6 Ιουνίου, 2017

Νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης και οπισθοδρόμησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Γιώργος Μαυρωτάς

Καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι οποίες άρχισαν σήμερα, ευχήθηκε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην εκπομπή «Ταπί και Ψύχραιμοι» του ΒΗΜΑ FM με τους Νότη Παπαδόπουλο και Μάκη Προβατά, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κοινωνία τις έχει καταστήσει ιδιαίτερα αγχωτικές. Απευθυνόμενος προς τους μαθητές, τόνισε πως πολλές λουστραρισμένες πόρτες δεν κρύβουν το ανάλογο περιεχόμενο ενώ κάτι πολύτιμο μπορεί να βρίσκεται πίσω από μια «ταπεινή» πόρτα.

Ο κ. Μαυρωτάς και με την ιδιότητα του Καθηγητή του Ε.Μ.Π, στάθηκε στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση χαρακτηρίζοντάς το ως αντιμεταρρύθμιση που προκύπτει από τις ιδεοληπτικές εμμονές και τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να επαναφέρει τα Α.Ε.Ι. στο 1982, παρά το ότι εποχές, συνθήκες και ανάγκες είναι σήμερα, προφανώς, διαφορετικές. Συγχρόνως μιλάει μεγαλόστομα για ακαδημαϊκές ελευθερίες και αποκατάσταση της δημοκρατίας πράγματα που ουδόλως υπέφεραν στα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτήρισε συμπλεγματική την εμμονή της Κυβέρνησης απέναντι στο Ν. 4009/2011 και σχολίασε ως ναυαρχίδα της αντιμεταρρύθμισης την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος ενώ αναφέρθηκε και στην απενεργοποίηση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (Α.Δ.Ι.Π.). Υπέδειξε την κομματοκρατία ως μία από τις πληγές των Α.Ε.Ι. με την εισβολή των κομμάτων να τα χρησιμοποιούν ως φυτώριο στελεχών επιβάλλοντας ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό που ταλανίζει όλον τον Δημόσιο Τομέα. Επεσήμανε πάντως ότι στο επικείμενο σχέδιο νόμου για την Παιδεία, προέκυψαν ήδη κάποιες θετικές αλλαγές όπως η εκλογή των αντιπροσώπων των φοιτητών στη Σύγκλητο αντί του ορισμού τους από τις παρατάξεις και η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας εντός Α.Ε.Ι. και κατά τη διάπραξη πλημμελημάτων και όχι μόνον κακουργημάτων.

Ο κ. Μαυρωτάς εστίασε στο βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου που είναι η κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, έναν διακαή πόθο της κυβέρνησης. Τα Συμβούλια Ιδρύματος έπαιζαν τον ρόλο του φορέα άσκησης ελέγχου/λογοδοσίας και χάραξης στρατηγικής στην κατεύθυνση της αξιοποίησης της άυλης και υλικής περιουσίας των Α.Ε.Ι. και της διασύνδεσης με την παραγωγή. Αυτά λοιπόν όπως σημειώνει, αντικαθίστανται από τα «διακοσμητικά» Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια που θα έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ο βουλευτής του Ποταμιού κρίνει αναγκαία την ενίσχυση της εξωστρέφειας με τη λειτουργία ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα ελληνικά Α.Ε.Ι. (χωρίς τους περιορισμούς που βάζει το Υπουργείο) ώστε να καταστεί δυνατή η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ιδιαίτερα στον τομέα των κλασικών σπουδών.

Στο θέμα των μεταπτυχιακών, θεώρησε εύλογο το να υπάρχουν δίδακτρα σε αρκετά από αυτά, καθότι οι μεταπτυχιακές σπουδές γίνονται προκειμένου να αποκτηθούν επιπλέον εφόδια για την επαγγελματική δραστηριότητα και πως υπάρχουν εταιρείες που καλύπτουν τέτοιες δαπάνες για εργαζομένους τους. Τόνισε πως δεν γίνεται ανάλογη συζήτηση για το Ε.Α.Π. για το οποίο ισχύουν εξ αρχής δίδακτρα και επεσήμανε την κουτοπόνηρη «εφευρετικότητα» της κυβέρνησης που μετονομάζει πλέον τα δίδακτρα σε «τέλη φοίτησης». Υποστήριξε τη διαμόρφωση συστήματος υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα ενώ τόνισε ότι η υπερρύθμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, θα οδηγήσει στην ισοπέδωση προς τα κάτω με αποτέλεσμα να πληγούν τα καλά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Στα θέματα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) απόρησε πώς δεν σκοντάφτει στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων το γεγονός ότι με τον νομοσχέδιο μεταφέρονται τα αποθεματικά των Ε.Λ.Κ.Ε. στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και οι αποφάσεις για αυτά θα λαμβάνονται από την ΤτΕ και τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ.

Κλείνοντας, διαπίστωσε πως οι αλλαγές στην Παιδεία χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν και πως αποτελεί πρόβλημα για τους πολιτικούς ότι τέτοιες μακρόπνοες επενδύσεις δεν αποδίδουν εντός του στενού πολιτικού ορίζοντα της διετίας που συνήθως έχουν. Για αυτό και οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις δυστυχώς γίνονται με την πρακτική «ράβε-ξήλωνε».

Περνώντας στην κεντρική πολιτική σκηνή και την κατάσταση στο Ποτάμι, έκρινε πως το κοινό τείνει ευήκοα ώτα στις θέσεις του κόμματος, όπως φαίνεται από τα ικανοποιητικά ποσοστά δυνητικής ψήφου, παρά το ότι αυτά δεν μετουσιώνονται σε άμεση ψήφο. Εκτίμησε πως η στάση του Ποταμιού δεν είναι πάντα εύληπτη σε μια πολωμένη κοινωνία στην οποία το θύμα είναι η λογική. Σε ένα πεδίο όπου τα δύο μεγάλα κόμματα καλλιεργούν την πόλωση, η λύση για το Ποτάμι είναι η ενδυνάμωση της φωνής του και η αποφυγή της παγίδας του λαϊκισμού.

Στα της επικαιρότητας υπενθύμισε πως βασικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η αβεβαιότητα στην οικονομία λόγω του μη κλεισίματος της αξιολόγησης καθώς χρειαζόμαστε δεκάδες δις επενδύσεων που προϋποθέτουν κατάλληλο κλίμα με σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς
Στο χρονίζον θέμα της συνένωσης των δυνάμεων του κεντρώου χώρου, διερωτήθηκε προς ποια κατεύθυνση, εκτιμώντας πως το κοινό δεν θα συγκινηθεί από λύσεις που μυρίζουν ναφθαλίνη αλλά από πραγματικά προοδευτικές προτάσεις. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους από την κοινωνία και όχι από τον κομματικό σωλήνα ή τα πολιτικά τζάκια.

* Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου