28 Μαρτίου, 2019

Να μην στερήσουμε το δικαίωμα στους Έλληνες της Ε.Ε να ψηφίσουν

Ποτάμι

Συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Υπ. Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Οι Έλληνες που ζουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν όλο τον Απρίλιο για να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αυτό ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Αλέξη Χαρίτση, στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ως γνωστό, η προθεσμία για να κάνει κάποιος τη δήλωση συμμετοχής στις ευρωεκλογές στα κατά τόπους Προξενεία λήγει αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου. Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε δεσμευτική και γραφειοκρατική την προθεσμία που έχει δοθεί και η οποία θα στερήσει από χιλιάδες Έλληνες το δικαίωμα να ψηφίσουν. «Είναι αστείο να ζητάμε από τους Έλληνες που ζουν έξω να δηλώσουν δύο μήνες πριν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό. Και συμπλήρωσε: «Και είναι διπλά αστείο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολίτες άλλων χωρών μπορούν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές μέχρι και τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες». Η Εσθονία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία δίνουν προθεσμία μέχρι τις τελευταίες μέρες του Απρίλη, ή τις πρώτες του Μάη.

Ο κ. Χαρίτσης παραδέχτηκε ότι όντως είναι υπερβολικό να ζητάς από τους πολίτες να δηλώσουν δύο μήνες πριν και πριν ουσιαστικά αρχίσει η προεκλογική περίοδος ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να δοθεί παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής λιγότεροι από 15.000 Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη έχουν κάνει σχετική δήλωση στα Προξενεία.

Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιάννης Κωνσταντινίδης.

LRM_EXPORT_43599198855878_20190328_184003577

Φωτογραφία: Αφροδίτη Χουλάκη