21 Σεπτεμβρίου, 2017

«Να συγκροτήσουμε άμεσα τον νέο φορέα και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που έχει η κοινωνία»

Ποτάμι

«Η δική μας προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου προοδευτικού Κινήματος ξεπερνάει τα στενά όρια του παλαιοπολιτικού συστήματος. Αγγίζει νέους ανθρώπους, διαφορετικά στρώματα, δημιουργικούς ανθρώπους που θέλουν να δουν τη χώρα μας διαφορετικά, χωρίς σημάδια από τα παλιά λάθη. Δεν υπάρχουν περιθώρια αυτή τη στιγμή για άλλα λάθη. Πρέπει άμεσα να συγκροτήσουμε τον νέο φορέα και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που έχει η κοινωνία μας και όχι με τα προβλήματα του φορέα» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στο ράδιο Πατρίδα και στον δημοσιογράφο Θεοφάνη Κωφίδη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο ο νέος φορέας να είναι ανοιχτός. «Χρειαζόμαστε ανοιχτά κόμματα με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών και με δυνατότητα ανά πάσα στιγμή ο πολίτης να μπορεί να ανατρέπει και να αμφισβητεί την ηγεσία ή ακόμα και να συμμετέχει στις ηγεσίες. Δεν θέλουμε ένα κόμμα με διάρθρωση "Λενινιστικού" τύπου, δηλαδή η βάση, τα μεσαία στελέχη, τα ανώτερα στελέχη και ο πρόεδρος. Θέλουμε ένα μοντέλο ανοικτού κόμματος» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού του νέου φορέα, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στη διαδικασία των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ως προς το πολιτικό στίγμα που θέλει να προσδώσει στον νέο φορέα, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «το πρόταγμα του νέου φορέα πρέπει να είναι κεντρώο και προοδευτικό». «Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά Μνημόνια, δεν υπάρχουν αριστερές και δεξιές λύσεις. Υπάρχουν όμως λύσεις. Εμείς λέμε ότι θα ακολουθήσουμε, ας μου επιτραπεί ο όρος, "τον δρόμο του Μακρόν" και θα φτιάξουμε ένα κεντρώο προοδευτικό Κίνημα, όπου μέσα θα συστεγάζονται πολλές από τις ιδεολογίες του Κέντρου: κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγοι, φιλελεύθεροι» δήλωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των συνεργασιών, υπογράμμισε ότι: «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορεί να είναι σύμμαχοι σε μια προσπάθεια να διορθώσουμε τα προβλήματα της χώρας, γιατί είναι ένα μείγμα ανικανότητας και ιδεοληψίας». Όπως είπε: «ένας μεγάλος κεντρώος φορέας θα καθορίσει τη στάση του ανάλογα με τις θέσεις του νικητή. Δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο να στηρίξουμε την κυβέρνηση. Όπως έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο σκοπός. Ποιος είναι ο σκοπός σε αυτή την περίπτωση; Αυτό περιμένουμε να δούμε και αυτό θα εκτιμήσουμε, όταν πρέπει να πούμε το μεγάλο "ναι" ή το μεγάλο "όχι"».

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης: