11 Ιουλίου, 2017

Να επιμείνουν Αναστασιάδης και Ακιντζί

Ποτάμι

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το θέμα, και συνέχισε καλώντας τον Νίκο Αναστασιάδης και τον Μουσταφά Ακιντζί «να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις». Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι: «πρέπει η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού να κρατηθεί ζωντανή και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Πέρα από τις ευθύνες που βαραίνουν ιδιαίτερα την Τουρκία ως προς την κατάρρευση των συνομιλιών, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τον φόβο «πως υπάρχουν κάποιοι -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα- που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο» είτε γιατί προτιμούν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε γιατί είναι κατά της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, είτε γιατί «απαιτώντας τα πάντα σήμερα βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του «οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά. Το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία:

Το πιο εύκολο είναι να σταθούμε μόνο στις τουρκικές ευθύνες, αδιαφορώντας στην ουσία για το μέλλον της Κύπρου. Το δύσκολο είναι να επιχειρήσουμε μια ψύχραιμη αποτίμηση, διερευνώντας όλες τις παραμέτρους που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

Το Ποτάμι στήριξε χωρίς αστερίσκους την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετών της Κύπρου για να βρεθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που η διαιώνισή του δεν είναι υπέρ ούτε των πολιτών της Κύπρου, ούτε της ηρεμίας στην περιοχή. Θέλαμε –και το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή- να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας για τις δύο κοινότητες, και ιδιαίτερα για τους Ελληνοκύπριους που έχουν ζήσει τόσα χρόνια κατοχή.

Η αποτυχία στην Ελβετία, αποτελεί για το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, μια κακή εξέλιξη. Και θέλω να αναρωτηθώ: «ποιοι συμφωνούν με αυτή τη διαπίστωση»; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι υπάρχουν κάποιοι -και σε αυτήν εδώ την αίθουσα που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο. Είναι αυτοί που τους αρέσει να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είναι αυτοί που δειλιάζουν πάντα την κρίσιμη στιγμή και μεταφέρουν τα προβλήματα στις επόμενες γενεές. Είναι αυτοί που δεν θέλουν να ζήσουν μαζί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Και τέλος είναι αυτοί που, απαιτώντας τα πάντα σήμερα, βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί.

Ελπίζουμε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά. Το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι.

Δυστυχώς, κ. Τσίπρα, η εικόνα κάποιων υπουργών σας δε βοηθά στη δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες -όσες στολές παραλλαγής και αν αλλάζουν.

Αν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας, ακούγοντας τον κ. Κοτζιά, δεν συμπίπτουν με τις ερμηνείες που τελικά θα γίνουν στην Κύπρο, στον ΟΗΕ και στην Ε.Ε., τότε τα ερωτήματα θα είναι πολλά. Θα είναι άλλη μια ένδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις, είτε στα οικονομικά, είτε στα εθνικά, δεν είναι το ισχυρό χαρτί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κυρίες και Κύριοι,

43 χρόνια, 6 γενικοί γραμματείς του ΟΗΕ, 9 σχέδια, 1 δημοψήφισμα, διεθνείς διασκέψεις, τριμερείς, πενταμερείς, και καμία πρόοδος, δημιουργούν το αίσθημα στη διεθνή κοινότητα ότι όλα πλέον είναι μάταια. Και εδώ θα πρέπει να αντισταθούμε.

Το κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως ούτε αυτή τη φορά υπήρξε μια πρόταση -μια συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας.

Τους καλούμε να επιμείνουν -και τον Αναστασιάδη και τον Ακιντζί, να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις

Κυρίες και Κύριοι,

Η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή. Όμως πριν από αυτό πρέπει να επιμείνουμε για να μη γράψει η ιστορία ότι τόσα χρόνια δε χάσαμε καμία ευκαιρία να χάνουμε κάθε ευκαιρία.

Δείτε στιγμιότυπα από την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος