10 Μαρτίου, 2017

«Νέοι στην Πολιτική»

Κοινότητες Νέων του Ποταμιού

Σε Θεματικές εκπομπές του Δικτύου της ΕΡΑ Θεσσαλίας έλαβαν μέρος στελέχη της Νεολαίας του Ποταμιού. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη εκπομπή έλαβε μέρος η Πρόεδρος της Επιτροπής Νεολαίας του Ποταμιού Μαρία Δαμανάκη και ο Υπεύθυνος Νέων Μέσων των Νέων του Ποταμιού Πιλάτος Παναγιώτης, το θέμα της πρώτης συζήτησης ήταν «Νέοι στην Πολιτική» με παρέμβαση στελεχών και άλλων κομμάτων. Στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε με το Μέλος της Επιτροπής Νέων & Γραμματέα Α’ Θεσσαλονίκης Πέτρο Τερζή σχολιάζοντας τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και την θέση των νέων ανθρώπων στον σύγχρονο πολιτικό στίβο, την σκυτάλη της κουβέντας πήρε ο Πιλάτος Παναγιώτης στην θεματική «Αλήθειες&Ψέμματα» των κομμάτων και των πολιτικών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Δημ. - Είστε υπεύθυνος Νέων Μέσων.Το διαδίκτυο το έχουμε ήδη στη ζωή μας.Περνάει η πολιτική μέσα από το διαδίκτυο;

Ακούστε παρακάτω ολόκληρες τις παρεμβάσεις:

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση από τις παρεμβάσεις:

Παναγιώτης Πιλάτος

Π.Π - Περνάει,φυσικά και περνάει.

Δημ. - Μπορεί να πείσει δηλαδή ψηφοφόρους; Να έρθει κάποιος στο Ποτάμι για παράδειγμα;Γιατί εσείς έχετε και διαρροές τώρα τελευταία.

Π.Π - Καταρχήν, ως Ποτάμι εννοείται ότι έχουμε διαρροές γιατί σε μια κοίτη το νερό πάει και αριστερά και δεξιά, σημασία έχει όμως να υπάρχει ροή του ποταμιού.

Δημ. - Να μη στεγνώσει λέτε τώρα, έτσι;

Π.Π - Φυσικά, αυτό εννοώ. Εννοείται πως τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν στη μετάδοση της πολιτικής σε μεγάλη μάζα ανθρώπων, όποιος λέει το αντίθετο νομίζω πως εθελοτυφλεί στο κομμάτι αυτό. Είναι ένας τρόπος άμεσος να μπορέσεις να φτάσει η άποψη σου σε πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, πόσο δε μάλλον όταν αποκλείεσαι ή δεν έχεις βήμα και χώρο στα συστημικά μέσα, εννοώντας τις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, τηλεοράσεις και πάει λέγοντας. Και, για τη νεότερη γενιά το διαδίκτυο είναι μάλλον το μοναδικό όπλο για να μπορέσει κάποιος να προβάλλει τις πολιτικές του απόψεις - και τις ατομικές του απόψεις φυσικά- διότι δυστυχώς κάποιοι δημοσιογράφοι,κανάλια και μεγάλα ραδιόφωνα δεν δίνουν βήμα στο νέο δυναμικό ανθρώπων που υπάρχει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Δημ. - Εσείς αναπνέετε ελεύθερα στο Ποτάμι ως Νεολαία;Γιατί είστε ένας ισχυρός πυρήνας,δεν ξέρω αν θα μείνετε μόνο εσείς..ενδεχομένως να ήταν και μια ελπίδα αυτό.

Π.Π - Καταρχήν κρατάμε το ότι είμαστε ένας πολύ ισχυρός πυρήνας..

Δημ. -Το λέω γιατί χάσατε ένα μεγάλο μέρος της δύναμης σας με την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών.

Π.Π - Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι φοβερά εξοργιστικό που έχει συμβεί σε εμάς.Εγώ δεν θα μπω στο κομμάτι ότι ίσως να υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για την αποδόμηση του Ποταμιού, σίγουρα όμως υπήρχαν κάποιοι ατομικοί σχεδιασμοί για να μπορέσει να αποδομηθεί το κίνημα. Είναι αδιανόητο αυτό που έχει συμβεί, να ανεξαρτητοποιηθεί εν ενεργεία βουλευτής δικός μας και σε μία ώρα να μεταβεί σε έναν άλλο κομματικό σχηματισμό.Νομίζω ότι αυτό που βιώνει το πολιτικό σύστημα της χώρας μας είναι πολιτική κατάπτωση. Το Ποτάμι πιστεύει πολύ στους νέους ανθρώπους, δίνει χώρο στη νέα γενιά, είναι όντως μια ελπίδα για το κίνημα οι νέοι άνθρωποι, καθώς εμείς εκφράζουμε ίσως καλύτερα το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας -εννοώντας τους νέους ανθρώπους- και λόγω ύπαρξης -έχουμε μόνο τρία χρόνια παρουσίας και μάλιστα γιορτάζουμε το Σαββατοκύριακο που έρχεται με εκδηλώσεις τα τρία χρόνια - και απαρτίζεται από ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, από Θεσσαλονίκη στην Κρήτη, στις Σέρρες, στην Κομοτηνή (?), άτομα τα οποία βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα, δεν είναι δηλαδή άτομα του κομματικού σωλήνα αμιγώς.

Δημ. - Εσείς δεν έχετε καμία επαφή με το ΣΥΡΙΖΑ,έχετε;

Π.Π - Με το ΣΥΡΙΖΑ καμία σχέση, δεν μας απασχολεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν άλλοι εντός του κοινοβουλίου καλοβλέπουν ίσως τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάω γενικότερα για τις δυνάμεις του κέντρου, κάποια στελέχη ίσως.Μπορεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανίκανη και άνευ σχολιασμού με την έννοια ότι δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με αυτή την ηγεσία, με άλλη ηγεσία μπορεί κάποιοι εντός ίσως της ΔΗΣΥ, ακόμη και στη ΝΔ να θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας μετά τις εκλογές ή ακόμη και τώρα, όπως και η ΔΗΣΥ και η ΝΔ λένε ‘’παραιτηθείτε’’ ο ένας, ‘’φύγετε’’ ο άλλος.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών νομίζω ότι οι στιγμές που ζούμε δε χρειάζεται να είμαστε αρεστοί στα κόμματα μας. Πρέπει να λέμε αλήθειες και ειδικότερα σε μια Ελλάδα των τριών μνημονίων και με αυτή την κρίση που περνάει η νέα γενιά θεωρώ ότι το νέο στελεχιακό δυναμικό στα κόμματα του κοινοβουλευτικού τόξου πρέπει να αναλάβει ευθύνες και να διεκδικήσει και το χώρο και μια πιθανόν σύμπραξη σε πολιτικό πλαίσιο.

Mαρία Δαμανάκη:

Δημ. - Ο λόγος πρέπει να δοθεί στους νέους,αυτό είπε πρόσφατα και η κ. Γεννηματά.Πλέον φαίνεται και μια συμμαχία με το Ποτάμι, για πείτε μας τι γίνεται;

Μ.Δ – Καταρχάς να ξεκινήσω από την ''ευθυμία'' που προκαλεί σε πολλούς ακροατές,αναγνώστες και σε μεγάλο τμήμα του κοινού στην Ελλάδα το να ακούμε για εμπλοκή των νέων στην πολιτική, το ''να βγάλουμε τους νέους μπροστά''. Μας θυμίζει συχνά δηλώσεις των υποψηφίων, πολιτικών αρχηγών,νεοεκλεγέντων Πρωθυπουργών για έμφαση στη νεανική επιχειρηματικότητα και τις start-ups, σε διακηρύξεις που μένουν απλά σε επίπεδο τέτοιο και δεν υλοποιούνται ποτέ. Νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο έχει διαμορφωθεί μια τάση τον τελευταίο καιρό με κυρίως επικοινωνιακή προβολή νέων προσώπων, η οποία πολύ φοβάμαι ότι θα μείνει απλά στην επίφαση και δεν θα εφαρμοστεί στη συνέχεια. Όλοι ξέρουμε ότι στην Ελλάδα η πολιτική ασκείται ως επί το πλείστον σε μια λογική κλειστού συστήματος.Τα κλειστά συστήματα όμως δεν ανοίγουν τηλεπαθητικά, δεν τα βοηθά η αποχή και η έλλειψη συμμετοχής. Ανοίγουν μέσω της συμμετοχής, μέσω της συντονισμένης προσπάθειας, μέσω της εισφοράς νέων ιδεών.

Δημ. - Κλειστά συστήματα εννοείτε προφανώς τους πολιτικούς σας χώρους.

Μ.Δ – Εννοώ τους κομματικούς σωλήνες, τους κομματικούς μηχανισμούς, οι οποίοι δεν πραγματώνονται μόνο μέσω της ύπαρξης επετηρίδων, των ντόπιων πολιτευτών που κρατούν μεγάλη κομματική δύναμη και δεν αφήνουν τους νέους να βγουν μπροστά.Δεν εκφράζονται δηλαδή μόνο μέσα από παλαιούς και μεγάλους ηλικιακά πολιτικούς αλλά -πολλές φορές- και από νέα πρόσωπα, τα οποία έχουν ανδρωθεί σε κομματικές ή πανεπιστημιακές νεολαίες. Συμφωνώ δηλαδή ουσιαστικά με αυτό που αναφέρατε στην αρχή της εκπομπής σας, ότι το νέο μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Νέο δεν είναι απλώς το νέο ηλικιακά αλλά το νέο από πλευράς ιδεών και νοοτροπίας.

Δημ. - Εσείς έχετε χώρο να αναπνεύσετε μέσα στο Ποτάμι;

M.Δ – Ήμασταν τυχεροί όλοι όσοι συμμετείχαμε στο Ποτάμι ήδη από τη συγκρότηση του γιατί είχαμε την πολυτέλεια εξαρχής να βρισκόμαστε ίσοι μεταξύ ίσων. Ήταν ένα νέο εγχείρημα, ένα νεοσύστατο κόμμα, μια νέα προσπάθεια, η οποία δεν είχε και δεν έχει αναπτύξει σωλήνες και μηχανισμούς, οπότε υπήρχε και υπάρχει χώρος να αναπνεύσει ο κόσμος που συμμετέχει σε αυτό. Η Νεολαία έχει μεγάλο ρόλο και μια κυρίαρχη διαπραγματευτική δύναμη και στο εσωτερικό του κόμματος και στη δημόσια εικόνα του. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε πολύ υπερήφανοι και ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον επικεφαλής και τα όργανα του κόμματος τα οποία είναι ανοικτά και προσιτά στις νέες απόψεις και τις νέες ιδέες και συμβάλλον στο να βγει όλο αυτό προς τα έξω.

Δημ. - Χάνετε όμως παλιά στελέχη από το κοινοβούλιο με διαρροές.

Μ.Δ – Αν έχετε παρατηρήσει οι περισσότεροι οι οποίοι φεύγουν από το Ποτάμι παίρνουν την απόφαση αυτή σε συνάρτηση με τα εκλογικά του ποσοστά και με το άγχος -πιθανόν- που έχουν αναπτύξει σε σχέση με το κατά πόσο θα μπορούν να συνεχίσουν την πολιτική καριέρα τους. Είναι κάτι που δεν μπορώ να καταδικάσω προσωπικά γιατί κατανοώ ότι ο καθένας έχει τις ανησυχίες του. Από εκεί και πέρα αυτό εκτιμάται ελεύθερα από το εκλογικό σώμα αναλόγως με το ήθος που εισφέρει ο καθένας. Ιδίως εμείς, τα πρώτα στελέχη που ήδη από τη συγκρότηση του κόμματος πιστέψαμε σε αυτή την προσπάθεια, νιώθουμε το Ποτάμι σαν το σπίτι μας, νιώθουμε ότι είναι ο φορέας ο οποίος μπορεί να μας παρέχει προϋποθέσεις αξιοπρεπούς συμμετοχής στην πολιτική ζωή, είναι κάτι που δεν έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα σε άλλο κομματικό φορέα, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε πρακτικές με τις οποίες ούτε συμφωνούμε από πλευράς ήθους, ούτε τιμούν εκείνους που τις ασπάζονται.

Δημ. - Πάμε λίγο και στο ενδεχόμενο της συμμαχίας, γιατί σε άτυπη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Συμπαράταξης αποφασίστηκε να προγραμματιστεί μια συνδιάσκεψη προς το τέλος Μαίου και παράλληλα να απευθυνθεί προς το Ποτάμι η πρόταση για τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού με δύο στόχους : αφενός την ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ομάδα πλέον που θα είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή και θα υπάρχει μια σύνθεση των πολιτικών των δύο κομμάτων έτσι ώστε να οδηγηθούν και σε εκλογική συμπαράταξη. Ποια είναι η εκτίμηση σας;

Μ.Δ - Ήδη εδώ και κάποιους μήνες έχουμε ξαναζήσει λίγο – πολύ την προσπάθεια για συνεννόηση των δύο φορέων, μέχρι το καλοκαίρι υπήρχε αυτός ο διάλογος με τη ΔΗΣΥ, γι΄αυτό το λόγο το αναφέρω.

Δημ. - Το γάντι το πέταξε πάντως η ΔΗΣΥ, θα το πιάσετε;

Μ. Δ – Κοιτάξτε, το γάντι νομίζω ότι το Ποτάμι ήταν εκείνο που το είχε ρίξει πρώτο. Αυτή ήταν ακριβώς και η απόφαση που είχε ληφθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ποταμιού ένα ακριβώς χρόνο πριν, για τη δημιουργία ενός Κοινοβουλίου του Κέντρου. Ξέρετε ότι ήδη από τη συγκρότηση μας είμαστε ανοιχτοί και προωθούμε τις διακομματικές συνεργασίες, ότι θέλουμε κάτι ευρύτερο, θέλουμε έναν φορέα ο οποίος να είναι σε θέση να εμπνεύσει και να τραβήξει από την αποχή ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Είναι κάτι ευχάριστο, αρκεί να γίνεται στη βάση κοινών αξιών, μις συμφωνημένης κοινής πορείας,χωρίς παρεκκλίσεις και με αγαθές προθέσεις, κάτι το οποίο διαπιστώνεται και στην πορεία.

Πέτρος Τερζης:

Ο Πέτρος Τερζής σχολίασε τις αποχωρήσεις από το Ποτάμι: Είναι ίσως αδόκιμο να σχολιάζουμε αυτούς που φεύγουν αντί αυτών που μένουν. Τις περιμέναμε αυτές τις αποχωρήσεις καθώς, αυτοί που επέλεξαν να φύγουν προτίμησαν την προσωπική συνέχιση της καριέρας τους σε οποιοδήποτε άλλον πολιτικό σχηματισμό, φοβούμενοι την μείωση της δυναμική του σχηματισμού που τους στεγάζει, κάτι παρόμοιο συνέβει και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, όταν ξεκίνησε η φθορά του. Ζω το Ποτάμι καθημερινά για εμένα δεν υπάρχει φθορά, η πολιτική συνέπεια είναι σημαντική, για αυτό τον λόγο επέλεξα να βγω μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή που βιώνει το κίνημα.
Για τις συνεργασίες σχολίασε: Το Ποτάμι για τις συνεργασίες ήταν εξ αρχής ξεκάθαρο, το κάλεσμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη απέτυχε για λόγους που όλοι τους γνωρίζουμε και σίγουρα δεν ευθύνεται Το Κίνημα. Για την ενδεχόμενη συνεργασία των Τριών Πρώην Υπουργών με Το Ποτάμι, χρειάζεται να υπάρχει ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, ειδάλλως δεν θα προχωρήσει, αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε κάτι νέο.
Στόχος του Ποταμιού είναι επιτέλους να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και δεν τα αγγίζει κανείς. Υπάρχουν Ιερές Αγελάδες στο δημόσιο βίο που διατηρούν προνόμια τα οποία είναι δυσανάλογα με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί. Μεγάλο ζήτημα της κοινωνίας είναι η αναδιανομή του πλούτου, κάτι το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή απέτυχαν παταγωδώς να το κάνουν.
Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο εάν στηρίζεσαι σε αυτό, Το Ποτάμι δεν χρωστάει σε κανέναν, εγώ σαν Πέτρος δεν έχω καμία υποχρέωση σε κανένα μεγάλο κεφάλαιο, μόνος μου βγήκα στην πολιτική. Αν δεν κάνεις συμβιβασμούς, τότε μπορείς να κάνεις αυτά που ευαγγελίζεσαι.

Πιλάτος Παναγιώτης Μέρος 2
Ο Υπεύθυνος Νέων Μέσων του Ποταμιού Πιλάτος Παναγιώτης, σχολίασε αλήθειές και ψέματα για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πιο συγκεκριμένα: Στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης, δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα όλα μένουν στον ηλεκτρονικό σκουπιδότοπο. Στα Ελληνικά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υπάρχουν ¨Αλήθειες&Ψέματα¨. Το διαδίκτυο είναι πλέον άμεσος τρόπος έκφρασης πολιτών & πολιτικών. Πλέον Υπάρχουν ομάδες στα Κόμματα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τάσεις και ίσως να χειραγωγήσουν το οποιοδήποτε θέμα που παίζει στην επικαιρότητα.
Σε ερώτηση αν τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την κοινή γνώμη, αναφέρθηκε: Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν επηρεάζουν, σφάλλει. Επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα κατά πολύ, οι νέοι χρήστες ίσως είναι πιο υποψιασμένοι. Στο Facebook υπάρχει ένα καλύτερα προστατευμένο περιβάλλον που δεν επιτρέπει τις ψεύτικες ειδήσεις και την δημιουργία πολλών ψεύτικων λογαριασμών. Στο Twitter συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, είναι ανεξέλεγκτη προς το παρών η κατάσταση, αυτό το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει την πρωτοκαθεδρία σε ψεύτικους λογαριασμοί τον ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.
Προσωπικά είμαι της άποψης να παραθέτουμε την αλήθεια μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποφεύγουμε αθέμιτες πρακτικές. Πολιτικοί και κόμματα χρησιμοποιούν πρακτικές για να ανεβάσουν τους ακολούθους τους, και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με την επίπλαστη δημοφιλία τους. Στην χώρα μας υπάρχουν Ομάδες που παρακολουθούν Χρήστες προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα πολιτικά και κοινωνικά τους πιστεύω. Η ανάλυση των τάσεων, σε συνδυασμό με άλλα εργαλεία και τις δημοσκοπήσεις μπορούμε να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα των Αμερικανικών εκλογών, όπου ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι τέτοιο έκανε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε μεγάλο βαθμό πριν τις πρώτες εκλογές του Ιανουαρίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής προπαγάνδας είναι η «Ομάδα Αλήθειας» όπου ενώ όλοι ξέρουμε ότι από πίσω είναι η Νέα Δημοκρατία, η ίδια το αφορίζει.
Χρειάζεται να πούμε αλήθειες. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει μεγάλη ευθύνη στο βρώμικο παιχνίδι που παίζεται στο διαδίκτυο, και η Νέα Δημοκρατία είναι εξίσου συμμέτοχη. Οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις πρακτικές.
Ερωτηθείς για τις ψεύτικες ειδήσεις, ανέφερε: Σε αυτό το κομμάτι είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι ψεύτικη είδηση και τι όχι, χρειάζεται έρευνα από όλους μας για την πηγή και το μέσο που την αναπαράγει.
Κλείνοντας είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η Βαβέλ του στημένου παιχνιδιού στο διαδίκτυο, είναι σίγουρο ότι οι πραγματικοί χρήστες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις πρακτικές.

Σχετικά