22 Ιουλίου, 2019

Ο αδικαιολόγητος εμπλουτισμός

Γιώργος Κακλίκης

Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή που , εύκολα πια, μπορεί να ολισθήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εμπλουτίζει πλέον το ουράνιό του πέρα από το επιτρεπόμενο όριο . Έτσι οι υπουργοί εξωτερικών  Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου όπως και η Υπατη Εκπρόσωπος  της ΕΕ εξέφρασαν  τη βαθιά ανησυχία  τους για την πρωτοβουλία αυτή του Ιράν που δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις του μέσω του Joint Comprehensive Plan of Action (JCPoA) που προβλέπει τα ανώτατα όρια εμπλουτισμού. Επισήμαναν , μάλιστα, ότι το Ιράν,  που δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο  JCPoA, πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα τoν μη θεμιτό εμπλουτισμό ουρανίου. Η Τεχεράνη όμως, με τη δικαιολογία ότι οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για τα πυρηνικά, δηλώνει αποφασισμένη να εμμείνει στην επιλογή της. 

Και  ενώ η ΕΕ προσπαθεί να επαναφέρει διπλωματικά το Ιράν στην οδό της σύνεσης, οι ΗΠΑ πνέουν μένεα κατά της Τεχεράνης. Από την πλευρά της, η Μόσχα ζητεί από το Ιράν  να επανέλθει στη διεθνή κανονικότητα και προτρέπει όλες τις πλευρές να συνεχίσουν τον διάλογο με την Τεχεράνη. Αφήνει όμως περιθώρια δικαιολογίας στην Τεχεράνη προσθέτοντας ότι η τελευταία ακολούθησε μια οδό που αναπόφευκτα θα ακολουθούσε οποίο κράτος θα έβλεπε τις ΗΠΑ να αθετούν τις δικές τους υποχρεώσεις και να αποχωρούν από τη συμφωνία. Και σε αυτή την υποστηρικτική για το Ιράν φωνή προστίθεται η εκτίμηση του Πεκίνου ότι η Τεχεράνη λοιδορήθηκε και πιέστηκε αφόρητα από τις ΗΠΑ χωρίς πλέον να είχε άλλη διέξοδο.

Ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή είναι ορατός και είναι αμφίβολο αν, σε ενδεχόμενη επιδείνωση , θα αποτραπούν τα απευκταία. Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οφείλουν να χειριστούν το θέμα με υπευθυνότητα. Κι αυτό  διότι μια εκτροπή μπορεί να την ακολουθήσει μια τραγική συνέχεια. Στο "μικροκλίμα" της περιοχής είναι τόσα τα αλληλένδετα που εύκολα μπορεί να αποδειχθεί πως πολλά μπορούν να ισοπεδωθούν ανεπανόρθωτα.

Οι σκέψεις για πειθαναγκασμό  του Ιράν, καλό είναι να συζητηθούν ξανά και ξανά. Και να εξεταστεί πολύ σοβαρά μια λύση ισορροπίας. Η Τεχεράνη δεν είναι μόνη. Υποστηρίζεται από την Κίνα  που την χρησιμοποιεί ως το κυρίως ενεργειακό, και όχι μόνο, προπύργιο στη Μέση Ανατολή. Και αν, μέχρι τώρα, το Πεκίνο κρατάει αποστάσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμπλοκή του σε μια περιπέτεια που δεν θα συνέφερε τη Δύση και θα έθετε σε μείζονα κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ