21 Μαΐου, 2017

Να γινόμαστε η πηγή που θα ποτίζει το καλό

Ποτάμι

Ο Σταύρος στους Κορυσχάδες, για τον πατριωτισμό και τους ήρωες της αντίστασης

«Τι είναι πατριωτικό σήμερα;». Αυτό το ερώτημα έθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας στην 73η επέτειο από τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Καρπενησίου και την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων Νίκος Σουλιώτης και Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού που χειροκροτήθηκε θερμά από τους κατοίκους της περιοχής έχει ως εξής:

Δεν περιμένετε βέβαια από εμένα να σας μιλήσω για τα όσα έγιναν εδώ τον Μάιο του 1944. Θα ήταν πολύ εγωιστικό εκ μέρους μου, διαβάζοντας μερικές σελίδες ιστορίας, να πω ότι ξέρω τι συνέβη σε αυτά εδώ τα βουνά. Για να μάθεις πρέπει να αναπνεύσεις, να ζήσεις, να περπατήσεις, να μιλήσεις. Να φας κάστανα το χειμώνα και σταφύλι το καλοκαίρι… Μόνο τότε θα μπορέσεις ίσως να αναπλάσεις τις ηρωικές στιγμές. Και εγώ – δυστυχώς – είμαι μόνο ένας επισκέπτης. Όμως …

Καθηγητής Αλέξανδρος Σβώλος, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης του Βουνού.
Καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, από τη γνωστή οικογένεια της βιομηχανίας.
Καθηγητής Γεώργιος Σημίτης, κεντρώος.
Γιατρός Πέτρος Κόκκαλης, αριστερός.
Σάββας Παπαπολίτης, κεντρώος, δεξί χέρι του Πλαστήρα στο κόμμα του μετά τον πόλεμο.
Ηλίας Τσιριμώκος, που μαζί με τον Σβώλο θα φτιάξουν ένα πρωτοπόρο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μετά τον Εμφύλιο.
Μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ, Ηλείας Αντώνιος.
Και οι δύο καθαιρέθηκαν από την εκκλησία και αποκαταστάθηκαν 50 χρόνια μετά.

Και βέβαια, μαζί με όλους αυτούς πολλοί άλλοι, κομμουνιστές, αριστεροί, δεξιοί, σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι. Τα ψηφίσματα τους για το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην απόλαυση των καρπών, ήταν πρωτοποριακά για την εποχή τους. Και όλα αυτά για πρώτη φορά και με την ψήφο των γυναικών και των 18άρηδων. Η ψήφος των γυναικών κατοχυρώθηκε 8 χρόνια μετά, το 1952. Η ψήφος των 18άρηδων χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1981.

Αλλά ως εδώ τα ιστορικά.

Κάθε φορά που είμαι σε ένα ηρωικό τόπο αναρωτιέμαι ποιο θα ήταν το ηρωικό σήμερα. Τι είναι πατριωτικό σήμερα;

Πατριωτικό είναι να κρατάς τον κόσμο εδώ
Μετά τον πόλεμο και τον Εμφύλιο, αυτά τα μέρη ερήμωσαν. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Πατριωτικό, λοιπόν, είναι να ξαναφέρεις πίσω τους 300.000 νέους που έφυγαν έξω τα χρόνια της κρίσης. 18.000 γιατροί έφυγαν! 8.500 στην Γερμανία, 6.500 στην Αγγλία. Ποιος θα θρέψει τα θύματα της κρίσης, όταν τα μυαλά, οι πετυχημένοι, φεύγουν; Και θα πρέπει, χωρίς καθυστέρηση να δώσουμε δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που έφυγαν. Να μην νιώθουν αποκομμένοι από την πατρίδα τους.

Πατριωτικό είναι να ξαναχτίσεις δουλειές

Να σχεδιάσεις το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Να γίνουν γνωστά τα ελληνικά χωράφια σε όλη τον κόσμο. Να γίνουν πρωτοπόρα τα ελληνικά πανεπιστήμια Να καινοτομήσεις στην έρευνα – στον τουρισμό – την γεωργία – τις υπηρεσίες. Οι ευκαιρίες για δουλειές να επιστρέψουν εδώ!

Πατριωτικό είναι να σέβεσαι το περιβάλλον

Να αναπτύσσεσαι χωρίς να καταστρέφεις. Να βρεις λύση για τα σκουπίδια σου. Να παραδίδεις στα παιδιά σου αυτό που παρέλαβες από τους πατεράδες σου, χωρίς πληγές.

Πατριωτικό είναι να έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα

Να μπορούν να μετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν. Και αυτό – σήμερα - σημαίνει αποκέντρωση! Εμπιστοσύνη στην περιφέρει. Εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες. Το κράτος των Αθηνών πρέπει να περιοριστεί. Το τέρας να πάψει να τρέφεται. Τις αποφάσεις να παίρνουν οι επαΐοντες, οι δρώντες και όχι οι κομματικοί και οι γραφειοκράτες.

Πατριωτικό είναι να μην υποκύπτεις στον λαϊκισμό

Αυτό μάλλον είναι ηρωικό, δεν είναι μόνο πατριωτικό. Τον δεξιό λαϊκισμό, τον κεντρώο λαϊκισμό, τον αριστερό λαϊκισμό που κατατρώει κατ΄ εποχές τη χώρα. Και μπορούν οι δεξιοί – οι κεντρώοι – οι αριστεροί να απαλλαχθούν απ’ τον λαϊκισμό. Να μη το φοβηθούν.

Πατριώτης σήμερα είναι αυτός που πιστεύει σε μια Ελλάδα δυνατή – σε μια Ευρώπη ενωμένη

Με ένα τραίνο που θα συνδέει την Ευρυτανία με την Αυστρία, τη Θράκη με την Πορτογαλία. Μια Ευρώπη που τα παιδιά στη Φιλανδία και τα παιδιά στις Κορυσχάδες θα έχουν όλα τα δικαιώματα και όλες τις ευκαιρίες. Λέω τα παιδιά γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε κάποια γραμμάτια να πληρώσουμε. Γραμμάτια της απερισκεψίας μας και τις ανευθυνότητας των ηγετών μας.

Πριν λίγες μέρες στην Γαλλία νίκησε ο Μακρόν. Είμασταν μαζί του. Οι πατριώτες της Ευρώπης, ψήφισαν Μακρόν. Τόλμησε και γιόρτασε τη νίκη του με την Ενάτη του Μπετόβεν, τον ύμνο της Ευρώπης. Το ίδιο είχε κάνει και ο Μιτεράν το 1981.

Πατριωτικό, τέλος, είναι να είσαι χρήσιμος

Ευτυχισμένος και χρήσιμος. Και αυτό αφορά όλους, εμένα, εσένα, όλους. Τον αγρότη και τον πολιτικό, τον μουσικό και τον δήμαρχο, την κομμώτρια και τη δασκάλα

Η έννοια της χρησιμότητας πρέπει να μπει σε κάθε μας πράξη. Στη προσωπική ζωή, την επαγγελματική, την πολιτική, παντού! Να ποτίζουμε και όχι μόνο να ποτιζόμαστε. Να γινόμαστε η πηγή που θα ποτίζει το καλό. Όσο μπορεί και ότι μπορεί. Αυτό είναι πατριωτικό σήμερα.

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να είμαι σήμερα εδώ.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε δηλώσεις σε τοπικά ΜΜΕ:

Να τιμάμε τους ήρωες, να τιμάμε αυτούς που τόλμησαν και να μην αρκούμαστε στην κατάθεση στεφάνων. Να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε κι εμείς χρήσιμοι για την πατρίδα μας. Να αναδεικνύουμε τα σημαντικά, να κανουμε το καλό και νομίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν έχουμε στο μυαλό μας μια δυνατή, δίκαιη Ελλάδα.

Τότε οι καταστάσεις ένωσαν τους Έλληνες όλους. Σήμερα;

Στις κρίσιμες στιγμές τα έχουμε καταφέρει και αποφεύγουμε στην τελική στιγμή τον γκρεμό, παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις. Νομίζω ότι είμαστε σε μια τέτοια στιγμή και σήμερα. Θα πρέπει να βρούμε το θάρρος να ξεπεράσουμε τα λάθη του παρελθόντος χωρίς εκδικητική διάθεση και οι δυνάμεις οι πολιτικές να συνεννοηθούν για τα μεγάλα και τα σημαντικά που έχει ανάγκη η πατρίδα μας.

Ένα εθνικό συμβούλιο είναι απαραίτητο σήμερα;

Σκοπός δεν είναι να αντιγράφουμε την ιστορία. Το Εθνικό Συμβούλιο υπηρέτησε την πατρίδα τη στιγμή που έπρεπε. Εμείς έχουμε πολλά άλλα σημαντικά πράγματα να κάνουμε.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος