22 Ιανουάριος, 2015

Να πάψει να ισχύει η προκαταβολική ασυλία του πολιτικού προσωπικού

Ποτάμι

Με χαρά, χειροκροτήματα αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα υποδέχτηκαν τον Σταύρο Θεοδωράκη κάτοικοι, φίλοι και συμμαθητές του στην Αγία Βαρβάρα της δυτικής Αθήνας.

Στο κατάμεστο και γεμάτο ενέργεια κινηματοθέατρο “Γιάννης Ρίτσος” ο επικεφαλής του Ποταμιού ένιωσε… σαν στο σπίτι του και πραγματοποίησε μια ακόμα δημόσια συζήτηση που τα είχε όλα.

«Η Aγία Βαρβάρα σηματοδοτεί τα νεανικά μας χρόνια, γι’ αυτό θα ήθελα να δώσουμε μια προτεραιότητα στους νέους» είπε κι έτσι έγινε.

Γιατί δεν έχουμε οι 18άρηδες το δικαίωμα να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές, ρώτησε ο πρώτος νέος «Γιατί ο κ.Σαμαράς και ο κ.Βενιζέλος φοβήθηκε την ψήφο σας» απάντησε ευθέως ο Σταύρος Θεοδωράκης.

– Προκαλέσαμε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σαμαρά να κάνουμε δημόσια έναν διάλογο, ένα ντιμπέιτ, με τους δικούς τους δημοσιογράφους, τους δικούς τους όρους στον δικό τους τόπο, αλλά δεν δέχτηκαν γιατί προτιμούν τους μονολόγους.

– Ξαφνιάστηκαν κάποιοι που δώσαμε προτεραιότητα στην ισότητα στην προσχολική εκπαίδευση και την εκπαίδευση στους παιδικούς σταθμούς, για όλα τα παιδιά από τον Έβρο ως τη Γαύδο. Αν δεν ξαναχτίσουμε την παιδεία στη χώρα μας σε νέες βάσεις θα έχουμε τα ίδια προβλήματα και την ίδια υστέρηση σαν κοινωνία.

– Μας πολεμούν οι παλιοί πολιτικοί γιατί ξέρουν ότι με ισχυρό Ποτάμι θα πάψει να ισχύει η ασυλία και τα προνόμια των βουλευτών και των υπουργών. Ζητάμε την τροποποίηση του Συντάγματος για να πάψει να ισχύει η προκαταβολική ασυλία του πολιτικού προσωπικού. Οι υπουργοί θα πρέπει να δικάζονται από δικαστές όπως όλος ο ελληνικός λαός.

– Δεν φτιάχνουν οι φοιτητές τις παρατάξεις στα πανεπιστήμια- αυτό είναι το θεμιτό και το αναγκαίο, αλλά όλα γίνονται κατ’ εντολή των κομμάτων. Η ύπαρξη κομματικών στρατών στα πανεπιστήμια λερώνει τη δημοκρατία μας.

– Πρέπει ο νέος να έχει τη δυνατότητα να καινοτομεί και να επιχειρεί στην Ελλάδα και όχι να φεύγει στο εξωτερικό. Στο χωράφι, τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις. Πρέπει να πάρουμε το κόστος πάνω μας και να απαλλάξουμε τους νέους από τη δυσβάσταχτη υπερφορολόγηση.

– Είναι σκάνδαλο κολοσσοί να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά να φορολογούνται σε κάτι νησιά του Ωκεανού.

– Είναι άσχημα τα πράγματα με την οικονομία αλλά υπάρχουν λύσεις που το παλιό πολιτικό σύστημα ή τις αγνοεί ή δεν τις ψάχνει. Το Ποτάμι θα δώσει μάχη να αξιοποιηθούν όλα τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Υπάρχει σήμερα επιχείρηση που κερδίζει +40% για να μπορέσει εν μια νυκτί να διπλασιάσει το εργατικό της κόστος; Η πολιτική αυτή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει λουκέτα σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις. Εμείς λέμε αύξηση του μισθού από την πρώτη μέρα αλλά με βάση την παραγωγικότητα.

– Μίλησα με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίντ και σας στέλνει τα χαιρετίσματά του. Δεν μπήκαμε στους οικολόγους πράσινους όπως μας είχε ζητήσει, γιατί θέλαμε το Ποτάμι να συμμετέχει στη μεγαλύτερη ει δυνατόν ομάδα ώστε να είναι δυνατή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τον ευχαριστώ που δήλωσε ότι αν ήμουν Έλληνας θα ψήφιζα Ποτάμι και του υπόσχομαι ότι θα ξανασυναντηθούμε.

– Οι υγιείς πολιτικοί δεν ήρθαν στο Ποτάμι ως συνιστώσα. Ήρθαν γιατί αποδέχτηκαν την πολιτική που χαράζει. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε συμμαχίες, όχι με αυτούς που θέλουν να αγοράσουν μετοχές καθώς το Ποτάμι ανεβαίνει αλλά με αυτούς που νιώθουμε συγγενείς μας.

– Η Ευρώπη έχει σύνορα, δεν θέλει μετανάστες σκυφτούς για να τους ταΐζει στα συσσίτια. Έχουμε κάνει την πρόταση για Ευρωπαϊκό άσυλο. Τα παιδιά όμως των μεταναστών που γεννιούνται εδώ μεγαλώνουν και μετέχουν της ελληνικής παιδείας είναι Έλληνες.

– Πιστεύουμε στους ιδιώτες και στις επενδύσεις αλλά όχι άνευ όρων. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών θα πρέπει να πληρώνουν τις συχνότητες γιατί είναι περιουσία του κράτους και αυτό είναι μόνο η αρχή για να σταματήσουν να καλλιεργούνται οι πελατειακές σχέσεις.

– Στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, στις γειτονιές του Πειραιά όπου σύχναζα μικρός επέλεξα να δώσω την προσωπική μου μάχη γιατί οι Πειραιώτες πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει λύση και αυτή δεν είναι τα άκρα.

Ξεκινώντας ο Επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι όντως ο Δαυίδ μπορεί να νικήσει το Γολιάθ. Και αυτό αποδεικνύει η πολιτική επιτυχία του Ποταμιού κόντρα στο παλιό πολιτικό σύστημα.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει ένα ερώτημα ξέρετε, εάν μπορεί ο Δαβίδ να νικήσει το Γολιάθ. Και η περίπτωση του Ποταμιού αποδεικνύει, ότι ο Δαβίδ στην ελληνική πολιτική σκηνή μπορεί να νικήσει το παλιό πολιτικό σύστημα το Γολιάθ. Όλα δείχνουν, τα στοιχεία που θα βγούνε τις επόμενες ώρες, ότι το Ποτάμι είναι η τρίτη ισχυρή δύναμη της χώρας.

Και θα πρέπει να σκεφτείτε και τα ξέρετε εσείς ότι ήμασταν μόνοι μας, χωρίς λεφτά, χωρίς προστάτες, χωρίς μέσα μαζικής ενημέρωσης, με πολλούς αντιπάλους, με μηχανισμούς, με συντεχνίες, με συμφέροντα εναντίον μας και παρά την προσπάθεια, παρά τα συνεχή δημοσιεύματα, ότι το Ποτάμι ξεφουσκώνει, το Ποτάμι είναι η τρίτη ισχυρή δύναμη της χώρας. Και είναι η τρίτη ισχυρή δύναμη της χώρας γιατί υπάρχει ένας κόσμος που έχει αποφασίσει ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα, αλλά χωρίς να τη γκρεμίσουμε.

Όπως θα το ξέρετε, εμείς δεν κάνουμε πολιτικές ομιλίες. Κάνουμε διάλογο με τον κόσμο. Κάνουμε δημόσιες συζητήσεις δηλαδή. Και θα θέλαμε αυτές οι δημόσιες συζητήσεις να μην είναι μόνο δημόσιες συζητήσεις, να είναι συζητήσεις και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Προκαλέσαμε και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Σαμαρά, να αφήσουν τους μονολόγους και να μιλήσουν, αλλά δεν ήθελαν. Δεν είχαμε κανένα όρο. Τους είπαμε με τους δικούς σας όρους, με τους δικούς σας δημοσιογράφους, στο δικό σας μέρος όπου θέλετε και ό,τι θέλετε να το συζητήσουμε. Δεν ήθελαν.

Τους βοηθάνε οι μονόλογοι. Εμείς για άλλη μια φορά θα κάνουμε ένα διάλογο και εδώ από την Αγία Βαρβάρα και έχω μια σκέψη, εάν θέλετε να την ακολουθήσουμε. Μπορούμε βέβαια να συζητήσουμε ό,τι θέλετε, αλλά η σκέψη μου είναι επειδή εδώ η Αγία Βαρβάρα σηματοδοτεί λίγο τα νεανικά μας χρόνια, να δώσουμε μια προτεραιότητα σε αυτό το διάλογο στη νεολαία.

Θα ρωτήσετε όποιοι θέλετε, αλλά θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τους νέους. Βέβαια εδώ νιώθω λίγο αμήχανα, θα είμαι από κάτω, έτσι κι αλλιώς με βλέπετε. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις. Δεν θέλω ηττοπάθεια, αλλά βέβαια το εάν θα είναι τρίτη δύναμη ή όχι η Χρυσή Αυγή, δεν είναι κάτι που έχει σχέση με το Ποτάμι. Έχει σχέση με τη χώρα και αυτή η πρέπει να είναι η σκέψη όχι των ανθρώπων μόνο του Ποταμιού, πρέπει να είναι η σκέψη των Ελλήνων. Δεν θέλω να πω παραπάνω πράγματα, αλλά οι στιγμές είναι σημαντικές και οι συμβολισμοί είναι σημαντικοί.

Όλη η Ευρώπη κοιτάει προς την Ελλάδα και νομίζω ότι όλη η Ευρώπη πρέπει να δει ότι η τρίτη ισχυρή δύναμη στη χώρα είναι ένα ευρωπαϊκό προοδευτικό κόμμα. Ένα κίνημα αλλαγών, ένα κίνημα μεταρρυθμίσεων, ένα κίνημα που θα εξασφαλίσει στη χώρα τη συνέχιση της προοδευτικής της πορείας.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω γιατί δεν ψηφίζουν οι 18άρηδες;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι 18άρηδες δεν ψηφίζουν για τον απλό λόγο ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς φοβήθηκε την ψήφο των 18άρηδων. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι 18άρηδες που τα κόμματα τους λένε απολιτίκ, που τα κόμματα τους λένε, τα μπερδεύουν τα κόμματα. Απλώς οι νέοι δεν έχουν αποφασίσει να χαρίσουν την ταυτότητά τους σε ένα κόμμα. Δεν είναι απολιτίκ, πολλοί είναι ακομμάτιστοι. Τα κόμματα αυτά είναι μπερδεμένα. Τους λένε απολιτίκ εννοώντας ότι δεν είναι με το κόμμα μας.

Το Ποτάμι όχι μόνο υποστηρίζει την ψήφο των 18άρηδων, τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί η γραφειοκρατία του κράτους και η χαμηλή ευθύνη του Σαμαρά και του Βενιζέλου δεν επέτρεψαν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές. Άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για πολλές αποφάσεις, γιατί σήμερα ένας νέος 18 χρονών έχει αποφασίσει πού θα σπουδάσει, έχει αποφασίσει εάν θα γίνει αγρότης, εάν θα γίνει γιατρός, εάν θα πάει στην αστυνομία και εμείς δεν του δίνουμε το δικαίωμα να ψηφίσει.

Το Ποτάμι λέει ψήφο στα 16, όπως ξέρεις, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να πάμε με αυτές τις νέες αποφάσεις της Ευρώπης. Ψήφο σε μικρότερη ακόμη ηλικία. Να γίνουν συνυπεύθυνοι οι νέοι για τις μεγάλες αποφάσεις. Μια χώρα που δεν έχει τους νέους μέσα στο παιχνίδι, δεν μπορεί να έχει μέλλον.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Σας ακούμε να λέτε συνέχεια για τα πανεπιστήμια. Δεν σας έχουμε ακούσει να λέτε καθόλου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Πρόσεξε. Λέμε και για τα σχολεία και για τους παιδικούς σταθμούς. Και θα σου πω κάτι γιατί κάποιοι ξαφνιάστηκαν. Μέσα στις μεγάλες προτεραιότητες που βάλαμε, ξέρετε είπαμε κάποια στιγμή ότι εάν ζητήσουν από εμάς να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε μια κυβέρνηση, θέτουμε τέσσερις προτεραιότητες.

Η δεύτερη προτεραιότητα που έχουμε βάλει είναι  το κοινωνικό κράτος και εξειδικεύοντας τι λέμε εμείς κοινωνικό κράτος, είπαμε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλες τις φτωχές πραγματικά οικογένειες της χώρας. Δεν είναι πολλά. Είναι 1,5 δισεκατομμύριο. Δεν είναι πολλά σε σχέση με τις σπατάλες του κράτους. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις πραγματικά φτωχές οικογένειες.

Και το δεύτερο θέμα που βάλαμε και ξαφνιάστηκαν κάποιοι και το σχολίασαν, ήταν ποιο; Ισότητα στην προσχολική εκπαίδευση. Ισότητα στους παιδικούς σταθμούς. Είναι ένα αίτημα που γι’ αυτούς φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά είναι ένα αίτημα που η σύγχρονη Ευρώπη, η σύγχρονη Αμερική το θέτει ως πρώτη προτεραιότητα.

Υπάρχει μια ανισότητα στην κοινωνία μας και δεν θα αλλάξει γρήγορα. Δεν θα αλλάξει όσο κι αν το θέλουμε και όσο και αν προσπαθήσουμε, κάποια παιδιά θα έχουν πάντα ένα μεγαλύτερο προνόμιο. Θα είναι στα κολέγια και δεν θα είναι στα σχολεία της Αγίας Βαρβάρας. Βέβαια αυτό πάντα δεν οδηγεί σε δρόμους αποτυχίας, αλλά λέω ότι υπάρχει μια ανισότητα.

Τι πρέπει να κάνουμε για να νικήσουμε αυτή την ανισότητα; Να ξεκινάνε τα παιδιά όλης της Ελλάδος από το ίδιο σημείο. Άρα οι παιδικοί σταθμοί, η προσχολική εκπαίδευση σε όλη την Ελλάδα, στην Αγία Βαρβάρα, στο Μενίδι, στο Κολωνάκι, στην Εκάλη, στο Διδυμότειχο πρέπει να είναι η ίδια. Αυτό σημαίνει μία ευρωπαϊκή πολιτεία.

Αυτό το οποίο ζητάμε και το ζητάμε και από την Ευρώπη και το ζητάμε από εδώ και θα το επιβάλουμε, είναι ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς, οι γυναίκες να μπορούν να απελευθερωθούν από αυτό το άγχος και να μπορούν να δουλέψουν, να μην είναι δηλαδή ανασταλτική η σκέψη ότι θα κάνουν ένα παιδί και δεν έχουν πού να το αφήσουν.

Και βέβαια όταν λέμε εκπαίδευση προσχολική, εννοούμε όλα αυτά που περιλαμβάνουν, γιατί σήμερα η εκπαίδευση η προσχολική περιλαμβάνει και την τροφή. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε στον παιδικό σταθμό. Άρα η πρώτη μας σκέψη, τα προαπαιτούμενα για μια νέα διακυβέρνηση της χώρας περιλαμβάνουν αυτό την προσχολική εκπαίδευση.

Και βέβαια τις δυνατές, αυτόνομες δημοτικές μονάδες. Δηλαδή τα σχολεία να είναι σχολεία ανθρώπων, να τα διευθύνουν άνθρωποι που έχουν και μια ευθύνη και απολογούνται σε σχέση με τη δυνατότητα που εμφανίζεται να έχει το σχολείο. Τα αποτελέσματα του κάθε σχολείου.

Όταν ξεμπερδέψουμε με τα πολλά προβλήματα που έχουμε, κάποια στιγμή θα ξεμπερδέψουμε και με το Ποτάμι θα ξεμπερδέψουμε και μια ώρα αρχύτερα, αλλά όταν ξεμπερδέψουμε τα προβλήματα που έχουμε, όταν κλείσουν οι πληγές της κοινωνίας, όταν επέλθει και μια οικονομική ανάπτυξη, δεν θα πρέπει να ξεχαστούμε πάλι. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην παιδεία. Εάν δεν ξαναχτίσουμε την παιδεία στη χώρα μας σε νέες βάσεις, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα, τα ίδια ελλείμματα και την ίδια υστέρηση ως κοινωνία.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, ποιο είναι το πρόγραμμά σας για τα προνόμια που έχουν οι βουλευτές και οι υπάλληλοι της Βουλής και ορισμένοι άλλοι που έχουν θέσεις κλειδιά σε αυτό το ελληνικό κράτος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις καταλάβει ποτέ γιατί κάποιοι πολεμούν με μεγάλο μένος το Ποτάμι; Τι πιστεύεις; Τι πιστεύεις ότι τους ενοχλεί στο Ποτάμι;

Δεν τους ενοχλούν οι θέσεις μας. Τους ενοχλεί η στάση μα απέναντι στην πολιτική. Τους ενοχλεί ότι από την πρώτη στιγμή που βγήκαμε είπαμε ότι τα προνόμια των  πολιτικών στην Ελλάδα είναι  πάρα πολλά σε σχέση με αυτό που προσφέρουν στη χώρα. Άρα με το Ποτάμι τα προνόμια των πολιτικών, των βουλευτών, των υπουργών, η ασυλία, θα πάψει να υπάρχει και αυτό είναι το πρόβλημα των κομματικών μηχανισμών.

Να σας πω τώρα, γιατί βλέπω κάποιους, ξέρετε τις τελευταίες μέρες πάντα, τις τελευταίες ώρες το τέρας σπαρταράει πιο δυνατά. Βλέπω λοιπόν διάφορες διαδόσεις, μπαίνουν στα Internet, στα παράθυρα προσπαθούν να πούνε διάφορα πράγματα. Άνθρωποι ποιοι; Έχετε αναρωτηθεί; Να σας πω εγώ ποιοι είναι.

Είναι  οι κομματικοί υπάλληλοι που επιθυμούν αύριο να είναι κυβερνητικοί υπάλληλοι, γιατί αυτή είναι η πορεία των κομμάτων. Έχουν ένα κομματικό στρατό, τον ετοιμάζουν και τον ετοιμάζουν μαζί με μια μεγάλη υπόσχεση, ότι θα έρθει και η σειρά μας. Θα διώξουμε τους γαλάζιους και τους πράσινους και θα έρθουμε εμείς να κυβερνήσουμε.

Και δεν μιλώ για τους υπουργούς. Μιλώ για τις 10.000 θέσεις τις κυβερνητικές. Τις 10.000 θέσεις που μοιράστηκαν το 2012 με μια αναλογία 4 – 2- 1. Το γνωρίζεις. Το πρώτο μέλημα του Σαμαρά, του Σαμαρά και του Κουβέλη ήταν να μοιράσουν τα ιμάτια του κράτους. 4 – 2- 1. 4 ο μεγάλος, 2 ο μεσαίος και 1 ο μικρός.

Εμείς από την πρώτη στιγμή αντί να βολευτούμε με αυτά τα προηγούμενα σχέδια, τους είπαμε ότι εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε κομμάτι από τον κρατικό μηχανισμό. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει αυτή η λογική, εάν είμαστε δυνατοί στη Βουλή.

Και αυτό που θα επιθυμούσαμε και αυτό που θα επιβάλουμε είναι ότι ανεξαρτήτως της μικρής ηγετικής ομάδας που βέβαια ένα κόμμα πρέπει να έχει για να μπορεί να κυβερνήσει, η διοίκηση στην Ελλάδα, αυτό που λέμε ανώτεροι κυβερνητικοί υπάλληλοι στην Ελλάδα πρέπει να περνάει μέσα από διαδικασίες ανοιχτές. Όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να επιλέγονται μέσα από ανοιχτούς διαγωνισμούς, να μπορεί το κάθε παιδί, ανεξαρτήτως εάν έχει ψηφίσει Ποτάμι, ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. ή ΚΚΕ, να μπορεί να ζητήσει να πάρει μια μεγάλη κυβερνητική θέση. Αυτό είναι το πρόβλημά τους και εδώ τους χαλάμε το προγραμματισμό, γιατί είναι έτοιμοι και αυτοί οι φίλοι μας, οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμοι. Έχουν μοιράσει τις θέσεις. Πρόεδροι στα νοσοκομεία. Δ.Σ. πού θα μπούμε, πού θα κάτσουμε, πόσο θα είναι η καρέκλα, πόσος θα είναι ο μισθός. Με το Ποτάμι τους στενοχωρούμε. Δεν θα συμβεί αυτό όσο περνάει από το χέρι μας.

Και δυο συγκεκριμένες απαντήσεις. Έχουμε πει ότι είμαστε ενάντια στη βουλευτική ασυλία. Είμαστε στο βρετανικό μοντέλο. Το βρετανικό μοντέλο είναι  πολύ συγκεκριμένο. Αν κάποιος βουλευτής νιώθει ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους μπορεί να προσφύγει να ζητήσει ασυλία, αλλά δεν έχεις προκαταβολικά ασυλία. Άρα όχι στην προκαταβολική ασυλία των βουλευτών.

Υπάρχουν βουλευτές που διώκονται για το ΙΚΑ και έχουν ασυλία. Κάνουν τροχαίο ατύχημα και έχουμε ασυλία. Αυτό θα σταματήσει. Όχι στην ασυλία των βουλευτών  και γι’ αυτό θέλουμε να τροποποιηθεί το σύνταγμα.

Και κάτι ακόμη που δεν τολμούν να το πούνε αυτοί που έρχονται. Όχι σε αυτό το νόμο για την ευθύνη υπουργών που ουσιαστικά έχει επιβάλει το ακαταδίωκτο. Γιατί τι γίνεται σήμερα; Το ξέρεις. Είναι απλό. Εάν κάποιος υπουργός πιαστεί, ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει κάνει κάτι θα αποφασίσει η Βουλή εάν έχει κάνει κάτι. Και είδατε πώς αποφασίζει η Βουλή; Ποτέ. Και τον Άκη Τσοχατζόπουλο η Βουλή τον αθώωσε, για να ξέρουμε τι λέμε, να το πείτε στους συντρόφους του ΠΑΣΟΚ.

Τον αθώωσε το κόμμα του. Τον αθώωσε και η Βουλή και βρέθηκαν κάποιες δικαστίνες από άλλη μεριά και βρήκαν τα στοιχεία. Εμείς λέμε οι υπουργοί θα πρέπει να δικάζονται από δικαστές, όπως δικάζεται όλος ο ελληνικός λαός και όταν το ζητήσαμε από το ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται να σταματήσουν οι λαμογιές, ξέρετε ποιες ήταν οι απαντήσεις στα παράθυρα; Όταν είπαμε να μη διαλυθεί η Βουλή, είπαμε κάτι πολύ απλό. Να μην διαλυθεί η Βουλή, αν δεν ψηφίσει τη βάση για ένα καινούργιο σύνταγμα, γιατί το σύνταγμα για να διορθωθεί χρειάζεται μια δεύτερη Βουλή και τώρα θα πάμε σε οκτώ χρόνια πάλι. Χάσαμε τέσσερα χρόνια.

Και ξέρεις τι λέγανε στα παράθυρα εκείνες τις μέρες; Μα, εμείς δεν ερχόμαστε για να κλέψουμε. Καταλαβαίνεις; Δηλαδή εμπιστευθείτε τα αγνά παιδιά που έρχονται και θα δούνε το ταμείο γεμάτο και θα υπάρχει ασυλία και δεν θα βουτήξουν τα χέρια τους. Για μας λοιπόν δεν κρίνουμε τις καλές προθέσεις. Όλα τα εγκλήματα με καλές προθέσεις έχουν ξεκινήσει.

Εμείς θέλομε θεσμούς που να προστατεύουν το χρήμα του ελληνικού λαού. Και εκεί δεν έχουμε απάντηση από αυτούς που θέλουν να κυβερνήσουν.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποια είναι η άποψη σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπαμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να εκλεγεί από την προηγούμενη Βουλή. Μην τα ρίχνουμε όλα στην επόμενη μέρα. Δηλαδή ό,τι εκκρεμότητα έχει το πολιτικό σύστημα λέει άσε θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή.  Θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή.

Εμείς είπαμε κάτι πολύ απλό, ότι αυτή η Βουλή μπορούσε να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τώρα αυτή η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία. Γιατί ξέρετε έχουμε τρεις ψηφοφορίες. Πρώτη ψηφοφορία 180 βουλευτές, δεύτερη ψηφοφορία 150 βουλευτές. Τρίτη ψηφοφορία όσοι ψηφίσουν. Θεωρητικά δηλαδή μπορούμε να βγάλουμε ένα Πρόεδρο με 90 ψήφους. Δηλαδή μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ εάν θυμώσει και διαχωρίσει τη θέση της από το υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βγάλει ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λέμε λοιπόν αυτό να μη συμβεί και να βγάλουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους. Και πρέπει κάποια στιγμή ο προεκλογικός αγώνας τελειώνει, υπάρχει άλλη μια ευκαιρία αύριο. Να μας πούνε ποιον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλουν. Διαλύθηκε η Βουλή γιατί δεν είχανε αποφασίσει ποιον θέλουν Πρόεδρο. Ποιον Πρόεδρο θέλουμε;

Ή θα μπει κι αυτό, θα αλέσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα στα κομματικά κόλπα της επόμενης μέρας. Έχουν την τόλμη να προτείνουν ένα πρόσωπο; Όσο για μας είναι ξεκάθαρο. Θα προτιμούσαμε ένα πρόεδρο έξω από το πολιτικό σύστημα. Δεν θέλουμε άλλη μια φορά έναν πρώην υπουργό να ανταμειφθεί και είναι και ένα κακό μήνυμα για την κοινωνία.

Ζούμε μια μεγάλη κρίση. Όλοι δεχόμαστε αριστερά, δεξιά, όλοι, ότι το πολιτικό σύστημα έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Άρα μια ελάχιστη ευθύνη θα ήταν να σκεφτούν ότι να μην πάρουμε βρε παιδί μου έναν πρώην υπουργό να τον βάλουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να πάρουμε έναν άλλο Έλληνα. Υπάρχουν Έλληνες ικανοί, δημιουργικοί, άνθρωποι που μιλάνε στην Ευρώπη. Εμείς αυτό θέλουμε και αυτό περιμένουμε.

Φοβάμαι όμως ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα υπακούει στο τεφτέρι της πολιτικής. Δηλαδή τι μας βολεύει αυτή τη στιγμή να προτείνουμε. Το φοβάμαι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Όπως το σποτάκι του Ποταμιού και εγώ σαν φοιτητής δεν θέλω κομματικούς στρατούς. Πώς σκοπεύετε να το πετύχετε αυτό, μιας και δεν είναι τόσο εύκολο να βγάλετε μια ανακοίνωση και να πείτε απαγορεύω τη λειτουργία της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο, αλλά να σου πω να έχεις ένα κανόνα, ότι τίποτα στην πολιτική δεν είναι εύκολο. Και πάντα στην πολιτική και σε αυτή τη χώρα, εμείς θα παλεύουμε για το αδύνατο. Και θα πετυχαίνουμε το αδύνατο. Δεν θα συμβιβαστούμε με αυτά που παραλαμβάνουμε.

Για τα πανεπιστήμια είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και τα θέλει όλη η κοινωνία. Και όταν λέω όλη η κοινωνία εδώ δεν εννοώ τους δικούς μας. Εννοώ όλη η κοινωνία. Εάν δεις τις δημοσκοπήσεις, παντού, το 80% του κόσμου έχει απηυδήσει. Όλοι οι άνθρωποι που είναι από το ΣΥΡΙΖΑ, οι απλοί ψηφοφόροι, της Ν.Δ., οι ψηφοφόροι του κέντρου, όλοι λένε έλεος πια με τις κομματικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια. Έλεος. Να φύγουν οι κομματικοί στρατοί από τα πανεπιστήμια. Είναι απλό.

Να σου πω πώς θα επιβληθεί; Θα επιβληθεί εάν αυτά δεν επιβάλλονται με αστυνομικά μέτρα. Εάν η κοινωνία σε μια νέα εποχή στηρίζει καθημερινά αυτές τις νεωτεριστικές αλλαγές. Τότε δεν θα τολμούν να εμφανίζονται οι κομματικοί στα πανεπιστήμια. Γιατί εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι στα όρια της δημοκρατίας.

Δεν είναι οι φοιτητές που κάνουν αυτές τις παρατάξεις. Γιατί τα γνωρίζεις και τα γνωρίζουν όλοι εδώ οι πιτσιρικάδες οι φοιτητές. Δεν είναι οι φοιτητές που κάνουν αυτές τις παρατάξεις, γιατί βέβαια οι φοιτητές πρέπει να έχουν δικές τους παρατάξεις, να συμμετέχουν στο πανεπιστήμιο, να διαφωνούν με τους καθηγητές τους, να συμφωνούν, ακόμη και να διαμαρτύρονται. Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και αλίμονο εάν πούμε ότι ο φοιτητής θα έχει μια στρατιωτική συμπεριφορά. Διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που γίνονται στα πανεπιστήμια. Σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά δεν γίνονται κατ’ εντολή της Κουμουνδούρου.

Δεν γίνονται κατ’ εντολή της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν γίνονται κατ’ εντολή της Συγγρού. Αυτή είναι η διαφορά. Ότι εδώ αυτά τα πράγματα γίνονται κατ’ εντολή των κομμάτων, γιατί τα κόμματα ψωνίζουν από τα πανεπιστήμια κομματικό στρατό.

Επιβάλουν μια λογική κομματικής πειθαρχίας στους φοιτητές, έχουν φοιτητικές παρατάξεις που ουσιαστικά τις έχουν μόνο και μόνο για να υπηρετούν τον προεκλογικό τους συνεχή λόγο. Εμείς θα δώσουμε μια πολύ μεγάλη μάχη. Γιατί; Δεν έχουμε σκοπό να ασχοληθούμε μόνο με τα υποτίθεται μεγάλα.

Θέλουμε να ασχοληθούμε με όλα τα μικρά που λερώνουν τη δημοκρατία μας και ένα από αυτά είναι αυτή. Η ύπαρξη των κομματικών στρατών στα πανεπιστήμια.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέει κάτι απλό η φίλη μου. Λέει για τους ανθρώπους που φεύγουν, για τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό που είναι πολλοί και είναι πάρα πολλοί. Και όταν λέω είναι πάρα πολλοί, είναι έξω από αυτή τη λογική της λογικής.

Γιατί πάντα υπάρχει ένα τμήμα των νέων που αναζητεί μια λύση στο εξωτερικό. Εδώ μάλλον έχουμε μια φυγή των νέων. Έχουμε μια φυγή των εγκεφάλων. Υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται, υποχρεούνται να φύγουν ολόκληρες οικογένειες, φεύγουν και τα δυο παιδιά να βρούνε μια δουλειά έξω, να προσπαθήσουν κάτι έξω.

Υπολογίζονται σε 120.000 αυτοί που είναι έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό είναι μεγάλο μείον για την κοινωνία μας, γιατί πολλές φορές αυτοί που φεύγουν είναι  άνθρωποι που θα έπρεπε  εδώ να συνεισφέρουν με το μυαλό τους, με τις σπουδές τους.

Είδατε σπουδάζουμε γιατρούς και φεύγουν και πάνε στις σκανδιναβικές χώρες. Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Λέμε δυο τρία πράγματα απλά. Αυτά δεν αλλάζουν βέβαια με κάποιο διάταγμα. Υπάρχει ελεύθερη διακίνηση, αλλά πρέπει ο νέος να έχει τη δυνατότητα στη χώρα να μπορεί να κάνει μια επιχειρηματική δραστηριότητα όταν τελειώνει το πανεπιστήμιο.

Πρέπει και είναι κάτι που μπορεί να το εξασφαλίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με κάποια κονδύλια που θα σου πω από πού προέρχονται. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στο νέο να καινοτομεί στην Ελλάδα. Να καινοτομεί και να προσπαθεί στην Ελλάδα. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ένα πρόγραμμα με θερμοκοιτίδες καινοτομίας σε όλη τη χώρα. Οι αριστούχοι τουλάχιστον των πανεπιστημίων στην αρχή και μετά το πρόγραμμα θα επεκταθεί, να μπορούν για τρία χρόνια να δοκιμάζονται στην Ελλάδα. Να μπορούν να δοκιμάζουν πράγματα στην Ελλάδα.

Η καινοτομία δηλαδή, αυτό που μπορεί να φέρει την οικονομία μπροστά, η καινοτομία στο χωράφι, η καινοτομία στην παραγωγή, η καινοτομία στον τουρισμό, η καινοτομία στις επιχειρήσεις σε όλα τα πράγματα. Στη διασκέδαση. Η καινοτομία πρέπει να είναι στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας.

Είναι λάθος να φεύγουν οι Έλληνες και να καινοτομούν στο εξωτερικό και να μην καινοτομούν εδώ. Και είπαμε ότι αυτή η πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από φόρους και εισφορές. Πρέπει να πάρουμε αυτό το κόστος και να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να δοκιμάζονται χωρίς να φοβούνται το θέμα της φορολογίας, χωρίς να φοβούνται το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών. Το έχουν κάνει σε πολλές χώρες, υπάρχουν μοντέλα και θέλουμε να τα μεταφέρουμε.

Και κάτι ακόμα. Οι νέοι παίρνουν ένα χαμηλότερο μισθό από αυτό που παίρνουν οι υπόλοιποι. Έγινε υποτίθεται για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν αλλά είναι λάθος. Ο μισθός του νέου πρέπει να είναι ο μισθός που παίρνει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό που μπορούμε να μειώσουμε για να κάνουμε δελεαστική την πρόσληψη των νέων ανθρώπων είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό λέμε εμείς, ότι πρέπει να πάρει μια ευθύνη το κράτος και με κάθε τρόπο να ενισχύσει την απασχόληση του νέου.

Υπάρχουν πηγές από το εξωτερικό, συγκεκριμένες πηγές και εδώ είναι τα αιτήματά μας προς την Ευρώπη. Γιατί προσέξτε, δεν θέλω να γίνει μια παρεξήγηση. Εμείς είμαστε ευρωπαϊστές. Πιστεύουμε στο ευρώ και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Θα τα πούμε κι αυτά τα τελευταία.

Τι έχουμε να χάσουμε τις επόμενες 15 μέρες εάν δεν κάνουμε σταθερά ευρωπαϊκά βήματα; Τι διακινδυνεύουμε να πάθουμε; Προσέξτε όμως. Το ότι είμαστε Ευρωπαίοι δεν σημαίνει ότι θέλουμε αυτή την Ευρώπη ίδια και απαράλλαχτη. Θέλουμε αυτή η Ευρώπη να αλλάξει. Θέλουμε μια δίκαιη Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη που να κοιτάξει πιο πολύ το θέμα της ανεργίας, το θέμα των νέων, το θέμα του νότου. Μια Ευρώπη που δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το ΦΠΑ στους ιππικούς ομίλους εάν είναι τόσο ή δεν είναι τόσο. Μια Ευρώπη που θα φορολογεί τις πολυεθνικές εταιρείες στην Ευρώπη, γιατί έχουμε αυτό το σκάνδαλο το μεγάλο με το οποίο δεν απασχολείται η Ευρώπη. Ότι μεγάλες, πολυεθνικοί κολοσσοί δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και μετά με το κόλπο των θυγατρικών εταιρειών φεύγουν τα λεφτά και πάνε και φορολογούνται υποτίθεται εάν φορολογούνται, που δεν φορολογούνται, σε κάποιες θάλασσες, στους ωκεανούς.

Εμείς λέμε ότι μία από τις προτεραιότητες της Ευρώπης είναι  οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ, να φορολογούνται εδώ. Θα πρέπει να υπάρχει λίγο παραπάνω χρήμα σε αυτή την κοινωνία και ειδικά με τους νέους θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να πολλαπλασιάσει τα κονδύλια της για την Ελλάδα. Να πολλαπλασιάσει τα κονδύλια της για την Ευρώπη. Και θα πρέπει ταυτόχρονα αυτό το ΕΣΠΑ που έρχεται και είναι πολλά τα ποσά του ΕΣΠΑ, είναι 21 δισεκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Είναι πολλά τα λεφτά.

Έρχεται με ένα τίτλο που παραξενεύει το παλιό πολιτικό σύστημα. Έξυπνη εξειδίκευση στις περιφέρειες. Λεφτά που πρέπει να μπούνε σε δουλειές, καινούργιες δουλειές, έξυπνες δουλειές, εξειδικευμένες προτάσεις. Αυτές οι προτάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιο κόσμο να μπει σε αυτά τα προγράμματα. Και ειδικά στους νέους ανθρώπους.

Εν ολίγοις είναι άσχημα τα πράγματα. Υπάρχει ανεργία μεγάλη. Υπάρχει μαύρη εργασία. Αλλά υπάρχουν στην Ευρώπη λύσεις τις οποίες το πολιτικό σύστημα το παλιό δεν εκμεταλλεύεται και το καινούργιο που είναι να έρθει, τις αγνοεί. Δεν τις ξέρει.

Και θα πρέπει με κάθε περίπτωση να πείσουμε αυτούς που έρχονται ότι θα εκμεταλλευτούμε τα χρήματα της Ευρώπης.  Θα δώσουμε μάχη για τα χρήματα της Ευρώπης και κυρίως για τα χρήματα της Ευρώπης που αφορούν τη νεανική απασχόληση.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για τον κατώτατο μισθό. Εδώ υπάρχει μια απλούστευση από κάποιους που λένε θα έρθω την Δευτέρα και θα διατάξω τον κατώτατο μισθό να τον διπλασιάσουμε. Γιατί να τον διπλασιάσουμε και να μην τον τριπλασιάσουμε; Δηλαδή γιατί είναι καλό το 750 και δεν είναι καλό το 900; Γιατί εμένα εάν με ρωτήσεις ξέρω επειδή ζω και κυκλοφορώ, ότι 450 είναι λίγο και το 750 είναι λίγο.

Τι κάνουμε λοιπόν; Βγάζουμε ένα φιρμάνι και λέμε στις μεσαίες επιχειρήσεις διπλασιάζουμε αύριο το μισθό; Κάνω μια αύξηση 60%; Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Έχει κανείς αναλογιστεί απ’ όλους αυτούς που το προτείνουν; Είναι πολύ απλό. Δηλαδή μια επιχείρηση που είναι έχει τέσσερις εργαζόμενους θα πρέπει την επόμενη μέρα του διατάγματος να αυξήσει το μισθολογικό κέρδος της επιχείρησής του 40%.

Υπάρχει σήμερα επιχείρηση που κερδίζει συν 40% που μπορεί να το δώσει σε κάποιες τέτοιες πολιτικές; Δεν υπάρχει. Αυτό ξέρεις τι σημαίνει; Σημαίνει ότι κάποιες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτα. Ότι θα μεγαλώσει ξανά η ανεργία. Εμείς δεν θέλουμε τα μεγάλα λόγια των μεγάλων υποσχέσεων που βέβαια πολύ σύντομα θα αποδειχθούν ότι είναι κενά λόγια.

Και λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ο μισθός από την πρώτη στιγμή θα αυξηθεί, αλλά θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση την αύξηση του ΑΕΠ. Με τη μεγέθυνση της οικονομίας τα λεφτά πρέπει να πηγαίνουν στον εργαζόμενο. Αυτό είναι μια προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη και όχι ένα βήμα στο κενό για την επιχειρηματικότητα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Καλησπέρα. Ο Ντανιέλ Μπεντίντ είπε ότι ψηφίζει Ποτάμι σας είπε να πάτε στους Πράσινους, αλλά εσείς δεν πήγατε. Γιατί κ. Θεοδωράκη;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Ντανιέλ Μπεντίντ πρώτον σας στέλνει τα χαιρετίσματά του και δεν αστειεύομαι, γιατί μίλησα σήμερα, πριν από λίγο στο τηλέφωνο, γιατί μιλάμε. Μιλάμε και έχουμε αρκετές συζητήσεις για αυτά που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, γιατί ο Ντανιέλ Μπεντίντ είναι ένας υποστηρικτής μας και δεν εννοώ υποστηρικτής του Ποταμιού αλλά και της χώρας μας. Είναι ένας άνθρωπος που έχει δώσει μάχη για τη χώρα, που έχει μιλήσει για την ευθύνη των Γερμανών και των Γάλλων που μπούκωναν τους Έλληνες με περιττά όπλα για να παίρνουν τα μεγάλα ποσά.

Ο Ντανιέλ Μπεντίντ είναι αλήθεια μας είχε ζητήσει να μπούμε στους Οικολόγους Πράσινους. Μου λέει συμφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα, έλα να δώσουμε μαζί στην Ευρώπη τη μάχη μέσα από τους Οικολόγους Πράσινους.

Θα σας πω ξάστερα γιατί δεν το κάναμε. Δεν διαφωνούμε σε πολλά πράγματα μαζί του. Θέλαμε όμως το Ποτάμι να συμμετέχει στη μεγαλύτερη δυνατόν ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γιατί η κυρίαρχη σκέψη μας αυτή τη στιγμή είναι να δυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να δυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Άρα επιλέξαμε να είμαστε με τη μεγάλη σοσιαλιστική και δημοκρατική ομάδα που δίνει μια δυνατότητα στη χώρα μας να ακουστεί παραπάνω. Αυτός ήταν ο λόγος.

Και είναι και λίγο αστείο, δεν ξέρω εάν το πρόσεξες και θα κάνω μια μικρή παρένθεση. Έχουμε φίλους στην Ομάδα και βέβαια ένας από αυτούς είναι και ο Σουλτς με τον οποίο μιλάω στο τηλέφωνο, τον είδα κιόλας κλπ. και με μεγάλη χαρά είδα ότι το τελευταίο διαφημιστικό σποτ του κ. Τσίπρα δεν περιλαμβάνει κανέναν από τους παλιούς του συμμάχους. Κανέναν. Από όλες αυτές τις αριστερίστικες ομάδες που εμφανίζονται στο πλευρό του κι λένε εμείς θα πάμε να καταλάβουμε την Ευρώπη να την κάνουμε κόκκινη δεν εμφανίζεται.

Η μόνη χειραψία που έχει στο διαφημιστικό αυτό μήνυμα ο κ. Τσίπρας είναι ο κ. Σουλτς. Όταν εμείς πηγαίναμε να δούμε τον κ. Σουλτς στις Βρυξέλλες, μας λέγανε ότι πάμε να δώσουμε τα διαπιστευτήριά μας και να δείξουμε καλή διαγωγή. Προσέξτε πόσο σύντομα αλλάζουν μερικά πράγματα.

Εμείς είμαστε σταθεροί. Ο Σουλτς είναι σύμμαχος. Και πιστεύω ότι θα τον έχουμε σύμμαχο. Πάντως σε ότι αφορά τον Μπεντίντ ναι είπε ψηφίζω Ποτάμι, γιατί πιστεύω ότι και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα και πρέπει να αρνηθούμε το παλιό, αλλά πρέπει να το κάνουμε με μια ασφάλεια και με μια ευρωπαϊκή δύναμη, όπως είναι το Ποτάμι. Τον ευχαριστώ, ήταν μεγάλος ο λόγος του και τολμηρός. Δυστυχώς δεν μπορεί να είναι στην Ελλάδα, όπως είχαμε πει περίπου ότι θα ήταν στον προεκλογικό αγώνα για να πούμε μερικές κουβέντες στους Έλληνες, αλλά έτσι κι αλλιώς είμαι υπερήφανος γι’ αυτή τη σχέση και τον ευχαριστώ που είπε ότι αν ήταν Έλληνας θα ψήφιζε Ποτάμι.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποια είναι η στάση του Ποταμιού όσον αφορά την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και γιατί οι ευρωβουλευτές σας πήραν αρνητική στάση σε μια πρόταση  του κυρίου ….

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, κάνεις λάθος. Θα σου εξηγήσω το εξής. Υπάρχουν κάποιοι που τους αρέσουν μόνο τα τηλεοπτικά παράθυρα. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ουσία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λοιπόν υπάρχουν άλλες διαδικασίες από το να πάρει κάποιος το μικρόφωνο και να πει βάζω τώρα σε ψηφοφορία αυτό το θέμα. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος εκείνη τη στιγμή. Εάν σου πούνε όχι δεν μπορείς να το ξαναβάλεις το θέμα.

Στα λέω απλά για να καταλάβεις. Για να κερδίσουν τις εντυπώσεις οι Ανεξέλεγκτοι Έλληνες, χωρίς καμία συνεννόηση με το Μανώλη –τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ- χωρίς συνεννόηση με κανέναν είπαν ότι θα θέσουμε σήμερα αυτό το θέμα και είπαν όλοι οι σοβαροί ευρωβουλευτές ότι εάν το θέσουμε θα το χάσουμε και δεν θέλουμε να το θέσουμε για να το χάσουμε. Θέλουμε να κερδίσουμε αυτή την υπόθεση. Όχι να κερδίσεις εσύ δέκα λεπτά δημοσιότητας. Γιατί αυτό ήθελε. Να ηττηθεί η Ελλάδα και να βγει στην Ελλάδα και να βγάλει το αντιευρωπαϊκό του μένος, ότι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μας υποστηρίζει.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: το κατοχικό δάνειο είναι συγκεκριμένο, είναι ορισμένο, υπάρχουν χαρτιά και υπάρχει κι ένα στοιχείο, το ξέρετε. Ότι οι Γερμανοί πλήρωσαν και δυο δόσεις αυτού του δανείου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αναγνώρισαν την ύπαρξη ενός δανείου. Άρα είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο. Είναι κάτι άμεσο, είναι κάτι συγκεκριμένο.

Υπάρχει το θέμα των αποζημιώσεων. Αυτά τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα και εκεί θα πρέπει να αναζητήσουμε τη στιγμή όπου η Ελλάδα είναι δυνατή, έχει συμμάχους. Δεν γίνονται με εχθρότητα όλα αυτά τα πράγματα, γιατί δεν υπάρχει ένα Δικαστήριο, ένας άνθρωπος που θα αποφασίσει. Είναι μια τεράστια διαδικασία που μπορεί να είναι μπροστά μας και μπορεί απλώς να μας οδηγήσει σε μια σύγκρουση είκοσι και τριάντα ετών.

Εμείς στην Ευρώπη πάμε για να κερδίσουμε. Δεν πάμε για να κάνουμε πλάκα λέγοντας πράγματα που απλώς θα αξιοποιήσουμε αύριο στην ελληνική τηλεόραση. Θέλουμε όπως σου λέω τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και να χτίσουμε συμμαχίες για να κερδίσει η Ελλάδα όλα αυτά που της ανήκουν από το παρελθόν.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα που θα βάλει το Ποτάμι για να συγκυβερνήσει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ρωτάει ο φίλος για τη συγκυβέρνηση. Χρησιμοποιεί έναν όρο βέβαια που εγώ δεν χρησιμοποιώ «συγκυβέρνηση» γιατί είναι πολύ βαρύς και θέλει πάρα πολλές προϋποθέσεις.

Υπάρχουν μερικά πράγματα  που θέλω όμως να ξεκαθαρίσουμε, βάζοντάς τα ένα – ένα στη σειρά. Γιατί αυτό που προσπαθεί να κάνει το Ποτάμι τις τελευταίες μέρες, είναι να ξεδιαλύνει τη θολούρα που προσπαθούν να δημιουργήσουν τα άλλα Κόμματα μέσα από πλαστές λέξεις, μέσα από γενικές λέξεις, μέσα από λέξεις που δεν λένε τίποτε έχουν τρομοκρατήσει ή έχουν δημιουργήσει ένα θολό περιβάλλον για τον Έλληνα.

Πάμε να πάρουμε τα πράγματα ένα – ένα. Πρώτον, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το εξής: λόγω αυτού του κακού εκλογικού νόμου αυτού που υπάρχει σήμερα, το πρώτο Κόμμα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, γιατί το πρώτο Κόμμα θα πάρει 50 έδρες. Είτε πάρει 29 το πρώτο Κόμμα είτε πάρει 49% θα του χαρίσουμε 50 έδρες. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό.

Και πρέπει να θυμίσουμε στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ το πολύ απλό γιατί τον ακούω συνέχεια να λέει «θα έχουμε αυτοδυναμία». Δεν θα έχεις αυτοδυναμία στον ελληνικό λαό με το 34% του Κοινοβουλίου. Θα έχεις αυτοδυναμία στην Κυβέρνηση, θα κρύβεσαι πίσω από το 34% της Βουλής. Αυτοδυναμία στο λαό σημαίνει 51%.

Λέμε κάτι πολύ απλό: διαφωνούμε με τον εκλογικό νόμο και το ξέρετε. Θέλουμε Κυβερνήσεις συνεργασίας, άρα θέλουμε να μην έχει ένα προβάδισμα το πρώτο Κόμμα. Να γίνουμε επιτέλους ευρωπαϊκή χώρα, οι ψήφοι μας να καθρεφτίζουν τα ίδια ποσοστά. Είτε ψηφίζει ο άλλος Ποτάμι, είτε ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέα Δημοκρατία, να πιάνει τόπο ο ψήφος του. Δεν μπορεί να βγαίνει βουλευτής από το πρώτο Κόμμα με 150 ψήφους όπως συμβαίνει σήμερα.

Γιατί ξέρετε, μερικές φορές ξαφνιάζεσαι και λες «βγήκε αυτός βουλευτής;» το έχετε πει. Βγήκε ναι, με 200 ψήφους. Με 226 ψήφους βγήκε ο άλλος βουλευτής. Δηλαδή μη νομίζουμε ότι είναι και κάτι φοβερό, ότι σηκώθηκαν και τον πίστεψαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Δυο παρέες τον ψήφισαν.

Λέμε το εξής: πρώτον να λάβουμε υπόψη μας ότι το πρώτο Κόμμα παίρνει 50 έδρες. Το δεύτερο που θέλουμε είναι να μην υπάρχει στη χώρα ακυβερνησία. Το σενάριο να κάνουμε ξανά εκλογές και να ξανακάνουμε εκλογές, μέχρι να αποκτήσουμε το περιβόητο 151, θα είναι βέβαια καταστροφικό για τη χώρα και συμφωνούμε όλοι. Γιατί η χώρα δεν έχει λεφτά. Τα λεφτά τελειώνουν 28 Φλεβάρη και αυτό θα το συζητήσουμε μετά. Πως θα πληρωθεί ο κόσμος το Μάρτιο;

Άρα δεν θέλουμε να κάνουμε δεύτερες εκλογές. Το δίλημμα είναι πολύ συγκεκριμένο και θα το έχουμε και είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε: θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη; Ακυβέρνητη πολιτεία; Ή θα συνεργαστούμε. Όχι θα συγκυβερνήσουμε, θα συνεργαστούμε.

Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια από την πρώτη μέρα από την Κυριακή το βράδυ να υπάρξει Κυβέρνηση σε αυτή τη έχουμε. Έχουμε προτάσεις, έχουμε σχέδιο και αν ο λαός μας δώσει την τρίτη εντολή, θα καταλάβουν ότι υπάρχουν και Κόμματα που έχουν λίγο διαφορετικές προτάσεις από αυτές των παλιών Κομμάτων, που απλώς αυτό που αναζητούν σε μια Κυβέρνηση είναι τι θέση θα πάρουν.

Έχουμε τη συγκεκριμένη πρόταση που βασίζεται σε δυο τρεις αρχές. Πρώτον, η αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε ακόμη κι αν είναι πρώτος με τη στήριξη του Ποταμιού να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πειραματισμοί στην Ευρώπη με το Ποτάμι δεν θα υπάρξουν. Αυτό είναι απόλυτο.

Είναι κι ένα θέμα εγγύησης που δίνουμε στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Σε αυτούς που ψάχνουν μια λύση, σε όλους αυτούς που λένε «θέλουμε αλλαγή, αλλά». Λέμε: Θέλεις αλλαγή; Ποτάμι. Το Ποτάμι εγγυάται και την αλλαγή, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Άρα το πρώτο προαπαιτούμενο είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και τα άλλα περίπου τα περιέγραψα, είναι να μην επανέλθουν ή να μην δημιουργηθούν καινούργιοι κομματικοί στρατοί που θα λυμαίνονται το κράτος, είναι να υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος τέτοιο που να μπορεί ο Έλληνας να ανασάνει διορθώσει στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα πράγματα που τα έχουμε βάλει και είναι πολύ συγκεκριμένα.

Δεν μπορεί ο Έλληνας να πληρώνει νοίκι, όταν έχει ένα σπίτι και είναι το μόνο του περιουσιακό στοιχείο. Είναι κάτι τρελό. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. θέλει διορθώσεις. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος

Και το τρίτο θέμα είναι ότι το Ποτάμι θέλει να είναι σε μια δυτική κοινωνία, θέλει να είναι σε  μια κοινωνία που υπάρχει οικονομία των ιδιωτών, που υπάρχουν επενδύσεις, που δεν δημιουργούνται καινούργια ελλείμματα, που δεν ξαναμπαίνει το κράτος να κάνει αεροπορία και αεροπλοΐα. Ανακοίνωσαν και αεροπορία και αεροπλοΐα και ήταν ένα ωραίο επιχείρημα. Άκουσα έναν άνθρωπο που υποτίθεται θεωρείται σοβαρός και είπε «θα είναι κερδοφόρα τα καράβια τα κρατικά». Γιατί βλέπετε τι κόσμος είναι στα λιμάνια τον Αύγουστο; Βλέπεις τι κόσμο έχουν τα λιμάνια το Δεκέμβρη; Το Γενάρη; Ή θα έχουμε μόνο κρατική αεροπλοΐα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και τους άλλους δέκα μήνες οι νησιώτες θα είναι ξεχασμένοι;

Εμείς δεν θέλουμε ελλείμματα, δεν θέλουμε να πληρώνουμε 7%, επτά φορές παραπάνω την Ολυμπιακή. Αυτός είναι ο τελικός απολογισμός ότι η Ολυμπιακή ετησίως στοίχιζε στον Έλληνα επτά φορές παραπάνω. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Το ξέρεις βέβαια. Δεν στοίχιζε στο ΠΑΣΟΚ, δεν στοίχιζε στη Νέα Δημοκρατία, οι δικές τους παροχές δεν κόπηκαν για να πληρωθεί η Ολυμπιακή. Κόπηκαν οι παροχές του κόσμου: κόπηκαν οι συντάξεις, κόπηκαν τα επιδόματα, κόπηκαν οι μισθοί, για να πληρωθούν τα ελλείμματα της Ολυμπιακής.

Εμείς δεν θέλουμε μια κρατική καινούργια Ολυμπιακή. Δεν θέλουμε κρατισμό στις μεγάλες εταιρείες. Θέλουμε το κράτος να μείνει στο ρόλο του, να ελέγχει τη ιδιωτική οικονομία αλλά να μην επεκτείνεται, να μην δημιουργείται ένας καινούργιος κρατισμός. Αυτά είναι για μας πολύ μεγάλες προϋποθέσεις για να υπάρξουμε μαζί με κάποιον άλλον.

Τώρα, το πώς θα υπάρχεις με κάποιον άλλον υπάρχουν πολλοί τρόποι. Εάν νιώθεις ότι αυτός ο άλλος σε καταλαβαίνει αντιλαμβάνεται και έχει τις ίδιες προτεραιότητες μαζί σου, μπαίνεις μαζί του και λες «μαζί θα το κάνουμε». Αν έχεις όμως επιφυλάξεις -και εμείς προς το παρόν έχουμε πολλές επιφυλάξεις- υπάρχει και η άλλη πρακτική. Του λες «προχώρα και σε παρακολουθώ. Αν κάνεις κάτι σωστό, σε στηρίζω. Εάν κάνεις κάτι λάθος, λάθος για τους πολλούς εγώ δεν σε στηρίζω». Και αυτή θα είναι η συμπεριφορά του Ποταμιού να το ξέρετε απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Εμείς δεν θα λέμε -ανεξαρτήτως αν συμμετέχουμε ή όχι- ούτε ναι σε όλα, ούτε όχι σε όλα. Αυτή η τρέλα που έχει καταλάβει το Κοινοβούλιο να ψηφίζουν σα στρατιώτες όλοι εναντίον εάν το πει ο Σαμαράς, όλοι υπέρ οι άλλοι εάν το πει ο Τσίπρας, δεν πρέπει να υπάρχει. Οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίζουν και τα Κόμματα θα πρέπει να αποφασίζουν με βάση τις αποφάσεις.

Δεν έχει σημασία τι προτείνεις από την ταυτότητά σου, έχει σημασία τι προτείνεις, τι θέλεις να κάνεις. Αυτό θα υποστηρίξουμε εμείς.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Γεια σου Σταύρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γεια σου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Γνωριζόμαστε χρόνια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμμαθητής μου. Τον είχα χάσει όμως.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Συμμαθητές!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι η πτέρυγα των συμμαθητών εκεί; Πόσοι είστε;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Με ψήφισαν να κάνω την ερώτηση. Ερώτηση με δυο σκέλη: …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλοι μαζί στο College Santa Barbara!!!! Στό ‘χω πει αυτό; Δεν ξέρω, είμαστε και σε μετάδοση ζωντανή, αλλά εγώ θα το πω.

Πάω κάποια στιγμή στο αμερικανικό κολέγιο μαζί με τον Παπαϊωάννου των Ολυμπιακών Αγώνων να κρίνουμε ένα μαθητικό διαγωνισμό ρητορικής. Και πάμε εμείς να κρίνουμε το διαγωνισμό να βγάλουμε τους καλούς και τους κακούς και έρχεται κάποια στιγμή ο διευθυντής του Κολεγίου. Μου λέει «εσάς δεν σας ξέρω» του λέω «δεν έχω τελειώσει το Κολέγιο» μου λέει «ποιο έχετε τελειώσει εσείς;» του λέω «αφήστε το τώρα δεν το ξέρετε». Μου λέει «όχι, τα ξέρω όλα τα Κολέγια» του λέω «δεν είναι ακριβώς Κολέγιο αυτό που έχω τελειώσει» μου λέει «Τι έχετε τελειώσει;». Του λέω «Κοίτα να δεις, έχω τελειώσει το Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας» μου λέει «Αααα, Santa Barbara College?». Το είχε μπερδέψει με το αμερικάνικο Santa Barbara.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Και μιας και το αναφέρεις, Μπουντούκης!

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πάμε στο ερώτημα.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Επέτρεψέ μου λίγοι το τρακ του μικροφώνου δεν τα γνωρίζω εγώ αυτά. μια ερώτηση με δυο σκέλη. Πρώτη διαπίστωση: η αρχή του Ποταμιού είναι με παλιά υλικά δεν φτιάχνουμε το καινούργιο. Συμφωνούμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συμφωνούμε.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Και εγώ συμφωνώ και είμαι και εν δυνάμει ψηφοφόρος του Ποταμιού. Αλλά βλέπω τις τελευταίες μέρες τον τελευταίο μήνα παλιά υλικά να συνεργάζονται με το Ποτάμι. Αναφέρομαι: Δρέττα, Θεοχάρης, Τατσόπουλος και τα λοιπά.

Δεύτερον, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες σου, με διάφορα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ: Παπαντωνίου, Δάφνη Σημίτη. Απαντάς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι να απαντήσω;

ΠΟΛΙΤΗΣ: Τέλος το δεύτερο σκέλος, ήμουν γρήγορος και ξαφνικός θάνατος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πρώτον να σου πω ότι όπως ξέρετε όλοι εγώ είμαι ενεργός δημοσιογράφος από το ’84 λέω τα επίσημα χρόνια. Όπως φαντάζεσαι, έχω φωτογραφηθεί σχεδόν με όλους τους Υπουργούς, σχεδόν με όλους τους Πρωθυπουργούς, με πολλούς ανθρώπους που είναι στη φυλακή, με πολλούς ανθρώπους που είναι στα Πανεπιστήμια.

Δηλαδή όταν κάνεις μια ενεργή δημοσιογραφία και πρωταθλητισμό στη δημοσιογραφία, μιλάς με όλους με τον Καραμανλή, με τον Σημίτη, με τον Παπανδρέου με όλους. Αυτό που δεν μπορούν να βρουν στο διαδίκτυο, είναι μια σχέση που είχα εγώ μετά από τόσα χρόνια -και τα έψαξαν όλα και αν υπήρχε θα το είχαν βρει- 30 χρόνια στη δημοσιογραφία ένα ευρώ από τα κρατικά Ταμεία. Αυτή είναι η μεγάλη απάντηση. Υπάρχει ένα ευρώ από τα κρατικά Ταμεία που να δόθηκε στον Θεοδωράκη; Αν είχε δοθεί, θα το είχαν βρει.

Γιατί ξέρετε και το ξέρουν οι δημοσιογράφοι που είναι εδώ, ότι είναι σύνηθες οι δημοσιογράφοι πέρα από την κύρια δουλειά τους να δουλεύουν και σε ένα γραφείο Τύπου Υπουργού και σε ένα γραφείο Τύπου μιας Γενικής Γραμματείας, να μετέχουν λίγο σε αυτά τα κονδύλια της Βουλής, των  Υπουργείων.

Λοιπόν τριάντα χρόνια δημοσιογραφία ούτε ένα ευρώ από τα δημόσια Ταμεία. Αυτή είναι η απάντησή μου ως προς τις φωτογραφίες.

Και βέβαια επειδή μπορεί να το πάθεις και μέχρι εκεί, σε ξέρω τι πονηρό πνεύμα είσαι …

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ναι είμαι. Ήμουν πάντα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να δίνω απαντήσεις για πράγματα που η κοινωνία τα ξέρει και γελάει με αυτά που διαδίδουν. Επιμένουν κάποιοι ότι είμαι συγγενής με τη Δάφνη Σημίτη. Είναι αστείο! Δηλαδή μη με καλείς να λέω τις απλές, που τις ξέρει όλος ο κόσμος. Η οικογένειά μου ξέρεις από πού έρχεται και οι δύο γονείς μου είναι από τα Χανιά. Ο πατέρας μου δεν είχε έρθει πριν, ήταν εκεί. Τι να κάνουμε; Από τη Μάζα Σελήνου από το Δραπανιά Σελήνου, μπορεί να υπάρχουν πολλές συγγένειες και πραγματικά είναι λίγο παράταιρο.

Εγώ πίστεψα στην αρχή ότι θα μπορούσαν να πουν ότι είμαι συγγενής της Μαρίκας Μητσοτάκη, θα μπορούσε να δέσει με ένα σενάριο αυτό. Κρητικοί είμαστε, όλοι μια παρέα κάτι μπορεί να βγει από εκεί. Και βγήκαν και είπαν αυτό το εντελώς άστοχο, που γελάει η κοινωνία που με ξέρει. Γιατί το ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι αυτό που ξέρεις εσύ ότι μέχρι τα 17-18 μου, ήμουν εδώ με άλλους θείους, με άλλες θείες.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Την πρώτη ερώτηση να μου απαντήσεις. Με τα παλιά υλικά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω γιατί εδώ κάνεις ένα λάθος. Έχεις δίκιο, όταν ξεκίναγε το Ποτάμι είπε ότι δεν θέλουμε ανθρώπους από το παλιό κομματικό σύστημα. Το λέω και σήμερα. Πρόσεξε όμως τι επίσης είπαμε μόλις βγήκαμε. Είπαμε, ότι εμείς θα φτιάξουμε ένα Κίνημα καινούργιο με καινούργιους ανθρώπους, με ανθρώπους που δεν είχαν εμπλακεί στην πολιτική. Το είπαμε;

Πρόσεξε, υπήρχε μια δεύτερη παράγραφος που την ξεχνάς. Είπαμε ότι αυτή η κοινωνία όμως για να αλλάξει θέλει συμμαχίες και θέλει τη συμμαχία του 51% και βέβαια όταν το λέγαμε αυτό δεν εννοούσαμε ότι το Ποτάμι από τη μια μέρα στην άλλη θα είναι 51%. Αυτό που αποφασίσαμε εμείς είναι τι. Να δεχτούμε την υποστήριξη των υγιών στελεχών του παλιού πολιτικού συστήματος και αυτό κάναμε. Δηλαδή άνθρωποι που δεν έχουν υπηρετήσει σε Υπουργεία, που δεν έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικές θέσεις, που δεν έχουν λερώσει τα χέρια τους και δεν μπορεί κανείς να πει ότι είχαν μια εμπλοκή σε αυτό το μικρό ή μεγάλο πλιάτσικο που συνέβη στα μεγάλα Κόμματα εξουσίας, αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν στο Ποτάμι και εμείς τους δεχόμαστε και συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Αλλά πρόσεξε πως ήρθαν στο Ποτάμι και είναι ξεκάθαρο. Δεν ήρθαν στο Ποτάμι ως συνιστώσες, ήρθαν γιατί αποδέχονται αυτά που λέει το Ποτάμι, γιατί ακολουθούν τις αρχές του Ποταμιού και μια από τις αρχές του Ποταμιού είναι αυτή: η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού και το κάναμε στα ψηφοδέλτια. Έχουμε 400 υποψήφιους.

Οι 350 υποψήφιοι δεν είχαν καμία σχέση με το παλιό κομματικό σύστημα και αυτό είναι ένα ανδραγάθημα για τη χώρα αυτή. Ανακαλύψαμε ανθρώπους σημαντικούς, δημιουργούς, ανθρώπους που δεν είχαν σχέση με το παλιό κομματικό σύστημα και τώρα δίνουν τη μάχη στην Περιφέρεια.

Αλλά θα συνεχίσουμε να κάνουμε συμμαχίες, θα συνεχίσουμε να κάνουμε συμμαχίες, σας είπα όμως όχι με όλους αυτούς που έρχονται, γιατί αν παίρναμε αυτούς που έρχονται, θα είχαμε γεμίσει τα ψηφοδέλτιά μας με αυτούς που έρχονται. Γιατί ξέρεις όλοι θέλουν να αγοράσουν μετοχές στο μικρό Ποτάμι, σου λέει «τώρα ανεβαίνει να μπούμε κι εμείς». Οι πόρτες μας γι’ αυτούς θα είναι κλειστές. Πήραμε ελάχιστους ανθρώπους που νιώθαμε ότι οι προσπάθειές τους στο παρελθόν ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Δεν θα αναφέρω έναν – έναν αυτούς που είπες γιατί δεν είναι σωστό γιατί είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο και τα παιδιά αυτά και κάποια άλλα μαζεύουν σταυρούς, θα σου πω όμως κάτι για να το λάβεις υπόψη σου για ένα πρόσωπο από αυτά που είπες.

Το παλιό σύστημα από ανάγκη κάποιες στιγμές του ξέφυγε, χρησιμοποιούσε ένα δυο ανθρώπους και όταν αυτοί οι άνθρωποι δεν του έκαναν τα χατίρια τους κλοτσούσε, τους πέταγε. Και έδιωξε κάποιους ανθρώπους με τη λογική ότι έκαναν τη δουλειά τους και αυτή η δουλειά τους που έκαναν, δημιουργούσε προβλήματα στον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σύμμαχοί μας γιατί εμείς νιώθουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους που επελέγησαν έξω από το κομματικό κατεστημένο και προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους κόντρα στις κομματικές νομενκλατούρες.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Ποια είναι η γνώμη σας για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέμε το εξής: αυτή  μικρή χώρα έχει ανάγκη από άμυνα γιατί δεν είμαστε Ελβετία. Γιατί ζούμε σε ένα σημείο του πλανήτη που έχει μικρές συγκρούσεις όχι τόσες όσες φώναζαν παλαιότερα για να δικαιολογήσουν τις πολεμικές τους δαπάνες, γιατί υπήρχε αυτό το κόλπο και το ξέρεις. Δηλαδή κάθε τρεις και λίγο όταν τους έλειπαν τίποτε λεφτά στα Κόμματα, έλεγαν «θα μπουν οι Τούρκοι στο Πασαλιμάνι, να πάρουμε τα υποβρύχια». Δεν παίρναμε τα υποβρύχια, αλλά έπαιρναν αυτοί τις μίζες, αυτό ήταν το κόλπο.

Τον ξεχνάγαμε μετά τον κίνδυνο. Μπορεί να πέρναγαν και δέκα χρόνια χωρίς τα υποβρύχια, ο κίνδυνος είχε παρέλθει. Ο κίνδυνος, ο εθνικός κίνδυνος τελειώνει, όταν έρχονται οι μίζες στα Κόμματα και στους πολιτικούς. Ένα παράξενο πράγμα! Δεν είναι βέβαια αυτός λόγος να μην έχουμε πολεμικές δαπάνες, πρέπει να έχουμε μετρημένες δαπάνες.

Κάναμε μια τεράστια σπατάλη για να κερδίσει το παλιό πολιτικό σύστημα για να κερδίσουν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και φαίνονται από τα στοιχεία, αποδεικνύεται ότι πλήρωναν όχι μόνο τους Υπουργούς, πλήρωναν κι άλλους ανθρώπους για να υποστηρίξουν στη Βουλή αυτές τις δαπάνες.

Έχει πληρωθεί πάρα πολύς κόσμος, έχει σπαταληθεί πάρα πολύ δύναμη του ελληνικού λαού σε αυτές τις μίζες και αυτό είναι μία μεγάλη ντροπή του πολιτικού συστήματος. Γιατί ποτέ δεν ξεκίνησε μια διαλεύκανση όλων αυτών των θεμάτων μόνο του, να βρει αυτούς που έπαιρναν τις μίζες. Αυτό είναι το ένα παρεμφερές με αυτό που ρωτάς.

Από εκεί και πέρα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως ανάγκη. Αυτή  χώρα πρέπει να έχει και φαντάρους. Εμείς υποστηρίζουμε όμως ότι εάν κάποιοι έχουν το λόγο τους πρέπει στην Ελλάδα να υπάρχει εναλλακτική στρατιωτική θητεία. Αλλά στα πλαίσια της ισονομίας όλοι έχουν μια υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα. Θέλεις να υπηρετήσεις αυτή την υποχρέωση πηγαίνοντας στη Μονάδα του Διδυμότειχου, όπως πήγα εγώ; Κάντο. Θέλεις να υπηρετήσεις σε ένα Νοσοκομείο, όπως το κάνουν σε πολλά κράτη, το αντίστοιχο διάστημα και λίγο παραπάνω; Κάντο. Άρα εμείς  υποστηρίζουμε αυτό ότι οι νέοι πολίτες θα πρέπει να έχουν αυτή τη δυνατότητα της επιλογής. Αν για κάποιους λόγους δεν θέλουν να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία να υπηρετούν εναλλακτική  θητεία λίγο παραπάνω, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Στα θέματα υγείας …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με ρωτάει για τα θέματα υγείας και για το πρόβλημα που προκύπτει κάθε μέρα μετά από αυτά τα πράγματα που έχουμε ζήσει.

Στην υγεία, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, περάσαμε κατευθείαν από τη σπατάλη στην τσιγκουνιά. Γιατί υπήρχε και το ξέρεις μια πολύ μεγάλη τα θέματα υγείας, μεγάλη σπατάλη. Το μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας στοίχιζε 13 φορές όσο ένα αντίστοιχο νοσοκομείο στο Παρίσι, στα φάρμακα, στην υλικοτεχνική υποδομή, σε όλες τις δαπάνες.

Αυτά τα λεφτά κάπου πηγαίνανε και ξέρουμε που πηγαίνανε. Πηγαίνανε σε κάποιους από τους Διοικητές, σε κάποιους από τα Προεδρεία, σε κάποιους έξυπνους που παραβαίνανε τον όρκο τους τον ιατρικό και υπήρξε μια τεράστια σπατάλη.

Και φύγαμε από τη σπατάλη και φτάσαμε στην τσιγκουνιά, να υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι με χρόνια νοσήματα που θα πρέπει να σέρνονται κάθε μέρα στην ουρά για να πάρουν μια σφραγίδα για να πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους. Αυτό είναι μία ντροπή. Είναι ντροπή μας.

Προσέξτε, είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος, αντί να ελέγξει τη σπατάλη παίρνει μια χατζάρα και κόβει οριζόντια το σύστημα υγείας. Και υπάρχουν άνθρωποι όπως φωνάζει ο φίλος μου σωστά, που έχουν μεγάλες ανίατες ασθένειες και ταλαιπωρούνται, δεν παίρνουν τα φάρμακα στην ώρα τους.

Σε αυτό το πράγμα η προτεραιότητα πρέπει να είναι εντελώς ανάποδη, ένα σύστημα υγείας που υπηρετεί τον άνθρωπο με νοσοκομεία και έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δε θα σας το πω όλο τώρα. Γιατί σε βλέπω και ψαγμένη, θα μπεις στο internet και θα τα βρεις, έτσι; Τα έχουμε όλα στο potami.gr. Έχουμε πει να ενισχύσουμε τα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία, να ενισχύσουμε τα περιφερειακά νοσοκομεία, να μπορεί να νιώθει κάποιος ασφαλής στην Κρήτη, στη Θεσσαλία κτλ.

Γιατί τώρα τι έχουμε κάνει; Έχουμε κάνει στα νοσοκομεία αυτό που έχουμε κάνει και στα μικρά πανεπιστήμια, δηλαδή τι λέμε; Είσαι πολιτευτής κάπου; Να φτιάξεις ένα μικρό νοσοκομείο, να φτιάξεις κι ένα μικρό πανεπιστήμιο, να παίρνεις ψήφους. Εμείς λέμε κάτι απλό, στα νοσοκομεία που χρειαζόμαστε μεγάλα δυνατά περιφερειακά νοσοκομεία και όχι μικρές μονάδες που δεν εξυπηρετούν τον πολίτη και αναγκάζονται όλοι να μαζεύονται στο κέντρο.

Και βέβαια πρωτοβάθμια υγεία, κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, αλλά αυτό είναι το ένα, κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, πρώτες βοήθειες σε όλη τη χώρα και μεγάλα νοσοκομεία που θα είναι, πρόσεξε τώρα όμως, από manager, γιατί ένα από τα προβλήματα της υγείας είναι ποιο; Ότι τα νοσοκομεία είναι η καλύτερη επιλογή για έναν αποτυχόντα πολιτευτή.

Ξέρετε, το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα στην Ελλάδα δεν είναι του Πολιτικού, γιατί εκεί κερδίζουν λίγοι, το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα στην Ελλάδα είναι ο αποτυχών Πολιτικός, γιατί ο αποτυχών Πολιτικός θα διοριστεί σε ένα νοσοκομείο Πρόεδρος, θα υπογράφει τις προμήθειες. Αυτά λοιπόν πρέπει να σταματήσουν και τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους που έχουν τα τυπικά προσόντα να το κάνουν και που θα επιλέγονται μέσα από μεγάλους ανοιχτούς διαγωνισμούς.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Καλησπέρα κ. Θεοδωράκη κι από μένα, θα ήθελα να επανέλθουμε λίγο στα εθνικά θέματα και να μας πείτε τη γνώμη σας για τα εθνικά θέματα, λόγου χάρη το όνομα των Σκοπίων, το κυπριακό, το Αιγαίο, η Βόρειος Ήπειρος και να μας πείτε αν είστε υπέρ ή κατά του διαχωρισμού της εκκλησίας με το κράτος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λοιπόν, επειδή με ενημερώνουν οι συνεργάτες μου, δεν έχω ακουστικό αλλά μου δώσανε ένα χαρτάκι, για να το ξέρετε όταν βγείτε από δω να μη νομίζετε ότι είναι μόνο αυτά που σας είπα, υπάρχουν κι άλλα πράγματα, στις ειδήσεις των καναλιών παίχτηκαν δημοσκοπήσεις και σε όλες τις δημοσκοπήσεις το Ποτάμι είναι τρίτο κόμμα.

Θα μου πεις γιατί δεν ξαφνιάζεσαι, γιατί δεν το λες λίγο πιο χαρούμενος; Να σας πω γιατί, γιατί τα στοιχεία αυτά υπάρχουν από τον Οκτώβρη, αλλά κάποιοι πίστεψαν ότι μπορούν να λένε κι άλλα στοιχεία για άλλα κόμματα. Αλλά όταν πλησιάζουν οι μέρες και σε δυο μέρες θα κριθούν όλα, δεν μπορούν να ξεφτιλίζονται εντελώς, οπότε σου λέει τελειώσανε τα ψέματα, τρίτο κόμμα το Ποτάμι.

Λοιπόν με ρωτάς για τα εθνικά θέματα και πρώτον να σου πω κάτι, όταν εγώ λέω “εθνικά θέματα” εννοώ πρώτα απ΄ όλα την οικονομία και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Τσίπρα δεν μπορούσαν να ανταλλάξουν μία κουβέντα για την οικονομία, μία κουβέντα, μία κουβέντα για την οικονομία που καταρρέει. Και συναντήθηκαν και είπανε θα μιλάμε όμως για τα εθνικά θέματα.

Παιδιά, το μεγάλο εθνικό θέμα της χώρας είναι η ανεργία, το μεγάλο εθνικό θέμα της χώρας είναι η κατάσταση στην οικονομία σήμερα, είναι τα κλειστά μαγαζιά, είναι οι μισθοί, αυτό είναι το μεγάλο εθνικό θέμα. Η εύκολη πιπίλα ότι τα εθνικά θέματα είναι η σχέση μας με τον Μέγα Αλέξανδρο, δεν έχει σχέση με τη σημερινή Ελλάδα.

Τώρα όμως θα σου πω γι΄ αυτά τα θέματα που λες, τα μεγάλα άλλα εθνικά θέματα. Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Για τα Σκόπια, είναι πολύ απλά τα πράγματα. Εδώ υπάρχει μία προδοσία από το παλιό πολιτικό σύστημα και ποια είναι αυτή; Άφησε σε εκκρεμότητα ένα θέμα κι όταν αφήνεις σε εκκρεμότητα ένα θέμα στην πολιτική κάποιοι κερδίζουν και σε αυτή την περίπτωση κέρδισαν οι Σκοπιανοί.

Τα προϊόντα τους είναι στην Ευρώπη με μία μόνη ονομασία, το ξέρεις αυτό. Σε όλη την Ευρώπη τα προϊόντα τους λένε Macedonia, δε λένε Macedonia αλλά οι Έλληνες δεν τους αναγνωρίζουν, η ταμπέλα λέει μόνο Macedonia. Αυτό είναι η ντροπή του παλιού πολιτικού συστήματος που δε θέλει να λύνει προβλήματα.

Γιατί στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έχει έναν Θεό, έναν έχει, την ακινησία, να μην κάνουμε τίποτα να περνάει ο χρόνος, να έρχονται οι μισθοί, να διορίζουμε τα δικά μας παιδιά, να μας επαινούν οι δικές μας εφημερίδες, να δίνουμε συνεντεύξεις, σαλόνια, τι όμορφοι που είμαστε, τι ικανοί που είμαστε και άσε τον κόσμο να κουρεύεται. Αυτή ήταν η άποψή τους, αυτό κάνανε τόσα χρόνια και γι΄ αυτό η χώρα βρέθηκε με τόσες εκκρεμότητες και σε όλους τους τομείς έχουμε εκκρεμότητες.

Εμείς λοιπόν επανερχόμαστε στο θέμα των Σκοπίων και είπαμε τολμηρά από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει η παλιά πρόταση. Η παλιά πρόταση του 90% του πολιτικού συστήματος, που είναι ότι θα πρέπει να πειστούν με κάθε τρόπο οι σκοπιανοί ότι εδώ υπάρχει η ελληνική Μακεδονία και ότι αν θέλουν ένα όνομα αυτό το όνομα θα είναι για όλες τις χρήσεις.

Δε θα τους λέμε εμείς όπως θέλουμε κι αυτοί θα λένε ότι είναι Μακεδονία, θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα είναι ένα όνομα, που δεχόμαστε. Είπε το πολιτικό σύστημα ότι αυτό το όνομα μπορεί να έχει κι έναν προσδιορισμό τοπικό, αλλά μέχρι εκεί.

Και να σου πω κάτι, προσθέσαμε κάτι με αυστηρότητα στους Σκοπιανούς: Να μη συνεχίσουν άλλο την εκκρεμότητα, γιατί από την Ελλάδα περνάει ο δρόμος για την Ευρώπη και σε αυτό δε θα κάνουμε υποχώρηση. Οι ευρωπαϊκές οικογένειες δε θέλουν ανθρώπους με προβλήματα, άρα η Τουρκία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Αλβανία, πρέπει να ξέρουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη περνάει από τη θετική ψήφο του Έλληνα.

Θα μπορούσα βέβαια γιατί κάποιος με ρώτησε για πρόσωπα και δεν έχω απαντήσει, να δώσω το λόγο στον Πρέσβη εδώ τον κ. Κακλίκη που μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις, αλλά δε θα ξεφύγω να σου πω και για τα άλλα θέματα.

Με την Τουρκία τα πράγματα είναι πότε έτσι, πότε αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχει άλλη λύση από τι; Από μία δυνατή ελληνική οικονομία. Σήμερα οι χώρες δεν απειλούνται επειδή έχουν λιγότερα τουφέκια, απειλούνται επειδή είναι ασθενικές οικονομικά, επειδή νιώθει ο άλλος ότι μπορεί πολύ εύκολα να τις βάλει στο στόχαστρο και να μην έχει συμμάχους.

Άρα αν θες να ενισχύσεις την άμυνά σου σήμερα υπάρχει ένας τρόπος: Να ενισχύσεις την οικονομία σου να είναι μία σεβαστή ευρωπαϊκή οικονομία, που μπορεί να προστατεύσει τον Έλληνα από κάθε επιβουλή.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Θέλω να ρωτήσω κάτι, εδώ στην Αγία Βαρβάρα εφόσον έχετε μεγαλώσει κι εσείς κι έχετε γαλουχηθεί εδώ, στην Ελλάδα ο άνθρωπος από τότε που γεννιέται δύο είναι τα αναφαίρετα δικαιώματα: Της ελευθερίας του λόγου και η εργασία.

Εδώ στην Αγία Βαρβάρα υπάρχει ένας λαός που είναι πολύ βασανισμένος εδώ και κάποια χρόνια από το 1939, νομίζω κάτι γνωρίζετε. Θα ήθελα να μάθω όπως όλοι οι Έλληνες, γιατί κι εμείς Έλληνες είμαστε, τι κρύβεται επιτέλους και τι μπορούμε να κάνουμε γι΄ αυτό το λαό που είναι τόσα χρόνια βασανισμένος, γιατί η αξιοκρατία στην Ελλάδα είναι σε μηδενική βάση.

Έχουμε εδώ επιστήμονες τσιγγάνους, έχουμε γιατρούς, έχουμε δικηγόρους, έχουμε κάποια άλλα παιδιά που έχουν βγει από το πανεπιστήμιο κι όμως ακόμη είναι απροσδιόριστοι όπως και άλλοι χιλιάδες Έλληνες. Που περιμένουν να ακούσουν κάτι από σας εδώ στην Αγία Βαρβάρα, για να γίνει το Ποτάμι Νιαγάρας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σου πω, κανονικά δε θα έπρεπε να σου πω τίποτα για ένα και μόνο λόγο: Γιατί τα ξέρεις, γιατί ξέρεις ποια ήταν η στάση μου τόσα χρόνια για όλα αυτά του είδους τα προβλήματα.

Κι εδώ είναι μία απάντηση σε κάποιους που λένε «μα θα ψηφίσετε κάποιον που δεν ξέρετε»; Ο κόσμος ξέρει πολύ καλά έναν άνθρωπο που εκτίθεται τόσα χρόνια στα mass media, που έχει πει τις απόψεις του για όλα τα θέματα.

Αυτούς που δεν ξέρουμε είναι οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί που διαβάζουν τυπικές ομιλίες που τους έχουν γράψει διαφημιστικά γραφεία. Δεν έχουν δώσει ποτέ τη δυνατότητα στον κόσμο να τους ρωτήσει, δεν έχουν δώσει ποτέ τη δυνατότητα να τους αγγίξει να τους πει εδώ τι λες γι΄ αυτό, τι λες για το άλλο, έχεις δει το παραπέρα;

Δεν έχουν κινηθεί ποτέ στις γειτονιές. Πήγα στις λαϊκές σήμερα, πήγα στη Σαλαμίνα, πήγα στο Κερατσίνι και οι άνθρωποι ανεξαρτήτως αν ήταν με το Ποτάμι ή όχι, είπαν εδώ ένας Πολιτικός Αρχηγός χωρίς φρουρά μέσα στη λαϊκή; Δεν το είχαν ξαναδεί.

Εμείς λοιπόν ξέρουμε και ξέρουμε τα πράγματα γιατί κινούμαστε ανάμεσα στον κόσμο. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι μία χώρα πρέπει να έχει τους ίδιους κανόνες και τις ίδιες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες. Ισονομία, δικαιοσύνη και αυτός είναι ο μεγάλος μας όρος.

Δεν ξέρω αν το ανέφερα πριν γιατί είμαι και λίγο κουρασμένος και μερικά πράγματα ίσως να τα ξαναλέω, έχουμε πει ότι εντάξει η οικονομία, βεβαίως. Εντάξει η Ευρώπη επίσης. Το κοινωνικό κράτος ναι. Υπάρχει άλλη μία λέξη που είναι η πρώτη κάτω από το Ποτάμι, γιατί το Ποτάμι, δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, λέει «Ποτάμι, Κίνημα για τη δικαιοσύνη την εργασία και την παιδεία».

Η πρώτη λέξη είναι «δικαιοσύνη», όταν λέω δικαιοσύνη εννοώ όλα αυτά που υπαινίχθηκες, εννοώ την ισονομία, εννοώ βέβαια και κάποια άλλα πράγματα που τα έχουμε πει, ότι δεν μπορεί το πολιτικό σύστημα να κλέβει, ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν και λοιπά.

Αλλά γι΄ αυτό που με ρωτάς σου λέω είναι οι πρώτες λέξεις και είναι αυτό που θα συνοδεύει τη δράση του Ποταμιού. Όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται, πως προήλθαν, από τη στιγμή που υπάρχουν εδώ, ζουν εδώ, πάνε σχολείο εδώ, έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με όλους τους Έλληνες.

Και αυτό θα μου επιτρέψεις ισχύει και για ένα ακόμα τμήμα, υπάρχει κι έχει βγει στην επικαιρότητα ένα πολύ μεγάλο θέμα που είναι το θέμα των μεταναστών και στην Ελλάδα συγκρούονται δύο επιπόλαιες πολιτικές. Συγκρούεται η πολιτική του Σαμαρά και του Βενιζέλου, που βασίζεται πάνω στο φόβο σε σχέση με τους μετανάστες, που σου λέει να είσαι καχύποπτος με τους μετανάστες.

Και υπάρχει η άλλη άποψή του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει όλοι οι καλοί χωράνε, να ανοίξουμε τα σύνορα να φύγει και η Frontex και κανένας έλεγχος. Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό κόμμα που λέει ότι η Ευρώπη έχει σύνορα, η Ευρώπη έχει ελέγχους, η Ευρώπη δε θέλει μετανάστες σκυφτούς για να τους ταΐζει στα συσσίτια της εκκλησίας.

Η Ευρώπη θέλει μετανάστες όταν υπάρχουν δουλειές, αυτή είναι μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή θέση που έχει το Ποτάμι σε αντιδιαστολή με τις δύο ακρότητες, της αριστερής ακρότητας και της δεξιάς ακρότητας. Και βέβαια έχουμε κάνει την πρόταση για την ιθαγένεια, ότι θα πρέπει να μην υπάρχει ελληνική ιθαγένεια για τους πρόσφυγες, να υπάρχει ευρωπαϊκή.

Αυτός που έρχεται εδώ ο πρόσφυγας αναζητά μία λύση στο πρόβλημά του, δεν αναζητά λύση στην Ελλάδα, αναζητά λύση στην Ευρώπη και θα πρέπει η Ευρώπη να δίνει αυτό το άσυλο, το ευρωπαϊκό άσυλο. Αλλά, για να το συνδέσω με αυτά που ρώτησες πριν, τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται εδώ και πηγαίνουν εδώ σχολείο, είναι παιδιά μας, είναι το ίδιο Έλληνες με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Δεν φοβόμαστε τους μετανάστες, φοβόμαστε και απεχθανόμαστε τα γκέτο. Τα γκέτο δημιουργούν ακρότητες, όχι η φυλή η θρησκεία και η προέλευση κάποιου ανθρώπου.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το ξέρω και θέλω να είμαι τίμιος. Με ρωτάει ο φίλος μου που είναι στέλεχος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά, για κάποια κονδύλια που είχαν έρθει στην Ελλάδα και δεν δόθηκαν ποτέ και δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.

Ναι προφανώς έχεις δίκιο και προφανώς δε μου λες ψέματα, αλλά δεν το ξέρω και σε πράγματα που δεν ξέρω δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Αλλά η λογική είναι αυτή που σου είπα πριν και νομίζω ότι απόλυτα απαντάει στα ερωτήματά σου, έτσι; Ισονομία.

Υπήρξαν εποχές, θα τα πούμε και τα ξέρεις αυτά κι έχουμε δώσει πολλές μάχες γι΄ αυτά τα θέματα, έτσι; Και να εμπιστευθείς αυτό που ξέρεις κι όχι το άγνωστο.

ΠΟΛΙΤΗΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Λέει για τους μεγαλοκαρχαρίες, εννοώντας κάποιους ανθρώπους που λυμαίνονται τη χώρα, αυτό λες έτσι;

Κοίτα, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι η χώρα είναι τσιφλίκι τους και κάποιοι από αυτούς είναι στα media, κάποιοι είναι στα δημόσια έργα, κάποιοι είναι στις τράπεζες, που θεωρούσαν ότι επειδή έχουμε φίλους στα κόμματα, φίλους στην Κυβέρνηση, μπορούμε να καταργούμε τους όρους του ανταγωνισμού, να παίρνουμε τα έργα όπως θέλουμε, υπήρχαν αυτά τα πράγματα και ήταν πάρα πολύ έντονα και ληστεύτηκε ένα μεγάλο μέρος του πλούτου του κόσμου.

Εμείς λέμε το εξής απλό: Ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά πως θα σταματήσει; Να σου πω πως, γιατί λένε και οι άλλοι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό πρέπει να σταματήσει και μετά τι λέει; Μετά τι λέει όμως, πρόσεξε, λέει “να βάλουμε ανθρώπους εμείς”. Όχι παιδιά, δε θα φύγουμε από την αυθαιρεσία των λίγων, από την αυθαιρεσία των συμφερόντων, για να πάμε στην αυθαιρεσία των κομματικών στελεχών.

Έχουμε γνωρίσει τους τραπεζίτες-κομματικά στελέχη που έδιναν τα λεφτά, που έδιναν μόνο στα κόμματα λεφτά, τα δάνεια των κομμάτων, ανεπίστρεπτα βέβαια, έτσι; Εμείς θα τα πληρώσουμε, δε θα τα πληρώσουν ποτέ τα κόμματα τα λεφτά που χρωστάνε.

Εμείς λοιπόν λέμε κάτι πιο απλό, ότι πρέπει να επανέλθουν με κάθε τρόπο οι όροι του υγιούς ανταγωνισμού, θα πρέπει όλοι να είναι κάτω υπό το βάσανο από τον συνεχή έλεγχο και τον ανταγωνισμό οι εταιρείες μεταξύ τους.

Και βέβαια στα κανάλια είπαμε οι συχνότητες είναι εθνική περιουσία, πρέπει να πληρώνουν, πρέπει να πληρώνουν την εθνική περιουσία οι άνθρωποι που έχουν τα κανάλια, δε θα πρέπει να υπάρχουν προνομιακές σχέσεις με κάποιους ανθρώπους επειδή απλώς στηρίζουν ένα κόμμα και αύριο ένα άλλο κόμμα.

Γιατί ξέρεις, είδες και πόσο εύκολα αλλάζουν, έτσι; Οι εφημερίδες που μέχρι χθες λέγανε «ζήτω ο Σαμαράς», έχουν βγει τώρα και λένε «πρώτη φορά Αριστερά» εντυπωσιάζονται. Γιατί όταν αρχίσει, προσέξτε, όταν αρχίζει το καράβι που ήσουνα τόσα χρόνια να βουλιάζει δεν κολυμπάς για να σωθείς, κολυμπάς για να πας στο απέναντι καράβι. Αυτό κάνουν τώρα εναγωνίως, προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι με τους καλούς που έρχονται.

Εμείς λοιπόν δε θέλουμε σχέση με αυτά τα συμφέροντα, δε θέλουμε σχέση με αυτούς που θεωρούν τη χώρα τσιφλίκι. Εμείς θα προσπαθήσουμε για μία ευρωπαϊκή πολιτεία, για μία ευρωπαϊκή συνθήκη ανταγωνισμού, έτσι ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να είναι χρήσιμος στους πολλούς. Πιστεύουμε στους ιδιώτες, πιστεύουμε στις επενδύσεις, αλλά όχι με χαριστικές αποφάσεις.

Τώρα, είναι λίγο το ακροατήριο μπερδεμένο, γιατί είμαστε στη Β΄ Αθήνας, άρα έχουμε και υποψήφιους Βουλευτές από τη Β΄ Αθήνας και είναι και κάποιοι που έχουν έρθει από τον Πειραιά, γιατί εγώ όπως σας είπα αποφάσισα να δώσω υποψηφιότητα σε μια δύσκολη έδρα, στη Β΄ Πειραιά.

Αποφάσισα να εκτεθώ εκεί, να αφήσω τη μεγάλη έδρα που το είχαν προεξοφλήσει όλοι της Β΄ Αθήνας που βγάζει πολλούς Βουλευτές και είναι σίγουρα τα πράγματα και να πάω να δώσω στη Β΄ Πειραιά τη μάχη, για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί στη τρίτη δύναμη στον Πειραιά πρέπει να είναι το Ποτάμι και όχι μία λύση που θα προσβάλλει τη χώρα.

Εγώ λοιπόν στις συνοικίες του Παύλου Φύσσα και στις συνοικίες των δικών μας νεανικών περιπάτων, γιατί είμαστε αγιοβαρβαριώτες και θα σου πω τους συμμαθητές μας, αλλά την Αθήνα τη γνωρίσαμε πολύ μετά. Εμάς συνήθως οι βόλτες μας ήταν στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια, ήταν εδώ.

Άρα λοιπόν είπα να επιστρέψω εκεί που κάναμε τις βόλτες μας στα νιάτα μας, να δώσω τη μάχη στις συνοικίες του Πειραιά και να δώσουν και οι Πειραιώτες ένα στίγμα ότι όταν υπάρχουν λύσεις, όταν υπάρχουν άνθρωποι που είναι παρόντες, τους τιμούν και δεν πάνε σε ακραίες λύσεις. Κι είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα στη Β΄ Πειραιά.

Κλείνοντας θα σας πω κάτι, πολλά θα κριθούν από τις επόμενες ώρες, να το ξέρετε. Είναι πολύ σημαντική η Παρασκευή το Σάββατο και η Κυριακή και θα πρέπει να μην επαναπαυθούμε από αυτά που δείχνουν τα γκάλοπ, πρέπει να βγούμε στις γειτονιές, να βγούμε στους δρόμους, να πάμε στα σπίτια των φίλων μας.

Να πάμε όπου ο καθένας μπορεί να μιλήσει και να πούμε το πολύ απλό, που αυτό το καταλαβαίνει ο κόσμος: Ότι τι γίνεται κάθε φορά στις εθνικές εκλογές; Τι γινόταν τόσα χρόνια, τι λέγαμε στα καφενεία, τι λέγαμε στα σπίτια μας, κάθε φορά τι λέγαμε; Ένα πράγμα λέγαμε: Να έρθει ένα καινούριοι κόμμα, να φύγουν οι παλιοί, αυτό δε λέγαμε; Να έρθει το καινούριο.

Λοιπόν το καινούριο είναι τώρα εδώ, το καινούριο είναι το Ποτάμι και πρέπει ο ελληνικός λαός να του δώσει μια μεγάλη ευκαιρία, γιατί δεν κουβαλάει τις αρρώστιες του παλιού πολιτικού συστήματος, γιατί δεν θα υπερασπιστεί τα προνόμια των λίγων, των συμφερόντων, των συντεχνιών και της πολιτικής κάστας. Γιατί η λογική του είναι το συμφέρον των πολλών. Γιατί η λογική του είναι να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.

22 Ιανουαρίου 2015