28 Μαρτίου, 2017

Ο Άγιος Θεσσαλονίκης και οι αμετανόητοι

Λίνα Παπαδάκη

Τον Άγιο Θεσσαλονίκης δεν θα τον έλεγε κανείς έναν ιερωμένο που αποφεύγει τα κηρύγματα και την πολιτικολογία. Κάθε Κυριακή η αναμετάδοση των σχοινοτενών νουθεσιών του στο ποίμνιό του, αλλά και στην κοινωνία και τους πολιτικούς, είναι must στην ΕΤ3. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση που δέχτηκε το ζεύγος των Χρυσαυγιτών στο γραφείο του και δεν θεώρησε αυτήν τη φορά απαραίτητο να δώσει το στίγμα του απέναντί τους.

Ακόμα κι αν δεν ήταν στις συνήθειές του να πολιτικολογεί με κάθε ευκαιρία, από τη στιγμή που μάθαμε ότι αντικείμενο της συζήτησης ήταν το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα, υπάρχει σαφές έλλειμμα. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό, άρα η συνάντηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιωτική ή πνευματική. Κυρίως όμως ισχύει και για τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης το ανοιχτό ερώτημα της συνολικής θέσης της Εκκλησίας στο θέμα της Χρυσής Αυγής που δεν αποτελεί συζήτηση επί της πολιτικής αλλά επί της θρησκείας.

Τι από αυτά που πιστεύει, πράττει και διακηρύσσει αυτή η οργάνωση είναι σύμφωνο με τη διδασκαλία του Θεανθρώπου; Ο Χριστός διδάσκει αγάπη προς όλους και όχι μόνο τους Έλληνες, πραότητα και όχι μίσος, αλληλεγγύη και ανθρωπιά και όχι βία και αίμα, ανοχή και καρτερικότητα και όχι ρατσιστικό μένος καιβαρβαρότητα. Πώς είναι δυνατόν να συναγελάζονται ιεράρχες με εκπροσώπους του κόμματος της βίας και να μην νιώθουν την ανάγκη να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για τη βάναυση καταπάτηση της διδασκαλίας του Ναζωραίου από τα μέλη του μορφώματος αυτού.

Ακόμα κι αν κάποιοι ήθελαν να εθελοτυφλούν, και δεν τους έφταναν οι κτηνώδεις επιθέσεις σε μετανάστες και οι δολοφονίες για να καταδικάσουν την οργάνωση, από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το βίντεο που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την ναζιστική ιδεολογία της και το φυλετικό μίσος της, δεν έχουν δικαιολογίες. Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την ηρωική στάση της Εκκλησίας στην κατοχή. Ποια είναι η στάση της σήμερα απέναντι στους θαυμαστές του στρατού κατοχής;

Η μαρτυρική Θεσσαλονίκη μέτρησε στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δεκάδες χιλιάδες θύματα και την ολοσχερή εξολόθρευση του Εβραικού πληθυσμού. Ο Παναγιότατος Θεσσαλονίκης πώς δέχεται τουςσημερινούς νεοναζί χωρίς να ξεκαθαρίζει τη θέση του, από δέος απέναντι στην ιστορία της πόλης του;

Υπάρχουν ιεράρχες που το έχουν κάνει. Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Κορίνθου Διονύσιος, ο Σιατίστης Παύλος, ο Δωδώνης Χρυσόστομος και λίγοι ακόμη, έχουν αποσαφηνίσει ότι «όποιος είναι στο πλευρό του Χριστού δεν μπορεί να είναι στο πλευρό και της Χ.Α.», και πως ο ιδρυτής της θρησκείας «δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα το φύλο, την εθνικότητα και τη θρησκεία». Η επίσημη Εκκλησία δεν έχει ακόμα πάρει σαφή θέση.

Και δυστυχώς τον τόνο δίνουν κάποιοι θορυβώδεις Μητροπολίτες σαν τον Αμβρόσιο που βλέπουν στους φασίστες «τη γλυκειά ελπίδα της πατρίδος». Ξέρω τις απαντήσεις, η Εκκλησία δεν ανακατεύεται στην πολιτική. Δεν φτάνουν. Και η Εκκλησία συγχωρεί. Ναι, αλλά όχι τους αμετανόητους.

* Η Λίνα Παπαδάκη είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου

Πηγή: ΕΦΣΥΝ

Σχετικά