4 Ιουλίου, 2018

ΝΑΙ στον πατριωτισμό της λογικής

Ανδρέας Αθανασάκης

Ο πατριωτισμός δεν κρίνεται από το συναίσθημα. Με το θυμικό, είμαστε όλοι οι πολίτες πατριώτες, γιατί όλοι αγαπάμε την Ελλάδα. Ο πατριωτισμός κρίνεται από τη λογική, δηλαδή από το αποτέλεσμα. Και λογική δεν έχουμε μάθει να βάζουμε στα πολιτικά μας πράγματα εδώ και αιώνες. Αλλιώς δε θα αναθεματίζαμε τον Παλαιολόγο και θα γινόμασταν μοναχοί αντί για πολεμιστές, ούτε θα πυροβολούσαμε τον Βενιζέλο, ούτε θα κάναμε πραξικόπημα στον Μακάριο, ούτε... ούτε... ούτε...

Το κύριο εθνικό συμφέρον αυτή τη στιγμή είναι να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό είναι τόσο σπουδαίο και συζητιέται τόσο λίγο. Ανεξαρτήτως της συμφωνίας, μας συμφέρει να έχουμε ένα σταθερό δυτικό κράτος σύμμαχο στα βόρεια σύνορά μας. Οι εχθροί της Δύσης, τα αυταρχικά κράτη της Ρωσίας, της Τουρκίας κ.λ.π., δε θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα δικά μας εθνικά συμφέροντα είναι με τη σταθερότητα και τη Δύση.

Πέρα από αυτό, η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι άλλο πράγμα η Ελληνική Μακεδονία και ο πολιτισμός και άλλο πράγμα η ιστορία, η γλώσσα και ο πολιτισμός των γειτόνων μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους υποχρεώνει να αρνηθούν κάθε αλυτρωτική διάθεση και να υπογράψουν ότι σέβονται τα σύνορά μας και δεν πρόκειται ποτέ να έχουν διεκδικήσεις στα εδάφη που τώρα ανήκουν σε μας.

Αυτό δηλαδή που χρησιμοποιούν για να φοβίσουν τον κόσμο οι εχθροί της συμφωνίας, προβλέπεται ρητά από την ίδια τη συμφωνία και εξασφαλίζεται.

Ως προς το όνομα, επιμένουμε να αντιδρούμε με το θυμικό. Όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία. Με τη συμφωνία θα τα λένε Βόρεια Μακεδονία. Αυτό είναι σαφής βελτίωση. Αλλά εμείς βρισκόμαστε σε άρνηση. Δεν εξετάζουμε την πραγματικότητα, πώς λένε δηλαδή τα άλλα κράτη τα Σκόπια, αλλά φαντασιωνόμαστε πώς θα θέλαμε να τα αποκαλούν. Η επιλογή δεν είναι μεταξύ Σκοπίων και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά μεταξύ Μακεδονίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και σαφώς μας συμφέρει το Βόρεια Μακεδονία από το σκέτο Μακεδονία.

Οι πολιτικοί μας εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται το όνομα για να κερδίσουν ψήφους. Δεν είναι χαζοί. Ξέρουν ότι λειτουργούμε με το θυμικό και εκεί απευθύνονται για να κερδίσουν την εξουσία. Κάπως έτσι άλλωστε χρεοκοπήσαμε. Καιρός να μάθουμε από τα λάθη μας. Η συμφωνία διασφαλίζει ότι τα Σκόπια θα είναι σύμμαχος και συνεργάτης της Ελλάδας και όχι αντίπαλος και εχθρός. Όλα περιγράφονται ρητά στο κείμενο που δόθηκε στη Βουλή. Διαβάστε το. Σκεφτείτε το. Διαβάστε και ιστορία. Μάθετε ποιοι είναι οι γείτονές μας. Τόσα χρόνια θυμώνουμε χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να σκεφτούμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ποια είναι η ιστορία τους, τι σκέφτονται οι ίδιοι για τον εαυτό τους.

* Ο Ανδρέας Αθανασάκης είναι μέλος της ΜΕΣΥΑ