18 Μαΐου, 2016

«Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: ο ρόλος της Πολιτείας»

Κοινότητες Νέων του Ποταμιού

Στην εκδήλωση με θέμα «Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: ο ρόλος της Πολιτείας», έδωσε το παρόν η Κοινότητα Νέων για την Κοινωνική Δικαιοσύνη , του Ποταμιού
Στις 17 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOBIT), η Κοινότητα Νέων για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, έδωσε το "παρών" στην εκδήλωση με θέμα «Νεολαία, ομοφοβική/τρανσφοβική βία και διακρίσεις: ο ρόλος της Πολιτείας», στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Πες το σ' εμάς».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), οδός Ακαδημίας 20, Αθήνα.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπου συζητήθηκαν η βία και οι διακρίσεις κατά ΛΟΑΤΚΙ+ Νέων καθώς και οι θεσμικές τους διεκδικήσεις, παρευρέθηκαν η Συντονίστρια της Κοινωνικής Δικαιοσύνης των Νέων του κινήματος Δήμητρα Γιαννάκη, η Αντιπρόεδρος Νεολαίας Όλγα Δούρου και μέλη της Νεολαίας του κινήματος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πάρις Βυλλιώτης, αντιπρόσωπος της ΜΕΣΥΑ και μέλος της κοινότητας Δικαιοσύνης, ο οποίος τόνισε:

«…έρχομαι εδώ σήμερα ως εκπρόσωπος του πλέον προοδευτικού κόμματος,
του κόμματος που προασπίζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ενός στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του,
Το δικαίωμα της επιλογής,
Το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου, της αυτοαντίληψης για το φύλο.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το δικαίωμα στη ζωή.»

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση του Πάρη Βυλλιώτη:

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα σε αυτήν την αίθουσα.
Οι ΝΕΟΙ του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ίσης συμμετοχής ΟΛΩΝ στην κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκλησή και την ευκαιρία που μας δίνεται να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν εδώ την συνάντηση.
Σας ευχαριστώ όμως και προσωπικά διότι ο σπουδαιότερος λόγος που με ώθησε στη δικηγορία είναι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.. και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι για εμένα πάρα πολύ σημαντικό.
Η χαρά μου όμως είναι διπλή διότι έρχομαι εδώ σήμερα ως εκπρόσωπος του πλέον προοδευτικού κόμματος,
του κόμματος που προασπίζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του κάθε ενός στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του,
Το δικαίωμα της επιλογής,
Το δικαίωμα στην ταυτότητα φύλου, της αυτοαντίληψης για το φύλο.
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Το δικαίωμα στη ζωή.

Είναι θλιβερό να κάνουμε αυτήν εδώ τη συνάντηση. Και είναι θλιβερό, διότι δεν βλέπω πουθενά να γίνεται συνάντηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανδρών.. ή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ετερόφυλων ζευγαριών.
Βλέπετε αυτά είναι αυτονόητα.
Για εμάς η σημερινή συνάντηση θα έπρεπε να ήταν περιττή διότι είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ όλοι οι άνθρωποι να έχουν ΙΣΑ δικαιώματα και ΙΣΕΣ υποχρεώσεις ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος, ηλικίας, σεξουαλικού και θρησκευτικού προσανατολισμού.
Κι όμως, το 2016 τίποτα δεν είναι αυτονόητο.
Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε δυνατό τρόπο.

Αν και δεν θέλω να κάνω πολιτική τη συζήτηση, αισθάνομαι την υποχρέωση να αναφερθώ στην ψήφιση της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, που έγινε τον Δεκέμβριο 2015 διότι ακούστηκαν πολλά σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα.
Όσο και αν ευαγγελίζονται κάποια κόμματα την προστασία των ομόφυλων ζευγαριών, έπεσαν θύματα των μικροπολιτικών τους τακτικών. Και δεν θα μιλήσω για τα συντηρητικά κόμματα, που όλοι ξέρουμε πως είναι στο DNA τους η «οπισθοδρόμηση».
Οφείλουμε να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα νομοσχέδιο, όπου ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους, τον ν. 4356/2015 σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο κ . Τσίπρας μάλιστα ζήτησε τάχα «συγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια».
Ναι, δεν διαφωνούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα, γι’ αυτό και το στηρίξαμε.
¨Όμως δεν βγήκαμε φίλοι μου από το σκοτάδι.

Διότι, όταν όλοι μιλούν για ένα σύμφωνο συμβίωσης, μια συμβολαιογραφική πράξη, (όπως είπε και ο κ. Λεβέντης) που ουσιαστικά ρυθμίζει αστικά δικαιώματα, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ΑΝΟΙΚΤΑ και δίχως μικροπολιτικά ημίμετρα υπερασπίστηκε το ΝΑΙ στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ στα ομόφυλα ζευγάρια.

Όταν όλοι είναι «μαγκωμένοι», όπως συνέβη με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπου ναι μεν στήριξε το συγκεκριμένο νόμο, πλην όμως η ίδια η πρόεδρος της προτίμησε να οχυρωθεί δια της απουσίας της, το ποτάμι είναι το μοναδικό κόμμα που χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο νομο «συντηρητικό» και «άτολμο».
Είναι συντηρητικό και άτολμο διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος.
Σε κάθε περίπτωση το γεγονός ότι κάνουμε αυτήν εδώ τη συνάντηση αποδεικνύει πως ως κοινωνία έχουμε αποτύχει.
Έχουμε αποτύχει ως κοινωνία να προστατεύσουμε τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας.. της ελευθερίας.. της δημοκρατίας.
ΣΗΜΕΡΑ :
ΔΕΝ έχουν ρυθμιστεί ζητήματα ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ του άλλου συντρόφου σε ομόφυλα ζευγάρια.
ΔΕΝ έχουν ρυθμιστεί ζητήματα ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ από ομόφυλα ζευγάρια.
ΔΕΝ έχει ρυθμιστεί η πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση για ζευγάρια λεσβιών.
ΔΕΝ έχει ρυθμιστεί η παρένθετη μητρότητα για ζευγάρια ομοφυλόφιλων ανδρών.
Όσον αφορά τους τρανς συμπολίτες μας, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
Πολλοί τρανς, είτε για λόγους ιατρικούς, είτε για λόγους οικονομικούς είτε από προσωπική επιλογή δεν έχουν προβεί σε ολική μη αναστρέψιμη «χειρουργική επέμβαση» επαναπροσδιορισμού.
Αντιμετωπίζουν τρομερές ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ αλλά και σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Και αυτό συμβαίνει διότι με έναν απαρχαιωμένο νόμο, τον ν. 344/1976, δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων τους, ώστε η ταυτότητα φύλου τους, η οποία απεικονίζεται στην εξωτερική εμφάνιση να συνάδει με τα έγγραφα ταυτοποίησης (διαβατήριο, ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ).
Δυστυχώς υπάρχουν πολλά τραγικά παραδείγματα: Σε συναλλαγή τρανς ατόμου στο ταχυδρομείο, όταν του ζητήθηκε η ταυτότητα, οι υπάλληλοι, την περιέφεραν μεταξύ τους και το άτομο αυτό έγινε αποδέκτης χλευασμού και λεκτικής βίας.
Σε άλλη περίπτωση, τρανς γυναίκα δεν εξυπηρετήθηκε από υπαλλήλους τράπεζας διότι η εξωτερικής της εμφάνιση δεν βρισκόταν σε αντιστοιχία με τα αντρικά στοιχεία ταυτότητας.
Τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, βιώνουν έναν πραγματικό αποκλεισμό, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Έχουν καταγραφεί περιστατικά εκφοβισμών, αποκλεισμών, εκδίωξης ακόμη και βίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, διευθυντής σε νυχτερινό λύκειο αρνήθηκε την εγγραφή δυο τρανς γυναικών, που ήθελαν το πιο απλό πράγμα, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Είναι αμέτρητα παραδείγματα BULLING τα οποία είναι γνωστά και δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτά.
Έχουμε ΑΠΟΤΥΧΕΙ διότι είμαστε αναγκασμένοι να δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου.
Δυστυχώς η οπισθοδρόμηση και η συντήρηση κρατεί καλά στη χώρα αυτή.
Δυστυχώς ακόμα και νέοι άνθρωποι σκέφτονται ακόμα με παλαιολιθικό μυαλό.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
Εμείς γνωρίζουμε το πρόβλημα, προτείνουμε λύσεις τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
1. Την επέκταση του δικαιώματος στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ στα ομόφυλα ζευγάρια και ΟΛΩΝ των δικαιωμάτων αστικών ή μη, που αυτό συνοδεύουν.
2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την Αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ και ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑΣ προς όφελος των παιδιών, χωρίς διακρίσεις που σχετίζονται με το φύλο και τη σεξουαλικότητα.
3. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τη Νομική αναγνώριση της ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΟΥ με την τροποποίηση του Ν. 344/76 για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων, ώστε να επεκταθεί και σε όσους δεν έχουν κάνει «χειρουργική επέμβαση», διότι αφενός αποτελούν την πλειονότητα και αφετέρου τα άτομα αυτά γίνονται αποδέκτες όλων αυτών των διακρίσεων που αναφέραμε.
4. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την τροποποίηση της νομοθεσίας κατά ΟΛΩΝ των διακρίσεων. Την τροποποίηση του ν. 3304/2005 ώστε και οι τρανς να προστατεύονται από τις διακρίσεις στον χώρο της εργασίας. Την τροποποίηση του ν. 3769/2009, ώστε και οι τρανς συμπολίτες μας να έχουν ίση συμμετοχή στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και αγαθών.
5. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ στα σχολεία, ώστε να συμπεριλάβει θέματα που αφορούν στη φυλετική ταυτότητα, τη σεξουαλικότητα και τη διαφορετικότητα.
6.ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την ποινικοποίηση ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΒΙΑΣ (λεκτικής και σωματικής) και κάθε ρητορικής που αναπαράγει διακρίσεις εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
7. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ Δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του BULLYING σε κάθε πεδίο της κοινωνικοπολιτικής ζωής του τόπου.

Στόχος μας είναι να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη.
Να υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ΡΗΤΩΣ τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και να μην επαφιόμαστε σε ερμηνείες κάποιας υφιστάμενης διάταξης, διότι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σε ένα συντηρητικό περιβάλλον που ζούμε.
Είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με φαινόμενα ΟΜΟΦΟΒΙΑΣ, ΤΡΑΝΣΟΦΟΒΙΑΣ και ΑΜΦΙΦΟΒΙΑΣ, όπως και όλων των εκφάνσεών τους.
Τέλος, πριν ολοκληρώσω την παρέμβαση μου, θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά για τις συνθήκες που επικρατούν στην υποσακχάρια Αφρική.
Είχαμε την τύχη στις αρχές Απριλίου να συμμετέχουμε σε παγκόσμιο Forum της Διεθνούς Ενώσεως Νέων Σοσιαλιστών, σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Αφρικανική Ήπειρο.
Με εντυπωσίασε η τοποθέτηση του Κενυάτη δικηγόρου και ακτιβιστή Eric GITARI, ο οποίος μας άνοιξε τα μάτια ουσιαστικά για το τι επικρατεί σε κάποιες χώρες της Αφρικής όπως η Κένυα, η Νιγηρία κλπ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτυπώθηκε στο δικό μου μυαλό, ήταν εκείνο ενός ζευγαριού ανδρών, που απλώς έπαιρνε το δείπνο του σε ένα εστιατόριο.
Δίχως την παραμικρή πρόκληση συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.
Μόνο και μόνο για το γεγονός ότι ήταν ομοφυλόφιλοι.
Ειδικότερα στην Κένυα, ο Eric μας ενημέρωσε πως το 60% των ομοφυλόφιλων ανδρών έχει επιλέξει να ζει σαν οικογένεια κάτω από την ίδια στέγη, υπο τον φόβο της αποκάλυψης, η οποία μπορεί να επιφέρει διωγμούς, ποινές κάθειρξης ακόμα και κίνδυνο ζωής.
Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι επιλέγουν την αγάπη με κάθε κόστος.
Αυτά τα παραδείγματα, μας αποδεικνύουν πως πρέπει να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια για ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ τόσο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας.
ΌΛΑ τα παραπάνω είναι ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία εμείς στο Ποτάμι θα υπερασπίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ανεξαρτήτου κόστους.
Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορείς να τα υπερασπίζεσαι λίγο.
Ή μπορείς ή δε μπορείς.
Εμείς μπορούμε.