2 Δεκεμβρίου, 2016

Να γιατί - μάλλον - θα αποτύχουμε

Πέτρος Τερζής

Κι εδώ ο λόγος για τον οποίο η νέα γενιά αλλά και τα παιδιά της, στην Ελλάδα, είναι καταδικασμένα.

terzis

Εδώ ο λόγος για τον οποίο οι λογομαχίες για τον Φιντέλ, για τα περασμένα μεγαλεία, τις δικτατορίες και τις επαναστάσεις είναι άσκοπες, χαμένες και –μάλλον- άκαιρες.

Εδώ, βλέπετε έναν όμορφο τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί «κλέβουν» λεφτά από το μέλλον, για να τα σπαταλάνε στο παρόν. Απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουν προσωρινά, συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. Και αυτά, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, δεν τα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια τα διόγκωσε, αλλά τα πρωτογνωρίσαμε το 2014 όταν ο Λοβέρδος, ως υπουργός Παιδείας και ο Χαρδούβελλης ως Υπουργός Οικονομικών τα πέρασαν με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο. Και έμειναν μέχρι σήμερα στα γρανάζια του συστήματος πληρωμών και διορισμών, σαν «τερμίτες», να ροκανίζουν το δέντρο από το οποίο τα παιδιά του σήμερα, η νέα γενιά μας και τα παιδιά της θέλουν να βγάλουν τους καρπούς.

Ποτέ πριν δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση που να εκδηλώνει τόσο συμβολικά τη ληστεία από το «Ταμείο των Επόμενων». Ποτέ πριν, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα χρήματα που ανήκουν στο μέλλον δεν πετάχτηκαν τόσο άσκοπα στο παρόν. Γιατί εδώ βλέπουμε, πώς χρήματα που προορίζονται για ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, για έργα δηλαδή που θα γίνουν για να τα απολαύσουν τα παιδιά και οι νέοι όταν πρέπει, για έργα που θα έπρεπε να σχεδιάζονται με το βλέμμα στο μέλλον, έτσι απλά με μια απλή τροπολογία «αξιοποιούνται» και μάλιστα με ΑΥΞΗΣΗ για να διοριστούν αναπληρωτές στα σχολεία.
Από τις Επενδύσεις του Μέλλοντος, για τους διορισμούς του Παρόντος.

Μη μας πείτε για τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και έτσι βρίσκουν. Μη μας πείτε για τα «σχολιά μας (με τον τόνο στο –α- για να δείξετε θλίψη και πόνο) που έχουν τεράστιες ελλείψεις». Δεν είστε μόνο εσείς φιλεύσπλαχνοι και ανθρωπιστές και δεν έχετε κανένα παραπάνω ηθικό πλεονέκτημα. Προφανώς είναι ευλογία όποιος δεν έχει δουλειά να βρίσκει. Αλλά είναι καταδική για μας, να πλουτίζει η σημερινή γενιά καταδικάζοντας τις επόμενες.

Κάθε μέρα, η κατάσταση στην Ελλάδα μας δίνει κι ένα χαστούκι. Κι η νέα γενιά κλεισμένη σε σκουριαμένες φυλακές σκέψης κάθεται στο δωμάτιό της και κοιτάει τις αφίσες με τα συνθήματα που έχει κρεμάσει στους τοίχους. Ενδεχομένως, δε, να τις έχει κρεμάσει και ο μπαμπάς της εκεί, να μην ξέρει από πότε. Μπορεί επίσης να νομίζει ότι είναι ένα ενιαίο κομμάτι με τον τοίχο που βλέπει από τότε που άνοιξε τα μάτια της. Ίσως ποτέ της να μην μπόρεσε να φανταστεί τον τοίχο του δωματίου της χωρίς αυτή την αφίσα. Κι ακόμα περισσότερο, ποτέ δεν σκέφτηκε να σπάσει τον τοίχο. Ίσως φταίει, το γεγονός ότι η ίδια η αφίσα, η καρφωμένη πάνω στον τοίχο αφίσα, έλεγε κάτι για «Να σπάσουμε τα δεσμά και να ελευθερωθούμε».

Κάπως έτσι, η νέα γενιά μπερδεύτηκε. Κάπως έτσι τα πολιτικά μας μυαλά έμειναν στο Πολυτεχνείο. Και φτάσαμε, σήμερα, να είμαστε η μοναδική γενιά που ζει εγκλωβισμένη στο παρελθόν της προηγούμενης.

Όλα αυτά έγιναν, όσο η γενιά που μας πήρε από το χέρι και μας έδωσε από το φαγητό της, σήμερα μας «κλέβει». Κλέβει από τα παιδιά και τα εγγόνια της.
Κανονικά και με το νόμο.

* O Πέτρος Τερζής είναι μέλος της Επιτροπής Νεολαίας

Σχετικά