25 Σεπτέμβριος, 2015

Ο αθλητισμός ρίχνει τείχη

Γιώργος Μαυρωτάς

Μέσα στις εκλογές πέρασε στο «ντούκου» το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε η εθνική αστέγων στο σχετικό παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Άμστερνταμ.

Νίκησε 6-2 την Ελβετία (ναι, υπάρχουν άστεγοι και στην Ελβετία) στον τελικό. Και μόνο αυτά τα χαμόγελα που είδα στις φωτογραφίες σε κάνουν να καταλαβαίνεις πόσο σημαντικές στιγμές χαράς και αυτοεκτίμησης προσφέρει αυτό το μετερίζι που λέγεται αθλητισμός.

Θα σταθώ στο γεγονός της δύναμης του αθλητισμού ως μέσου κοινωνικής αλλαγής, κάτι το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την κοινωνία και την πολιτεία. Τέτοιες πρωτοβουλίες για την προβολή και την επανένταξη ατόμων που η ζωή τα βγάζει στο περιθώριο είναι πολύ σημαντικές. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Σήμερα η επιτυχία της εθνικής αστέγων, αύριο ένας αγώνας δρόμου ή μια ποδηλατοδρομία. Η κοινωνική συνείδηση μπορεί να ανθίσει μέσα από τον αθλητισμό, μία κατ’ εξοχήν δραστηριότητα κοινωνικοποίησης.

Ο αθλητισμός όπως και η τέχνη ρίχνουν τείχη και μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε ευπαθείς ομάδες να βγουν από το περιθώριο. Και οι άνθρωποι του αθλητισμού πρέπει να αγκαλιάζουν τέτοιες προσπάθειες γιατί αν ξύσεις την επιφάνεια αυτή είναι η πραγματική ουσία του: να βγάζει τις ταμπέλες από τους ανθρώπους και να τους βάζει όλους στην ίδια αφετηρία.