1 Φεβρουαρίου, 2019

Να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών «εργαλείο» συνεργασίας των χωρών

Μίλτος Κύρκος

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή με το Ποτάμι Μίλτου Κύρκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Την ανάγκη «να σπρώξουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως σε μια στιγμή πού βρεθήκαμε» για να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών «ένα "εργαλείο" συνεργασίας μεταξύ των χωρών», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής με το Ποτάμι Μίλτος Κύρκος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Και από τη μία και από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις κατηγορούνται για προδοσία, για μειοδοσία και ότι ξεπούλησαν τα εθνικά ιδεώδη και των δύο, ταυτόχρονα. Αυτό θα πρέπει να μας βάζει να σκεφτούμε πως δεν γίνεται και των δύο ταυτόχρονα [...] Είναι μια καλή συμφωνία», τόνισε ο κ. Κύρκος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως αν είχε συμβεί αυτή η συμφωνία το 1993 τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

«Δυστυχώς τα πράγματα δεν έρχονται στον χρόνο που θα 'πρεπε. Το '93 τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Θα είχαμε ξεφύγει από τόσα χρόνια στείρας πολεμικής με τους γείτονες, δεν θα είχαμε υποδαυλίσει κι εμείς τον δικό τους εθνικισμό· τώρα θα πρέπει να περάσουμε πάνω από τους Μεγαλέξανδρους. Αλλά έγινε κι αυτό, περάσαμε πάνω από τους Μεγαλέξανδρους, η γλώσσα είναι σλαβική, το Σύνταγμα άλλαξε, είναι erga omnes. Στην πράξη θα το δούμε και ο καθένας πρέπει να κρατήσει τις ανησυχίες του, αλλά το ουσιαστικό για τη χώρα μας είναι να πατήσουμε πάνω στη συμφωνία, να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί παντού, κάθε φορά και με τον σωστότερο τρόπο, όπως περιγράφεται, και κυρίως να δούμε τι σημαίνει αυτό για το αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.

«Άρα, ο καθένας κρατάει τις απόψεις του, αλλά δεν υπάρχει βήμα προς τα πίσω. Καλό είναι να σπρώξουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως σε μια στιγμή πού βρεθήκαμε και να μην ξεχάσουμε ότι είναι μια συμφωνία που μέχρι να πάρει όλες τις πλευρές θα περάσει χρόνος και πρέπει να παρέμβουμε σ' αυτό και πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να γίνει ένα "εργαλείο" συνεργασίας μεταξύ των χωρών», τόνισε ο κ. Κύρκος.

«Δεν διέλυσε η Συμφωνία των Πρεσπών το ΠΟΤΑΜΙ»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις που οδήγησαν στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος είπε: «Δεν ήταν η συμφωνία που διέλυσε το ΠΟΤΑΜΙ. Η συμφωνία συνέπεσε με την απόφαση κάποιων ανθρώπων ότι το ΠΟΤΑΜΙ δεν τους εκφράζει πια πολιτικά. Οι δύο βουλευτές που έφυγαν και διέλυσαν την κοινοβουλευτική μας ομάδα το έκαναν χωρίς λόγο γιατί κανείς δεν τους επέβαλε, κανείς δεν τους πίεσε».

Ο κ. Κύρκος σημείωσε ακόμα πως είναι δεδομένο ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα τώρα για το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά επισήμανε πως όλα θα κριθούν στην κάλπη, καθώς όταν μπει ο ψηφοφόρος πίσω από το παραβάν θα πρέπει να επιλέξει «αν θέλει να φέρει τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που έχει ξεφύγει από το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που καθόριζε ο αρχηγός του τον πρώτο καιρό, αν θέλει να επιβραβεύσει την κυβερνητική πολιτική ή να αναπαλαιώσει το ΠΑΣΟΚ» και «αν όλα αυτά "ναι", σίγουρα θα ψηφίσει ένα απ' αυτά τα κόμματα, αν "δεν" τότε δεν έχει πολλές επιλογές» και αυτό είναι κάτι που τον κάνει να αισιοδοξεί.

«Το ΠΟΤΑΜΙ, αυτά τα τέσσερα χρόνια έχει κάνει μια καθαρή και ουσιαστική δουλειά, γι' αυτό θα είναι δύσκολο για τον ψηφοφόρο που δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες να μπορέσει να βρει κάτι άλλο να ψηφίσει. Και μόνο απ' αυτή την πλευρά είμαι αισιόδοξος, αλλιώς το παραδέχομαι κι εγώ ότι το ΠΟΤΑΜΙ παλεύει από πιο δύσκολες θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρκος.

«Να αξιοποιήσει η Ελλάδα παραγωγικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια»

Με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με πρωτοβουλία του κ. Κύρκου και του Γερμανού συναδέλφου του Ismail Ertug για την πολιτική συνοχής και τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών στο προσεχές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, ο κ. Κύρκος εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει η Ελλάδα να δουλέψει ετοιμάζοντας φακέλους, ωριμάζοντας τα έργα ώστε όταν ξεκινήσει το καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο να είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να καταθέσουμε τα έργα».

Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχουν και ώριμα έργα, κάποια είναι και διασυνοριακά, κάποια είναι μεγάλης σημασίας για να ολοκληρώσουν ήδη υπάρχοντα έργα» και πρόσθεσε πως «το ζήτημα είναι και αυτή τη φορά να μπορέσει η Ελλάδα να απορροφήσει, αλλά και να αξιοποιήσει παραγωγικά τα χρήματα που μπαίνουν στη χώρα».

Ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δουλέψει για την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών αξόνων στην περιοχή μας, που την «ενδιαφέρουν πάρα πολύ, δηλαδή Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι και από εκεί και πέρα Κεντρική Ευρώπη».

«Σταματάει η απομόνωση της Ελλάδας με την ολοκλήρωση αυτών των δικτύων μεταφορών και θα πρέπει να συνοδευτούν από ενεργειακά δίκτυα για να γίνει σιγά - σιγά η χώρα μας εξαγωγέας ενέργειας και όχι εισαγωγέας», ανέφερε ο κ. Κύρκος, ενώ αναφορικά με τις προοπτικές που ανοίγονται από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σημείωσε: «Είναι μια συμφωνία που πρέπει να δουλέψουμε τώρα όλοι να υλοποιηθεί κατά τον σωστό τρόπο, με τον σκοπό να αποδώσει για το καλό της χώρας μας και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής που εμάς πρώτους μας συμφέρει να είναι ειρηνική, αλλά και η Ελλάδα σαν το μόνο ευρωπαϊκό "κλειδί" (στα Δυτικά Βαλκάνια) θα πρέπει να έχει και την ισχυρότερη παρέμβαση».

Ακούστε το απόσπασμα:

Πηγή: amna.gr