30 Μαρτίου, 2019

Να εφαρμοστεί η Δι@ύγεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Βασίλης Σωτηρόπουλος

Στα 40 χρόνια που συμμετέχει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ελάχιστα έχει συμβάλει με ιδέες και προτάσεις για την ανέγερση και την ευημερία της Ε.Ε.. Η συμμετοχή μας στα ευρωπαϊκά όργανα όπως το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή είναι είτε διεκπεραιωτική είτε για να υποστηρίξει αιτήματα της Ελλάδας. Ποτέ ή πολύ σπάνια για να συμβάλλουμε με κάτι θετικό και νέο, στο κοινό μας σπίτι που είναι η Ευρώπη. "Και τι έχουμε εμείς να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους;" θα ρωτούσε κάποιος. Στην πραγματικότητα, έχουμε πάρα πολλά. Μπορούμε να βελτιώσουμε την ίδια την Ένωση προτείνοντας όχι μόνο την στελέχωση των οργάνων της από αξιόλογα πρόσωπα όπως κάναμε ως τώρα, αλλά υποδεικνύοντας και πρακτικές λύσεις θεσμικής καινοτομίας που έχουν εφαρμοστεί αποτελεσματικά στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα "Δι@ύγεια" ψηφίστηκε το 2010 και δεν αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση. Ήμουν μπροστά όταν ο Γιώργος Παπανδρέου σε μια συνέντευξη που έδινε σε εμάς τους bloggers το 2009, υπό την αιγίδα του TVXS του Στέλιου Κούλογλου, ανακοίνωσε την ιδέα: καμία διοικητική πράξη δεν θα εκτελείται, αν δεν αναρτάται πρώτα στο Διαδίκτυο! Αυτό τότε θεωρούσαμε ως αδιανόητο να εφαρμοστεί στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. Ανέλαβε να το υλοποιήσει ο Γιάννης Ραγκούσης με το επιτελείο του και, πολύ σύντομα, η Δι@ύγεια ήταν πραγματικότητα: ένας διαδικτυακός τόπος στον οποίο αναρτούνταν όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις που είχαν οικονομικό αποτέλεσμα (π.χ. πληρωμές) ή όριζαν την στελέχωση επιτροπών ή οργάνων του δημοσίου. Αν δεν αναρτάται η πράξη, δεν πληρώνονται τα χρήματα από το κράτος! Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε λ.χ. ότι η τάδε Υπουργός αγόρσε τρία (3) κινητά τηλέφωνα με έξοδα του υπουργείου της και να της ασκείται η αντίστοιχη δημόσια κριτική, ελπίζοντας και στο αναλογούν πολιτικό κόστος εις βάρος της στην κάλπη. Ενώ πριν, αυτό θα ήταν μια χαμένη "δαπάνη" μέσα σε χιλιάδες τόνους χαρτιού. Η Δι@ύγεια είναι από τις πιο σημαντικες Ελληνικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την διαφάνεια του κράτους, χωρίς να μας την έχει επιβάλλει κανείς. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι μέσα στα χρόνια έγιναν διάφορες απόπειρες να "ξηλωθεί" νομοθετικά, όλες όμως καταγγέλθηκαν από την Κοινωνία των Πολιτών με έντονες διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μπορούμε όμως εμείς τώρα να ζητήσουμε να επιβληθεί στην Ευρωπαϊκη Ένωση! Αντίστοιχη "Δι@ύγεια" δεν υπάρχει για τα πολυπληθή όργανα και τις υπηρεσίες της Ένωσης. Υπάρχει βέβαια η "Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", το αντίστοιχο "ΦΕΚ" της Ε.Ε., όπου αναρτώνται νομοθετικά κείμενα και αποφάσεις, όχι όμως τα έξοδα σε επίπεδο αγοράς κινητού τηλεφώνου, όπως στο ανωτέρω παράδειγμα με την Υπουργό. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα ενίσχυε απόλυτα την διαφάνεια στην λειτουργία της Ε.Ε., η οποία έχει έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει κάθε πολίτης των 28 κρατών μελών να μπορεί πατώντας ένα κουμπί να ξέρει που πηγαίνουν, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Και να ξέρει και ποιος υπάλληλος της Ε.Ε. υπέγραψε για την διάθεση μέχρι και του τελευταίου ευρώ. Και να ξέρει και ποιος υπάλληλος υπηρετεί σε ποια ευρωπαϊκή θέση, μέχρι και στην τελευταία υπηρεσία της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόσει σε όλα τα όργανα και τους οργανισμούς της ένα πρόγραμμα αντιστοιχο με την "Δι@ύγεια". Θα είναι μια συνταρακτική μεταβολή για την διοικητική δομή της και μια σοβαρή συμβολή μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στην αρχή θα αντιδράσουν οι πάντες, μετά όμως θα καταλάβουν όλοι πόσο πολύτιμο εργαλείο θα έχουν αποκτήσει οι πολίτες. Οι πολίτες, χωρίς τους οποίους δεν νοείται καμία Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με Το Ποτάμι.