13 Μαΐου, 2019

Ναι στις θετικές διακρίσεις και στις ίσες ευκαιρίες για όλους

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Μαΐου 2019, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ERT1, με την Φωτεινή Λαμπρίδη και τον Γιάννη Παναγιωτόπουλο, η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, μίλησε για το κλίμα πόλωσης στην πολιτική σκηνή, την ποσόστωση αλλά και την σημασία των Ευρωεκλογών για την ζωή όλων μας.

Η πολιτική αντιπαράθεση, ανέφερε η καθηγήτρια οικονομικών, δεν πρέπει να διεξάγεται ερήμην μας. Έχουμε την ικανότητα να διαμορφώσουμε ένα νηφάλιο και δημοκρατικό διάλογο. Με αφορμή την πρόταση μομφής για την επίθεση του κύριου Πολάκη στον κύριο Κυμπουρόπουλο, η κα. Λυμπεράκη τόνισε πως θα έπρεπε να αποτελεί αφετηρία για την ουσιαστική διατήρηση και εμπέδωση της ευπρέπειας. Έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι νόμιμο και σωστό να χρησιμοποιούν άτομα από ευάλωτες ομάδες θετικές διακρίσεις, προκειμένου να εξισορροπήσουν ένα μειονέκτημά τους και τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας ύπαρξη των θετικών μέτρων, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να δίνονται ίσες ευκαιρίες στην εκκίνηση».

Στο ερώτημα σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η κα. Λυμπεράκη υπογράμμισε πως αποτελούν αναμφίβολα μία ανάσα για τα νοικοκυριά και «αυτό δεν πρέπει να το αμφισβητήσουμε σε κανένα σημείο του πολιτικού φάσματος». Η αχίλλειος πτέρνα των μέτρων όμως μπορεί να εντοπιστεί στο γεγονός πως δεν υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα που να τα συνοδεύουν. Τα επιδόματα δεν πρέπει να αποτελούν πανάκεια για την οικονομική ένδεια και κρίση. Επεσήμανε πως χρειάζονται υποδομές και η αναπτυξιακή ώθηση, ώστε η οικονομία να αρχίσει να λειτουργεί ξανά και οι πολίτες να νιώθουν αυτάρκεις και ανεξάρτητοι.

Μετατοπίζοντας την συζήτηση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ποταμιού, επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν είναι κουτοί και αφελείς όταν παρασύρονται να ψηφίσουν αντιευρωπαϊκά ή εύρω-σκεπτικιστικά κόμματα. Είναι αιχμάλωτοι μιας παραπληροφόρησης: οι εθνικές κυβερνήσεις φορτώνουν τα δύσκολα μέτρα στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη, υιοθετώντας μια φυγόπονη πολιτική, ενώ για τα καλά νέα, πάντα αναλαμβάνουν πρόθυμα την ιδιοκτησία τους. Όμως, η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ώστε να το δυναμώσουμε.

Στο ίδιο ευρωπαϊκό μήκος κύματος, η καθηγήτρια Οικονομικών ανέφερε το όραμα του Ποταμιού για την δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Ενιαίες πολιτικές, κοινή επιτροπή ασύλου, κοινή αμυντική και οικονομική πολιτική, ενιαίο ταμείο ανεργίας είναι μερικές από τις πολιτικές που θα ωφελήσουν πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. «Η Ευρώπη χρειάζεται να ανασυνταχθεί αντλώντας δύναμη από όλους τους πολίτες αν θέλει να έχει μία προοπτική βελτίωσης της ζωής όλων».

Κλείνοντας την συνέντευξή της, η βουλεύτρια του Ποταμιού αναφέρθηκε στο συντηρητικό δεξιό ισπανικό κόμμα Vox, το οποίο αυτήν την στιγμή είναι η πιο δηλητηριώδης φωνή στην Ευρώπη και το οποίο πιστεύει πως ο φεμινισμός έχει επιφέρει μεγάλη ζημιά στους άνδρες. Τόνισε πως μόνο εάν συγκροτηθούμε θα μπορέσουμε να καταστείλουμε ανάλογες φωνές και πεποιθήσεις στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά και στη χώρα μας αν χρειαστεί.

Δείτε το βίντεο: