4 Ιουνίου, 2017

Να παθιαστούμε με το κράτος

Παναγιώτης Καρκατσούλης

Στον Σκάι και στην εκπομπή του Σπύρου Μάλλη «Σαββατοκύριακο με δράση» εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, πρώην βουλευτής επικρατείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ποταμιού «Πρόοδος στην Πράξη – Π2». Τις προηγούμενες ημέρες, κι ενώ το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στην χρονίζουσα διαπραγμάτευση και το χρέος, συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης με προεδρεύοντα τον κ. Τσίπρα, είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Κατά τη συνεδρίαση αυτή, εγκρίθηκαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων στα οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα (γιατί η αριστορεδεξιά κυβέρνηση δεν διακρίνεται για την διαφανή λειτουργία της, ώστε να δημοσιεύει πρακτικά των συνεδριάσεων κυβερνητικών επιτροπών) θα αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στα υπουργεία κατά 10%.

Οι οργανικές θέσεις είναι οι θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα κάθε υπηρεσίας, και μόνο αν υπάρχει κενή οργανική θέση μπορεί να γίνει πρόσληψη προσωπικού σε φορέα του δημοσίου. Δεδομένου ότι σήμερα υπηρετούν στην κεντρική κυβέρνηση περί τις 60.000 άτομα, η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής ανοίγει τον δρόμο για την πρόσληψη περίπου 6.000 ατόμων. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις, είναι προσλήψεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων που θα μπουν στο Δημόσιο με ορίζοντα συνταξιοδότησης από αυτό, δεν είναι σαν τις 27.700 προσλήψεις συμβασιούχων, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέδειξε το Ποτάμι, είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Σημείωσε, δε, ότι όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης φούσκωναν τον αριθμό των οργανικών θέσεων ώστε να έχουν περιθώριο να κάνουν προσλήψεις. Έτσι το 2011, που λόγω μνημονίων καταγράφηκαν για πρώτη φορά πόσες είναι αυτές οι θέσεις και πόσες εξ αυτών είναι καλυμμένες, προέκυψε ότι υπήρχαν 85.414 θέσεις από τις οποίες είχαν καλυθφθεί οι 53.892. Τότε, λοιπόν, είχαν (λόγω μνημονιακής υποχρέωσης) καταργηθεί με διάταξη όλες οι κενές οργανικές θέσεις, μέρος των οποίων επανασυστήνει σήμερα η κηβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το πρόβλημα, όμως είναι, συνέχισε, ότι ακόμα και σήμερα, μετά από 7 χρόνια μνημονίων και μέτρων, οι ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται να μετρήσουν και να αξιολογήσουν τι αποτελέσματα παράγει κάθε φορέας που καταναλώνει δημόσιο χρήμα. Το κράτος πρέπει να μετρά αποτελέσματα για τα λεφτά που ξοδεύει, για να μπορέσουμε οι Έλληνες να απολαύσουμε τον πλούτο της πατρίδας μας συνέχισε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Όμως, να μην περιμένουμε από τις κυβερνήσεις να ενδιαφερθούν για το κράτος αν δεν ενδιαφερθούμε πρώτα εμείς, είπε. Αν δεν αντιληφθούμε ότι το κράτος είναι προσωπική μας υπόθεση, αν δεν παθιαστούμε με αυτό, δεν θα βγούμε από την κρίση.

Δείτε όσα είπε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης στο βίντεο που ακολουθεί

* Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου του Π²