12 Ιανουαρίου, 2018

Να νομοθετούμε έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους νησιώτες

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ώστε ακόμα και οι πιο ευάλωτες και απομακρυσμένες περιοχές να μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη βοήθεια όταν πλήττονται από φυσικές καταστροφές τόνισε ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Σαμοθράκη και στη σημασία έμπρακτης επίδειξης ενδο-ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε τέτοιες περιπτώσεις. Τόνισε, όμως, ότι είναι αναγκαίο να συνοδεύεται από την απαραίτητη πίεση στα επιμέρους Κράτη ώστε «να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν καταστροφές που προκαλούνται από ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως οι πρόσφατες θανατηφόρες πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής».

Επιπλέον, ο κ. Γραμματικάκης στάθηκε στις ιδιαίτερες ανάγκες των ακριτικών περιοχών και ειδικά των νησιών. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι «αν δεν έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη νησιωτικότητα, την ύπαρξη μικρών ή μεγάλων νησιών , οι ευεργετικές διατάξεις που νομοθετούμε δεν θα φτάσουν ποτέ στους πολίτες αυτούς». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε, αποτελεί η ακριτική Σαμοθράκη, που βίωσε πρόσφατα πρωτοφανείς πλημμύρες και η οποία αποκλείεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης καθώς ανήκει σε ηπειρωτική περιφέρεια. Τέλος ο κ. Γραμματικάκης υπογράμμισε ότι και στο επίπεδο της πρόληψης πρέπει να ενισχυθούν οι μικροί και ευάλωτοι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι, πολλές φορές, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες όπως άλλες περιφέρειες να διεκδικήσουν προγράμματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης, απευθυνόμενος στον κ. Γραμματικάκη, συμφώνησε ότι τα διάφορα ταμεία πολλές φορές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως ανέφερε: «οι Περιφέρειες θα είναι βασικός σύμμαχος της ΕΕ για τη διασφάλιση της πρόληψης και της ετοιμότητας των Κρατών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών». Για παράδειγμα στην Ελλάδα, που κάθε χρόνο γίνεται έντονη συζήτηση για την ετοιμότητα των αντιπυρικών ζωνών, το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους.

Δείτε το βίντεο: