20 Ιανουαρίου, 2016

«Να αλλάξει τώρα ο νόμος Τσοχατζόπουλου που έκανε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών δημόσιες υπηρεσίες»

Ποτάμι

Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Ανατροπή» και στους Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Ράνια Τζίμα.

«Έχουμε μια κακή κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να έχουμε εκλογές. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να ζητήσει νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Με τη συμμετοχή και της ΝΔ. Να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα. Μόνο έτσι θα σταματήσει η παρακμή».

Αυτή είναι η πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, όπως την παρουσίασε στην εκπομπή «Ανατροπή» του MEGA.

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προτάσεις των βουλευτών του στο θέμα των συνεργασιών είπε ότι «το Ποτάμι δεν είναι φυλακή και δεν υπάρχει ποινολόγιο», επεσήμανε όμως ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα ένα χρόνο τώρα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας είναι μια γροθιά και όλοι οι Βουλευτές υπερασπίζονται τις αποφάσεις των οργάνων και του επικεφαλής.

«Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε, για μένα δεν είναι πρόβλημα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως «το γεγονός ότι κάποιοι βουλευτές, για την ανάγκη της στιγμής ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, λένε δύο κουβέντες παραπάνω, δε με ενδιαφέρει. Όλα θα τα πούμε και θα τα αποφασίσουμε στο συνέδριο».

Στο μείζον θέμα του κομματικού κράτους ο Σταύρος Θεοδωράκης επανήλθε με μια νέα πρόταση: «τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες υπηρεσίες».

Και ανέλυσε: «Ξέρετε πότε τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο δημόσιο; Το 1985 επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση για κατάργηση των πολιτικών γραφείων και θα δούμε τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κα. Γεννηματά. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που απ΄ ότι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το δημόσιο όμως να πληρώνει μόνο μια γραμματέα και έναν σύμβουλο όπως συμβαίνει στην Κύπρο. Όλοι οι άλλοι να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; 2000 μετακλητοί υπάλληλοι σημαίνουν 100 εκατομμύρια ετησίως».

Ερωτώμενος για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά και άλλες ανάλογες προτάσεις περί συμπόρευσης είπε ότι αυτά που προτείνονται είναι διαδικαστικά και όχι πολιτικά.

«Δεν έχουμε καμιά αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Το θέμα δεν είναι αν θα σωθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης ή οι Βουλευτές του. Δεν με ενδιαφέρει να αγκαλιαστώ για να αισθανθούμε πολλοί. Αυτό που απαιτείται είναι συνεννόηση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Το βαθύ κομματικό κράτος, η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει δυνάμεις, χωρισμός κράτους εκκλησίας… Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια πολιτική και όχι με ποιο πρόσωπο θα πας. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα. Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα χρειάζονται τρεις πόλοι - τρία πόδια. Δεν αρκεί μια συντηρητική παράταξη. Δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο κόμμα. Χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, όχι απλά μια κεντροαριστερά – κάτι που μοιάζει σαν ξαναζεσταμένο φαγητό - αλλά ένας μεταρρυθμιστικός εκσυγχρονιστικός πόλος.».

Στην επίμονη ερώτηση "με τη Φώφη ή τον Κυριάκο", είπε «σκεφτόμαστε να το παίξουμε κορώνα – γράμματα» προσθέτοντας χαμογελώντας ότι ένα στέλεχος του υπέδειξε το πρωί μια καλύτερη λύση: «Ποτάμι ακούμπα στην πλάτη του Κουτσούμπα».

Στην επισήμανση αν αισθάνεται να τον χωρίζει άβυσσος με τον κ. Μητσοτάκη, όπως η κ .Γεννηματά, είπε ότι «είναι αστείο πριν μερικούς μήνες να κάθεσαι στο ίδιο υπουργικό τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη και μετά να ανακαλύπτεις ότι σε χωρίζει άβυσσος».

Ακολουθούν αποσπάσματα από την συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στον Γιάννη Πρετεντέρη, την Μαρία Σαράφογλου και την Ράνια Τζίμα:

  • Το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά. Όλα τα άλλα κόμματα χρωστάνε. Δείτε τα δάνεια τους στις τράπεζες. Δεν θέλουμε να έχουμε συναλλαγές με ολιγάρχες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με παλιά συστήματα που χρηματοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ήταν φανερό από τις καμπάνιες τους ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν και φαίνεται και από τα δάνεια που υπάρχουν στις τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε δάνεια ούτε χρωστάμε σε κανέναν.
  • Υπάρχει μια τριγωνική σχέση μίντια τραπεζών και πολιτικών. Θα σου δώσω δάνειο για να με βοηθήσεις την προεκλογική περίοδο. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει το ίδιο. Για να φύγουμε από τη διαφθορά και τη διαπλοκή η λύση είναι οι Ανεξάρτητες αρχές. Αυτές να αποφασίζουν και όχι οι εκάστοτε υπουργοί.
  • Να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά όχι να αποφασίζει ο υπουργός. Τους είπαμε να δώσουμε αποφασιστική αρμοδιότητα στο ΕΣΡ κι εμείς θα συμφωνήσουμε στην συγκρότηση του.
  • Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις δεν λέει κάτι. Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές.
  • Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο βαθύ κομματικό κράτος, αυτό που υπηρετεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ.
  • Εδώ και δύο χρόνια έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα για το ότι το Ποτάμι στερεύει. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα κόμμα που ιδρύεται έξω από το πολιτικό σύστημα, μετέχει σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και βγαίνει ζωντανό.
  • Το Ποτάμι, επειδή δε λαΐκισε και επειδή δεν ήταν θολό, πήρε το 4%. Επειδή ήταν πολύ ξεκάθαρο πήρε το 4%. Και, να σας πω πως αυτό που με ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα. Δε μετράνε τα πάντα στην πολιτική με βάση τους αριθμούς».
  • Δεν είμαι υπέρ των οικουμενικών κυβερνήσεων. Μια οικουμενική κυβέρνηση είναι υπέρ των πολλών συμβιβασμών.
  • Θέλουμε έναν νέο εκλογικό νόμο. Εμείς έχουμε προτείνει σύστημα με δύο κάλπες. Να μπορεί να ψηφίσει κάποιος και πρόσωπο και κόμμα. Η κυβέρνηση δεν το δέχεται. Αν αποδεχθούν όμως την πρότασή μας για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες, εμείς θα το στηρίξουμε. Ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω και να αρχίσουμε επιτέλους να αλλάζουμε κάτι.
  • Ο κ. Τσίπρας πρέπει να παραδεχτεί ότι είπε ψέματα στον κόσμο. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή του. Εάν ο λαός συνεχίσει να ζει σ' ένα ψέμα, ότι «εγώ θα τα έκανα, αλλά δεν με αφήνουν οι ξένοι» δεν θα υπάρξει λύση. Η κάθαρση θα έρθει με την αλήθεια.

Δείτε βίντεο της συνέντευξης:

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Μαζί μας απόψε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απέναντί του δυο συνάδελφοι, η κα Μαρία Σαράφογλου και η κα Ράνια Τζίμα, θα με βοηθήσουν στο δύσκολο έργο να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θα κάνει ο Πρόεδρος κ. Θεοδωράκης. Και μια πολύ απλή ερώτηση: Με τη Φώφη ή με τον Κυριάκο τελικά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σκεφτόμαστε το «κορώνα-γράμματα».

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Βλέπω οι Βουλευτές έχουν διχαστεί αλλά το «κορώνα-γράμματα» μπορεί να βοηθήσει.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το ερώτημα είναι με ποια πολιτική θα πας, όχι με πρόσωπο. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να πούμε εδώ και δυο χρόνια και έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό εκσυγχρονιστικό, επαναστατικό πρόγραμμα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτά λένε όλοι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λένε όλοι αυτά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Απόψε η κα Γεννηματά αυτό είπε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Κοιτάξτε, άλλο οι διακηρύξεις και άλλο η ουσία του προγράμματος.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ο κ. Μητσοτάκης ας πούμε το έκανε και πράξη από το Υπουργείο στο οποίο βρέθηκε. Ή δεν ήταν μεταρρύθμιση αυτό που έκανε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε νομίζω ότι πέτυχε πολλά πράγματα. Εμείς λέμε, επειδή αναφέρεστε στο Δημόσιο και προκαλούμε, και προκαλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση, εμείς είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, λέμε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα σε αυτή την κρίση πρέπει να βρει την ευκαιρία και ν’ αντιγράψει του σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία. Δηλαδή άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Να το συζητήσουμε, να το κάνουμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό είναι σημαντικό, πρέπει να βρείτε 180 έδρες…

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, και για τον εκλογικό νόμο πρέπει να βρούμε 200 έδρες κτλ. Λέω λοιπόν, ν’ αποκτήσει λίγο περιεχόμενο η συζήτηση για τα πρόσωπα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Με βάση αυτό το σκεπτικό λοιπόν πού αισθάνεστε εσείς πιο κοντά; Στο ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά ή στη Νέα Δημοκρατία;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν αισθανόμαστε πιο κοντά σε κανέναν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άβυσσο δεν έχετε με κανέναν..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, βεβαίως δεν έχουμε άβυσσο. Με προκαλείτε..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτό είναι ήδη μια απόσταση τότε από τη θέση της κας Γεννηματά ας πούμε, που είπε ότι τη χωρίζει άβυσσος από τον κ. Μητσοτάκη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό είναι μια αστειότητα. Όταν έχεις υπάρξει Υπουργός σ’ ένα σχήμα και στη διπλανή καρέκλα κάθεται ο κ. Μητσοτάκης κι εσύ κάθεσαι εδώ, δε μπορεί ν’ ανακαλύπτεις μετά από μερικούς μήνες..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Το έφερε η ανάγκη, δεν ήταν όμως λέει το ίδιο ιδεολογικά..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Συγνώμη, δε μπορείς να μιλάς μετά από λίγους μήνες για άβυσσο. Και να σας πω και την ουσία; Υπάρχει άβυσσος ανάμεσα στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά κόμματα; Εγώ δε νιώθω άβυσσο. Νιώθω ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία αλλά δε θα μιλούσα ποτέ για άβυσσο εάν δε μιλούσαμε για θέματα δημοκρατίας..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είστε κάπου στη μέση δηλαδή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είμαστε στη μέση και δε μοιράζουμε τα πράγματα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αλλά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είμαστε ισορροπιστές. Θα επιμείνω, χρειάζεται μια πολιτική πρόταση. Το Ποτάμι πάει σ’ ένα συνέδριο, θα κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική πρόταση για τις άμεσες αλλαγές που χρειάζεται το 2016.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε υπάρχουν ήδη δυο προτάσεις. Από τη μία είναι της κας Γεννηματά η οποία λέει ότι πρέπει αυτός ο χώρος της Κεντροαριστεράς της ευρύτερης ν’ αναστηθεί..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχουν πολλές προτάσεις..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπάρχει του κ. Βενιζέλου που λέει για προοδευτικό Κέντρο..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρω άλλες έξι. Ξέρω την πρόταση της κας Διαμαντοπούλου…

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Υπάρχει η πρόταση του κ. Φωτήλα, γιατί πήρε όλο το χαρτί σήμερα, επιτρέψτε μου την έκφραση πρωί-πρωί ο κ. Φωτήλας στο MEGA, ο οποίος είπε ότι πρέπει να συμπορευθείτε με τη Νέα Δημοκρατία. Εσείς πού είστε πιο κοντά; Είστε πιο κοντά στον κ. Φωτήλα που λέει να συμπορευθείτε με τη Νέα Δημοκρατία ή στον κ. Λυκούδη που λέει ότι «ακούω μ’ ενδιαφέρον τις προτάσεις της κας Γεννηματά;». Δηλαδή για να δώσετε σημεία αναφοράς στο κόμμα σας..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι: Σήμερα ήρθε ένα στέλεχος και μου λέει «κοίτα να δεις, εγώ διαφωνώ με το Φωτήλα και διαφωνώ και με το Θεοχάρη και με το Λυκούδη, έχω τη δική μου πρόταση». Του λέω, «παρακαλώ…». Μου λέει «Ποτάμι ακούμπα, στην πλάτη του Κουτσούμπα».

Εννοώ τι: Μπορεί να λέγονται πολλές προτάσεις, σημασία έχει τη λέει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τι θα πει το συνέδριο μεθαύριο.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: …….

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και βέβαια θα φτάσουμε, γιατί να μη φτάσουμε; Να βάλουμε ένα όριο, επιτρέψτε μου. Το Ποτάμι έχει δεχθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, τη μεγαλύτερη παραφιλολογία περί διαφοροποιήσεων Βουλευτών. Συμφωνούμε; σε όλες τις ψηφοφορίες…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: …. Πάντως δεν έχω δει να βάζετε ένα θέμα, δηλαδή αυτό το «δημοκρατικές απόψεις» κτλ.,

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι θέμα αυτό. Δεν έχει υπάρξει καμία διαφοροποίηση στις πολιτικές αποφάσεις του κινήματος, είτε είναι δική μου απόφαση είτε είναι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δηλαδή ό,τι έχουμε αποφασίσει στη Βουλή το έχουμε υπερασπιστεί κι έχουμε διαψεύσει όλους αυτούς που λένε κατά καιρούς «το Ποτάμι δε θα ψηφίσει αυτό, δε θα ψηφίσει το άλλο» κτλ.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά δέχεστε και στοιχεία από Βουλευτές ότι δεν είναι ξεκάθαρο το πολιτικό στίγμα που εκπέμπει το κόμμα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πώς όχι; Έχουμε ήδη επικαλεστεί τον κ. Λυκούδη και μπορώ να σας πω ότι κι εκείνος και δημόσια τοποθετείται και λέει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πιο σαφής στρατηγική, μια πολιτική προσωπικότητα τέτοια που πρέπει ν’ αποκτήσει το Ποτάμι..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν έχω την αίσθηση, επειδή οι δημοκρατικές διαδικασίες στο Ποτάμι είναι συνεχείς, έχουμε κάνει δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες μετά την ανάδειξη  του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για να συζητήσουμε το νέο πολιτικό σκηνικό, τα πράγματα εκεί είναι πολύ πιο συγκεκριμένα, πολύ πιο προσγειωμένα και πολύ «Ποταμίσια», ότι κάποιοι Βουλευτές για την ανάγκη των στιγμών ή παρασυρμένοι από έναν τηλεοπτικό διάλογο, μπορεί να πουν δυο κουβέντες παραπάνω, αυτό δε μ’ ενδιαφέρει.

Εμένα μ’ ενδιαφέρει ότι στα όργανα αυτά που λέμε τα κάνουμε και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση αυτής της γραμμής που έχει χαράξει το Ποτάμι εδώ..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ποια είναι αυτή η γραμμή όμως;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι πολύ ξεκάθαρη. Το Ποτάμι είναι το μεταρρυθμιστικό κίνημα της χώρας, είναι στο κέντρο, είναι ριζοσπαστικό, δε συναλλάσσεται με τους παλιούς μηχανισμούς..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μόνο του είναι; …

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προφανώς.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: ……

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι απαραίτητο. Προσέξτε, υπάρχει μια υπερβολική…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: …….

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου επιτρέπετε; Μπορεί να είμαστε και 2%..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ή 5% ή 10%, σας το εύχομαι, δεν είναι εκεί το θέμα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω κάτι, τι έχει ανάγκη αυτή η χώρα αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε καμία αγωνία για τη διάσωση των παλιών μηχανισμών. Καμία αγωνία. Αυτή η αγωνία είναι των δημοσιογράφων, για τη διάσωση

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εσείς πάντως απευθύνατε κάλεσμα στην κα Διαμαντοπούλου, στον κ. Γιαννίτση, στον κ. Χρυσοχοΐδη..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς απευθύνουμε ένα κάλεσμα στους πολίτες πολύ συγκεκριμένο. Λέμε τι: Ότι τη χώρα δε θα τη σώσουν τα παλιά σχήματα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Αυτά δεν είναι συστατικά απ’ το παλιό σχήμα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας απαντήσω: Λέμε λοιπόν και τη συνέντευξη που αναφέρεστε υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες αναφορές στην ανάγκη να πλαισιωθούν οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις με πολίτες που σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Και λέμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια βεβαίως υπάρχουν σύμμαχοι από το παλιό σύστημα, αν έχουν τολμήσει να διαφοροποιηθούν από τα λάθη του παλιού συστήματος. Και ανέφερα ενδεικτικά κάποια ονόματα. Αλλά η δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση σε σχέση με το δικό μου όραμα, δεν είναι λίγο Ποτάμι και λίγο παλιό σύστημα. Είναι, εάν όλοι εμείς προστεθούμε στους πολίτες, στους δημιουργούς που μέχρι σήμερα απέχουν και που πρέπει ν’ αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην πολιτική.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να γίνω λίγο συγκεκριμένος και ν’ αντιστρέψω τη συζήτηση: Τι είναι αυτό με το οποίο διαφωνείτε στην πρόταση της κας Γεννηματά; Έκανε μια συγκροτημένη πρόταση που σας απευθύνθηκε και λέει: «Έλα δω, θα κάνουμε μια συνδιάσκεψη, όποιος θέλει θα είναι εκεί, όποιος θέλει θα εκλέξει τον αρχηγό μετά από τη βάση».. Τι σας ενοχλεί σε όλο αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ελπίζω ότι το ερώτημά σας είναι χάριν της δημοσιογραφίας. Δεν έχει ουσία το ερώτημα. Να σας πω το εξής: Θα έχετε επισημάνει κι εσείς αλλά δεν το λέτε, μια μεγάλη απουσία από την πρόταση αυτή, από την πρόταση την άλλη, απ’ όλες αυτές τις προτάσεις. Διαδικαστικές προτάσεις, δεν είναι πολιτικές προτάσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μα η πολιτική λέει «θα κάνουμε συνέδριο, συνδιάσκεψη, ν’ αποφασίσουμε…».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι αυτό πολιτικές. Αυτό είναι "ελάτε να αισθανθούμε πολλοί». Τι αλλάζει σήμερα; Εγώ σας λέω ότι στη Βουλή δεν είναι οι 11 του Ποταμιού, οι 15 του ΠΑΣΟΚ και είναι ενωμένοι. Τι αλλάζει σήμερα στον άνθρωπο που είναι εκεί έξω, τι αλλάζει στα προβλήματα; Αλλάζει κάτι εάν ενωθούν οι μηχανισμοί κάποιων κομμάτων;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν αλλάζει;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, τίποτα δεν αλλάζει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συγνώμη, ζούμε σε μια χώρα όπου όλο και περισσότερες είναι οι δημοσκοπήσεις, κάποιοι λένε «θέλουμε να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι λένε «θέλουμε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» και θα ψηφίσουν Μητσοτάκη. Εσείς στη μέση τι θα λέτε;

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω κάτι: Τι τόσο διαφορετικό λέτε από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη; Δηλαδή το πολιτικό σας αφήγημα, όσο κι αν δε μου αρέσει γενικώς η λέξη, είναι τόσο διαφορετικό ώστε να διεκδικείτε αυτόνομο χώρο αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα τι μου λέτε τώρα.. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα συντηρητικό κόμμα. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καλές μεταρρυθμιστικές προθέσεις, τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από καλούς μεταρρυθμιστές, τα πολιτικά νεκροταφεία εννοώ. Ποια αλλαγή από αυτές που εμείς στηρίζουμε θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία; Στο σύμφωνο συμβίωσης ούτε 20 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν. Οι υπόλοιποι κρύφτηκαν. Όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνη την ώρα στο διάδρομο ή στα σπίτια τους.

Ποια είναι η ομοιότητα η δική μας με τη Νέα Δημοκρατία; Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στο βαθύ κομματικό κράτος. Αυτό που υπηρετεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπηρέτησε και το ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες επί της πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια έχει σε αρκετά θέματα διαφορετικές διακηρύξεις από το παλιό του συντηρητικό κόμμα. Στα λίγα τηλέφωνα που κάναμε αυτές τις μέρες, έχει επίγνωση ότι υπάρχει ένα συντηρητικό κόμμα. Και υπάρχουν και οι δικές του απόψεις.

Περιμένουμε να δούμε εάν οι απόψεις που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βγουν στην επιφάνεια και θα επιβεβαιωθούν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άκουσα «περιμένω να δω», δεν άκουσα «απορρίπτω».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που σας είπα, για να πάω στο ερώτημά σας κ. Πρετεντέρη, για μας η πολιτική δεν πρέπει να έχει ως κύριο πρόταγμα πώς θα σωθεί αύριο ο Θεοδωράκης, αν θα σωθεί σ’ ένα ψηφοδέλτιο επικρατείας, αν οι Βουλευτές του…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προφανώς..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι προφανώς, γιατί αυτό που πολλοί νιώθω ότι έχουν μια αγωνία, είναι ν’ αγκαλιαστούμε να αισθανόμαστε πολλοί.Δε μ’ ενδιαφέρει ν’ αγκαλιαστώ να αισθανόμαστε πολλοί ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη Νέα Δημοκρατία ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ ενδιαφέρει να δω ένα έχω πολιτικούς συμμάχους. Αυτό λέμε.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ανιχνεύσατε κάποια κοινά σημεία με τη Νέα Δημοκρατία. Με το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τέτοια;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω: Επειδή στη χώρα μετά πόσα μνημόνια, μετά από πόσες συμβάσεις με τους ξένους έχουμε τα ίδια προβλήματα, παραμένουμε καθηλωμένοι σε μια λιτότητα, αυτό που προέχει σήμερα για το Ποτάμι δεν είναι λοιπόν να αισθανθούμε ασφαλείς οι πολιτικοί, αλλά να νιώθουμε ανασφαλείς και να προωθούμε λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: ……

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πιθανό και να μπορούμε μόνοι μας. Να σας πω γιατί μπορούμε και μόνοι μας..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ακούω τα στελέχη σας τα τελευταία 24ωρα να ετεροκαθορίζονται. Διότι αυτό έκανε και ο κ. Φωτήλας και αυτό έκανε μ’ έναν τρόπο και ο κ. Λυκούδης και ο κ. Θεοχάρης. Άρα αναρωτιέμαι μήπως ήρθε το τέλος της αυτόνομης πορείας του Ποταμιού; Για να μην πω το τέλος του Ποταμιού και ακουστεί λίγο σκληρό..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Διακινδυνεύετε λέγοντας αυτό… Κοιτάξτε, εδώ και δυο χρόνια έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα, ότι το Ποτάμι τελειώνει, ότι το Ποτάμι δε μπορεί άλλο, ότι στερεύει κτλ.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Την τελευταία δεν πήγατε καλά στις εκλογές όμως.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Προσέξτε, είμαστε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένα κόμμα που ιδρύεται έξω από το πολιτικό σύστημα, δηλαδή δεν ιδρύεται από κάποιον από διάσπαση, κάποιον πρώην Υπουργό κτλ., μετέχει σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις και βγαίνει ζωντανό. Δε διαβάζω με τον ίδιο τρόπο

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το μήνυμα κ. Θεοδωράκη που έστειλαν στις τελευταίες εκλογές οι πολίτες, εσείς το έχετε μεταφράσει; Και πώς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, βέβαια. Κάναμε λάθη, δεν έγινε κατανοητό το μήνυμά μας και να σας πω κάτι; Μερικά πράγματα δεν εξαρτώνται πάντα από σένα. Ο κόσμος λόγω και του εκλογικού νόμου, για να μην πω κυρίως του εκλογικού νόμου, πολώνεται στη χώρα την τελευταία στιγμή και λέει: «Ο Τσίπρας; Α, πα πα» και αντιστοίχως «μπράβο ο Μεϊμαράκης» ή το αντίστροφο, «α, πα πα ο Μεϊμαράκης».

Κι εκεί λοιπόν το Ποτάμι μέσα σ’ αυτή τη σύγκρουση των γιγάντων, έχασε δυνάμεις. Λέω λοιπόν, το Ποτάμι σε σύγκριση με τ’ άλλα κόμματα, δεν είναι φυλακή, δεν έχει ποινολόγιο. Και πραγματικά δεν αισθάνομαι άσχημα όταν συζητώ με Βουλευτές που σε κάποια πράγματα έχουν διαφορετική γνώμη μ’ εμένα. Μ’ ενδιαφέρει και το έχω πετύχει..

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ποιανού γνώμη διαφορετική; Επειδή έχω μπερδευτεί, διαφορετική με τη δική σας είναι του κ. Φωτήλα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με όλες. Να σας πω γιατί διαφωνώ: Η πορεία μας εδώ κι ένα χρόνο μ’ ενδιαφέρει να είναι συνεπής ως προς τα προβλήματα της χώρας. Κι εκεί έχουμε υπάρξει συνεπείς. Και οι 11 βουλευτές τους τελευταίους δύσκολους μήνες είμαστε μια γροθιά. Το ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να κινηθούμε και έχουν κατατεθεί κάποιες από αυτές τις απόψεις ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου και συζητούνται στη Βουλή δεν είναι για μένα πρόβλημα.

Θα έρθει το συνέδριο, θα έρθουν οι κυρίαρχοι εθελοντές, τα στελέχη μας και θ’ αποφασίσουν εάν η πρόταση που κάνει ο ένας Βουλευτής ή ο άλλος Βουλευτής έχει σχέση με αυτό που θέλουμε. Έτσι πρέπει να λειτουργεί.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Μου θυμίζει λίγο τη ΔΗΜΑΡ αυτό ξέρετε, ότι οι πολίτες δεν κατάλαβαν αυτό που θέλαμε να εκπέμψουμε, επέλεξαν την αυτόνομη εκλογική κάθοδο και ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παρεμβαίνετε σε ένα άλλο θέμα, επιτρέψτε μου.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Όχι δεν παρεμβαίνω σε ένα άλλο θέμα, είπατε κι εσείς, δικά σας λόγια επικαλούμαι. Ότι «ουσιαστικά δεν επικοινωνήσαμε καλά το μήνυμά μας», είπατε στις τελευταίες εκλογές.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είπα ότι είμαστε ένα μικρό Κόμμα, είμαστε το μόνο Κόμμα στην ελληνική Βουλή που δεν χρωστάει σε κανένα, το μόνο Κόμμα γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ χρωστάνε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια στις Τράπεζες.

Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, κάναμε προεκλογικό αγώνα με κάποιες δεκάδες χιλιάδες, ήταν φανερό, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς τίποτε και καταφέραμε να είμαστε παρόντες. Αυτή είναι η διαφορά μας από το παλιό πολιτικό σύστημα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ο ρόλος σας είναι από εδώ και στο εξής

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μου λέτε για το 4% και σας λέω το 4% έχει και μια ερμηνεία σε σχέση με τις δυνάμεις που σε στηρίζουν.

Όταν έχεις μια προεκλογική καμπάνια που στοιχίζει κάποια εκατομμύρια που είχαν τα άλλα Κόμματα, προφανώς θα κερδίσουν το 2-3% παραπάνω. Εμείς δεν έχουμε και δεν θέλουμε να έχουμε. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε συναλλαγές ούτε με ολιγάρχες που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με παλιά συστήματα που χρηματοδοτούσαν το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και ήταν φανερό. Ήταν φανερό στις καμπάνιες τους ότι τα λεφτά δεν βγαίνουν και φαίνεται και από τα δάνεια που υπάρχουν στις Τράπεζες. Εμείς δεν έχουμε ούτε δάνεια σας είπα, ούτε κάπου να χρωστάμε.

Κάναμε μια ταπεινή προεκλογική εκστρατεία, προφανώς με κάποια λάθη, προφανώς γιατί εγώ δεν είμαι καλός σε όλα. Είμαι σε κάποια καλός, σε κάποια είμαι κακός και σε κάποια έχουμε πολλές αδυναμίες, γιατί είμαστε δυο χρόνια Κίνημα.

Καταφέραμε να επιβιώσουμε και η αίσθησή μου είναι ότι δεν πεθάναμε. Τι εννοώ; Ότι οι απόψεις μας συζητούνται στην ελληνική κοινωνία και γίνονται κυρίαρχα θέματα του πολιτικού συστήματος, εννοώ οι πολιτικές μας απόψεις για μας είναι ένα σημάδι ότι το Ποτάμι καλώς γεννήθηκε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε επανέρχομαι στο ερώτημά μου: η εκλογή του κ. Μητσοτάκη –δεν ξέρω πως το αξιολογείτε εσείς- άλλαξε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θετικά, το είπα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, εντάξει το λέω γενικότερα, προφανώς θετικά. Άλλαξε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που προσπαθεί –θα δεχτώ την εκδοχή σας- να γίνει μια μεταρρυθμιστική δύναμη, είπατε ότι προσπαθεί, έχουμε …

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι προσπαθεί, είπα ότι το παρόν είναι συντηρητική και θα δούμε πως πάει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μένει να το δούμε. Έχουμε από την άλλη μεριά ένα ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπω να έχει κάτι αλλάξει, δεν ξέρω αν εσείς ξέρετε να έχει κάτι αλλάξει στο ΣΥΡΙΖΑ και έχω από την άλλη μεριά μια προσπάθεια της Κεντροαριστεράς να συσπειρωθεί.

Σας αφορά; Είστε Κεντροαριστερός; Γιατί άμα μου πείτε «εγώ δεν είμαι Κεντροαριστερός και δεν με νοιάζει», κακώς το κουβεντιάζουμε όλο αυτό το πράγμα. Να μου «εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου, δεν με αφορά».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα είναι σαφές ότι χρειάζονται τρεις πόλοι. Δεν αρκεί μια συντηρητική Παράταξη, δεν αρκεί ένα λαϊκίστικο Κόμμα, είναι σαν μια επιφάνεια. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία πόδια. Άρα χρειάζεται μια τρίτη μεγάλη δύναμη. Αυτή η τρίτη μεγάλη δύναμη και εδώ είναι η αντίθεσή μας δεν έχει ένα τίτλο που λέγεται Κεντροαριστερά ξαναζεσταμένο φαγητό δηλαδή…

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Προοδευτικό Κέντρο; Μπορεί να λέγεται;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορεί να λέγεται προοδευτικό Κέντρο.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά είναι μια δεξαμενή που επιθυμούν όλα τα Κόμματα να αντλήσουν από εκεί. Άρα δεν θα πρέπει να εκφραστεί ιδεολογικά;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εντάξει μη κολλάμε στο όνομα, αν λέγεται «προοδευτικό Κέντρο» ή Κεντροαριστερά, ή δημοκρατική Αριστερά…

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Όχι το λέω με την έννοια ότι διαφοροποιείται από την πρόταση της κας Γεννηματά, γι' αυτό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή υπάρχουν άνθρωποι στην Κεντροδεξιά Παράταξη που είναι σήμερα στο Ποτάμι και που βεβαίως πρέπει να μετέχουν σε αυτό τον τρίτο πόλο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα χρειάζεται τρίτος πόλος.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χρειάζεται τρίτος πόλος. Αλλά ο τρίτος πόλος δεν είναι όπως κάποιοι πιστεύουν μια συμφωνία κορυφής ή μια συμφωνία μηχανισμών και μετά βλέπουμε τα πολιτικά Κόμματα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ωραία χρειάζεται μια προσπάθεια να πλαισιωθεί αυτό.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία, πως θα γίνει ο τρίτος πόλος;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω πως θα γίνει ο τρίτος πόλος και ποιος θα είναι ο τρίτος πόλος θα κριθεί από την ιστορία.

Εμείς τι λέμε; Εμείς τέλος Φλεβάρη έχουμε την πολύ συγκεκριμένη πρόταση προς την ελληνική κοινωνία, επιβεβαιωμένη και από ένα μεγάλο Συνέδριο. Την έχουμε και τώρα, αλλά σημασία έχει να νιώθουμε ότι έχουμε κι εμείς μια νομιμοποίηση σε σχέση με τους χιλιάδες εθελοντές μας και μέλη μας. Έχουμε μια πρόταση μεταρρυθμιστική και μπορώ να σας πω μερικούς άξονες σε αυτή την πρόταση μετά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μετά.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αν αυτή η πρόταση είναι και πρόταση κι άλλων και τη συζητήσουμε, τότε μπορούμε να δούμε σε δεύτερη φάση το πώς και εάν θα αντιμετωπίσουμε τις εκλογές.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Προτείνετε αυτόνομη πορεία δηλαδή στο Συνέδριο;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά δεν έχει καμία αξία η πρόταση να φτιάξουμε μια Συνδιάσκεψη να βγάλουμε μια Επιτροπή η οποία θα μας πάει σε ένα Συνέδριο …

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Πάντως η κα Γεννηματά είπε και κάτι άλλο γενναίο κατά τη γνώμη μου σε αυτό το άρθρο στα «Νέα». Είναι μία νεοεκλεγείσα Πρόεδρος και παρ' όλα αυτά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής του επικεφαλής αυτού του συστήματος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Είπε ότι θα γίνει, θα εκλεγεί από τη βάση.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Από την κοινωνία, όπως είπε. Και εκεί τα πρόσωπα που μπορεί να ακούγονται ή να τα συζητάμε, είναι πολλά. Εσείς θα μπορούσατε να ηγηθείτε αυτής της μεγάλης ομπρέλας που περιέγραψε η κα Γεννηματά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό το γενναίο που λέτε, το έχω πει από την πρώτη μέρα. Δηλαδή έχω πει ότι κανείς μας τουλάχιστον από εμάς, εμείς το αποδεικνύουμε και μάλλον δεν έχουμε διαψευστεί γιατί είναι δυο χρόνια. Γιατί κάποιοι άλλοι έχουν γεράσει στην πολιτική. Το να λένε σήμερα ότι αν χρειαστεί κάποια στιγμή θα γίνει και μια εκλογή από τη βάση, δεν απαντά στο πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι κανείς δεν είναι μόνιμος στην πολιτική, άλλωστε εγώ έχω θέσει ξέρετε μια οκταετία παρουσίας μου στην πολιτική και είναι η πολιτική μας άποψη ότι δεν μένει κανείς στην πολιτική πάνω από οκτώ χρόνια.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Θα μπορούσατε να ηγηθείτε του τρίτου πόλου τον οποίο περιγράψατε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι προσπαθεί να κάνει μια πρόταση στην ελληνική κοινωνία. Όταν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή, όταν αρχίσει και φουσκώνει και μεγαλώνει όλα είναι ανοιχτά.

Να σας πω τι έχω απορρίψει. Έχω απορρίψει δυο πράγματα στην πολιτική μου σκέψη. Το ένα είναι ο συμβιβασμός για να σωθούμε. Το αντιλαμβάνεστε πιστεύω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Το ακούσαμε πριν.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το λέω γιατί είναι της μοδός. Δηλαδή λένε κάποιοι εδώ θα έρθουν οι βουλευτές, θα πουν μια «καλησπέρα» και θα πεις κι εσύ και τα λοιπά. Δεν με ενδιαφέρει. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να υπάρχουμε αυτή τη στιγμή ως αυτόνομος ξεχωριστός μεταρρυθμιστικός πόλος.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτό θα το προτείνετε στο Συνέδριο δηλαδή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο που έχω απορρίψει είναι ότι ξέρω τις εξελίξεις και ότι πρέπει να είμαι παρόν σε όλες τις εξελίξεις. Θα δούμε πως θα έρθουν τα πράγματα, θα δούμε αν υπάρχει αναγκαιότητα να είναι ο Σταύρος μπροστά ή να μην είναι ο Σταύρος μπροστά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να κλείσω αυτό το κεφάλαιο, να κλείσουμε το πρώτο μέρος της εκπομπής και να πάμε στα γενικότερα πολιτικά, συνοψίζω με την άδειά σας. Λέτε ντούκου μέχρι το Συνέδριο, στο Συνέδριο θα βγάλουμε μια πρόταση –αυτό κατάλαβα ότι είπατε- και θα δούμε πως αυτή η πρόταση θα γίνει δεκτή από τα άλλα Κόμματα, που κι αυτά εν τω μεταξύ έως τότε θα έχουν συγκεκριμενοποιήσει αυτό που έχουν να πουν. Κατάλαβα σωστά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καταλάβατε σωστά, με κάποιες μικρές υποσημειώσεις. Δηλαδή εννοώ ότι έξι μήνες; Ένα χρόνο; Γίνεται μια κουβέντα «ελάτε να πάμε μαζί». Εμείς λέμε: Παιδιά, πείτε που θέλετε να πάμε, να σας πούμε αν θέλουμε να έρθουμε μαζί σας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εμείς θα σας φτιάξουμε κι ένα πρόγραμμα, θα το ψηφίσει το Συνέδριό μας ώστε πάνω σε αυτό θα μπορέσουμε να κουβεντιάσουμε μαζί για να φτιάξουμε τον τρίτο πόλο. Το ακούω καλά αυτό; Γιατί ο τρίτος πόλος σημαίνει «δεν πάω στη Νέα Δημοκρατία». Εξηγήστε μου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη πόσο παρακολουθείτε; Μα είναι δυνατό να πάω στη Νέα Δημοκρατία ή να πάω στο ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ωραία τελείωσε, το κλείσαμε.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Μια χαρά δυνατό΄ν θα μπορούσε να είναι κ. Θεοδωράκη…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Ξέρετε κάτι; Είναι πολλοί εκείνοι που λένε –για να το δέσω με την ερώτηση που σας έκανε πριν η Μαρία- ότι στις εκλογές πήρατε αυτό το κακό ποσοστό, γιατί δεν είχατε μια καθαρή πολιτική γραμμή και ότι αυτό το θολό μήνυμα είναι που σας βάζει αυτή τη στιγμή και στη δύσκολη θέση να υφίσταστε πιέσεις από τους δυο μεγαλύτερους πόλους.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχω ακριβώς την ανάποδη ανάγνωση.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Δεν θεωρείτε δηλαδή ότι σας κόστισε το θολό πολιτικό μήνυμα στις εκλογές;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό σας λέω, έχω την ανάποδη ανάγνωση.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε έτσι κι αλλιώς από διαφορετικές δυνάμεις στηρίζεται το Ποτάμι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μην του πέφτετε και οι δυο μαζί, δεν μπορεί να απαντάει.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μία – μία και έχουν και οι δυο ωραίο χαμόγελο και δεν μπορώ να…

Λοιπόν προσέξτε, έχω ακριβώς την ανάποδη ανάγνωση. Το Ποτάμι επειδή δεν λαΐκισε και επειδή δεν ήταν θολό, πήρε το 4% επειδή ήταν πολύ ξεκάθαρο πήρε το 4%. Και να σας πω κάτι; Δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει η χρησιμότητα. Δεν μετράνε όλα τα πράγματα στην πολιτική με βάση τους αριθμούς. Προφανώς θα ήθελα παραπάνω, αλλά …

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Οι αριθμοί σας βάζουν ή δεν σας βάζουν στη Βουλή όμως κ. Θεοδωράκη.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τι εννοείτε;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Εννοώ ότι αν στις επόμενες εκλογές όποτε έρθουν, έχετε υποστεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις, μπορεί να μείνετε και εκτός Βουλής.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά είμαστε πολύ μακριά αυτή τη στιγμή νομίζω…

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Των εκλογών φαντάζομαι εννοείτε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι και τόσο μακριά.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αλήθεια, είμαστε; Έχετε κάποιες πληροφορίες; Να τις πούμε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα γίνουν εκλογές άμεσα, θα ήταν καταστροφικό και για τη χώρα να γίνουν.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κουβεντιάσουμε στο δεύτερο μέρος αυτό, αλλά εγώ θέλω να διευκρινίσω πάλι: τρίτος πόλος χρειάζεται. Συμφωνήσαμε; Όχι η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Χρειάζεται μια μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική, ριζοσπαστική δύναμη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τρίτος πόλος.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο τρίτος πόλος μπορεί να μου πεις εσύ ότι είναι ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – Ποτάμι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ δεν βάζω Κόμματα, εγώ λέω τον τρίτο πόλο.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να μη γίνει παρεξήγηση λοιπόν, λέω ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη ντε και καλά από τρίτο πόλο, έχει ανάγκη από ένα μεταρρυθμιστικό πόλο. Υπάρχει μια διαφορά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διαφημίσεις και επιστρέφουμε να μας εξηγήσετε πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν, κλείσαμε λίγο τα εσωκομματικά, όσο μπορούσαμε να τα κλείσουμε γιατί μας ξεγλιστρούσατε..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν κλείνουν ποτέ αυτά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν κλείνουν ποτέ, σωστό κι αυτό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αλλά έχουμε σημαντικότερα πράγματα..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να το ελπίζω.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δε λέω στο λόγο μου, υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στην κοινωνία. Δηλαδή υπάρχει μια δραματική κατάσταση σε όλα τα επίπεδα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πώς σας φάνηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσίπρα;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ήμουν εκεί, δεν παρακολούθησα τα non paper κτλ., προφανώς ήταν μια συνάντηση επιβεβλημένη από τους τύπους, σημασία έχει να συμφώνησαν και σε δυο τρία πράγματα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Να σας πω ένα σημείο στο οποίο διεφάνη μια χαραμάδα τέλος πάντων μιας κάποιας μελλοντικής συναίνεσης. Είναι ο εκλογικός νόμος και θέλω τη γνώμη τη δική σας γι’ αυτό γιατί εσάς το Ποτάμι, αυτό σας αφορά.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είμαστε απόλυτοι και θα θυμάστε ότι κάναμε στο Ζάππειο μια μεγάλη εκδήλωση πριν από ένα μήνα όπου ήρθαν όλα τα κόμματα και η κυβέρνηση, εμείς προτείναμε το διπλό σύστημα, το γερμανικό όπως συνηθίζουμε να το λέμε σύστημα. Με μονοεδρικές…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μη μείνουμε σ’ αυτό..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τέλος πάντων, κάνω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση που νομίζω θ’ αλλάξει λίγο το πολιτικό σκηνικό. Μπορεί κάποιος και πρόσωπο και κόμμα.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί μπορεί ν’ αλλάξει και το ρόλο σας στο πολιτικό σύστημα αυτό..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι αυτό δεν το δέχεται αυτή τη στιγμή, είναι κι ένα δύσκολο σύστημα για τα τζίνιους της κυβέρνησης..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτό που προτείνει όμως;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα προτείνουν προφανώς ένα σύστημα βελτίωσης του σημερινού. Αποδέχονται την πρότασή μας για το μπόνους. Εμείς τι έχουμε πει: Ότι για κάθε 25 το πρώτο κόμμα να παίρνει μια έδρα. Δηλαδή αν βγάλεις 25, να πάρεις 13. Αυτό εμείς θα το στηρίξουμε. Δηλαδή ένα σύστημα σήμερα που θα μειώνει την παντοκρατορία του πρώτου κόμματος και θα σπάει τις μεγάλες Περιφέρειες που είναι τρέλα, ανορθολογισμός, πώς να βγεις Βουλευτής στη Β’ Αθήνας αν δεν έχεις κανάλια, αν δεν έχεις φίλους, αν δεν είσαι ηθοποιός;

Πιστεύω ότι πρέπει ν’ αλλάξει απ’ αυτή τη Βουλή με 200 έδρες και ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να μην κάνει πίσω γιατί ο κ. Μεϊμαράκης όταν το είχαμε συζητήσει κι όταν είχαμε στριμώξει λίγο τον Τσίπρα στην τελευταία συνάντηση να το κάνει, η Νέα Δημοκρατία είχε πει «εγώ δε στηρίζω την αλλαγή του εκλογικού νόμου τώρα». και ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να πει να το αλλάξουμε. Αν’ αρχίσουμε επιτέλους ν’ αλλάζουμε κάτι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια άλλη εξέλιξη, η βραδινή είναι ότι καταψηφίστηκε στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η πρόταση Βούτση για το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι εφεξής με νομοθετική ρύθμιση προτείνεται να μεταφέρουν τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Πέρα από τα προβλήματα που ενδεχομένως αυτό θα δημιουργήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να το αφήσουμε αυτό στη μπάντα, δεν το ξέρουμε, ποια είναι η εκτίμησή σας γι’ αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η πρότασή μας, θυμάστε και στη Βουλή ήταν πολύ ξεκάθαρη. Είπαμε ναι κατ' αρχήν στην κυβέρνηση…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ψηφίσατε κατά της … πρότασης σήμερα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, στη Βουλή είχαμε πει ναι κατ' αρχήν στην πρόταση της κυβέρνησης να ρυθμίσουμε κάπως τα πράγματα στο τηλεοπτικό τοπίο, το λέω επιγραμματικά, υπό έναν όρο: Ότι δε θ’ αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός. Ωραίος ο κ. Παππάς και μπορεί αύριο να έρθει ένας πιο ωραίος με καλύτερες προθέσεις. Δε θέλουμε ν’ αποφασίζει για την τηλεόραση, για τα media όπως και για όλα αυτά τα θέματα δημοκρατίας, ένας άνθρωπος. Τους είπαμε λοιπόν και τους είπαμε και προχθές…

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Είχε περιθώριο ευελιξίας; Ι

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, κανένα δεν άφησαν. Τους είπαμε, «πάρτε μια απόφαση, πείτε ότι θ’ αποφασίζει το ΕΣΡ για όλα κι εμείς αύριο υπογράφουμε την ύπαρξη του ΕΣΡ».

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αν κατάλαβα καλά και η Νέα Δημοκρατία το ίδιο είπε και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο είπε. Εν πάση περιπτώσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πώς ακούτε ας πούμε την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση για παράδειγμα λέω, στη Νέα Δημοκρατία, που τους λέει «θέλετε να πάτε χέρι-χέρι με τη διαπλοκή γι’ αυτό δε βοηθάτε να πληρωθούν οι θέσεις στο ΕΣΡ»; Είναι δίκαιη αυτή η κριτική κατά τη γνώμη σας;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ότι τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν μεγαλώσει χέρι-χέρι και με τη διαπλοκή, δεν είναι ένα ψέμα. Με την έννοια ότι υπήρξε μια τριγωνική σχέση που ήταν media, οι Τράπεζες και οι πολιτικοί.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πού έχουμε εστία διαπλοκής όμως; Εκεί όπου εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Παππάς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να τελειώσω μια στιγμή, επιτρέψτε μου. Λέω ότι υπάρχει μια τριγωνική όπως την είχα ονομάσει από την πρώτη στιγμή σχέση, media, Τραπεζών και πολιτικών. Οι πολιτικοί είχαν σχέση με τις Διοικήσεις των Τραπεζών, μπορούσαν να βοηθούν τον έναν ή τον άλλον σε κάποια εφημερίδα, σ’ ένα κανάλι που θεωρούσαν ότι μπορεί να του φανεί χρήσιμος σε μια προεκλογική περίοδο. Το έχουμε αυτό, συνέβη αυτό. Και να σας πω κάτι; Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη συνέβη. Τι έκαναν εκεί:

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Αυτό αλλάζει με το νέο νόμο δηλαδή; Ή αλλάζουν οι συσχετισμοί απλώς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν αλλάζει καθόλου. Αν πας πάλι σ’ έναν υπερυπουργό που έχει όλη την εξουσία απέναντι στα Μέσα, τότε ο Υπουργός θα προσπαθεί να πει ότι «κοίτα να δεις, πιο πολύ μ’ εμένα θα έρθεις και αν υποστηρίξεις τον άλλον, θα σου βγάλω την πρίζα».

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα έχουμε αλλαγή συσχετισμών επί της ουσίας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λοιπόν λέμε πολύ ξεκάθαρα ότι για να φύγουμε από καθεστώτα διαφθοράς ή διαπλοκής, υπάρχει ένας τρόπος, δεν τον ανακαλύψαμε εμείς, τον ανακάλυψε η Ευρώπη: Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτές αποφασίζουν πώς λειτουργούν τα κανάλια, αυτές θα τιμωρούν τα κανάλια κι αυτές θα βάζουν τα όρια..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Πολύ σωστό. Πάμε ν’ αφήσουμε λίγο τα πολιτικά παρακαλώ πολύ. Είστε εναντίον του Ασφαλιστικού, δεν ψηφίζετε το Ασφαλιστικό, δεν ψηφίζετε για τους αγρότες, δεν ψηφίζετε το ΕΣΡ, δεν ψηφίζετε τίποτα. Και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο. Τι θα γίνε αν πέσει η κυβέρνηση; Μου λέτε ότι δε θα γίνουν εκλογές. Πού το ξέρετε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση είναι δύσκολο να πέσει γιατί έχουν φροντίσει οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι 153 Βουλευτές να είναι μια γροθιά. Όταν λέω μια γροθιά δεν εννοώ, δυστυχώς μια γροθιά πάνω σε πολιτικές θέσεις, εννοώ με σχέσεις εξάρτησης και οικονομικής εξάρτησης και οικονομικής εξάρτησης και οικονομικής εξάρτησης. Δηλαδή αυτά που αποκαλύπτουμε συνεχώς απ’ το Ποτάμι. Η μία σύζυγος, το ένα παιδί, ο ένας φίλος, έχουν έναν απώτερο στόχο: Πέρα από το να ικανοποιήσουν και να χορτάσουν ένα στράτευμα που έδωσε έναν αγώνα το 1940, το 1912, θα γυρίσουμε πίσω στο 1821 κάποια στιγμή, πέρα από το να ικανοποιήσουμε λοιπόν το στράτευμα έχουν κι άλλον ένα στόχο: Να μείνει συμπαγής αυτή η πλειοψηφία των 153. Όλοι οι Βουλευτές των ΑΝΕΛ συνδέονται με το κράτος αυτή τη στιγμή και οι περισσότεροι Βουλευτές σου ΣΥΡΙΖΑ συνδέονται με το κράτος.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά εξαρτάται απόλυτα απ’ αυτό όμως;

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λέτε δηλαδή ότι η κυβερνητική σταθερότητα επαφίεται στο πόσο καλά έχουν πιάσει τους δικούς τους εκεί πέρα με διορισμούς..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το έχουν κάνει. Και είναι μια ντροπή, προσέξτε. Είναι μια ντροπή. Κι εδώ να έρθω σ’ ένα ερώτημα που κάνατε πριν. Εδώ είναι η διαφορά μας. Εμείς έχουμε μια πρόταση στ’ άλλα κόμματα, έχουμε μια πρότασή στον κ. Μητσοτάκη. Κι έχουμε μια πρόταση στην κα Γεννηματά και βέβαια στον κ. Τσίπρα. Να σας πω συγκεκριμένα.

Τα πολιτικά γραφεία των Υπουργών να πάψουν να είναι δημόσιες Υπηρεσίες. Τι εννοώ: Ξέρετε, θεωρούμε μερικά πράγματα δεδομένα. Ξέρετε πότε έγινε νόμος αυτό; Πότε τα πολιτικά γραφεία εντάχθηκαν στο Δημόσιο; Το 1985 επί Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε μια έξυπνη ιδέα το ’85. Είπε, επειδή είχε προσλάβει μια φουρνιά δημοσίων υπαλλήλων και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο είπαν: Από δω και πέρα, δημιουργούμε τη λογική των πολιτικών γραφείων, που εντάσσονται αυτομάτως στο Δημόσιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί δε λέτε κάτι πολύ πιο απλό; Να είναι μόνο δημόσιοι υπάλληλοι όλοι αυτοί, να παίρνουν δημοσίους υπαλλήλους.. Δεν το καταλαβαίνω αυτό, σε όλο τον κόσμο συμβαίνει αυτό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε κάτι πολύ σωστό, νομίζω που επικροτεί ο κόσμος και θα το κάνουμε νομοθετική πρόταση. Να δούμε λοιπόν εκεί τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή να μην πληρώνει το Δημόσιο…

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς λέμε ότι αν θέλεις να έχεις πολιτικά γραφεία γιατί είσαι ένα πλουσιόπαιδο και μπήκες στην πολιτική κάνε το. Και υπάρχουν πολλοί Υπουργοί που απ’ ό,τι φαίνεται έχουν τα λεφτά να έχουν μεγάλα πολιτικά γραφεία. Το πολιτικό σου γραφείο ως Υπουργός όμως, μπορεί να έχει μια Γραμματέα, όπως στην Κύπρο, στην Κύπρο επιτρέπεται να έχεις μια Γραμματέα δική σου, το αντιλαμβάνομαι και έναν σύμβουλο δικό σου. Όλοι οι άλλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι οι άλλοι πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Θα μου πείτε, τι θα κερδίσουμε; Κάναμε έναν υπολογισμό. Ξέρετε τι θα κερδίσουμε; Έχετε μια γνώση των αριθμών; 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους έχει αυτή τη στιγμή. Είχαμε 1.000 περίπου, 950, πόσους είχαμε και τους κάναμε 2.000 μετακλητούς υπαλλήλους.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εκείνοι ισχυρίζονται ότι έχετε μειώσει κατά 20% τους μετακλητούς.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; 100 εκατομμύρια ετησίως. Ένα

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πω τι λέει σήμερα ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οι μετακλητοί υπάλληλοι. Δεν είναι μετακλητοί υπάλληλοι, οι 1.000 έγιναν 2.000.. Το καταδικάζουμε, κακώς, κάκιστα..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Παίζετε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να το παίξω ευχαρίστως, το καταδικάζουμε αλλά δεν είναι δυνατό να μου λέτε ότι το πρόβλημα είναι αν είναι 1.000 ή 2.000, όταν έχουμε ένα Ασφαλιστικό ανοιχτό, όταν έχουμε τους αγρότες ανοιχτούς, όταν η κυβέρνηση μπορεί να πέσει αύριο το πρωί, δεν ξέρω αν θα πέσει, μου λέτε ότι δε θα πέσει γιατί είναι πιασμένη με τους μετακλητούς…

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη παίζετε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα. Επιτρέψτε μου να το δικαιολογήσω.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κάνω και αυτό στη ζωή μου.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί: Κάθε φορά που λέμε κάτι, είπαμε για τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Σπίρτζης εν μια νυκτί διπλασίασε τους Διοικητές στους Οργανισμούς που εποπτεύει. Δηλαδή είπε «θέλω και Πρόεδρο, θέλω και Διευθύνοντα Σύμβουλο γιατί έχω πολλούς φίλους». Το κοστολογήσαμε, δεν είναι τσάμπα τίποτε σ ‘ αυτή τη ζωή. Του είπαμε ότι ήταν 8 εκατομμύρια. Τώρα τους λέμε ότι τα πολιτική ρουσφέτια σας είναι άλλα 110 εκατομμύρια ετησίως. Μη μου λέτε για όλα αυτά ότι δεν είναι τίποτα. μαζεύονται πολλά λεφτά.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είπα ότι είναι τίποτα, είναι πολλά.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μαζεύονται πολλά λεφτά όμως.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Η μεγαλύτερη πληγή είναι τα οικονομικά προβλήματα αυτή τη στιγμή.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και το Ασφαλιστικό.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Κι εκεί πρέπει να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Συγνώμη, ο κ. Τσίπρας σας λέει «μου λέγατε επί 6 μήνες ό,τι σου φέρουν υπόγραψέ το», ό,τι του έφεραν τελικά το υπέγραψε, χειρότερο που δεν το υπέγραψε στην αρχή, ό,τι του φέρατε το υπέγραψε.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάνετε ένα διπλό λάθος. Εμείς του λέγαμε, τον Απρίλιο φέρε τη συμφωνία να την υπογράψουμε και βγήκε τώρα στους ξένους, στη συνέντευξη που έδωσε, στο Chanel 4 και είπε ότι όντως ο Απρίλης ήταν καλύτερος, γιατί χάσαμε χρόνο και χάσαμε και χρήμα. Δηλαδή αυτά που έλεγε ο Θεοδωράκης τον Απρίλιο και γελούσαν «γιατί βιάζεστε;»..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά είναι παραδοχή εκ των υστέρων. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Σαράφογλου το θυμάστε το χαμόγελό του για τις Τράπεζες που του έλεγα «θα κλείσουν οι Τράπεζες» και μου έλεγε «τι νοιάζεσαι που θα κλείσουν οι Τράπεζες».

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ξέρετε, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε μια ίδια δύσκολη θέση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Γιατί όμως αυτή τη στιγμή δεν κοιτάτε ότι ψηφίσατε μαζί ένα μνημόνιο το καλοκαίρι, όλα τα κόμματα, τα 4-5…

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Με τις Τράπεζες κλειστές και τα νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και με τα άδεια σούπερ μάρκετ..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα νοσοκομεία λιγότερα φάρμακα έχουν τώρα. Γιατί σας εμποδίζει σ’ ένα δυο μεγάλα θέματα, το ένα είναι το Ασφαλιστικό, να μπορέσετε να συμφωνήσετε αυτά που ήδη έχετε ψηφίσει;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα ποιος σας είπε ότι εμείς διαφωνούμε σ’ αυτό; Λάθος κάνετε. Εμείς είπαμε, αρχικά το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει. Υπάρχει η πρόταση Κατρούγκαλου, δεν υπάρχει νομοσχέδιο.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Σωστό.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς είπαμε λοιπόν ότι στη Βουλή, και το κάναμε και με τα προηγούμενα προαπαιτούμενα, άρθρο 5, ναι, άρθρο 6, όχι, άρθρο 7, παρών. Εμείς θέλουμε από την κυβέρνηση όλα αυτά τα οποία υποτίθεται δεσμευτήκαμε το καλοκαίρι, να έρθουν αναλυτικά στη Βουλή και να πάρουν τις δικές μας απαντήσεις. Εμείς δε θα πάμε σε μετωπική σύγκρουση, δεν έχουμε στο DNA μας την άρνηση. Βγήκαμε εδώ ακόμα και με μια κακή κυβέρνηση όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση να δούμε τις χαραμάδες.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα μπορείτε να στηρίξετε για παράδειγμα τη φορολογία των αγροτών;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορούμε να στηρίξουμε πράγματα που είναι στη σωστή κατεύθυνση που σας λέω, σπάνια τα βλέπουμε κι όταν τα βλέπουμε τα ενισχύουμε.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Έχετε εντοπίσει κάποια από αυτά όμως;

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και μένω κι εγώ λίγο στους αγρότες, γιατί είναι πολλοί εκείνοι που λένε ότι όσο και ν’ ακούγεται πολύ το Ασφαλιστικό, λένε ο Τσίπρας το Ασφαλιστικό θα το περάσει, αλλά θα δυσκολευτεί πολύ με το φορολογικό των αγροτών.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ να κάνω μια ερώτηση: Η κυβέρνηση είναι καλή ή κακή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι κακή κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα πρέπει να μείνει ή να φύγει;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πρέπει να κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια να βελτιώσουμε τα πράγματα μ’ αυτή την κυβέρνηση.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δηλαδή πώς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα, έτσι γίνεται σ’ ένα πολιτισμένο κράτος. Όταν βγαίνει μια κυβέρνηση και θεωρεί ο Θεοδωράκης, ο Μητσοτάκης, η κα Γεννηματά, ότι είναι κακή δε σημαίνει ότι την επόμενη μέρα κάνουμε εκλογές επειδή εμείς θεωρούμε ότι είναι κακή.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Όχι, αλλά ήταν μια καλή κυβέρνηση θα συνεργαζόσαστε μαζί της.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δε λέω αυτό.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Σ’ ένα διευρυμένο σχήμα δηλαδή εσείς θα συμμετάσχετε;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το δεύτερο συνθετικό της πρότασης είναι δικό σας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν είναι δικό μου, της Νέας Δημοκρατίας είναι και του ΠΑΣΟΚ που λένε «δε συνεργαζόμαστε».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:β Εγώ λέω, ότι είναι μια κακή κυβέρνηση και δε συνεργαζόμαστε μαζί της εν συνόλω αλλά περιμένουμε να δώσουμε και υποχρεούμαστε να δώσουμε τη μάχη στη Βουλή μήπως βελτιώσουμε μερικά πράγματα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εάν σας ζητηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Δεν είμαστε τσόντα εμείς, να πάει να παίξει με την trash πολιτική που τα καταφέρνει πολύ ο κ. Τσίπρας..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κ. Λεβέντης έχει κάνει μια πρόταση: Η κυβέρνηση αυτή να φύγει γιατί είναι μια κακή κυβέρνηση, το ίδιο λέει που λέτε κι εσείς και να γίνει μια οικουμενική.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είμαι υπέρ των οικουμενικών κυβερνήσεων.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Άρα δε συμφωνείτε μ’ αυτό. Άρα τι λέτε, να μείνει αυτή η κυβέρνηση που είναι κακή;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω τι λέω: Η κυβέρνηση όπως έδειξε και το παράδειγμα το πρόσφατο σχετικά, το ιστορικό παράδειγμα της οικουμενικής κυβέρνησης, μια οικουμενική κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση πολλών συμβιβασμών. Μην ενοχλήσω τον Πρετεντέρη, μην ενοχλήσει τη Σαράφογλου, και ο ένας να μην ενοχλήσει τον άλλον και κανείς να μην κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση, άρα μια χαρά περνάμε και τα παιδιά μας τρέφονται από το Δημόσιο. Εμείς δε λέμε αυτό.

Εμείς λέμε και το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή το Γενάρη και το είχαμε πει και το Σεπτέμβρη και το λέμε τώρα, ότι αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια άλλη κυβέρνηση. Εάν ο κ. Τσίπρας βάλει μυαλό, αντιληφθεί ότι δε μπορεί να κυβερνά με τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, με άσχετους, εκτός όλων των άλλων.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Άρα δεν απορρίπτετε τη συμμετοχή σε μια διεύρυνση της κυβέρνησης.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι εγώ θα είμαι Υπουργός, είπα ότι αν ο κ. Τσίπρας..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Δε λέω ότι θα είστε Υπουργός, αν θα στηρίξετε αυτό το ενδεχόμενο, αυτό ρώτησα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ σας είπα ότι αν ο κ. Τσίπρας αντιληφθεί ότι η χώρα βυθίζεται, ότι η παρακμή κάθε μέρα μεγαλώνει κι οι ανισότητες κάθε μέρα μεγαλώνουν, προσέξτε, είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που είναι ακόμα σε ύφεση. Είμαστε η μόνη χώρα με τη χειρότερη σχέση ΑΕΠ και επενδύσεων. Πώς θα έρθουν οι επενδύσεις; Οι επενδύσεις εάν δε νιώσουν ότι υπάρχουν Υπουργοί που αντιλαμβάνονται πώς είναι τα πράγματα, Υπουργοί που έχουν δουλέψει σ’ ένα περίπτερο μια φορά στη ζωή τους και ξέρουν τι πάει να πει να πουλάς, ν’ αγοράζεις, να κερδίζεις..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ο κ. Σκουρλέτης λέει από το ’88 κολλάει ένσημα..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη μη με προκαλείτε τώρα τέτοια ώρα..

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Λοιπόν, να συνοψίσουμε..

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης εκτός σας είπα της ιδεοληψίας, είναι η απουσία με το χώμα, η απουσία με την πραγματικότητα. Ότι δεν έχουν δουλέψει, ότι δεν ξέρουν τι πάει να πει δουλειά. Και αυτό φαίνεται από το ότι αυτή τη στιγμή έχουν φθηνύνει τόσο πολύ οι αξίες σ’ αυτή τη χώρα, έχουν πέσει οι αξίες μετά από τόσα χρόνια ύφεση, μετά από τόσα μνημόνια και δεν υπάρχει, ο κόσμος έχει ακόμα τα όποια λίγα λεφτά του στα στρώματα, δε γυρνάει στις Τράπεζες, δεν κάνει μια επένδυση. Οι ξένοι έρχονται μόνο για ν’ αγοράσουν κάτι πάρα πολύ φθηνό..

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Προφανώς δεν έχει πεισθεί κανένας για τη σταθερότητα, γι’ αυτό το λόγο.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο αυτό, έχετε δίκιο αλλά είναι το μισό. Το μισό είναι η αίσθηση της πολιτικής σταθερότητας. Το άλλο μισό είναι η συνεννόηση. Δε μπορείς να συμπεριφέρεσαι σαν κομματικός υπερυπουργός μιλώντας με επενδυτές. Πρέπει να φέρεις εδώ επενδυτές μιλώντας με τη γλώσσα της πραγματικότητας. Αυτό το πράγμα είναι δύσκολο να το επιτύχει μια κυβέρνηση που σας είπα, είναι μια κυβέρνηση του κομματικού σωλήνα.

Εμείς λοιπόν λέμε, ελάτε στη Βουλή αφού εσείς διαπιστώσατε το αδιέξοδο, γιατί το αδιέξοδο της χώρας υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Το ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κρεβάτια στις εντατικές, είναι το ίδιο πράγμα, το ότι δεν έχουμε φάρμακα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: πρώτον μου λέτε ότι η Κυβέρνηση είναι κακή, θα τη βοηθήσετε όπου παίρνει βοήθεια, λέτε δεν θα πέσει γιατί οι 153 είναι με δεσμούς αίματος περίπου το περιγράφετε. Αν πέσει δεν χρειάζεται οικουμενική και να γίνει μια άλλη Κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να γίνει μια Κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, η οποία θα στηριχθεί… Δεν είναι ανάγκη να μετέχουν υπουργοί …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ας μη μετέχουν οι υπουργοί, να την υποστηρίζει το Ποτάμι, να της δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Την οποία θα την υποστηρίζει το Ποτάμι, ναι βεβαίως.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ; Τι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εμείς θα θέλαμε να είναι οπωσδήποτε οι δυο μεγάλοι μονομάχοι.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Άμα δεν είναι οι δυο μεγάλοι μονομάχοι, προσέξτε για τι Κυβέρνηση μιλώ.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Πριν όμως λέγατε ότι δεν συμπράττετε με τη Νέα Δημοκρατία, το είπατε αρκετές φορές.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι εντελώς διαφορετικά. Εγώ δεν λέω αυτό, δεν λέω να συγκυβερνήσω εγώ σήμερα, που δεν είναι άλλωστε και εφικτό.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι, αλλά όταν δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια πολιτική με εκδοχές της οποίας διαφωνείτε…

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κυρία Σαράφογλου λέω ότι η κοινωνία βυθίζεται. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη, συνέχεια περπατώ στα μέρη που δεν περπατάνε πια οι κυβερνητικοί, η κοινωνία βυθίζεται. Ζούμε μια παρακμή. Και γινόμαστε όλο και πιο κάτω, οι απαιτήσεις μας είναι όλο και πιο κάτω. Μοντέλο Τσάβες, ας μην συνεχίσω σε αυτό.

Εμείς τι λέμε; Χρειάζεται μια συμφωνία με γενναιότητα από τους πολιτικούς αρχηγούς, ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μετέχει οπωσδήποτε η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ …

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα; Γιατί περιγράφετε ένα σχήμα που δεν ξέρω αν η Νέα Δημοκρατία θα έμπαινε με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Αν έχει η Νέα Δημοκρατία -και έχει νομίζω- ο κ. Μητσοτάκης μια συναίσθηση ευθύνης, εάν μιλάμε για μια Κυβέρνηση δέκα προτεραιοτήτων και δύο ετών. Δεν μιλάμε δηλαδή για μια Κυβέρνηση η οποία θα κάνει ένα λαπά πολιτικό σύστημα και θα συνεχίσει και θα συνεχίσει.

Αλλά θεωρούμε ότι έχουμε δέκα προτεραιότητες; Εμείς λέμε ναι. Αυτές οι δέκα προτεραιότητες να λυθούν τα επόμενα δυο χρόνια.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Ναι ζητήσατε να συνεννοηθείτε για το Κέντρο, είναι εύκολο να συνεννοηθείτε για την Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι η διαφορά μας κα Σαράφογλου από όλη την Ευρώπη. Η Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος τι έκαναν; Βρήκαν την ευκαιρία με τα Μνημόνιά τους, να το πω απλοϊκά, να μην κάνουν άλλο έναν εμφύλιο. Τα Μνημόνια για μας ήταν εμφύλιος πόλεμος, αυτό είναι το μεγάλο λάθος του πολιτικού συστήματος.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε συνεννόηση το λέτε από την αρχή της συζήτησής μας, ότι δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε με την κα Γεννηματά. Να το δεχτώ. Και περιμένετε να συνεννοηθεί ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα, με εσάς μαζί; Όλοι μαζί; Αφού δεν μπορεί να γίνει με τους δύο, θα γίνει με τους πολλούς και διαφορετικούς;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας λέω ότι αυτό που απαιτεί η κοινή λογική και αυτό που απαιτούν οι πολίτες, είναι συνεννόηση για τα πέντε μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας; Το βαθύ κομματικό κράτος …

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Η Κυβέρνηση στην οποία αναφέρεστε, είπε ότι θα πάει τις άδειες τις τηλεοπτικές στο Υπουργικό Συμβούλιο, σήμερα. Η ίδια Κυβέρνηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν είναι το μείζον θέμα της χώρας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Προφανώς. Αλλά με αυτή τη λογική θα κάτσουν στο τραπέζι να τα βρουν με τον κ. Μητσοτάκη;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το βαθύ κομματικό κράτος, το ένα θέμα. Η εξαγωγική πολιτική και η επιχειρηματικότητα, είναι το δεύτερο θέμα. Ένα νέο Σύνταγμα που θα απελευθερώσει κάποιες δυνάμεις, είναι το επόμενο θέμα που επίσης θα έχει μέσα και το χωρισμό κράτους – εκκλησίας.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, η Νέα Δημοκρατία είναι απ' έξω εκεί αμέσως – αμέσως.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, εκεί είναι απ' έξω η Νέα Δημοκρατία. Μα γι' αυτό να δούμε, εκεί θα δούμε τις ομοιότητες.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στα εξαγωγικά είναι απ' έξω ο Σκουρλέτης, στο άλλο είναι η Νέα Δημοκρατία, πως θα γίνει η Κυβέρνηση;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκεί να δούμε την υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα που έχει η χώρα.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Με τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν τι θα γίνει ομως; Αυτά που βάλατε είναι σωστά και ίσως να υπάρχει και προσέγγιση ενδεχομένως σε κάποια ζητήματα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για το ασφαλιστικό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για το ασφαλιστικό εμείς έχουμε πρόταση. Έχουμε πρόταση των τριών πυλώνων, έχουμε πει ότι δεν μπορούν …

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Η σύγκλιση πως επιτευχθεί σε αυτά;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι πρόβλημα και των υπόλοιπων να πουν συγκεκριμένες προτάσεις. Και ξαφνιάζομαι αρνητικά –απευθύνομαι σε εσάς- που καλύπτετε τη Νέα Δημοκρατία.

Είναι απογοητευτικό που η Νέα Δημοκρατία που έχει δημιουργήσει το αδιέξοδο στο ασφαλιστικό, γιατί μπορεί το έγκλημα να συνεχίζεται από τον κ. Τσίπρα, αλλά το έγκλημα του ασφαλιστικού είναι παλιό, είναι και ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Και βγαίνει προχθές ο κ. Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και λέει «να φτιάξουμε μια Επιτροπή για να κάνουμε μια πρόταση για το ασφαλιστικό».

Εμείς γιατί έχουμε την πρόταση του Πλάτωνα, μια συγκεκριμένη πρόταση τέλος πάντων …

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Υπάρχει πρόταση από ό,τι γνωρίζω η οποία θα παρουσιαστεί στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν μέμφομαι τον κ. Μητσοτάκη, μέμφομαι τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να τον μέμφεστε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εξηγούμαι, είμαι πολύ σαφής. Δεν είναι θέμα να έχει δική του πρόταση, δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ, που έχουν την ευθύνη του ασφαλιστικού να λένε «κάποια στιγμή θα έχουμε μια πρόταση για το ασφαλιστικό», εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για το ασφαλιστικό και πρόταση απελευθέρωσης …

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Υπάρχει πρόταση από ό,τι ξέρω κ. Θεοδωράκη, γιατί η αίσθησή μου είναι ότι η κατεύθυνση είναι μια τεχνοκρατική προσέγγιση …

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Και υπάρχουν πάντα και οι ξένοι, μην το ξεχνάμε.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μη ζητάμε για προσχήματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία λένε «ο Τσίπρας όταν ήταν αντιπολίτευση μας έκανε τη ζωή δύσκολη, θα του κάνουμε τώρα τη ζωή δύσκολη». Τόσο απλό είναι, δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτε άλλο, ούτε έλλειψη τεχνοκρατών υπάρχει, ούτε έλλειψη προτάσεων.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Και πιθανό κι αυτό να μπορεί να το ακούσει κάποιος και να θέλει να πάρει την ευθύνη της ψήφισης και εφαρμογής και τη φθορά αν θέλετε, αυτών των θέσεων.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και επίσης ο Τσίπρας ο οποίος όταν ήταν αντιπολίτευση τα είχε λύσει όλα τα προβλήματα από την αντιπολίτευση.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όλα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Ναι, όλα. Τώρα όταν του λένε να λύσει ένα πρόβλημα, έχει ζήτημα θέλει να βοηθήσει και η Νέα Δημοκρατία, θέλει να βοηθήσει το Ποτάμι, θέλει να βοηθήσει ο Λεβέντης, να βοηθήσουν όλοι. Αυτό όμως είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο είναι …

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γι’ αυτό είπα σε μια από τις τελευταίες ομιλίες μου στη Βουλή, ότι χρειάζεται να βγούμε και να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Αν ο κ. Τσίπρας δεν βγει κάποια στιγμή και πει «είπα ψέματα» δεν θα αλλάξει.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν θα το πει ποτέ.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, είναι η ελάχιστη υποχρέωσή του.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα πει «είπα ψέματα»;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, και να σας πω πως το λέω. Δεν το λέω με την έννοια να νιώσω εγώ ότι ξεφτιλίζεται, δεν είναι εκεί το θέμα. Να πει ότι υπολόγισα λάθος τα πράγματα και τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Το έχει πει Φλαμπουράρης για παράδειγμα. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά σε εκπομπή μάλιστα στο «Mega».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν το έχουν πει για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Πρέπει να πουν για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και κυρίως για την οικονομική και κοινωνική πολιτική «αυτά ήταν τα ψέματά μας και εδώ μπορεί να πάει η χώρα. Θέλει το Ποτάμι να έρθει;» Εμείς τότε θα πούμε ναι.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Γιατί είναι τόσο μεγάλο ζήτημα για σας αυτό κ. Θεοδωράκη; Και τι αμαρτίες ξεπλένει αυτό;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Γιατί αν ο λαός συνεχίζει να ζει μέσα σε ένα ψέμα ότι «εγώ θα τα έκανα, αλλά δεν με αφήνουν οι ξένοι» έχουν αρχίσει και λένε αυτό τώρα ότι «εμείς θα τα κάναμε, δεν μας αφήνουν οι ξένοι» και ξαναμπούμε σε αυτή την ιστορία, δεν θα υπάρξει …. Η παραδοχή πάντα είναι η αλήθεια. Βγαίνεις, λες την αλήθεια σου και ο κόσμος σε αντιμετωπίζει διαφορετικά.

Πήγα στους αγρότες και πήγα στους αγρότες τότε που έγινε η έντονη αποδοκιμασία για να μην πω τον ακριβή χαρακτηρισμό, των κυβερνητικών στελεχών στον Έβρο. Και πήγα στους αγρότες και μίλησα και τους είπα πως βλέπουμε εμείς τα πράγματα, τους είπα για τους φόρους που λέμε εμείς, τους είπα για το που έχουν δίκιο και που έχουν άδικο. Ήταν όλοι στο ίδιο πνεύμα. Δεν είμαστε στην παλιά εποχή που ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τι γίνεται. Και ζητά από τους ηγέτες ένα ελάχιστο κόκκο αλήθειας. Εάν συμβεί αυτό, ο κόσμος θα συνεργαστεί.

Μ. ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ: Εγώ μια τελευταία ερώτηση έχω να κάνω, πολύ σύντομη.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε πρέπει να συνοψίσω κλείνοντας ότι επί μισή ώρα ο Πρόεδρος μας εξηγούσε γιατί δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους άλλους και μετά από μισή ώρα είπε ότι πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έτσι δεν είναι;

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έτσι ακριβώς είναι.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Διαφημίσεις.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Να ευχαριστήσουμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος με πολύ κόπο απάντησε στις ερωτήσεις μας.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κράτος Δικαίου, δεν το είπαμε καθόλου. Αλήθεια το λέω. Πέρα από την οικονομία, τη δυναμική, θέλουμε ένα κράτος Δικαίου, άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να συζητήσει το πολιτικό σύστημα.

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και τις δύο κυρίες, την κα Μαρία Σαράφογλου και την Ράνια Τζίμα για τις πιεστικές επίμονες και συνεχόμενες ερωτήσεις τους, με χαμόγελο βεβαίως.Καλή σας νύχτα.