10 Σεπτεμβρίου, 2015

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα νησιά και τους νησιώτες μας, η ευθύνη των προσφύγων είναι της Ευρώπης

Ποτάμι

«Η ευθύνη των προσφύγων είναι της Ευρώπης, η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί τις αρχές της, την ιστορία της και να τους βοηθήσει» αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αιγαίο TV ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτει πάντως ότι «προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση να μην κάνουν οι Υπουργοί της δηλώσεις που ουσιαστικά ήταν μια πρόσκληση στους δουλέμπορους να φέρουν κόσμο στην Ελλάδα».

Τέλος υπενθυμίζει ότι «η χώρα έχασε πολλά λεφτά που θα μπορούσε να είχε απορροφήσει και επί Τσίπρα, αλλά και επί Σαμαρά» και συμπληρώνει ότι «πρέπει να υπάρξει μια μεγάλη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, με την Τουρκία, ώστε η Ελλάδα να μη σηκώνει το βάρος όλων των μεταναστευτικών ροών».

Αναλυτικά η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού:

Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα νησιά και τους νησιώτες μας. Ήδη τους χρωστάμε πάρα πολλά γι’ αυτό που κάνουν, που μένουν εκεί σε μια δύσκολη περιοχή, πολλές φορές με πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως προβλήματα εφοδιασμού, προβλήματα νοσοκομειακά.

Βρέθηκα δύο φορές στη γραμμή των συνόρων, στη γραμμή του Αιγαίου. Μίλησα με τους Δημάρχους, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με την Αστυνομία, με το Λιμενικό και κυρίως με τους κατοίκους.

Προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο, προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα θα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, προειδοποιήσαμε την Κυβέρνηση να μην κάνουν οι Υπουργοί της δηλώσεις που ουσιαστικά ήταν μια πρόσκληση στους δουλέμπορους να φέρουν κόσμο στην Ελλάδα.

Τους προειδοποιήσαμε και τους είπαμε ότι πάνω απ΄ όλα πρέπει να έχουν ένα ενιαίο συντονιστικό κέντρο. Το είπα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας αδιαφόρησε, σχεδόν γέλαγε και μετά από μερικές μέρες βγήκε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ -που δεν είναι Ποτάμι- και είπε ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα ένας άνθρωπος, ένας κυβερνητικός υπάλληλος για να συνεννοηθούν.

Η χώρα έχασε πολλά λεφτά που θα μπορούσε να είχε απορροφήσει και επί Τσίπρα, αλλά και επί Σαμαρά - γιατί θέλω να είμαι δίκαιος, μεταναστευτική πολιτική δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα, δεν υπήρξε καμία τολμηρή απόφαση και σας λέω, δεν υπήρξε καν η αναγκαία απόφαση να πάρουμε τα λεφτά που έπρεπε το 2013-2014 και το 2015. Αποδεικνύεται αυτό και από τις τελευταίες πράξεις της υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Με λίγες κινήσεις η Κυβέρνηση αυτή πήρε κάποια από τα κονδύλια.

Η δική μας πρόταση είναι πολύ σαφής: Εμείς λέμε η ευθύνη των προσφύγων είναι της Ευρώπης, η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί τις αρχές της, την ιστορία της και να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Είναι θύματα, μπορεί να ήταν συγγενείς μας, είναι άνθρωποι που υποφέρουν, άρα πρέπει να έχουμε αυτή τη ματιά την ανθρωπιστική ως Ευρωπαίοι, να τους βοηθήσει η Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα όμως, λέμε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει όλες τις μεταναστευτικές ροές, άρα τα σύνορα είναι και σημεία ελέγχου. Οι μετανάστες που κατευθύνονται στη χώρα θα πρέπει να ξέρουν ότι πρέπει να πάρουν πολύ σύντομα το δρόμο της επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποδέχεται όλες τις μεταναστευτικές ροές.

Άλλη πολιτική λοιπόν για τους πρόσφυγες και άλλη πολιτική για τους μετανάστες και πρέπει τα μεταναστευτικά ρεύματα να σταματάνε στην Τουρκία. Πρέπει να υπάρχει μια μεγάλη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, με την Τουρκία, ώστε η Ελλάδα να μη σηκώνει το βάρος όλων των μεταναστευτικών ροών.

Όταν πρωτοβγήκαμε είπαμε ότι η ευθύνη των συνόρων, αν εξαιρέσεις το στρατιωτικό σκέλος, πρέπει να είναι της Ευρώπης, με ενίσχυση της FRONTEX. Ενίσχυση της FRONTEX, για να έχει και την οικονομική επιβάρυνση η FRONTEX για όλο αυτό που ζούμε. Όταν αυτά τα λέγαμε κάποιοι τα χλεύαζαν και από τη Δεξιά και από την Αριστερά και από την Ακροαριστερά και από την Ακροδεξιά.

Εμείς επιμένουμε. Από τότε είχαμε τη σωστή θέση για το μεταναστευτικό. Ελπίζω στις 21 του μήνα ο λαός να στείλει ένα μήνυμα και να βρεθούν στην κεφαλή αυτής της χώρας άνθρωποι που θα ακούσουν τις συγκεκριμένες καθαρές προτάσεις του Ποταμιού.