5 Αυγούστου, 2016

«Να μην περάσουμε από διαπλοκή σε διαπλοκή»

Ποτάμι

Δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στο «Κρήτη Tv»

«Να μην περάσουμε από διαπλοκή σε διαπλοκή. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όπως και ένα δυνατό ΕΣΡ, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη τηλεοπτική πραγματικότητα θα είναι ουσιαστικά καλύτερη από αυτή που είχαμε» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Ματθαίο Καπετανάκη και το «Κρήτη Tv», σε συνένετυξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης. Ερωτώμενος για το καθεστώς αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι «τα κριτήρια για τα περιφερειακά κανάλια δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά. Πρέπει να κριθεί και ποιοι προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως φοβάται ότι το κύριο μέλημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να ανοίξουν το δρόμο στους δικούς της εργολάβους που θα πάρουν στα χέρια τους τα τηλεοπτικά κανάλια που θα δοθούν, με αδιαφανή τρόπο, το προσεχές διάστημα.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία ώστε να τηρήσει ο Ερντογάν την υπάρχουσα συμφωνία ώστε να μην αρχίσουμε να θρηνούμε και πάλι θύματα στο Αιγαίο και παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθεί κόσμος άμεσα σε δομές φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Δείτε βίντεο:

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:

Για τη διαπλοκή και τις τηλεοπτικές άδειες: 

Φοβάμαι ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο στους δικούς της εργολάβους που θα πάρουν τώρα τα τηλεοπτικά κανάλια. Υπάρχει πρόβλημα με την τηλεόραση και υπήρχε για δεκαετίες. Υπήρχε, για παράδειγμα, ενίσχυση κάποιων καναλιών με δάνεια των τραπεζών, άρα, με λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να μην περάσουμε από διαπλοκή σε διαπλοκή. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όπως και ένα δυνατό ΕΣΡ, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη τηλεοπτική πραγματικότητα θα είναι ουσιαστικά, και όχι μόνο πολιτικά, καλύτερη από αυτή που είχαμε. Ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είναι όλα τα κανάλια, και δη τα περιφερειακά, ίδια. Θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια ανά περιοχή και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, με κάποιον τρόπο, ότι δε θα αλωθούν τα περιφερειακά κανάλια από τυχάρπαστους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκουν μια ευκαιρία να μπουν για να εξυπηρετήσουν πολύ ταπεινά συμφέροντα. Έχει βρει ένα σημείο ισορροπίας η περιφερειακή τηλεόραση και δεν είναι σωστό που τη διαταράσσουμε. Επίσης, τα διαφημιστικά έσοδα είναι ελάχιστα, αυτή την στιγμή, στη χώρα. Άρα, το κύριο ζήτημα, για να πάρει κάποιος άδεια, και δη περιφερειακή, δε θα έπρεπε να είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία.

Για το προσφυγικό -μεταναστευτικό: 

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει να πιέσουν την Τουρκία ώστε να τηρήσει ο Ερντογάν τη συμφωνία που έχει γίνει για το Αιγαίο. Να καταλάβει ο Ερντογάν ότι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην Ευρώπη, αν χαλάσει αυτή τη συμφωνία και ξαναγεμίσει το Αιγαίο με πρόσφυγες και μετανάστες. Με ανθρώπους που θα κινδυνεύουν πάλι να πνιγούν. Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει άμεσα να βρει μια λύση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατό να φιλοξενηθούν στα hotspot, που είναι όλα ασφυκτικά γεμάτα. Θα πρέπει κάποιοι μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σύντομα στην ηπειρωτική χώρα, σε κέντρα, σε δομές φιλοξενίας που υπάρχουν εκεί.

Για τα αναπτυξιακά ζητήματα της Κρήτης:

Κάνουμε κάποιες προσπάθειες, έχω ενημερώσει και τον Περιφερειάρχη, να ενημερώσουμε κάποιους ανθρώπους που μετράει ο λόγος τους στην Ευρώπη, για τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για τον βόρειο οδικό άξονα της Κρήτης. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, γιατί έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο και πολλές ευκαιρίες. Παρόλα αυτά θα πρέπει όλοι να πιέσουμε να βρεθεί μια λύση και να περιληφθεί ένα τμήμα, έστω, του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε ό,τι αφορά το βόρειο άξονα. Και βέβαια, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για το αεροδρόμιο, να βελτιώσουμε τα μικρότερα αεροδρόμια της Κρήτης, που δεν είναι και τόσο μικρά πια καθώς έχουν χιλιάδες και εκατομμύρια επισκέπτες και τουρίστες. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να επιταχύνουμε τη μεγάλη λύση για το αεροδρόμιο στο Ηράκλειο. Πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί πρόθυμοι να επενδύσουν στον τουρισμό. Εδώ βρίσκεται το μυστικό. Πολλοί είναι επιφυλακτικοί για διάφορες οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, αλλά ο τουρισμός αποφέρει πολλά κέρδη και επομένως αν η κυβέρνηση κινηθεί έξυπνα, γρήγορα και τολμηρά, μπορούν να βρεθούν λύσεις για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, γιατί περί αυτού πρόκειται τελικά. Αυτά τα αεροδρόμια δεν είναι απλώς για να εξυπηρετούν τους Κρητικούς και τους Αθηναίους, αλλά τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν στην Κρήτη.