22 Ιουλίου, 2015

Να μεγιστοποιήσουμε τα όποια πλεονεκτήματα του προγράμματος και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις

Γιώργος Μαυρωτάς

Θα στηρίξουμε μεταρρυθμίσεις για την επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης, την εμπέδωση της αξιοκρατίας, την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, την αντιμετώπιση των συντεχνιών και των συμφερόντων.

Το βράδυ της Τρίτης 21 Ιουλίου, ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς βρέθηκε στην ΕΡΤ1 και συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής ΕΡΤ FOCUS με τους δημοσιογράφους Βάλια Πετούρη και Χρήστο Μέγα. Κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν η επικείμενη, νέα ψηφοφορία στη Βουλή για τη 2η δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων με σκοπό τη σύναψη της συμφωνίας με τους εταίρους και τα πολύ σημαντικά θέματα των αγροτών.

Ο κ. Μαυρωτάς ξεκίνησε την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει σωθεί η χώρα και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι όλα έχουν τελειώσει καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν στη συνέχεια. Σε αυτό συμπλήρωσε ότι σύσσωμη η ελληνική βουλή και όλα τα κόμματα πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν και να προσπαθούν με επωφελή τρόπο στην κοινή εθνική προσπάθεια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν τα επόμενα προαπαιτούμενα, η διαπραγμάτευση της συμφωνίας και η υλοποίηση της συμφωνίας και πως: «Όλα αυτά είναι σκαλοπάτια τα οποία θα πρέπει να τα ανέβουμε».

Στα θέματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι το Ποτάμι θα τις στηρίξει συγχρόνως με άλλες σχετικές μεταρρυθμιστικές ενέργειες όπως οι άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο πολύ νωρίς έχει θέσει το Ποτάμι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για την ΕΡΤ. Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι θα στηρίξουμε μεταρρυθμίσεις για την επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης, την εμπέδωση της αξιοκρατίας, την καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, την αντιμετώπιση των συντεχνιών και των συμφερόντων. Ωστόσο εξέφρασε την έντονη αντίθεση του Ποταμιού και τη μη στήριξή του σε αντιμεταρρυθμιστικές ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως το επικείμενο νομοσχέδιο «κουρελού» για την Παιδεία.

Στο ζήτημα των αγροτών ο κ. Μαυρωτάς τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τομέας της αγροβιοδιατροφής έχουν αναγνωρισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και για αυτό πρέπει να στρέψουμε πολίτες και ιδίως νέους προς αυτές τις κατευθύνσεις, λέγοντας ότι: «Η καθετοποίηση σε αυτούς τους τομείς μπορεί να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση». Για αυτό και ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητες ύπαρξης ισοδυνάμων μέτρων προστασίας των αγροτών, όπως πρότεινε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά για την έλλειψη εμπιστοσύνης του σώματος προς την Πρόεδρο της Βουλής και την πιθανολογούμενη πρόταση μομφής αλλά και το ζήτημα αναθεώρησης του εκλογικού νόμου με την ενίσχυση της αναλογικότητάς του, μέσω πάντα του απαραίτητου πολιτικού διαλόγου.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε και στην αυριανή συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, τα θέματα των τραπεζών και της προστασίας των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ καθώς όπως είπε πρέπει να υπάρχει εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο. Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε την ανάγκη επίλυσης και διευθέτησης ορισμένων ασαφειών και προβληματικών σημείων στα οποία δε συμφωνεί το Ποτάμι, και τα οποία σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς κατοικιών (πλην της 1ης κατοικίας) και πως πρέπει μέχρι το τέλους του έτους, να υπάρξουν σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις από τη Βουλή.

Κλείνοντας ο κ. Μαυρωτάς επανέλαβε ότι το μεγάλο θέμα είναι η εφαρμογή του προγράμματος όταν μάλιστα ακούμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προεξέχοντος του Πρωθυπουργού πως δεν πιστεύουν σε αυτό. Για αυτό σημείωσε ότι: «Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τα όποια πλεονεκτήματα έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις».

*Ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι βουλευτής Αττικής και υπεύθυνος για θέματα Παιδείας.

22 Ιουλίου 2015, ΕΡΤ1.