19 Μαρτίου, 2018

Ένα Κίνημα ελκυστικό και ελπιδοφόρο στην κοινωνία και τη νέα γενιά

Γιάννα Παναγοπούλου

Ομιλία της Γιάννας Παναγοπούλου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνοδοιπόροι,
Αν και πασοκογενής η προέλευσή μου, τέσσερα (4) χρόνια στο ΠΟΤΑΜΙ, εκπαιδεύτηκα να τηρώ το χρόνο ομιλίας και να σέβομαι τον ομιλητή και τη διαδικασία. Δεν θα ακολουθήσω την ώρα ΠΑΣΟΚ, και έτσι δεν θα υπερβώ τα 3 λεπτά.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνοδοιπόροι,
Χαιρετίζω το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και όλους όσους ήρθαμε από κάθε γωνιά της χώρας για το δεύτερο μεγάλο βήμα μιας πορείας που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Μιας προσπάθειας να ενωθεί ο κατακερματισμένος προοδευτικός μεσαίος χώρος, το πολιτικό Κέντρο, και να μετεξελιχθεί. Αυτή η προσπάθεια είναι ανάγκη για τη χώρα να πετύχει.

Την τελευταία οκταετία η κατάρα του λαϊκισμού, έχει εμποτίσει κάθε ιστό του πολιτικού και κοινωνικού χώρου και συνεχίζει να δηλητηριάζει όχι μόνον την καθημερινότητα των πολιτών αλλά κάθε πτυχή της χώρας από τα εθνικά θέματα μέχρι την παιδεία και από τη Δημόσια Διοίκηση μέχρι τη Δικαιοσύνη, την υγεία, τους θεσμούς όλους. Ο νέος διαμορφωμένος δικομματισμός, και ο ακραία διχαστικός λόγος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, οδηγεί την πόλωση στα άκρα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ένα δρόμο: να προχωρήσει γρήγορα, με τολμηρές και υπεύθυνες προτάσεις, συγκρουόμενο διαρκώς με το διακομματικό λαϊκισμό και συμβάλλοντας στην αναγέννηση της χώρας. Το Κίνημα Αλλαγής δεν πρέπει να αποτελέσει μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια ενοποίησης του κεντρώου χώρου. Ο πολιτικός χώρος του Κέντρου υπήρξε η μήτρα της προόδου. Ιστορικά, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχει συνδεθεί και συνδέεται με την πρόοδο στις κοινωνίες και τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, η επιτυχία του νέου εγχειρήματος και η μετεξέλιξή του σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα περνάει από δύο (2) ζητήματα:

- Το ένα είναι η συγκρότηση του Κινήματος και με ποια χαρακτηριστικά. Πρέπει να είναι Ανοιχτό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει διαμπερές. Αλλά ανοιχτό στη γόνιμη αντιπαράθεση και τη σύνθεση. Φιλικό και με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Να είναι ο κοινός ενιαίος χώρος των Μεταρρυθμιστών, των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων, των οικολόγων, το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη.
Δεν πρόκειται για ένα ΠΑΣΟΚ plus, ούτε για τη συνέχεια ενός μεγαλύτερου Ποταμιού, ΚΙΔΗΣΟ, ή ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι βέβαια ούτε άθροισμα μηχανισμών. Πρέπει να μείνει μακριά από την αλαζονεία, τη λογική των μηχανισμών, των συσχετισμών, της λιστομαχίας. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έρχεται να αναπαλαιώσει παλιές νοοτροπίες και πρακτικές και να τις λανσάρει σε νέα συσκευασία.
Πρέπει να είναι Αποτελεσματικό. Με Δράσεις, όχι λόγια και βερμπαλισμούς. Η κοινωνία δυσπιστεί στα ωραία λόγια, στα σχέδια και τις εξαγγελίες. Πρέπει να περάσουμε στις πολιτικές του συγκεκριμένου.

- Το δεύτερο λοιπόν ζήτημα είναι ακριβώς οι πολιτικές μας, οι λύσεις που έχουμε στα προβλήματα της χώρας και οι προτεραιότητές μας.
Χρειάζεται να δείξουμε τόλμη και ευθύνη για να αφήσουμε πίσω αντιλήψεις και πολιτικές οπισθοδρόμησης, όπως το πελατειακό κράτος, και να υιοθετήσουμε μια πολιτική ατζέντα θεσμικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία, στο Σύνταγμα, στη φορολογία.

Να συστηθούμε στην κοινωνία με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Να γίνουμε ένα πραγματικό κίνημα, μιας πραγματικής αλλαγής, ελκυστικό και ελπιδοφόρο στην κοινωνία και τη νέα γενιά.

Δείτε το βίντεο: