχώς οι κυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην πορεία των δεκαπέντε μηνών δεν έχουν τέτοια δείγματα γραφής. Αν η χώρα δεν αλλάξει ρότα με ένα «New Deal», ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο, προειδοποιούμε ότι η χθεσινή απόφαση έδωσε απλώς χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο ώστε να περάσει ο φόβος των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ για το δημοψήφισμα του Brexit.