20 Μαΐου, 2017

Ο δρόμος του Μακρόν, όχι του Αμόν

Δημήτρης Τσιόδρας

Η συζήτηση και οι διεργασίες για τη διαμόρφωση του κεντρώου κι ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ το 2012. Πολλοί αναπολώντας τα “περασμένα μεγαλεία”, ονειρεύονται την αναγέννηση του κόμματος που ίδρυσε ο Α.Παπανδρέου, ώστε να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.

Άλλοι αναλώνονται σε αέναες διαβουλεύσεις με μηδενικό πρακτικό αποτέλεσμα. Το Ποτάμι από τη στιγμή της δημιουργίας του επεχείρησε να ανανεώσει το χώρο. Να φέρει νέο αίμα και νέο αέρα στην πολιτική, να συσπειρώσει δυνάμεις με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό κι έντονα μεταρρυθμιστική διάθεση, δυνάμεις που δεν έχουν ταυτιστεί με σκάνδαλα και αμαρτίες του παρελθόντος. Παράλληλα προέβαλε ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα ερχόμενο σε σύγκρουση με συντηρητικές αντιλήψεις και πρακτικές. Από το συνέδριο του κιόλας μιλάει για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου κινήματος στο χώρο του κέντρου που θα έχει ευρωπαϊκά-εκσυγχρονιστικά χαρακτηριστικά.

Στην προσπάθεια αυτή είναι διατεθειμένο να συναντηθεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις του κεντρώου χώρου για τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου φορέα με εκλογή της ηγεσίας από τη βάση. Ακόμη και με τις δυνάμεις που διατηρεί σημαντικές διαφορές. Άλλωστε ένα μεγάλο κόμμα είναι εκ των πραγμάτων πολυτασικό.

Η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μέσα από συγκολλήσεις μηχανισμών,ούτε με ένταξη των υπολοίπων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπως επιμένει η Φώφη Γεννηματά. Μπορεί να γίνει μόνο σε ένα νέο σχήμα, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να συμμετάσχει.

Οι μεγάλοι χώροι δημιουργούνται μέσα από σύγκρουση απόψεων και θέσεων. Η πρωτιά του φιλελεύθερου σοσιαλιστή Εμ.Μακρόν στις γαλλικές εκλογές στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κεντρώο χώρο στην Ελλάδα. Ο Μακρόν άφησε στην άκρη τα παραδοσιακά κόμματα. Προσέφερε στους Γάλλους ψηφοφόρους που απογοητεύθηκαν από το σοσιαλιστικό κόμμα, στους κεντρώους και τους νέους ευρωπαϊστές, τη λύση που ζητούσαν. Δημιούργησε ένα νέο σχήμα, που μέσα σε ένα χρόνο έχει διπλάσια μέλη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (περίπου 250.000). Εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της Γαλλίας (το 72% των οπαδών του δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οπαδών της Λεπέν, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο Economist είναι μόλις 27%) και διαβάζοντας τις θέσεις του λέει πολλά από αυτά που λέει το Ποτάμι εδώ και καιρό. Το γαλλικό παράδειγμα δείχνει το δρόμο και για τον πολύπαθο χώρο του κέντρου στην Ελλάδα.

Νέος χώρος σημαίνει ανοιχτές πόρτες στην κοινωνία κι όχι επιστροφή εκείνων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Σημαίνει πολιτικές θέσεις και διαδικασίες που θα επιτρέψουν να δώσουν τη φρεσκάδα τους οι νέοι άνθρωποι και να σηκωθούν από τον καναπέ τους κάποιοι από τα 2 εκατομμύρια πολίτες που τα τελευταία χρόνια απέχουν από τις κάλπες.

* Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού

Πηγή: Εφημερίδα Επένδυση