9 Μαΐου, 2019

Να ψηφίσουν οι πολίτες αυτούς που δεν έχουν βλάψει τη χώρα

Μίλτος Κύρκος

Ραδιοφωνική συνέντευξη του ευρωβουλευτή με το Ποτάμι Μίλτου Κύρκου στην εκπομπή της ΕΡΤ, "Οι Απέναντι" με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Έπρεπε να πάμε σε εκλογές, για να δούμε αυτά τα μέτρα ή μάλλον να ακούσουμε τις δηλώσεις των μέτρων. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αυξημένη εποπτεία, όλα περνάνε από την έγκριση των δανειστών μας. Άρα είναι δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Ή μπορεί να αφορούν την επόμενη χρονική περίοδο που μπορεί να έχουμε μία άλλη κυβέρνηση. Εγώ θα προτιμούσα όλα αυτά τα μέτρα να εξαγγέλλονται όταν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ώστε να μπορούμε να δούμε σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται. Και βέβαια υποτίθεται η κυβέρνηση βγήκε για να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα (παραχολογίας λόγω επικείμενων εκλογών), οπότε δικαιούμαστε να την κρίνουμε και πιο αυστηρά από αυτούς που τόσα χρόνια ακολουθούσαν την πεπατημένη. Αν και αυτή η κυβέρνηση θέλει να μας δείξει ότι η πεπατημένη είναι ο μόνος δρόμος, εγώ αισθάνομαι πραγματικά δύσκολα σε αυτή τη χώρα. Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι.

Το Ποτάμι θα στηρίξει αυτά τα μέτρα. Είναι απαραίτητη η ελάφρυνση των πολιτών γιατί έχουν φτάσει τα όριά τους. Δυστυχώς, αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχουμε δει την ανάπτυξη που θα μπορούσαμε να έχουμε δει. 'Αρα, ο χρόνος που θα έπρεπε να έχει κερδηθεί από τα οκτώ χρόνια μνημονίων, δεν κερδήθηκε. Είμαστε πάλι σε μία “στασιμο-ανάπτυξη”. Μόλις τώρα βλέπουμε κάτι λιγότερο από ανάπτυξη. Άρα αυτά τα μέτρα δυστυχώς είναι επιβεβλημένα.

Ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται το Ποτάμι, σε αυτές τις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, είναι αυτός ο οποίος θα επιβραβεύσει τη συνεπή στάση που την κρατήσαμε όλα τα χρόνια για όλα τα θέματα. Θυμόσαστε, στα “δικαιωματικά νομοσχέδια” μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν! Πρώτον δεν ήταν η κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ και το ακροδεξιό της κομμάτι ήταν εναντίον. Μπορούμε, όμως, να αφήσουμε τον πολίτη στην άκρη για να κάνουμε το δικό μας μικροκομματικό παιχνίδι; Το ίδιο και για τις Πρέσπες. Η συμφωνία είναι επωφελής για την χώρα. Και είναι κυρίως επωφελής γιατί μας κρατάει μέσα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, δίνει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια. Αυτό δεν θα το ανταλλάσσαμε με τίποτα. Ούτε με μερικές ψήφους στην Μακεδονία ή οπουδήποτε αλλού. Ελπίζουμε να τις πάρουμε ακριβώς για την συνεπή μας στάση.

Αυτή η κυβέρνηση βγήκε έχοντας σηκώσει (όπως η ίδια έλεγε) το λάβαρο εναντίον των δυνάμεων του κεφαλαίου, εναντίον των εκπροσώπων του κεφαλαίου, εναντίον της πλουτοκρατίας, εναντίον όσων αποκομίζουν κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έχει σκάψει ένα μεγάλο λάκκο στον οποίο και πέφτει σταθερά μέσα. Γιατί όταν ανακάλυψε πώς είναι να κυβερνά κανείς και πώς γίνεται η ζωή, αυτές οι αυταπάτες που είχε διαψεύσθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Κανονικά δεν έχει καμία σημασία πού περνάει τις διακοπές του ο πρωθυπουργός, ειδικά αν δεν είναι με κάποιο πρόσωπο που έχει προκαλέσει με τη δραστηριότητά του. Η περίπτωση της κυρίας Παναγοπούλου δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αλλά, δυστυχώς, αυτή η τόσων χρόνων κινητοποίηση των πολιτών γύρω από την εικόνα της αριστεράς η οποία είναι αντίθετη με οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε εκπρόσωπο του κεφαλαίου, των ελίτ, τώρα διαψεύδεται. Κανονικά ο καθένας θα μπορούσε να περνάει τις διακοπές του με διαφάνεια και δηλώνοντάς το - ο πρωθυπουργός είναι, δεν είναι ο τελευταίος πολίτης - χωρίς να ντρέπεται για οτιδήποτε και χωρίς να κρίνεται για τις σχέσεις του με άλλα κριτήρια. Αλλά ειδικά ο πρωθυπουργός, κρίνοντας τον τρόπο που ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον διχαστικό λόγο που ο ίδιος εμφάνιζε και εμφανίζει ακόμα σε πολλές περιστάσεις, έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός γιατί εκτίθεται.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Κύριε Κύρκο, καλή σας ημέρα.
Και εκ νέου υποψήφιος! Καλή σας ημέρα.

Καλή σας ημέρα, χαίρομαι να σας ακούω.
Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στο εξωτερικό είναι η αποφυγή πληρωμής του ΦΠΑ. Για αυτό και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι όσο μικρότερος είναι, τόσο πιο πολλές επιχειρήσεις τον πληρώνουν. Δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί να έχουμε φοροαποφυγή 85% σε επιχειρήσεις μέσω μη καταβολής ΦΠΑ ή μη κοπής αποδείξεων. Και για αυτό όλη προσπάθεια, όλων των κυβερνήσεων, να πείσουν για τον ΦΠΑ, χτυπάει πάνω σε ένα τοίχο. Γιατί είναι διαφορετικές οι δικές τους εμπειρίες.

Σε μία διαφορετική φορολογική κουλτούρα, εννοείτε. Αυτός είναι ο τοίχος.

Ναι. Είτε η κουλτούρα, είτε η κρατική δυνατότητα να εισπράττει τα έσοδα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή.

Σωστό. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε όμως ότι αυτό το 24% στην σίτιση και λοιπά ήταν δολοφονικό.

Ο ΦΠΑ φυσικά και πρέπει να μειωθεί. Είναι δολοφονικό. Εντελώς. Ειδικά όταν ο ανταγωνισμός στις γειτονικές χώρες λειτουργεί διαφορετικά.

Ακριβώς. Και σε μία χώρα που ζει από τον τουρισμό.

Άλλα κράτη, στα δικά τους νησιά έχουν μειωμένο ΦΠΑ. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η χώρα με τα νησιά. Υπάρχουν και άλλες χώρες . Όχι με τόσα πολλά νησιά και τόσο όμορφα, αλλά εκεί έχουν μειωμένο ΦΠΑ.

Έχετε δίκιο. Μου έλεγε ένας φίλος, ο οποίος πήγε τώρα το Πάσχα στη Μήλο, ότι όλος ο κόσμος ζητούσε αυτό και το θεωρούσε μία βαθιά ανάσα - αν τελικά πραγματοποιηθεί.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, μιας και ξεκινήσαμε αυτή την κουβέντα. Πιστεύετε ότι αυτά τα κοινωνικά μέτρα, οι 120 δόσεις, ή όλα αυτά τα οποία φημολογείται ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή, είναι ικανά και αναγκαία να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα και ενόψει ευρωεκλογών αλλά και για τις εθνικές εκλογές που επέρχονται;

Να το πάρω από την ανάποδη.

Έπρεπε να πάμε σε εκλογές, για να δούμε αυτά τα μέτρα ή άλλα; Για να δούμε τις δηλώσεις των μέτρων. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αυξημένη εποπτεία, όλα περνάνε από την έγκριση των δανειστών μας. Άρα είναι δηλώσεις, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Ή μπορεί να αφορούν την επόμενη χρονική περίοδο που μπορεί να έχουμε μία άλλη κυβέρνηση.

Εγώ θα προτιμούσα όλα αυτά τα μέτρα να εξαγγέλονται όταν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς ώστε να μπορούμε να δούμε σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται.

Πάντως σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ό,τι γινόταν στο παρελθόν, γίνεται και τώρα.

Απλώς αυτή η κυβέρνηση βγήκε για να αλλάξει την πολιτική μας κουλτούρα, οπότε δικαιούμαστε να την κρίνουμε και πιο αυστηρά από αυτούς που τόσα χρόνια ακολουθούσαν την πεπατημένη.

Δεν το συζητώ. Έχετε απόλυτο δίκιο.

Και αν, και αυτή η κυβέρνηση θέλει να μας δείξει ότι η πεπατημένη είναι ο μόνος δρόμος, εγώ αισθάνομαι πραγματικά δύσκολα σε αυτή τη χώρα. Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι.

Έχετε δίκιο.

Αλλά να μπούμε στην ουσία της ερώτησης. Είναι απαραίτητα μέτρα. Είναι απαραίτητα και πρέπει να υλοποιηθούν. Ναι, πρέπει.

Αυτό θέλω να πω. Με αυτή τη λογική, να μη γίνουνε. Γιατί και το 2016 είχαμε κοινωνικά μέτρα. Και το 2017 και το 2018. Δεν είχαμε εκλογές. Θέλω να πω, ναι συμφωνούμε όλοι με αυτό το οποίο λέτε, αλλά είναι μέτρα που πρέπει να γίνουν.

Και κυρίως τα μέτρα, τα οποία έχουν μία μονιμότητα. Μία σταθερότητα. Δηλαδή πηγάζουν από χρηματοδοτικές ικανότητες. Και όχι απλώς να είναι δώρα. Τα δώρα δεν είναι σωστά. Είναι χρήσιμα πολλές φορές. Ας πούμε, το καλοκαίρι είναι χρήσιμο το επίδομα για κάποιους ανθρώπους, ή το χειμώνα το επίδομα θέρμανσης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά που χρειαζόμαστε.

Αυτό με τις 120 δόσεις είναι πολύ καλό και πρέπει να ολοκληρωθεί. Δηλαδή θέματα, τα οποία πρέπει να είναι μόνιμα. Για αυτό λέω ότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί. Αλλά πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Κύριε Κύρκο, ακούω έναν προβληματισμό. Θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα με αυτά; Αυτή ήταν η ερώτηση.

Δεν το πιστεύω. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις και εκλογές. Εγώ θυμάμαι και έναν υπουργό της Νέας Δημοκρατίας που κατέβαινε με το ελικόπτερο και μοίραζε επιταγές σε αγρότες!

Και μοίραζε δωρεάν τα τζιπ.

Δεν αλλάζουν δομικά τα αποτελέσματα. Πρέπει να αρχίσουμε να τα αποσυνδέουμε από τις εκλογές. Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνουν. Για αυτό, σε συνεργασία με τους εταίρους, πρέπει. Όπως και τα πλεονάσματα, τα οποία επιβαρύνουν την χώρα.

Εγώ εκεί ήθελα να έρθω, κύριε Κύρκο. Στο θέμα των πλεονασμάτων. Γιατί αυτά τα χρήματα δίνονται. Η χώρα μας ισχυρίζεται πως έχει πολύ μεγάλο υπερπλεόνασμα. Αλλά έχουμε φτάσει πια σε υπερ-πλεονάσματα πολύ υψηλά, υπερ-πλεονάσματα τα οποία τα έχουμε από την αφαίμαξη των φορολογουμένων βέβαια. Από τη φορολογία. Έχουμε φτάσει το 4,4% υπερπλεόνασμα.

Γενικά η λιτότητα δεν είναι το μνημόνιο. Είναι τα πλεονάσματα. Αυτό το 3.5% είναι λιτότητα. Είναι υπερβολικό για τη χώρα. Πόσο μάλλον τα υπερ-πλεονάσματα, τα οποία με μεγάλη χαρά η κυβέρνηση θα επιβάλει αφαιμάζοντας αυτούς που έχουν φοροδοτική δυνατότητα ακόμη. Και για αυτό βλέπουμε και υστέρηση των εσόδων και τα λοιπά. Ένας λάθος μηχανισμός.

Κύριε Κύρκο, αυτό είναι το μεσοπρόθεσμο.

Το μεσοπρόθεσμο, το οποίο όπως διάβασα κόβει δαπάνες από την Υγεία, από την Παιδεία. Κόβουμε δημόσιες δαπάνες, κόβουμε δαπάνες για τον πολίτη, κάνουμε έναν κουμπαρά τον οποίο μοιράζουμε κατά το δοκούν. Αυτό δεν είναι μία σταθερή χρηματοδοτική βάση.

Για αυτό σας είπα πριν: Οποιοδήποτε μέτρο να στηρίζεται σε σταθερά δεδομένα. Όχι σε στιγμιαία που είναι “να κόψουμε κάποιες δαπάνες από την Υγεία ,να πάρουμε κάποια εκατομμύρια και να τα δώσουμε κάπου αλλού”.

Όλα τα μέτρα πρέπει να έχουν σαν στόχο την ανακούφιση του πολίτη. Αλλά την μόνιμη ανακούφιση. Και να μην συνδυάζονται με κομματικές ανάγκες των κυβερνήσεων. Γιατί υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, θα υπάρξει και η επόμενη, και η μεθεπόμενη. Ακολουθούμε μία πεπατημένη που λέει “μαζεύω από αυτούς που μπορούν να δώσουν”. Αλλά τώρα “αυτοί μπορούν να δώσουν”; Ξέρετε έχει στραγγίξει εντελώς ο Έλληνας πολίτης. Δεν μιλάμε για το μεγάλο κεφάλαιο που κάποτε έλεγε η κυβέρνηση. Μιλάμε για τους ελάχιστους επιχειρηματίες που έχουν μείνει. Μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ωστόσο το Ποτάμι πρέπει να τα υπερψηφίσει όταν θα έρθουν στην Βουλή, κύριε Κύρκο; Ποια είναι η άποψή σας;

Εγώ πιστεύω, όπως σας είπα, ότι αυτά τα μέτρα είναι μονόδρομος. Δηλαδή πρέπει να έρθουν.

Δεν πρέπει, όμως, να βρίσκεται η Βουλή στην δύσκολη θέση να νομοθετεί ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό.

Για αυτό πιστεύω πως πρέπει πρώτα να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Να δούμε σε τι μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση, με βάση το δεδομένο πλαίσιο που υπάρχει και στη συνέχεια η Βουλή να στηρίξει αυτή την ελάφρυνση.

Βλέπουμε την κυβέρνηση να βγαίνει και να υπόσχεται 14ους και 15ους μισθούς, χωρίς να έχει την έγκριση των Θεσμών. Την αντιπολίτευση να καταθέτει νόμους προσπαθώντας να προλάβει, και να γίνεται ένας ανταγωνισμός. Η κυρία Γεννηματά μας είπε ότι το ΚΙΝΑΛ, και σωστά, είχε πολύ πιο πριν καταθέσει αυτόν το νόμο που η Νέα Δημοκρατία τώρα καταθέτει.

Μην τρέχουμε. Μην παίζουμε τέτοια παιχνίδια εντυπωσιασμού. Πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν από αυτά τα λεφτά.

Σωστό. Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μαζί σας. Όμως χθες ο πρωθυπουργός - το θέτω στην κουβέντα μας - ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα θα είναι μόνιμα μέτρα. Που σημαίνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Και το ρεπορτάζ το δικό μου λέει πως στο διήμερο που είναι εδώ οι Θεσμοί, είναι πολύ τυπική η διαδικασία αυτής της επισκέψεως των θεσμών.

Εγώ θα ήμουν ευτυχής αν γι αυτά τα απαραίτητα μέτρα έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί.

Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω ότι μία δήλωση της κυβέρνησης έχει ουσιαστική ύπαρξη όταν συνοδεύεται από μία δήλωση και του άλλου μέρους γιατί το αφορά.

Μου αρέσουν πολύ οι κοινές δηλώσεις και των Θεσμών και της κυβέρνησης ώστε να είμαστε εντελώς σίγουροι, γιατί βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο πρωθυπουργός εν τη ρύμη του λόγου μπορεί να πει και κάτι παραπάνω. Εγώ περιμένω να δω τις εγκρίσεις. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς.

Εμείς από την πλευρά μας ως Ποτάμι, με τις διάφορες επαφές, προσπαθούμε να δείξουμε την εικόνα μιας χώρας που δεν αντέχει χωρίς τις συγκεκριμένες ελαφρύνσεις.

Κύριε Κύρκο, μιας και μιλάμε για τη Βουλή να σας ρωτήσω: Υπάρχει ελπίδα να “ξαναμπεί νερό στο Ποτάμι”, δηλαδή να ξαναποκτήσετε την Κ.Ο.;

Υπάρχει η βεβαιότητα, πλέον, γιατί όπως μαθαίνουμε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής βλέπει ότι το Ποτάμι έχει 5 βουλευτές οι οποίοι είχαν κατέβει με αυτό το κόμμα, άρα η Κ.Ο. θεωρείται άρτια. Έτσι αυτό το παράδοξο που είχαμε να διαλυθεί το Ποτάμι, παρότι οι βουλευτές του μπορούσαν να ψηφίζουν κατά συνείδηση ό,τι ήθελαν, αίρεται. Τώρα με την κα Λυμπεράκη και με τον κ. Νυφούδη ανακτά την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Ήταν τρία τα εμπόδια του Ποταμιού: Το πρώτο ήταν η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, την οποία κερδίζουμε όπως φαίνεται πολύ σύντομα μετά την απόφαση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Το δεύτερο είναι η ευρωκοινοβουλευτική μας εκπροσώπηση, και το τρίτο είναι η κοινοβουλευτική εθνική εκπροσώπηση.

Αν περάσουμε τον πρώτο κάβο, είμαστε πιο αισιόδοξοι και για τους άλλους δύο.

Στο βαθμό που γίνει αυτό, στο ελληνικό κοινοβούλιο το Ποτάμι θα στηρίξει τα κοινωνικά μέτρα;

Εννοείτε, αν κατέβουν με τη διαδικασία που σας είπα, με τη συμφωνία των Θεσμών; Δεν εννοείτε την πρόταση της Ν.Δ.;

Ναι, ναι.

Έχουμε στηρίξει και τα προηγούμενα κοινωνικά μέτρα. Σας είπα είναι απαραίτητη η ελάφρυνση των πολιτών γιατί έχουν φτάσει τα όριά τους. Δυστυχώς, αυτά τα τέσσερα χρόνια δεν έχουμε δει την ανάπτυξη που θα μπορούσαμε να έχουμε δει. Αρα, ο χρόνος που θα έπρεπε να έχει κερδηθεί από τα οκτώ χρόνια μνημονίων, δεν κερδήθηκε. Είμαστε πάλι σε μία “στασιμο-ανάπτυξη”. Μόλις τώρα βλέπουμε κάτι λιγότερο από ανάπτυξη. Άρα αυτά τα μέτρα δυστυχώς είναι επιβεβλημένα.

Κύριε Κύρκο, γίνεται πολύ λόγος και στις δημοσκοπήσεις αλλά και με πολιτικούς αναλυτές ότι το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας να “πληρώνει” την υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το ίδιο λένε και για το Ποτάμι που κράτησε μια στάση θετική για την συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμάται ότι θα έχετε και εσείς ελλείψεις και σε ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο;

Ας πάρουμε και αυτή την ερώτηση ανάποδα.

Αν ήταν να έχουμε απώλειες, θα αλλάζαμε την θέση μας; Όχι.

Εμείς έχουμε αποδείξει πως κινούμαστε με γνώμονα αυτά που πιστεύουμε και όχι το κομματικό κόστος. Πληρώσαμε στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών. Χάσαμε το μισό μας κόμμα, τους βουλευτές μας.

Αληθές είναι αυτό.

Αλλά όχι, δεν είναι κάτι το οποίο θα το ανταλλάσαμε. Εμείς πιστεύουμε πως ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται το Ποτάμι, σε αυτές τις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές, είναι αυτός ο οποίος θα επιβραβεύσει αυτή την συνεπή στάση που την κρατήσαμε όλα τα χρόνια για όλα τα θέματα.

Θυμόσαστε, στα “δικαιωματικά νομοσχέδια” μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση. Αν είναι δυνατόν….! Πρώτον δεν ήταν η κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ και το ακροδεξιό της κομμάτι ήταν εναντίον. Μπορούμε, όμως, να αφήσουμε τον πολίτη στην άκρη για να κάνουμε το δικό μας μικροκομματικό παιχνίδι;

Το ίδιο και για τις Πρέσπες. Η συμφωνία είναι επωφελής για την χώρα. Και είναι κυρίως επωφελής γιατί μας κρατάει μέσα στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, δίνει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια. Αυτό δεν θα το ανταλλάσαμε με τίποτα. Ούτε με μερικές ψήφους στην Μακεδονία ή οπουδήποτε αλλού. Ελπίζουμε να τις πάρουμε ακριβώς για την συνεπή μας στάση.

Κύριε Κύρκο, ήθελα να σας ρωτήσω. Τις τελευταίες ημέρες συζητάμε σε σχέση με δύο φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ο πρωθυπουργός να κάνει διακοπές σε κάποιο σκάφος. Χθες η κυρία Παναγοπούλου παραδέχτηκε με δήλωση της ότι ήταν στο δικό της σκάφος, το σκάφος του συζύγου της. Έχει δικαίωμα ο πρωθυπουργός μιας χώρας να κάνει διακοπές όπου αυτός και η οικογένεια του νομίζει;

Τι σας είπα πριν; Σας είπα πως αυτή η κυβέρνηση έχοντας σηκώσει το λάβαρο εναντίον των δυνάμεων του κεφαλαίου, εναντίον των εκπροσώπων του κεφαλαίου, εναντίον της πλουτοκρατίας, εναντίον όσων αποκομίζουν κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έχει σκάψει ένα μεγάλο λάκκο στον οποίο και πέφτει σταθερά μέσα. Γιατί όταν ανακάλυψε πώς κυβερνά κανείς και πώς γίνεται η ζωή, αυτές οι αυταπάτες που είχε διαψεύθηκαν με τον χειρότερο τρόπο.

Κανονικά δεν έχει καμία σημασία πού περνάει τις διακοπές του ο πρωθυπουργός, ειδικά αν δεν είναι με κάποιο πρόσωπο που έχει προκαλέσει με τη δραστηριότητά του. Η περίπτωση της κυρίας Παναγοπούλου δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Αλλά, δυστυχώς, αυτή η τόσων χρόνων κινητοποίηση των πολιτών γύρω από την εικόνα της αριστεράς η οποία είναι αντίθετη με οποιαδήποτε και με οποιονδήποτε εκπρόσωπο του κεφαλαίου, τώρα διαψεύδεται. Αυτές οι εικόνες την διαψεύδουν και συναισθηματικά.

Εγώ στεναχωριέμαι που βλέπω όλη αυτή τη φασαρία. Κανονικά ο καθένας θα μπορούσε να περνάει τις διακοπές του με διαφάνεια και δηλώνοντάς το - ο πρωθυπουργός είναι, δεν είναι ο τελευταίος πολίτης - χωρίς να ντρέπεται για οτιδήποτε και χωρίς να κρίνεται για τη σχέση του.

Αλλά ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον τρόπο που ανήλθε στην εξουσία και τον διχαστικό λόγο που εμφάνιζε και εμφανίζει ακόμα σε πολλές περιστάσεις, έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτικός γιατί εκτίθεται ο πρωθυπουργός.

Κύριε Κύρκο μας πιέζει ο χρόνος πριν τους τίτλους των ειδήσεων. Μια τελευταία ερώτηση σύντομα πολύ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προφανώς αντιλαμβανόμαστε θα είναι βαρόμετρο για την επόμενη μέρα για το Ποτάμι έτσι δεν είναι;

Ναι βεβαίως. Είναι μια δύσκολη μάχη και θα έχει φυσικά την επίδρασή της. Εμείς ελπίζουμε να εκλέξουμε έναν ή περισσότερους ευρωβουλευτές ώστε να είμαστε και σε καλύτερες θέσεις. Ομως μην ξεχνάτε οι ευρωεκλογές είναι και ευρωεκλογές. Το 12% των πολιτών - που στις εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν μεγάλα κόμματα στο πλαίσιο του δικομματισμού και της πόλωσης- παραδοσιακά από το 1981 ψηφίζουν μικρότερα κόμματα. Εκεί απευθυνόμαστε εμείς.

Μάλιστα.

Άρα, είναι ευρωεκλογές. Έχει ένα ιδιαίτερο πεδίο ψηφοφόρων. Στις εθνικές θα υπάρξει μεγαλύτερη πόλωση. Εμείς προσβλέπουμε σ’ αυτούς τους ψηφοφόρους που πίσω από την κάλπη θα πουν : “Ποιο μικρό κόμμα θα ψηφίσω; Τη Ζωή, τον Γιάννη, τον Λαφαζάνη, τους ΑΝΕΛ ή το Ποτάμι;”

Πέντε χρόνια δουλέψαμε ώστε πίσω από την κάλπη να ψηφίσουν αυτούς που ό,τι κι αν έχουν κάνει δεν έχουν βλάψει τον τόπο. Ολοι οι άλλοι τον έβλαψαν.

Μάλιστα. Κύριε Κύρκο καλή επιτυχία σε εσάς προσωπικά και το Ποτάμι. Καλή δύναμη

Ευχαριστώ πολύ.

Ακούστε τη συνέντευξη: