29 Φεβρουαρίου, 2016

Μπροστά με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες

Μπροστά | Πολιτική Κίνηση

Το Μπροστά στο 2ο Συνέδριο του Ποταμιού

Με προτάσεις για το πως μπορεί να συνεργαστεί ο προοδευτικός χώρος, για την αναγκαία στροφή στις κοινωνικές ανάγκες και μεταρρυθμίσεις, την πορεία της Ελλάδας στην ΕΕ, το μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και τη θέση των νέων στη νέα παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, μέλη του Μπροστά απευθυνθηκαν στην Ολομέλεια του 2ου Συνεδρίου του Ποταμιού.

Ευχαριστώντας το Σταύρο Θεοδωράκη για την πρόκληση στο Μπροστά να συμμετέχει στον διάλογο για τις συνεργασίες, ο επικεφαλής της κίνησης, Παναγιώτης Βλάχος στο χαιρετισμό του κατέθεσε την πρόταση του Μπροστά για μια “συνάντηση ιδεών, θέσεων και γενεών”. Κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα για τις κοινωνικές συμμαχίες που θέλουν, για το πως θα ξαναμιλησουν στην απογοητευμένη νεολαία, για τις προδομένες ιδεολογικές ταμπέλες, για τις χαμένες ευκαιριες εφτά χρόνων, για την ύφεση, τη φτωχοποίηση, τον πληγωμένο πατριωτισμό.

“Με πρωτοβουλία των ηγετών των κομμάτων που ενδιαφέρονται, να καταθέσουν τις θέσεις τους, τις πιο σημαντικές και εμβληματικές. Μετά, μια ομάδα από νέα και καταρτισμένα στελέχη, με τη βοήθεια της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ή και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, αν κάποιοι προτιμουν, να επεξεργαστούμε δέκα βασικές, εμβληματικές θέσεις, επεξεργασμένες, που θα γίνουν η βάση για έναν διάλογο σε όλη την Ελλάδα. Με συμμετοχή όλων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτός ο διάλογος θα δείξει αν αυτά που λέμε έχουν νόημα, αν μιλάνε στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων, αν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε. Εκεί προφανώς το Ποτάμι έχει το πλεονέκτημα. Είναι ένα έντιμο καθαρό Κίνημα πολιτών, το οποίο δεν έχει κυβερνήσει, με καθαρότητα θέσων και προθέσεων. Αν υπάρχει λόγος, ας πάμε σε μια Συνδιάσκεψη, με όσους συνέδρους θέλει ο καθένας, για να επικυρώσουμε τις θέσεις και το πρόγραμμα της προσπάθειας. Και όσοι επιθυμούν να ηγηθούν της νέας προσπάθειας, ας πάμε σε απευθείας εκλογή από τους πολίτες, ενω τα κόμματα θα διατηρήσουν την αυτονομία τους. Μόνο έτσι έχει νόημα για εμάς η διαδικασία: να είναι ανοιχτή, προγραμματική, ανανεωτική, έντιμη για όλους”, πρότεινε ο επικεφαλής του Μπροστά και πρ. υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Ποταμιού.

Στο ίδιο πνεύμα, η Γραμματέας του “Μπροστά”, Ντίνα Σπυροπούλου ανέφερε ότι χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση με εθνικά χαρακτηριστικά. Αλλαγές για τους πολλούς, για το δημόσιο συμφέρον, για την Ελλάδα, για την δημοκρατία. “Και θα πρέπει κάποιοι από τους πρωινούς ομιλητές – οι οποιοι σήμερα σηκώνουν ψηλά την σημαία των μεταρρυθμίσεων – να θυμηθουν οτι κατά την θητεία τους, οταν δοκιμάστηκαν σε διάφορες θέσεις ευθύνης δεν προώθησαν καμια απολύτως αλλαγή.Και αυτό δίνει και την ταυτότητα των συνεργασιών που πρέπει να αναζητήσει το ποτάμι. Να πρωτοστατήσει και να γίνει ο καταλύτης του σχηματισμού της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας”, τόνισε στην παρέμβασή της.

Η Θεοδώρα Παπαδημητρίου, μέλος του ΔΣ της κίνησης, υπερασπίστηκε τον κοινωνικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων: “Για εμάς μεταρρύθμιση χωρίς πρόσημο και περιεχόμενο είναι λέξη κενή περιεχομένου. Μεταρρύθμιση βάφτισαν κάποιοι κάποτε το κλείσιμο της ΕΡΤ σε μια νύχτα, μεταρρύθμιση αποκαλούν κάποιοι άλλοι σήμερα την εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών. Σας τα λέω γιατί μεταρρύθμιση χωρίς κοινωνικό πρόσημο και σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο ισοδυναμεί με λαϊκισμό. Μεταρρύθμιση για εμάς σημαίνει στροφή χωρίς ταμπέλες σε μια πολιτική αναδιανομής και αλληλεγγύης. Στροφή σε αυτή τη βάση σε προγραμματικό διάλογο και συνεργασίες. Με τη συνείδηση ότι η ατζέντα της κοινωνικής πολιτικής δεν επιτρέπει φοβικά σύνδρομα, γιατί είναι οριζόντια και μας υπερβαίνει. Με την πίστη ότι ακολουθώντας αυτό το δρόμο το Ποτάμι, όχι μόνο θα επιβιώσει αλλα θα ενδυναμωθεί, γιατί θα κληθεί να παίξει ρόλο καταλύτη και γιατί θα μπορέσει να αποκτήσει επιτέλους το πολυπόθητο κοινωνικό στίγμα που του αξίζει”, ανέφερε στην ομιλία της στην Ολομέλεια των συνέδρων.

“Μιλάμε για κρίση. Όμως φοβάμαι η κρίση έχει περάσει. Έχει αντακατασταθεί από τη φτωχοποίηση. Αλλά εάν ως φτωχότεροι συνεχίζουμε τα ίδια, τα θύματα θα αυξάνονται και θα είναι κυρίως οι νέοι”, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Γιάννος Μητσός, πρ. υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. Τέλος, για την πολιτική συνεργασία που συζητιέται, ο Γιάννος ανέφερε ότι η μεγάλη συνεργασία θα στηθεί υπέρ της σιωπηλής πλειοψηφίας, του ενός εκατομμυρίου των πολιτών που δεν εμπιστεύονται κανέναν. “ Κανένα απο τα παλιά κόμματα δεν είναι μονολιθικοί οργανισμοί. Περιλαμβάνουν μερικούς από τους καλύτερους αλλά και πολλούς από τους χειρότερους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος. Για αυτό πασχίζουν να μας τοποθετήσουν στη βάση του παλιού διπόλου αριστεράς-δεξιάς. Γιατί εξυπηρετεί τη μανιχαϊστική τους λογική κι αφαιρεί από την ουσία της συζήτησης. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε με όσους πιστεύουν στο κεντρικό ρόλο του κράτους στη στήριξη των αδυνάτων. Αυτή θα είναι και η βάση της συνεργασίας. Το Ποτάμι το δείχνει εμπράκτως. Οι άλλοι μένει να δείξουν ότι το σκέφτονται κι ότι μπορούν. Προοδευτικό είναι το δίκαιο, είτε μιλάμε για το σήμερα, είτε -κυρίως- για το αύριο”, τόνισε κλείνοντας.

“Η σχέση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας, βρίσκεται σε έντονη ανισορροπία. Ενόσω οι ανεξέλλεγκτες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας δε θωρούν σύνορα, η πολιτική μας οργάνωση παραμένει αγκυλωμένη σε απαρχιωμένες, εσωστρεφείς κι εθνοκεντρικές δομές”, ανέφερε στην αρχή της παρέμβασής του ο Νικήτας Κωνσταντινίδης, πρ. υποψήφιος στην Α’ Πειραιά. Ο Νικήτας τάχθηκε υπέρ των πολιτικω΄ν συνεργασιών του Ποταμιού και κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα επόμενα βήματα της Κινήματος αναφέροντας ότι: “Ο μόνος τρόπος να αποκαταστήσουμε μια υγιή σχέση λογοδοσίας και δημοκρατικού ελέγχου μεταξύ πολίτη και πολιτικού είναι διττός: πρώτον, πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική εκπροσώπηση του χώρου μας σε τοπικό επίπεδο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ότι οι ιδέες μας μπορούν να φέρουν άμεσα αποτελέσματα δίνοντας λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Δέυτερον, οφείλουμε να αρθρώσουμε ένα ξεκάθαρο όραμα εκδημοκρατισμού των θεσμών της ΕΕ στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είναι η μόνη λύση στα διλήμματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης που μας ταλανίζουν”.

Ο Τάσος Γρύλλης, πρ. υποψήφιος βουλευτής στα Δωδεκάνησα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα τονίζοντας ότι η μετανάστευση, παγκόσμιο φαινόμενο σε εξέλιξη, αποτελεί πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. “Η Ελλάδα είναι όμως εκείνη που τιμωρείται λόγω της γεωγραφικής θέσης. Τα σύνορα της ΕΕ είναι το Αιγαίο και η φύλαξή τους είναι ευθύνη όλης της ΕΕ. Απαιτείται όμως παράλληλα και ένα Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης”, τόνισε με προσωπικό και υποδομές για την υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών, ειδική μέριμνα για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά από τις χώρες της Β. Αφρικής, άμεση μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε οργανωμένα κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά και φυσικά, αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τάσσος ανέφερε ότι ο τουρισμός πλήττεται ήδη και οι κρατήσεις σε πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υποστεί σημαντική μείωση με τους ξενοδόχους να κάνουν δραματικές προβλέψεις για το καλοκαίρι που έρχεται, καλώντας σε κινητοποίηση και μέτρα έκτακτου χαρακτήρα.

Τέλος, ηχηρή παρουσία είχαν και τα νεότερα μέλη του Μπροστά, όπως ο Θανάσης Μπάκος και η Σήλια Λιάγκουρα. Ο Θανάσης, κάτοικος εξωτερικού, έθεσε το ζήτημα της επιστολικής ψήφου των κατοικων του εξωτερικού ως προτεραιότητα στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ αναφέρθηκε στην αποστολή του Ποταμιού να φέρει πίσω τους νέους που έφυγαν εξαιτίας της εφαρμογής των μνημονίων. “Οι νέοι που ζούν στο εξωτερικό είναι οι αυριανοί νέοι που θα προσφέρουν στην πατρίδα μας. Οι μεγάλες αλλαγές είναι αυτές που θα τους φέρουν πίσω”, τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα η Σήλια υπερασπίστηκε το δικαίωμα ψήφου των κατοίκων εξωτερικού. “Μη ζώντας τα προβλήματα καθημερινά σαν εσάς, βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε μια θετική και σε μια αρνητική θέση. Η αρνητική θέση μας είναι ότι πολλές φορές δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Η θετική μας θέση, όμως, είναι ότι μπορούμε να δούμε πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά την κατάσταση. Έτσι είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε στην agenda του κινήματος με φρέσκες ιδέες, μοντέλα και καλές πρακτικές που βλέπουμε στη χώρα που ζούμε”, ανέφερε η Σήλια υπερασπιζόμενη τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη νέα επιχειρηματικότητα.

Τα μέλη του “Μπροστά” που αναφέρονται πιο πάνω, αναμένεται να συμμετέχουν στη Μ.Ε.ΣΥ.Α. (Μόνιμη Συνέλευση των Αντιπροσώπων), που θα είναι το κεντρικό, αποφασιστικό όργανο του Κινήματος, ενώ οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες με την εκλογή των υπόλοιπων οργάνων του Ποταμιού.