18 Νοεμβρίου, 2015

Ο Ε.Φ.Κ. στο κρασί, και οι Καβαλάρηδες μέσα στην πόλη

Άγγελος Ρούβαλης

Οι καβαλάρηδες μπαίνουν μέσα στην πόλη. Καταστρέφουν ό,τι βρουν αλλά δεν μπορούν να ζήσουν μέσα σε αυτήν. Φεύγουν και αφήνουν πίσω τους τα συντρίμμια.

Έτσι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατέλαβε την εξουσία, κατέστρεψε και καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά της, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες δημοκρατίας. Θα φύγει αφήνοντας παντού ερείπια.

Το τέλειο πισώπλατο χτύπημα προσπαθεί να επιφέρει στο ελληνικό κρασί. Έρμαιο συντεχνιακών σκοπιμοτήτων δεν τολμά να αγγίξει το φοροδιαφεύγον αλκοόλ και χτυπά αλύπητα τον ελληνικό αμπελώνα.

Λοιπόν:
Α) Ο Ε.Φ.Κ. (ειδικός φόρος κατανάλωσης) είναι φόρος που επιβάλλεται σε προϊόντα πολυτελείας, σε είδη εισαγωγής πιθανώς, σε επιβλαβή προϊόντα για την υγεία (καπνός, σκληρό αλκοόλ). «Ειδικός φόρος» δεν νοείται στο βασικό προϊόν της χώρας από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, που βγαίνει από ελληνικά χέρια και πίνεται κάθε μέρα στο τραπέζι του Έλληνα.

Β) Πολλές δεκαετίες τώρα, όλα μαζί τα ευρωπαϊκά κράτη που παράγουν κρασί (και η Γερμανία) ορθώνουν τείχος στην προσπάθεια των πολυεθνικών εταιρειών του αλκοόλ να επιβάλλουν ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έτσι γίνεται η κερκόπορτα να περάσουν αυτά τα συμφέροντα σε όλη την Μεσόγειο και σε όλη την Ευρώπη.

Γ) Το ελληνικό κρασί τα τελευταία χρόνια, με τις δικές του δυνάμεις, έκανε τεράστια ποιοτική πρόοδο, ανόρθωσε την φήμη του στο εξωτερικό, ανέσυρε στην επιφάνεια την ελληνική γαστρονομία και δείχνει τον δρόμο για ποιοτικό τουρισμό και για ζωντανή Ύπαιθρο. Οι επιπόλαιοι της εξουσίας λένε ότι το επιβαρύνουν «κάτι λίγο» 0,40e/lit, οι αφελείς και οι άσχετοι. Αλλά 0,35 είναι όλη και όλη η τιμή του σταφυλιού! Η δε επιβάρυνση των 0,40 στο οινοποιείο γίνεται ο,80 στα σημεία πώλησης και 1,20-3,20 επιβάρυνση στην εστίαση! Δηλαδή αυτό το «0,40» τετραπλασιάζεται κατά Μ.Ο.!

Δ) Τέλος διώχνουν από την κυβέρνηση τον κ. Νικολούδη που είχε προτεραιότητα να συλλάβει την φοροδιαφυγή στο χώρο του χύμα αλκοόλ (τσίπουρο κ.α.), αποφεύγοντας να συγκρουστούν με θορυβώδεις συντεχνίες, αφήνοντας τα σύννομα οινοποιεία στο έλεος της παραοικονομίας.
Η λογική 40 χρόνων στο πιο μεθυστικό της σημείο! Τον λογοριασμό θα πληρώσουμε ΟΛΟΙ.

* Ο Άγγελος Ρούβαλης είναι οινοπαραγωγός και στέλεχος στο Ποτάμι.

Σχετικά