17 Σεπτέμβριος, 2015

Νίκος Αλιβιζάτος: Kατεβαίνοντας με το Ποτάμι, διαλέγω αυτόν που λέει κάτι καινούργιο

Νίκος Αλιβιζάτος

«Θεωρώ ντροπή για τον ελληνικό λαό να βγάλει τρίτο το κόμμα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα»

«Θεωρώ ντροπή για τον ελληνικό λαό να βγάλει τρίτο το κόμμα που ανέλαβε σήμερα την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα. Αυτό είναι πέραν από κάθε φαντασία. Είναι σαν να μας είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ψηφίστε εμένα που καλύπτω δολοφόνους» δήλωσε ο Νίκος Αλιβιζίτος στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ και στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.

Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου εξήγησε την πρόσφατη ανάμειξη του με την πολιτική και το Ποτάμι λέγοντας πως πιστεύει ότι «τέτοιες ώρες δεν πρέπει να καθόμαστε σπίτια μας. Πρέπει να παίρνουμε τις ευθύνες μας. Εγώ προσωπικά τριάντα και χρόνια στο πανεπιστήμιο, αισθάνομαι την ανάγκη να παίρνω θέσεις. Έχω την εντύπωση ότι κατεβαίνοντας με το Ποτάμι, διαλέγω αυτόν που λέει κάτι καινούργιο».

Ο κ. Αλιβιζάτος ερωτηθείς για την πιθανότητα συνεργασιών την επόμενη μέρα των εκλογών τόνισε ότι «η αφετηρία, εν πάση περιπτώσει η δική μου, αλλά νομίζω και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι στο συγκεκριμένο κόμμα, είναι ότι όταν η πατρίδα κινδυνεύει, πάμε όλοι μαζί. Οι αντιθέσεις αμβλύνονται. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πολλές, ικανές, επαρκείς, ζωντανές δυνάμεις, ιδίως στο χώρο των οικονομολόγων, που μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά».

Δείτε παρακάτω το βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε παρακάτω την πλήρης απομαγνητοφώνηση:

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Στο πολιτικό στίβο, αν και σε μια εκλόγιμη θέση κατεβαίνει μεταξύ άλλων και ένας από τους πιο έγκριτους Έλληνες ακαδημαϊκούς, ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου άνευ άλλων συστάσεων.
Τον φιλοξενούμε απόψε εδώ στο στούντιο του ΑΝΤΕΝΝΑ.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Καλησπέρα κυρία Χούκλη.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Είστε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας με το Ποτάμι. Ξέρετε, μου θυμίσατε εκείνο το στίχο του Εγγονόπουλου: «Στρατηγέ τι γυρεύεις ένας Υδραίος εσύ στη Λάρισα;». Γιατί στην πολιτική, γιατί με το Ποτάμι;
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Το πρώτο, γιατί νομίζω ότι τέτοιες ώρες δεν πρέπει να καθόμαστε σπίτια μας. Πρέπει να παίρνουμε τις ευθύνες μας. Εγώ προσωπικά τριάντα και χρόνια στο πανεπιστήμιο, αισθάνομαι την ανάγκη να παίρνω θέσεις, αλλά εδώ πλέον και με το δημοψήφισμα, μαζί ήμασταν πάλι κυρία Χούκλη, αλλά και σήμερα, αισθάνομαι ότι εκτός από τη δουλειά μας, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακούγεται κάποια γνώμη πιο σοβαρή για το δημοψήφισμα νομίζω ότι είπαμε την άποψή μας. Τελικά νομίζω ότι δικαιώθηκε η άποψη, ήταν παραπλανητικό.
Έχω την εντύπωση ότι και για τώρα και εδώ είναι η απάντηση στο δεύτερο ερώτημά σας, κατεβαίνοντας με το Ποτάμι, θέλω να πιστεύω ότι διαλέγω αυτόν που λέει κάτι καινούργιο. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι τρίτος, όχι για κανέναν άλλο λόγο, γιατί θεωρώ ντροπή για τον ελληνικό λαό να βγάλει τρίτο το κόμμα που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη σήμερα για μια δολοφονία.
Αυτό είναι πέραν από κάθε φαντασία. Είναι σαν να μας είπε ο κ. Μιχαλολιάκος, ψηφίστε εμένα που καλύπτω δολοφόνους. Θέλω συνεπώς να πιστεύω ότι δεν θα είναι αυτός τρίτος. Από εκεί και πέρα τρέφω τις ελπίδες μου.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης ποιο είναι; Γιατί ξέρετε λένε πολλοί ότι ξέρουμε τι πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, δεν ξέρουμε ποια κυβέρνηση θα το εφαρμόσει. Είναι λίγο αντιφατικό. Είναι και πρωτόγνωρο, νομίζω μεταπολιτευτικά.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να ξεδιαλύνουμε ότι το αντιμνημόνιο ηττήθηκε με τις καλύτερες για το αντιμνημόνιο προϋποθέσεις, αν αθροίσετε Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΛΑΕ, νομίζω ότι το ποσοστό το αθροιστικά που μπορούν να πάρουν δεν μπορεί να υπερβεί το 20%. Εκεί που μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, πιστεύαμε ότι τα πράγματα είναι χωρισμένα.
Συνεπώς έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα, νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί η νίκη, δεν λέω του μνημονίου φυσικά, η νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Από εκεί και πέρα δεν συμφωνώ για την άποψη την οποία έχετε υποστηρίξει πολλοί, δεν θυμάμαι εάν εσείς κυρία Χούκλη, αλλά πολλοί συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι, ότι α πράγματα είναι δεδομένα και είναι θέμα εφαρμογής απλώς ενός δεδομένου προγράμματος.
Το πρόγραμμα είναι σημεία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια από μια ικανή ομάδα να το εφαρμόσει προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση με επαρκή ή μη επαρκή τρόπο.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το Ποτάμι επιμένει και εξακολουθεί να ζητάει και να πιστεύει, όπως λέει, στις συνεργασίες των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Έτσι.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το ερώτημα είναι εάν πολιτικές δυνάμεις με διαφορετικό DNA, προέλευση, καταγωγή, στελέχη, μπορούν να συνεργαστούν εποικοδομητικά στο να αλλάξουν αυτό το μνημόνιο.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Η αφετηρία νομίζω, εν πάση περιπτώσει η δική μου, αλλά νομίζω και των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι στο συγκεκριμένο κόμμα, είναι ότι όταν η πατρίδα κινδυνεύει, πάμε όλοι μαζί.
Οι αντιθέσεις αμβλύνονται. Έχω την εντύπωση και εδώ νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσετε κυρία Χούκλη, ότι υπάρχουν πολλές, ικανές, επαρκείς, ζωντανές δυνάμεις, ιδίως στο χώρο των οικονομολόγων, που μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά. Εκεί που δυστυχώς με το ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μια μεγάλη στελεχιακή ανεπάρκεια, μεγάλη ανικανότητα, από το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, και όλα τα άλλα ξεκινώντας άνθρωποι που όχι απλώς δεν είχαν ιδέα, αλλά δεν είχαν και την δυνατότητα να διοικήσουν την καθημερινότητα, τα σχολεία όπως ξεκίνησαν, ξεκίνησαν.
Από εκεί και πέρα βέβαια όταν βλέπω και τον κ. Μεϊμαράκη να διατείνεται ότι αυτός εκφράζει το καινούργιο και την ελπίδα, που μιλάμε για έναν εξαιρετικά, για μένα, συμπαθή πολιτικό, αλλά κατ’ εξοχήν της παλιάς γενιάς, θέλω να πιστεύω ότι τα περιθώρια να αναδειχθούν καινούργιες δυνάμεις, τα οποία θα στηριχθούν και από τις παλιές, θα μου πείτε, θα αυτοκτονήσουν οι παλιοί; Ε, όταν η πατρίδα το απαιτεί, νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουν λίγο κράτει και να στηρίξουν αυτές τις δυνάμεις για το παραπέρα.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Είχατε ξαφνιάσει με την εμφάνισή σας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του δημοψηφίσματος. Είχατε ταχθεί με το ναι, είχατε ανεβεί μάλιστα και στο βάθρο, στο βήμα με την ομιλία σας εκείνη. Πιστεύετε ότι με την εξέλιξη των πραγμάτων, με τη συνομολόγηση του μνημονίου, απομακρύνεται οριστικά ο κίνδυνος να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης;
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Όχι. Νομίζω ότι εάν δεν είναι η εφαρμογή και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιήσω την έννοια συνεπής, δεν είναι σοβαρή, εάν αρχίσουμε να κλείνουμε το μάτι μεταξύ μας, ότι εδώ θα τους ξεγελάσουμε, εδώ δεν θα το εφαρμόσουμε, εδώ υπάρχουν περιθώρια να πάμε κόντρα και δημιουργηθεί πάλι μια ένταση, τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Έγινε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα. Επαναλαμβάνω, ηττήθηκε το στρατόπεδο εκείνο το οποίο πολέμησε λυσσαλέα και νομίζω ότι οι κίνδυνοι οι πολύ μεγάλοι έχουν παρέλθει. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι το μέλλον διαγράφεται ομαλό, αν δεν προσπαθήσουμε τρομερά.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Καθηγητά.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Να είστε καλά.
Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κυριακή κοντή γιορτή. Μένει να δούμε, όλοι έχουμε αγωνία και πολύ ενδιαφέρον, γιατί αφορά τις ζωές μας και αφορά και το μέλλον της χώρας το ποιος θα αναλάβει ακριβώς τις τύχες, το επόμενο διάστημα.
Ν. ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

* Ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιος επικρατείας με το Ποταμι